.
 

PlayStation.Community

2017.07.09. 14:21 Kedvcsináló
1 hozzászólás
Szerző: Petunia
Értékeld a cikket!
Dupla dinamit.

Szerencsére mostanra büszkén állíthatom magamról, hogy – megszámlálhatatlanul sok játékóra árán – mindent láttam a Mafia III-ból, amit látni érdemes. Igaz, a Platina megszerzésének vágyát elengedtem, mert bár elég jó a game, annyira azért nem élveztem, hogy az egész sztorit még egyszer végigvigyem, de nagyon tetszett leginkább a hangulat és a történet. Úgyhogy pont akkor esett be a Faster Baby!-t követő második, kiegészítő tartalom, a Stones Unturned, amikor úgy éreztem, felraktam az i-re a pontot. Ám ez valójában nem is így volt; a Stones Unturned ugyanis hozott olyan dolgokat, melyeket a főjátékban nem tapasztalhattunk meg.

A DLC gerince és egyben legnagyobb erőssége is, hogy míg korábban Lincoln az egyszemélyes hadsereg szerepében volt kénytelen boldogulni, most társa is akadt a ’Namot ugyancsak megjárt CIA ügynök, John Donovan személyében. Donovan a főjátékban viszonylag passzív szerepeket kap: egyrészt a Lincoln életéről készült dokumentumfilm narrátora, másrészt pedig a konkrét sztoriban ő gyűjti össze az infókat és adja ki az aktuális célpontra vonatkozó instrukciókat hősünknek.
A Stones Unturnedben viszont – módfelett dicséretes módon – az események sűrűjébe veti magát, és Lincoln teljes rangú partnereként, vele együtt harcolva verekedi át magát a történéseken. Van ugyan több, konkrét jele is annak, hogy ennek az iránynak elsősorban az Uncharted: Drake’s Fortune volt az inspirációja, ennyi baj legyen. Kettejük sztorija azzal indul, hogy felbukkan New Bordeaux-ban Donovan egyik régi, sőt rettegett háborús ellenfele, Connor Aldridge, és John szeretné kideríteni, mi áll e mögött. A szálak egy nukleáris robbanófejhez vezetnek, melyet egy elhagyatott szigeten tárolnak. Elég komoly fenyegetés a hidegháború csúcspontján vergődő Egyesült Államok számára, és a robbanófej miatt az USA és a Szovjetúnió közötti nukleáris apokalipszis réme sem elhanyagolható következmény.
Lincoln és Donovan remek párost alkotnak. Érezhető, hogy kedvelik és nagyra becsülik egymást, beszélgetéseikben záporoznak a poénok. A sztori alatt egymás mögé rakott, lineáris missziókat kell érteni, amik legfőképpen lövöldözéssel tarkított előrehaladásból állnak. Donovan decensül harcol, de ahogy az Unchartedban, vagy a The Last of Us-ban, a munka javát mégis magunknak kell elvégezni. Donovan képes olyan mértékben megsérülni, hogy mozdulatlanná válik, és segítségért kiabál. Szerencsére nem fog meghalni, de csak akkor harcol tovább, ha odaverekedjük magunkat mellé és a Négyzettel meggyógyítjuk – szerencsére nem a saját életerő csomagunk árán. Továbbá, ahogy az ilyen funkcióba rakott karaktereknél szokás, az ő fegyverei is végtelen számú lőszerrel rendelkeznek.

A harcrendszert illetően van még két változás. Az egyik a Sniper Support. Ugyancsak CIA-s mesterlövészünk, Marshall harmadik, láthatatlan emberként szinte végig velünk van a szigeten is. Igaz, én őt nem láttam a motorcsónakban, amikor Lincoln és Donovan elhagyta New Bordeux-t. De roppant hasznos ember; mivel a harcok során most nagyobb szerepet kap a lopakodás, a nehezen elérhető, magas helyen tartózkodó opponenseket Marshallal is kilövethetjük, a dinamitok kidobásával teljesen megegyező mechanikával. Nehezítés, hogy csak bizonyos távolságon belül működik ez a lehetőség. A másik újítást pedig a katonai járművekre szerelt miniágyú jelenti. Van egy-két akciódús jelenet, melyben Donovan vezet, Lincoln pedig az ágyú mögül aprítja a népet a száguldozás során. Jól néz ki, bár forradalminak távolról sem nevezném.

Mint a Faster Baby!, a Stones Unturned is hozott extra küldetéseket. Ezek a Bounty Hunting missziók, melyeket Marshall részére végzünk. Három darab van belőlük, és abból állnak, hogy a célpontokat egy altatópisztollyal elkábítva beszállítsuk a bázisra. Van bennük időtényező, és sokat kell szaladnunk az áldozatok után, sőt a kocsi csomagtartójában történő szállításuk során még meg is támadhatnak minket. Nem rosszak ezek a küldik, de túl nagy durranásnak sem tudom őket minősíteni.

Abszolút újdonság, és nagyon tetszetős vonás, hogy most van egy különálló, tropikus sziget, ahova kimozdulhatunk New Bordeux betonrengetegéből. A látvány a szigeten összességében rendben van, és bár nincsen semmilyen felfedezés, amivel a szimpla harcon kívül érdekesebbé tehették és jobban kihasználhatták volna a fejlesztők, egyértelműen plusz pont jár érte.

Jól szórakoztam a Stones Unturneddel! A partnerségre épülő jellege, a monoton mellékküldetések elhagyása, és a szokásosan jól kitalált sztori akár a főjáték számára is példaértékű. Mafia III tulajok mindenképp vegyék magukhoz.

(A DLC megvásárolható a PlayStation Store-on. Ára 4590Ft.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
1. VictorVance  Szerkesztő
2017.07.09. 16:27:26
LV16
Elég nagy kihagyott ziccer, hogy nem vitték el a vietnámi háborúba a sztorit, legalább néhány küldetés erejéig.

Viszont ez a DLC túlságosan jól néz ki ahhoz, hogy majd később ne szerezzem be.
Örülünk?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Elmélkedő - Te hogyan képzeled el a videojátékozás jövőjét?
2017.11.26. 11:00 PlayStation.Community
48 hozzászólás
Szerző: martin
Digitálisan játékot venni a lemez helyett? Soha! (Kovács Béla, 2001)
SPINTIRES: MUDRUNNER (PS4)
2017.11.24. 12:17 Játékteszt
0 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Mocskos egy meló ez!
RAID: WORLD WAR II (PS4)
2017.11.24. 11:33 Játékteszt
7 hozzászólás
Szerző: Dzson
A kétszázadik második világháború.
PlayIT - Beszámoló a kiállításról
2017.11.23. 14:00 Esemény
1 hozzászólás
Így szerepelt a PlayStation.
Maize (PS4, PSN)
2017.11.22. 16:52 PlayStation Network
7 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Barangolás a kukoricásban.
Oh Sir...! The Insult Simulator (PS4, PSN)
2017.11.21. 11:25 Kedvcsináló
3 hozzászólás
Szerző: Ingrid
Miért nem %@&#! #@&°* Ł˘°ß¤ ÷×°&$¨÷?
Life Is Strange: Before The Storm – Episode 2: Brave New World (PS4, PSN)
2017.11.20. 13:20 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Petunia
A vihar.
Serial Cleaner (PS4, PSN)
2017.11.19. 17:14 PlayStation Network
6 hozzászólás
Szerző: Andras_01
Who you gonna call? Serial Cleaner!
SONIC FORCES (PLAYSTATION 4)
2017.11.18. 19:56 Játékteszt
6 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Kék halál.
Mozi - Thor: Ragnarök (2017)
2017.11.18. 11:40 Cool-Túra
5 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Valhalla, jövök mááááár!!!