PlayStation.Community

2017.06.13. 12:04 PlayStation Network
7 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Értékeld a cikket!
Egy szomorú történet.

Sok esetben ugrok bele látatlanban egy-egy játékba, ha ismerem a fejlesztőstúdió korábbi munkáit. A bizalom elvét vallom, a Ready at Dawn stúdióban ez idáig nem csalódtam. Többek között PSP-re ők szállították a nagy sikerű God of War epizódokat, a Dextert, legutóbb pedig a cinematic jellegű The Order 1886-ot köszönhettük nekik.
Meglepő módon egy kifejezetten online multiplayerre kihegyezett szoftvert, a Deformers tártak elénk április végén, de a start koránt sem volt zökkenőmentes. A szerverek nem igazán működtek egyik platformon sem, a friss IP-t az ág is húzta. Mostanra, ha nem is tökéletesen, de végre lehet játszani vele, de olyan kevés embert találni, hogy lényegében a trófea-boostoló egyéneken kívül elvétve akad horogra valaki. Már több hete próbálkozom vadul a stuff-fal, de az aktív 6 órányi játékra 2x annyi üres várakozás jutott. Többször is vissza akartam dobni a cikket, hogy ilyen módon vállalhatatlan az egész és hogy nem adom hozzá a nevem. Aztán csak sikerült összegereblyézni egy rövid bemutatóra valót…

Pont, mielőtt kikerült volna a cikk, érkezett egy méretes javító csomag ReFormed néven, aminek hála együtt játszhat a PC és PS4 tábor. Kaptunk offline couch co-op 4 emberes módot, így nincs ráerőltetve a player az állandó internetre (továbbá PS+ sem kell így már az osztott képernyős gajduláshoz). A már megjelenéskor hiányzó betanítás is mindenre kiterjedten képviselteti magát, valamint Kill Cam is került a rendszerbe. Lehetőség van gyors-chatelni a lobby-ban, az egész csúcsa pedig az e hónap 15-ig tartó 50%-os árcímke.

A Deformersben ortopéd módon cuki, gömb alakú lényeket és állatkákat irányítva kell egymást legyilkolni 8 miniatűr arénában, lényegében két játékmódban. A dizájn csillagos ötös, a választható egyedek tündériek: a kis hörcsög, a mopsz kutya, dinnyécske és társaik zabálnivalóak. Gömböceinket tovább öltöztethetjük az in-game jegyekből vásárolható cuccokból, szóval a karakterkínálat színes és széles (44 debil figura oldható fel, de lóvé sok játék után is csak néhány babára elég).
Az irányítás kő egyszerű: gurulás közben a kamerát forgatva állhatunk irányba, majd egy izzítható lökéssel tudjuk sebezni, vagy egyenesen kigolyózni vetélytársainkat az arénákból. A pályák letisztultak és a semmiben lebegnek. Találhatóak rajtuk power-upok, törhető tárgyak, lövedékek, halál esetén pedig madártávlatból is megcsodálhatjuk a terepet. Védekező pózba is vághatjuk magunkat kocka formában, ilyenkor lepattan rólunk az ellenség és a köpködhető lövedékek. A kockaformát fogással tudjuk büntetni: nemes egyszerűséggel ledobhatjuk a szakadékba a botor módon folyamatosan védekező egyedeket.
Egy időben 8 játékos tud hadakozni Death Match, vagy ennek csapatos változatában. Egy másik móduszban a Rocket League-hez hasonló fociban csaphatunk össze, csak jóval kisebb helyszínen csiga lassú tempóban.

Ha a game működik és van legalább 4-6 ember, lehet jó meccseket tolni. A kezelés könnyű és perceken belül természetessé válik. A zenéket háttérbe szorítja a csatazaj és a vicces hangeffektek, ami tökéletesen illik a karakterek látványvilágához. Egy gépről akár négyen is be tudunk jelentkezni, így osztott képernyőn kergethetjük egymást custom játékban, vagy éles online mérkőzésekben. Jó játékosokkal nem találkoztam, vagy csak idejük nem volt cselekedni. Az egész élmény olyan volt, mintha a játszótéren vennék el cukorkát gyerekektől, vagy kerekes székesek mögé lopakodva osztanám a tockosokat. Az elején a kezdeti hévben még picit élveztem, de a folytonos nyerés inkább vált egyre szomorúbbá. Ha meg tesómmal együtt léptem fel osztott képernyős csapatjátékba vagy fociba, az inkább hasonlított egy mészárszékké, mint tisztességes csatává.
A tetőpontot akkor érte el a csalódottságom, amikor trófea kurv@ vadászok csapataival utánoztuk le a Scooby-Doo rajzfilmekben látott üldözős jeleneteket. Ahogy beléptünk a lobbyba a 4 tagú nyomorult banda kilépett, majd 10 másodperccel később egy másik galeri toppant be a nyitott ajtón. Nem egyszer fordult elő ez, és mivel a keresőmotor, meg úgy ámblokk az egész rendszer nincs a toppon, így ellehetetlenítették a játékunkat (a királyi többes öcsémre/páromra/ kutyámra vonatkozik, hiszen együttes erővel, több felhasználóval bejelentkezve is garázdálkodhatunk).

A fejlesztők minimálisan próbálkoztak, mert a normál szintlépéseken túl lehet prestige pontokat is szerezni, ami további játékra ösztönözheti a közösséget. A legnagyobb probléma az, hogy hiába a cross-play, kevesen tolják a szoftvert. A matchmaking se javult olyan sokat, valamint új hibák is felléptek (beragadt számláló, ami soha el nem induló játékot eredményez). Viszont végre tudtam nyomni fullos meccset, ami korábban sosem jött össze (6 ember volt a plafon, ebből 3 a mi kontrollerünk volt). Hétvégente délután összejönnek a meccsek, de aztán ismételten csodálatos az elgördülő ördögszekereket várakozás közben... Múlt hétvégén volt ingyenes próba lehetőség, ha gonosz lennék azt mondanám ezért volt tele a szerver.

Hiába a megnyitható állatkák garmadája, ha a tartalom irgalmatlanul sovány. Ráadásul jócskán túl is van árazva ehhez képest, aki meg befizet rá vagy nem tud, vagy nincs kivel játszania. Kéz utat látok a mentésre: ezek közül az egyik a júliusi PS+ kínálatba tétele, a másik az ingyenes formula folyamatos támogatással és mikrotranzakciókkal.
Valószínűleg tisztában van a kiadó is a helyzettel, így június 15-ig féláron vihető a szoftver. A mostani felállásban ha nem is vállalhatatlan, de ajánlani nem tudom (ha véletlen ráfutottál vegyél fel!). Az Order miatt is kapott hideget-meleget a Ready at Dawn, a Deformers után pedig nagyon rájuk jár a rúd. Végtelenül sajnálom a programot, mert sokkal többet is ki lehetett volna hozni belőle.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! A Deformers letölthető a PS Store-ból 11990 Ft-ért [15-éig 5990Ft!]. Ha valaki leszedi, szóljon! Végre lenne kivel játszani...)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
7. eandre  PlayStation.Community tag
2017.06.14. 20:05:55
LV11
Jöhetne PS Plusba mint 3. PS4-es game.
6. martin  Főszerkesztő
2017.06.13. 18:48:42
LV27
Válasz 5. Jesus üzenetére:
Szar a rendszer pont.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
5. Jesus  PlayStation.Community tag
2017.06.13. 18:39:57
LV20
Válasz 3. martin üzenetére:
Szórakoztató party játék, de harmadik napja lépek be zsinórba, és a 3 nap alatt tudtam játszani 3 meccset.... Ebből kettő kilépett meccs közben mert vesztésre álltak, egy pedig letette a joyt és kickelte a rendszer.
Spupul!
4. LaXiKa_hun  PlayStation.Community tag
2017.06.13. 14:49:15
LV9
Válasz 2. MolonLave üzenetére:
egyetértek. bár lehet ezen a csóri gémen már a f2p sem segít.
PSN ID: LaXiKa_hun
3. martin  Főszerkesztő
2017.06.13. 14:27:58
LV27
Ez mondjuk megérne egy refundot annak, aki megvette.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
2. MolonLave  Főszerkesztő-helyettes
2017.06.13. 13:54:42
LV3
Válasz 1. LaXiKa_hun üzenetére:
Az ár lehet a legnagyobb gond, onnantól kezdve pedig már öngerjesztő a folyamat. Talán az F2P.
1. LaXiKa_hun  PlayStation.Community tag
2017.06.13. 12:13:28
LV9
már a trailert nézve érteztem a vesztét ennek a játéknak (pedig nekem nem szokásom trailer alapján ítélkezni, itt most kivételesen igen). valószínűleg rajtam kívül sokan mások is rögtön leírták a játékot.
PSN ID: LaXiKa_hun
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››

MARTIN BELESZÓL
Jót nevettem a cikk azon részén, amikor a trófeavadász bőszen fikázza a trófeavadász brigádot, akikbe belefut