PlayStation.Community

2017.08.26. 20:13 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: HTB
Értékeld a cikket!
Tóbiás nem lett játékóriás.

A Limbo 2010-es megjelenésével egy egészen új színt (illetve annak hiányát, mivel sötétebb volt, mint Dzsudzsák Balázs az egyiptomi miniszterelnök jelenlétében) hozott a platformerek világába; baljós hangulat és atmoszféra, illetve veszélyesebbnél-veszélyesebb csapdák ágyaztak meg a hét évvel későbbnek…
...ugyanis a Toby: The Secret Mine, ha akarná, sem tagadhatná, honnan merített ihletet. S míg a Limbo frissítően hatott a maga idejében a szokatlan témának és megvalósításnak köszönhetően, a Toby maximum a látvány tekintetében közelíti meg a császár király elődöt.
Furcsán fehéren világító szemű kisfiú helyett egy furcsán fehéren világító szemű, sziluettjében Atom Antira emlékeztető teremtmény a főszereplő, aki – klasszikus értelemben vett történet, előzmény, vagy bármilyen információ hiányában az én értelmezésemben – a méretben másfélszer akkora, sziluettjükben Atom Antira emlékeztető, furcsán pirosan világító szemű gonosz lények által elrabolt haverjai megmentésére indul 4-5 óra platformerkedés és fejtörők megoldása keretében.

Eleinte egészen bizakodó voltam, hiszen a vizuális része a játéknak egészen hangulatosnak tűnt első blikkre, és a későbbi helyszínek között is volt pár pofás - a narancssárgás pálya pl. a jó öreg Deadmau5 The Veldt novella alapján összehegesztett számának klipjét juttatta eszembe; oroszlánok helyett mondjuk férgek próbálnak itt szétmarcangolni. A végigjátszás után gyakorlatilag ez az egyetlen dolog, amiért hálás vagyok a Tobynak, gyorsan meg is hallgattam párszor a számot), azonban a különféle csapdák által bekövetkező halálok ugyanúgy lettek leanimálva, pedig szerintem nagyot dobott volna a hangulaton, ha többféleképpen küldhetjük a halálba főhősünket.
Szintén nosztalgiát ébresztett bennem olykor a zene, mivel a Blaha Lujza téri indiánok tavaszköszöntését juttatta eszembe a törzsi zenebona, mínusz a húgyszag meg a rugdosni való galambok (és emberek).
Kihívás szempontjából: a mászkálós részek teszik ki a játék 90%-át, van itt ugrabugra mozgó elemeken, ezerféle csapda, pár furcsa lény, ami a halálunkat kívánja, bugos csillében száguldozás (itt kb. tizenötször kellett újratöltenem a játékot, mivel a felboruló csillét a világ szerelmére nem bírtam vízszintesbe hozni, elvileg már patchelték).

Alapvetően az ötletek jók, viszont a nehézség teljesen hullámzó, vannak nagyon egyszerű és egyértelmű részek, vannak olyanok, amik a precizitás szempontjából Lara Croft kalandjainak első részét juttatták eszembe; nem is a nehézség bosszantott, hanem az egyenletlen elosztása a szopatós részeknek,valamint a szakadék, amik az utóbbiak és a lightosabb részek között tátongott.
A maradék – bonyolult matematikai számításaim szerint – 10%-át a cuccnak a fejtörők teszik ki, a legpofátlanabb az volt, ahol a megoldás annyiban merült ki, hogy visszafutottam két képernyőt és az egyik fal mögötti titkos szobába hirtelen be tudtam menni a továbbjutáshoz szükséges tárgy elvonszolása/kapcsoló meghúzása végett (ezt többször is eljátszotta velem Toby, éljen az alkotói kreativitás); máskor az – aranyhal – memóriám lett próbára téve, de olyan is volt, ahol időre kellett megoldjak mindenféle segítség nélkül egy lakattekerős minijátékot, a megoldás természetesen az volt, hogy sűrű anyázások közepette kipróbáltam minden létező kombinációt értékes tíz perceket veszítve az életemből.
A Toby: The Secret Mine klasszikus példája annak, hogyan kell egy jó alapötletet majdnem teljesen elbaltázni az ingadozó minőségnek köszönhetően; hiába az elsőre pofásnak tűnő külsőségek,érzésem szerint nem feltétlenül éri meg a játék a pénzt, amit elkérnek érte, így jó szívvel ajánlani sem tudom, maximum extrém Limbo elvonási tünetekben szenvedőknek; biztos nagyon sokan vannak...

Kiadó: Headup Games
Fejlesztő: ‎Lukáš Navrátil Games
Megjelenés: 2017.07.06.
Ár: 4490Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 330MB
Web: http://navratillukas.com/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
1. Lotar  PlayStation.Community tag
2017.08.26. 21:02:13
LV18
A cuccot droid-on toltam , egynek elmegy . 4500 magyar pízért viszont keves . Vegyetek mást ! ;)
psn/sen id: pcpmate
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Toby: The Secret Mine
Headup Games
CSAK ÓVATOSAN