PlayStation.Community

2017.06.12. 13:54 Játékteszt
10 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Értékeld a cikket!
Kapcsoljunk elképzelhetetlen sebességre!

Fotelba préselő sebességérzet keveredik az ezt támogató elektronikus zenékkel, miközben a teljes figyelmet megkövetelő irányítással vesszük be a kanyarokat, és küldjük őszinte jókívánságainkat az ellenfeleknek az általunk kilőtt rakéták képében. Ez a WipEout, amit egyszerre lehetett imádni és gyűlölni, mert a szinte tökéletes egyveleget alkotó audiovizualitás szerezte hangulat mellett idegtépő volt, ha egy benézett kanyar, vagy benyalt plazmalövedék miatt visszaestünk az élről, és emiatt elvesztettük a versenyt.
A sorozat a 22. évét tapossa, ezalatt nyolc része jelent meg, amikből az utolsó kettőt a Clever Beans és az EPOS Game Studios leporolta, alaposan felpolírozta, majd egybecsomagolva kiadta PlayStation 4-re WipEout Omega Collection címen.
Együtt, de mégis külön

Tehát a program nem más mint a PS3-as WipEout HD – a Fury kiegészítővel –, és a PS Vita-s WipEout 2048 egybegyúrt változata. Ez nem azt jelenti, hogy a két játék tartalmát (pályák, hajók, stb.) egybeöntötték, de azt sem, hogy teljesen különálló szegmensként terpeszkednek a korongon.
Kampánynál, illetve saját versenynél meghatározhatjuk, hogy mely játék (HD, vagy 2048) tartalmi részével szeretnénk játszani, majd azután abból választhatjuk ki a versenyeket, pályákat, hajókat. A HUD stílusa, a sebesség osztályok elnevezése, vagy a kommentátorok hangja is ehhez kötött. Tehát a 2048-as pályákon nem száguldozhatunk a Fury járműveivel, és vice versa.
Indítás után a HD epizód menüje fogad minket, amiben ugyanazok a módok tárulnak elénk, mint cirka 9 évvel ezelőtt. Nyomhatjuk a versenysorozatokat, indíthatunk saját meccset, vagy megütközhetünk másokkal a világhálón keresztül, illetve az egyéb szokásos beállítási lehetőségek között tevékenykedhetünk.
Mint említettem a kampánynál választhatunk a 2048, a HD, és a Fury versenysorozatai közül, ami előre determinálja, hogy milyen pályákon, mely hajókkal fogunk száguldani. A portolók teljesen érintetlenül hagyták a kupákat, így a két fajta kampány menete némileg eltér egymástól. A HD/Fury versenyei után teljesítményfüggően ugyanúgy megkapjuk az arany, ezüst, bronz medálokat, valamint a hűségpontokat, mint anno PS3-on. Ellenben a 2048-as kupákon már csak egy sima, vagy elit fokozatú „megfelelt” plecsniért megy a viadal, illetve tapasztalatpontokért, amikkel pilótaprofilunk szintet léphet, hogy más cégek gépeit is használhassuk a versenyeken, mivel a legtöbb vezetésére nincs jogunk (értsd: le vannak zárva, és úgy kell feloldani őket). Ezen túl a járművek is jobban eltérnek egymástól, mint a HD hajói, főleg fegyverhasználatban.

Még szebb, még jobb, még gyorsabb

Azoknak, akik anno aktívan nyomták a PS3-as részt lehet elsőre le sem fog jönni, hogy mennyit tupíroztak a programon. Az emlékeinkre – amik hajlamosak megszépíteni önmagukat – nem támaszkodhatunk, ugyanis a program ha egy-két apró dologgal is, de szebb lett, mint eredetileg volt. Élesebb a kép, szebbek a fények és az árnyékok, látni a hőhullámzást a hajtóműveknél, valamint beton stabil 60fps-es képfrissesség, illetve egy lágy motion blur effekt – kikapcsolható az Options-ben – fokozza az amúgy sem gyenge sebességérzetet. A 2048-as pályákon látszik leginkább, hogy mennyit tuningoltak a látványon, mert majdnemhogy egy szinten van a HD-vel. Szinte az összes textúrát lecserélték, és így csillogóbbá tették a víz felszínét, illetve az ablaküvegek most már visszaverik a fényt. Egyedül a Vita-n is látott kameralencse-hatás maradt le a szemtáplálékok kínálatából. Csupán néhány pályaelem alacsonyabb poligontartalma árulkodik arról, hogy a program ezen részét kézi konzolra tervezték eredetileg. Szóval a látvánnyal nincs semmi gond, kimondottan szép, de csöppet érezni rajta az előző generációs származást. Az elmúlt években megjelent jó pár gyönyörű játék PS4-re, így nem szükséges nagy képzelőerő, hogy megjelenjen lelki szemeink előtt miként festene egy, csak erre a gépre tervezett WipEout epizód.
Pilóta asszisztens a nyomiknak, légfék a profiknak

Maga a játékmenet, és annak élménye semmit sem változott. A kezelés a DualShock 4 ergonomikusabb, finomabb tervezésének hála jobban kézre áll, mint valaha. Akik anno rommá játszották a HD-t, azok otthon fogják magukat érezni, mintha le se tették volna a játékot. A kezdők megsegítésére továbbra is ott a pilot assist, ami bekapcsolva kvázi mágnesként fogja taszítani hajónkat a pálya szélétől, cserébe viszont a hajtómű teljesítményének 2-9%-a – attól függően, hogy a PA aktív-e, vagy sem – megy a levesbe. A haladók az options-ben továbbra is kalibrálhatják az airbrake-ek érzékenységét, hogy minél jobban a kezükre álljon, ha a lehető legkisebb ívben szeretnék bevenni a kanyarokat, de a DS4-gyel hadonászva is nyomhatják a versenyeket motion sensorral. Mindezt akár 7 másik játékossal online, vagy eggyel osztott-képernyőn egy tévé előtt ülve.
A WipEout veteránok jól tudják, hogy a siker édes íze nem fog instant a szánkba repülni. Ismerni kell a pályákat, hogy hol, milyen kanyarok hevernek, merre vannak a talajon a boost-, illetve a fegyverlelőhelyek, valamint az sem árt, ha kézre áll a vas kezelése. Onnantól már csak a reflexeinken, az ügyességünkön, a sebességosztályon, és a nehézségi szinten múlik a győzelem. A kampányok ezen a téren szépen, lassan nehezednek, de ha már az elején nem mennének a dolgok, akkor még egy kis gyakorlásra van szükség, amire tökéletesen alkalmas a Zone mód. Ott a legalacsonyabb sebességosztályról indulva tanulhatjuk be a pályákat, és szokhatunk hozzá az irányításhoz, miközben folyamatosan kapcsol egyre magasabb fokozatra a program. Pár ilyen menet után garantáltan nagyobb eséllyel vághatunk bele a viadalokba, és szokhatunk le a pilot assist használatáról.

Fültövön rúgott nosztalgia

Ha valaki, hozzám hasonlóan szeretne belemerülni a régi érzések lágy, habkönnyű sodrásába, az némileg pofára – vagyis inkább fülre – lesz ejtve. Ugyanis az Omega Collection zenekínálata egyetlen kivételtől eltekintve egy olyan árva muzsikát sem tartalmaz, amire PS3-on, vagy Vita-n daráltuk a métereket. Ez elsőre képes csalódottságot generálni, másodikra elzárkózást az új tracklisttel szemben, de ahogy játszunk, és tisztítjuk le a versenytáblákat, úgy eszmélünk rá, hogy ezeket a zenéket is lehet élvezni. Alapvetően nincs gond a program ezen részével, drum & bass-re ugyanúgy száguldozhatunk, mint clubzenére, és az előadók egy része (pl. Black Sun Empire, Noisia, The Prodigy) már tiszteletét tette munkásságával a korábbi epizódokon, így a minőség mondhatni változatlan. Sajnálatos módon saját zenét nem tudunk indítani a játékban, maximum a PS4 zenelejátszójával, de akkor ugrik a zenék eleffektezése az ugrásoknál, vagy a találatoknál.
Contender eliminated

A portolók igényes munkát végeztek. Mindent egybevetve megkapjuk a két játékot tokkal-vonóval, azaz 3 kampány 19 kupájával, 8 játékmóddal, 22 pályával, temérdek feloldásra váró hajóval, feljavított grafikával, új zenekínálattal, és változatlan élménnyel. Maga a játék ugyanolyan élvezetes, mint az előzőgenerációkban voltak. Király érzés a Zone módban a gyorsabb fokozatokon hiba nélkül teljesíteni a köröket, vagy eljutni egy új, eddig sose tapasztalt rétegig (ez nekem most a subsonic volt). De ugyanolyan elégedettség foghat el a célba talált plazmalövedék robbanásának látványától, mint amikor halljuk, hogy az általunk lerakott aknákat, vagy bombákat valakinek sikerült felszednie. Mivel a cucc szinte teljes koncentrálást követel, a nehezebb meccseken a legkisebb hiba is plafonig tudja préselni a vércukor-szintünket, amihez elég egy elnézett kanyar, vagy egy rosszkor ellőtt turbó, amivel vígan kirepülhetünk a pályáról, amire visszaérve már behozhatatlan hátránnyal kulloghatunk a többiek után. Ráadásul vannak olyan szakaszok, ahol a széleken nincs perem, ergo vígan lebucskázhatunk kikapcsolt pilot assist mellett.

Ha anno kimaradt valamelyik rész, akkor mindenképp érdemes az Omega Collection beszerzése, hisz így egyszerre lehet pótolni, illetve újraélni a régi izgalmakat. Amennyiben egyikhez se volt még szerencséd, vagy bármelyik korábbi részhez az előző generációkban, de érdekelnek a versenyjátékok, és a futurisztikus dolgok, akkor ne gondolkozz sokat, mert jobbat úgyse találsz a témában ebben a generációban!

(Ezt a kiváló játékot a PlayStation biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop boltjaiban, vagy webshopjából meg is rendelhető e linken.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
10. ColdHand  Szerkesztő
2017.06.18. 17:30:55
LV22
Válasz 8. jime üzenetére:
?
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
9. Onimushaman  Szerkesztő
2017.06.15. 10:50:38
LV24
Nem bírtam ki megvettem. :D
señor
8. jime  non-alcoholic
2017.06.14. 19:42:48
LV29
.....szerencséd!!

:D
"wake up, you're dead!"
7. Masamune  PlayStation.Community tag
2017.06.14. 08:15:24
LV14
+1
Valakik mar akkor is szerettek a kabszit. :D
"Na de Gyurma Gyuszi!"
6. Lotar  PlayStation.Community tag
2017.06.14. 08:03:11
LV18
Bejönne . :) Még úgyis , hogy PS3-on ott csücsül az alap , meg a Fury .
psn/sen id: pcpmate
5. Onimushaman  Szerkesztő
2017.06.14. 01:20:38
LV24
Válasz 4. barnoca üzenetére:
Szerettem a jó kis disznótoszó nótákat.
señor
4. barnoca  PlayStation.Community tag
2017.06.13. 23:58:24
LV18
A 2048as epizod eg es fold grafikailag a vitas verziooz kepest. Mar atert megerte. Szerintem a zenek is jok.
3. Onimushaman  Szerkesztő
2017.06.13. 01:11:53
LV24
Pár kört mennék vele.
señor
2. barnoca  PlayStation.Community tag
2017.06.13. 00:47:21
LV18
Tegnap este nem bírtam ellenállni a csábításnak és megvettem.
Nem bántam meg!
Gyönyörű.
1. KAMIKAZE-HUN  Az utolsó cserkész
2017.06.12. 18:56:57
LV7
Biztos nagyon jó ez a változat is, de mivel ps3-on vért izzadva platináztam ki ezt most kihagyom és meghagyom az "élvezetet" másoknak;)
"Örökké nem eshet"
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
WIPEOUT™ OMEGA COLLECTION (PLAYSTATION 4)
Sony Interactive Entertainment
Látványosság:
Kiemelkedő
Játszhatóság:
Kiemelkedő
Szavatosság:
Zene / Hang:
Hangulat:
Kiemelkedő
9/10
Pozitívum
Pengeéles kép, tuningolt látvány, adrenalin-pumpáló sebesség, és minden más, amit szerettünk a WipEoutokban
Negatívum
Az új zenék nem biztos, hogy mindenki tetszését elnyerik

MARTIN BELESZÓL
Szása barátom most biztosan mesélné, hogy az első részt úgy játszották multiban, hogy az egyik ült a felfújható székben és vezetett, a másik meg döntögette a fotelt, ahogy jöttek a kanyarok a képernyőn.