.
 

PlayStation.Community

2017.05.18. 13:05 Játékteszt
16 hozzászólás
Szerző: eszg_
Értékeld a cikket!
A Limbo és a szürreális francia filmművészet véletlen találkozása a boncasztalon.

A Little Nightmares egyike volt azon ritka indie projekteknek, melyeket már a fejlesztés korai fázisában felkapott és a figyelem középpontjába penderített a gamer sajtó. Ez nyilván erősen megnövelte a játékkal kapcsolatos elvárásokat, így az eddig főként a LittleBigPlanet ilyen-olyan változataiba besegítő Tarsier Studios nem volt egyszerű helyzetben - ennek ellenére első önálló játékukkal nem csak, hogy nem verték le a lécet, de a Little Nightmares egyenesen a legjobbak közé repíttette őket.

Tudjuk le már az elején a kötelező köröket: igen, tesztalanyunk valóban hasonlít stílusában és hangvételében egyaránt a Playdead (Limbo, Inside) alkotásaihoz, az LN azonban sokkal, akarom mondani SOKKAL több, mint a fenti címek rosszul fénymásolt verziója. Van ugyanis a játéknak egy olyan különleges hangulata, amit videojátékban még nem érezhettél soha. Egy szürreális, meseszerű és egyben rémisztő hangulat, amelynek mestere az Amélie csodálatos élete című örökbecsű alkotással világhírűvé vált Jean-Pierre Jeunet volt a kilencvenes években. Elég felidézni az Elveszett gyerekek városa c. elfeledett gyöngyszem döbbenetesen eredeti látványvilágát és kifacsarodott cselekményét és nagyjából képben vagy, hogy mi vár rád a Little Nightmares világában.

Sztori mondjuk nem nagyon van a játékban, illetve van, csak neked kell kihüvelyezned az eseményekből. Az biztos, hogy adott egy Six nevű sárga esőkabátos kislány, akinek egy magából kifordult, bizarr világban kell boldogulnia és túlélni a kizárólag rá pályázó halálos veszélyeket... és körülbelül ennyi. Ha valakinek ez nem elég, érdemes lecsekkolni a különböző weboldalakon olvasható elemzéseket, ahol lerántják a leplet a játék összes rejtett szimbólumáról.
A történet nonexisztens jellege miatt kárpótolnak a helyszínek, ahol aztán az alkotók nem spóroltak a tehetségükkel, így még a játékmenet szempontjából kevésbé fontos részek is prémium kidolgozást kaptak. Nem is tudom mikor volt utoljára, hogy egy játéknak gyakorlatilag minden egyes képkockája screenshotra kínálkozott, a Little Nightmares azonban pontosan ilyen cím. Míg máshol vért kell izzadni a cikkhez készített egy-egy illusztrációért, itt gyakorlatilag akárhol is engedtem el a kontrollert, Six és a hátterek együttállása kivétel nélkül mindig olyan volt, ami a Share gombért kiáltott.
Legyen szó, akár a gigantikus stócokba rendezett könyvhalmokról vagy a rémálmaidban kísértő konyhájáról, a Little Nightmares a cirka 5-6 órás játékidő alatt végig nem lazít a gyeplőn, ami esetemben azt eredményezte, hogy másfél-két óránként kénytelen voltam szünetet tartani, mert a játék sötét hangulata olyan szinten rám telepedett, am már túlment a kellemesen nyomasztó határértéken. Akármi is történjen Six-szel, az garantálható, hogy pár percnél több nyugtod nem lesz soha, ahogy egyre mélyebbre és mélyebbre hatolsz a rémálmok földjén.
Mivel alapvetően egy logikai platformerről van szó, a rád rontó opponensekkel közvetett formában nem tudsz túlságosan sok mindent kezdeni (a fejre ugrálás sajnos itt nem opció...), így marad az egyre kétségbeesettebb és reményvesztettebb menekülés, na meg persze a szürkeállományod aktív használata. A játék van olyan alattomos, hogy nem nagyon magyarázza el, hogy az adott szituációban mit is kellene pontosan tenned, ellenben elvárja, hogy az eléd gördített akadályokat egy konkrét módon oldd meg, ami bizonyos esetekben bizony idegesítővé válhat, ha éppen nem áll rá az agyad a cucc által megkövetelt logikára.

Hasonlóan a cikk elején is megemlített Limbóhoz, az ugrás fizikája teljesen komolytalanná teszi a Little Nightmares-t, mint platformert, ami persze nem akadályozta meg a fejlesztőket abban, hogy komoly koncentrációt igénylő ugrálós részeket tegyenek a játékba. Ha ehhez hozzávesszük a játék 2.5D mivoltából fakadó síkbeli lyukra futásokat, könnyen felsejlenek a potenciális problémák, melyeket a néhol kifejezett kegyetlenre hangolt checkpoint rendszer csak tovább súlyosbít.
Igazán komoly problémát ennek ellenére nem jelent egyik felsorolt elem sem, meg hát amúgy is felfoghatjuk ezeket a az elemeket a videojátékok hőskorára tett vissza utalásként. Amint említettem, tesztalanyunk összesen 5 fejezete habitustól függően maximálisan hat órán keresztül fogja szórakoztatni az elvont játékélményre vágyó gamereket, ami ideálisnak tekinthető, hiszen ebből a fajta játékmenetből sokkal többet nem igen lehet minőségvesztés nélkül kihozni (offkorz, akinek ingerenciája van rá, nekieshet újra a cuccnak, hogy az összes elrejtett cuccot megkeresse).

Amint a fenti ajnározás-halmokból gondolom már nyilvánvalóvá vált, a játék kiemelkedően erős grafikával és pályadizájnnal rendelkezik, melynek apró részletei szinte lemásznak a képernyőről. Audio szempontból szintén erősebb versenyzővel van dolgunk, a különféle zajok és ambient soundtrack hangulatos aláfestést biztosítanak az eseményekhez. Ugyan a játékmenetben néhány apróbb döccenés megfigyelhető, a Tarsier Studios-nál döbbenetesen ügyesen képesek a figyelem profi irányításával a játékidő végéig fenntartani a feszültséget, így a Little Nightmares az erősen ajánlott kategóriába tartozik és nem csak a furcsaságok és elvont platformerek rajongóinak hanem minden magéra valamit is adó gamernek.

(A játékot a magyar forgalmazó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Konzolok Szervize budapesti boltjában, vagy webshopjából a megadott linken meg is rendelhető.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
16. Sakamoto_14  A bölcs
2017.12.28. 13:36:17
LV19
A mostani akcióban lecsaptam rá. Rémlett, hogy jó értékeléseket kapott, meg valami Inside-klón, amely egyébként a kedvenc platformerem. Gondoltam, egynek jó lesz. Nem is hittem volna, hogy tud ugyanannyira nyomasztó lenni, de máshogy, mint az Inside. Az eleje nekem még gyengének tűnt, de amint megjelent a vaksi manus, egyre csak jobb lett.
Nekem fel sem tűnt, hogy a karakter lány, sőt, még a nevét sem tudtam. :S
15. jocek  PlayStation.Community tag
2017.06.07. 19:42:10
LV3
Köszi a leírást kedvet adtál hozzá!
Kemény vagy Csoki
14. Gwolf  PlayStation.Community tag
2017.05.31. 14:14:33
LV1
Zseniális játék! Kár, hogy olyan rövid...
Élő szövet a fémvázon!
13. PSti  PlayStation.Community tag
2017.05.21. 13:26:51
LV5
Köszi a leírást, egyszer majd biztos!
12. eszg_  Szerkesztő
2017.05.21. 11:03:06
LV13
+1
Válasz 9. rone üzenetére:
Minden szavad arany. :)
Jól vagyok, nagyon köszönöm.
11. eszg_  Szerkesztő
2017.05.21. 11:01:36
LV13
Válasz 6. Richard üzenetére:
Azzal én is, pedig az esetek 99%.ában totálisan hidegen hagynak a különféle limitált kiadások.
Jól vagyok, nagyon köszönöm.
10. eszg_  Szerkesztő
2017.05.21. 11:00:42
LV13
Válasz 4. mentoloshypo üzenetére:
Felfedezős stílusban simán ki lehet tolni legalább duplájára azt a két órát, bár lehet csak én szeretek nagyon elszöszölni mindenhol meg keresgetni a rejtett akármiket. :)

Egyébként ha egy órás volna akkor is simán megérné az árát az elképesztő hangulat miatt.
Jól vagyok, nagyon köszönöm.
9. rone  PlayStation.Community tag
2017.05.20. 12:05:21
LV2
+1
Rég éltem meg ennyire hangulatos játékot. Elkapták a srácoklányok a fonalat :)
Én még elővételben vettem. Nem bántam meg, nem hezitáltam. Szeretem, tetszik, pont.
8. gugello  PlayStation.Community tag
2017.05.20. 08:03:29
LV14
Beszerzős lesz, de csak valami akció keretein belül! :)
- lazíts ha bírsz -
7. xerox  PlayStation.Community tag
2017.05.20. 07:26:24
LV17
6. Richard  PlayStation.Community tag
2017.05.19. 12:44:41
LV5
Ez tuti beszerzős lesz és tőlem szokatlan módon szemezgetek a Six Editionnel. Nagyon tetszenek az ilyen játékok. Limbo és Unravel már megvoltak, Inside még csücsül a gépen, de lassan azt is nyélbe ütöm.
5. Hidari_HUN  PlayStation.Community tag
2017.05.19. 09:30:41
LV16
+1
Válasz 2. Lucsy üzenetére:
olyan akciós akciósan :D
4. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2017.05.19. 06:46:40
LV28
+1
Én nem rugózok az árán mert tényleg olcsó, de mondjuk egy 2 órás kalandért nem is lenne szabad többet elkérni. Szóval ja, rövid amit sajnálok... Sajnos egyelőre kimarad így néztem belőle egy végigjátszást és alig több mint 2 óra volt és abszolút nem rohant vele a srác, ez kevés. (az újrajátszásokat meg a trófea gyűjtögetést nem számoljuk bele mert az már más tészta)
3. taron  PlayStation.Community tag
2017.05.18. 17:23:04
LV4
+1
Válasz 2. Lucsy üzenetére:
Annyi game van hogy azt sem tudom mit toljak......LOL ráér lesz ez még fele ennyi is egyszer digital discounts-ban a store-on.........kb sosem vettem még 6K-ért ilyen nem "nagy" játékot.
Ar0nka
2. Lucsy  PlayStation.Community tag
2017.05.18. 17:16:42
LV12
Válasz 1. taron üzenetére:
LOL, milyen akciosan? :D
6k-ert megkapod a digitalis verzat. Siman er annyit, hiaba rovid.
Zsenialis jatek.
1. taron  PlayStation.Community tag
2017.05.18. 17:08:51
LV4
Adja ha akciós lesz megveszem....
Ar0nka
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LITTLE NIGHTMARES
Bandai Namco Entertainment
Látványosság:
Kiemelkedő
Játszhatóság:
Szavatosság:
Zene / Hang:
Hangulat:
Kiemelkedő
8/10
Pozitívum
Kellemesen nyomasztó hangulat, elképesztő karakter- és helyszíndizájn
Negatívum
Logikátlanul elhelyezett checkpointok, nehezen bemérhető platform részek

MARTIN BELESZÓL
Jó játék jó áron.