.
 

PlayStation.Community

2017.07.07. 15:00 Játékteszt
9 hozzászólás
Szerző: eszg_
Értékeld a cikket!
Megérkezett a PS4 legszórakoztatóbb versenyjátéka?

Adott egy játék, mely egy olyan animációs film harmadik felvonásához köthető, aminek első eljövetele is alig ütötte meg a nézhetőség mércéjét. Ebből nem sülhet ki semmi jó...
...vagy mégis? A fejlesztésért felelős Avalanche Software mindenesetre rutinosnak tekinthető, hiszen nekik köszönhetjük a Disney Infinity sorozatot és a PS3 jobb platformerei közé tartozó Toy Story 3-at is, így őszinte kíváncsisággal vegyes félelemmel vetettem bele magam a tesztelésbe.

A Cars 3: Driven to Win nem húzza feleslegesen az időt és egy tutorial szakasz után be is dob a főmenübe, ahol szabadon turkálhatsz a játékmódok között, igaz eleinte még túlságosan sok lehetőség nem lesz nyitva. Érdemes első körben az Event menüpontot lecsekkolni először, hiszen ez adja a cucc sava borsát és nagy eséllyel itt fogod ellőni a játékkal töltött időd zömét. Mielőtt belevágsz a versenyekbe felpimpelheted Verdád, és bár a játékmenet szempontjából teljességgel édes-mindegy, hogy Villám McQuinn hátsójából sárga vagy kék villám csap ki turbózáskor, így legalább valamilyen szinten egyedivé tudod varázsolni a kocsid.
Elindítva az első versenyt az egészen kellemes látvány mellett rögtön feltűnt, hogy mennyire kézreálló az irányítás és egy pillanatra el is révedtem a múltba, visszaidézve mennyire jól szórakoztam anno az első rész PSP verziójával. Ezalatt persze a teljes mezőny elém vágott, így fel kellett kötnöm a gatyát, hogy... második lehessek? Nos igen, a játék első futamát közepes nehézségen nem tudtam megnyerni, ami nem egy rossz ómen a játék hosszú távú szavatosságát tekintve.... vagy csak azt jelzi mennyire béna vagyok az autós cuccokkal. A kettő közül az egyik.

Szóval ott tartottam, hogy a Cars 3-ban elég frankósan sikerült belőni a kontrollt, a farolás kiválóan adja magát és soha nem okolhatsz mást a bénaságodért mert a láma trükkrendszer (erről majd később) kivételével mindenhol „érezni” fogod mikor mit és merre kell csinálnod. A rejtett útlevágásokkal tarkított pályákon egy kis turbó energia reményében a szokásos driftelés mellett egyéb lehetőségeket is igénybe lehet venni, melyeket eleinte ugyan figyelmen kívül lehet hagyni, de a hosszú távú boldogulás reményében érdemes minden lehetőséget megragadni a magasabb fokozatra kapcsoláshoz.
Kifejezetten jó ötletnek tartom, hogy bár egy fiatalabbakat megcélzó címről van szó, a játék semmit sem ad „ingyen”, így a megszokott gyorsító sávok helyett itt speciális zónákat találsz, melyekben a hozzájuk tartozó mutatványt (kétkerekezés, tolatva vezetés, driftelés) kell helyesen abszolválni ahhoz, hogy megkapd az áhított extra adag nitrót. Ezt aztán kedved szerint ellőheted bármikor, vagy akár fel is halmozhatsz belőle négy adagnyit, hogy egyszerre, egy mindenkit (szó szerint) letaroló extra hosszú turbózással törj a mezőny élére.

Amennyiben igazán fenszinek érzed magad, az ugratóknál lehetőséged adódik arra, hogy egy kis nitró reményében a levegőben bemutass különféle trükköket az analóg kar forgatásával, mely ugyan papíron nem hangzik rosszul, de gyakorlatban kissé összecsapott jellege van a dolognak, mert képtelenség pontosan belőni, hogy egy szituációban mondjuk három vagy csak kettő hátra szaltó fér bele a sikeres landolás mellé. Ez különösen igaz a Stunt játékmódra, ahol az alap pályák speckón átalakított verzióin kell minél több trükköt bemutatnod, de mivel a cucc ezen része meglehetősen ingatag alapokon nyugszik a témára dedikált versenyek csak még idegesítőbbé válnak hosszú távon.
Szerencsére ezen kívül is ad bőven lehetőséget a Cars 3 a mókázásra, ott van például rögtön a Battle Race, mely a gokart címek legszebb hagyományait követve bedobja a mixbe a különféle felvehető fegyvereket. Ezen a téren sajnos szintén hagy némi kívánnivalót maga utána a játék, ugyanis a felvehető arzenál kifejezetten ötlettelen, de ha valaki szerint a(z előző részben is jelen lévő) gépfegyver, gránátvető, olajfolt, rakéta kvartett a kreativitás csimborasszóját képviseli, akkor nyilvánosan elnézést kérek, aztán felgyújtom magam a Hősök terén... NEM!
Anyway, szóval a fegyverek ugyan nem az igaziak, de ettől a battle játékmód futamai kifejezetten izgalmasak a fegyverek miatt képbe kerülő bizonytalansági hányados miatt. Ez azonban még mindig nem minden, adott ugyanis az eddigieken felül a Best Lap Challenge névre hallgató time trial variáns, ami... pont annyira izgalmas, mint az ilyen típusú futamok általában. Azaz semennyire, de ha valakinek kifejezetten ez a perverziója, itt megtalálja.
Sokkal izgalmasabb a Takedown mód, melyben hullámokban jövő ellenfeleket kell a felvehető fegyverekkel apró darabokra lőni, miközben kerülgeted opponenseid random támadásait.
Végül, de nem utolsósorban helyet kapott a játékban egy Playground névre keresztelt gyakorlópálya, ahol a speckó dolgok próbálgatása mellett exkluzív kihívások teljesítésére is lehetőséget kapsz.
Különféle challenge-ből egyébként akad millió fajta, melyek teljesítését egy táblázatban követheted nyomon. Meglehetősen aljas módon a játék ezek teljesítéséhez köti a különféle új pályák, karakterek, dizájnelemek és speckó boss küzdelmek megnyitását, így ha mindent látni szeretnél, kénytelen elszel rámenni ezekre az eltérő nehézségű küldetésekre.

Már csak azért is érdemes ezt megtenni, mert a játékban van multiplayer, ami létfontosságúvá teszi a minél változatosabb karakterfelhozatalt, hogy a szomszéd Jancsika és anyu is ki tudja választani a legjobban tetsző Verdát. BTW a (kizárólag offline létező) multiban kipróbálható az összes single player játékmód, így ha már sikerül összerántani 1-2-3 havert, bőven lesz mivel elütni az időt a huszonhárom pálya valamelyikén. Játékmenetileg tehát full oks a cucc, ugyanez hellyel közzel elmondható a grafikáról is, mely teljesen hű a sorozathoz, de nyilván nem fogod az anyagcseréd tartalmát a bokádra üríteni a látványtól, mondjuk valszeg' nem is ez volt a cél. Nagyobb baj, hogy a fizika szinte nem létező fogalom a játékban, ami helyenként elég idegesítő szituációkat tud szülni, továbbá kissé bosszantó, hogy a játékmenet igényességét nem tudja meglőni az audio részleg, így végig igényes, de kissé unalmas dallamokra lehet száguldozni.
A célkorosztályt persze ez és a többi hiba a legkevésbé fogja érdekelni, de ne lepődj meg, ha a lurkók ott fognak sírni a gép mellett, mert Apu egymás után a tizedik futamot „próbálja ki”... és azt hiszem ennél nagyobb dicséretet nem is lehetne írni a Cars 3-ról!

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban PS3-ra és PS4-re, vagy webshopjából a kék linkekre bökve meg is rendelhető.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
9. sting  PlayStation.Community tag
2017.07.08. 10:18:10
LV1
Válasz 3. martin üzenetére:
Ez mennyire így van!..... :(
8. Onimushaman  Szerkesztő
2017.07.07. 21:43:33
LV24
Amilyen ellenszenves volt számomra ez a mese mindig is, a játékadaptációkkal rendre elvoltam. A 2. rész egy kajak jó gokart volt.
señor
7. HTB  Szerkesztő
2017.07.07. 17:38:06
LV6
nem lehet benne teabaggelni :(
Just another freak in the freak kingdom
6. martin  Főszerkesztő
2017.07.07. 16:44:40
LV26
Válasz 5. Ruzsi üzenetére:
Várom!
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
5. Ruzsi  PlayStation.Community tag
2017.07.07. 16:38:40
LV9
Válasz 3. martin üzenetére:
Jövőhéten egy blogot raszanok erre a témára.
4. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2017.07.07. 16:18:49
LV28
Válasz 2. Ruzsi üzenetére:
Mi lesz ha GTA5-öset akarnak játszani? Például azt a részt amikor válogatott módszerekkel kellett kínozni a faszit hogy valljon.
3. martin  Főszerkesztő
2017.07.07. 15:34:07
LV26
+2
Válasz 2. Ruzsi üzenetére:
Nagy vonalakban megszűntek a gyerekek. Maga a gyereklét. Ma az dívik, hogy a gyerek egy kis felnőtt, saját véleménye van, saját igényei vannak, és döntsön ő. Mondjuk szerintem nagy lófaszt, de ez a menő.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
2. Ruzsi  PlayStation.Community tag
2017.07.07. 15:22:51
LV9
Válasz 1. soliduss üzenetére:
Nálunk le lett tiltva minden olyan, amiben egy kis erőszak is van, mert az óvodában mindkét gyerek gyepálta a többit. Mikor rákérdeztem, hogy mi volt ez a viselkedés, akkor csak azt mondták, hogy kisrobotosat (Knack), meg LEGO Marveleset játszottak. Ne tudd meg, hogy mi kín volt kikeresni a felhozatalomból (főként PS+-os címek) azokat a címeket PS4-en, amiben nincs erőszak és leköti őket és nem olyan nehéz, hogy még egy felnőtt is vért izzad vele. Az előző generációban mintha több gyerekbarát játék lett volna, mondjuk ebbe a kinect meg a move sokat segített.
1. soliduss  A Krónikás
2017.07.07. 15:08:20
LV24
A játék előző része megvan... 4 éves kisfiammal hangosan nevetve szoktuk tolni. Ez az új rész sajnos csak egy dlc. Az alap mechanika és a kötelező HUD újraszabáson kívül a 3. rész járgányaira épít csak.

Martin beleszólva reagálva ez a szülők legnagyobb szégyene ,hogy engedik az ilyet és hasonlót.

Cod vagy CS go-t nem engednék 13 év alatt tolni.... de mondjuk egy overwatch-ot simán oda mernék adni akár egy 10 éves kis srácnak is...
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
CARS 3: DRIVEN TO WIN
Warner Bros. Interactive Entertainment
Látványosság:
Játszhatóság:
Szavatosság:
Zene / Hang:
Átlagos
Hangulat:
7/10
Pozitívum
Remekül összerakott „gokart” játék kicsiknek és nagyoknak.
Negatívum
Idegesítő trükkök, gagyi fizika, unalmas power-upok.

MARTIN BELESZÓL
Nem lenne rossz egy olyan (utópisztikus) világ, ahol a gyerekek ilyen játékokkal szórakoznak, és nem a GTAV-ben vernek agyon bérnőstényeket, vagy a CoD-ban alázzák és csicskázzák egymást