PlayStation.Community

2017.05.16. 20:48 Cool-Túra
5 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
Szentimentális galaxismegmentősdi.

Lássuk be, a Marvel stúdió mozifilmjei mostanában inkább már kellemetlen biztonsági játékokba mentek át. Bár teljes nívójukat így sem vesztették el és az alkotások szórakoztató faktora is igen magas még mindig, azonban ennek ellenére az utóbbi években valahogy nem sikerül eléggé maradandót legördíteniük a szuperhős-futószalagról – látványban mondjuk rendre felülmúlják önmagukat, történetekben, karakterekben már kevésbé.
Ezt azért is fontos megjegyezni, mert a jelen kritikának tárgyát képző film első része óta nemigazán született olyan Marvel produkció, aminek a megnézése után teljesen elégedetten jöhettünk ki a vetítőteremből. A galaxis őrzői visszarepített a gondtalan gyerekkorba: a kaland, az izgalom, a humor, és a sci-fi keveréke fiatalabb énünk legszebb emlékeit hozta elő, amikor nemhogy nem érdekelt minket, mennyire infantilis mindaz, amit láthatunk, hanem pont ellenkezőleg, minél inkább vágytunk a túltolt, hangos, és bűnösen élvezetes hangulatbombára.
A folytatástól sem vártunk kevesebbet, ugyanakkor, aki azt gondolta, hogy A galaxis őrzői 2 jobb lesz majd, mint az eredeti, az csak magát csapta be. Természetesen nem olyan nagyszerű, mint elődje, mivel kevésbé friss, kevésbé egyedi, egyúttal kevésbé áramvonalasabb, mint az volt. 2014-ben derült égből villámcsapásként érkezett a Marvel addig legkockázatosabb (de még így is inkább csak annak álcázott) projektje, ami egyből belopta magát nemcsak az eredeti képregény igencsak szűknek mondható rajongótáborának, hanem az egyszeri nézőknek a szívébe is – így vált az évtized egyik legmenőbb filmjévé.

Az ilyen eredményt pedig szinte lehetetlen felülmúlni.

Tegyük hozzá, hogy az író/rendező James Gunn még ezen nehézségek és a magas elvárások ellenére is jól oldotta meg a feladatát.
Egy zavaros és jelentősen megnyirbált (Bosszúállók: Ultron kora), egy humoros, de bátortalan (A Hangya), egy epikus, ám a fináléra mégis kissé megbicsakló (Amerika Kapitány: Polgárháború), és egy egész jó eredettörténetet szállító film (Doctor Strange) után A galaxis őrzői 2 igazi fun. Egy bő két órás, eseménydús, lendületes vonalvezetésű, precízen, és profin megírt produkció, ami majd’ minden jelenetében rá akar tenni egy-két lapáttal az első részre, és néha még úgy általában az összes többi Marvel filmre is, ám emellett nagyjából ugyanolyan, mint az előzmény, de sajnos valamivel gyengébb kiadásban.
Pedig tényleg szinte mindenből - ami előzőleg működött - minimum tízszer annyit kapunk: a látvány elképesztően élénk, tele sárga, lila, kék, zöld, és még sok más színnel, többször megidéződik a ’80-as évek stílusa, de ez tökéletesen jól áll neki, akkor is, amikor a pop-kulturális utalások (melyekből szintén rengeteg van) pont ezt a korszakot célozzák meg.
Gunnék nem spóroltak semmin, szinte minden percben kapunk valami apró kikacsintást, elszórt félmondatot, zenei betétet, képi megjelenítést – azoknak, akik otthon vannak az old school filmekben, muzsikákban, könyvekben, és még a videojátékokban is, minden bizonnyal jó néhányszor meg fog dobbanni a szívük, olyan mennyiségben szállítja A galaxis őrzői 2 ezeket a jópofa referenciákat, és homage-eket. A látvánnyal és akcióval párosított vizuális és verbális múltidézésnél már csak a „cukiság-mérő” akad ki jobban, hiszen az előző részben közönségkedvenccé vált Groot (ezúttal szólítsátok Baby Grootnak – ismét Vin Diesel tolmácsolásában) a folytatásban jóval több teret kap, hogy legyen min mosolyognia és elfolynia a közönségnek, még akkor is, ha gyakorlatilag alig van érdemi szerepe a cselekményben.
Közben persze mindenki megkapja a maga helyét a történetben, mindenkinek jutnak remek pillanatok, mivel az összes karakter, kivétel nélkül keres valamit, miközben magukban hordozzák a múlt égető sebeit és fel-feltörő fájdalmait. A belső konfliktusok, a szeretet, és a család fogalma nagy szerepet játszik a filmben, ez a központi téma, amelyre A galaxis őrzői 2 fel lett fűzve.
Peter Quill (Chris Pratt meggyőző és érzelmekkel teli játéka több, mint figyelemreméltó), és csapata ismét bajba kederedik, amikor lepaktálnak Szuverén nevű idegen fajjal, és meglopják őket. Miközben a flottájuk elől menekülnek, felbukkan Ego (Kurt Russell még mindig iszonyat cool), aki magát Peter apjának vallja. Az őrzők egyik felét saját bolygójára viszi, miközben a csapat nincs túl jó passzban: széthúzás uralkodik, viták követnek vitákat, és a háttérben zajló gyanakvás sem segíti elő a békülést a galaxist korábban megmentő hősök között.
A film tehát a karakterek érzelmi világára, és a köztük lévő kapcsolatokra épít. Apa-fiú téma meghatóan és érzékenyen előadva, a nővéri kötelék bonyolult (bár kissé izzadságszagú) bemutatása Gamora (Zoe Saldana) és Nebula (Karen Gillan) között, a barátság, az összetartás, a bajtársiasság témája, emellett a szerelem szerteágazó, kibogozhatatlan fonala, ezek a dolgok mind-mind ott vannak ebben a filmben. A galaxis őrzői 2 sokkal jobban és mélyebben belenéz a karakterek lelkébe, mint eddig bármelyik Marvel stúdiós film, a pusztításorgia ellenére is egy sokkal személyesebb történetet mesél el. Mert igen, látványos a második rész, akciódús, CGI jeleneteivel és egyéb megvalósításaival elkápráztatja a szemet, de ezek mégis eltörpülnek amellett a tény mellett, hogy mindeközben hatalmas szíve van.

De sajnos közben nem lehet elmenni amellett sem, hogy a folytatás jellemzőinek nagy hányada már megvolt az előző részben is, ami nem lenne akkora baj, ha legtöbbször nem engedték volna el túlságosan a gyeplőt. Egy ilyen alapanyagot persze nagyon túl lehet tolni, sőt, valamilyen szinte erre szükség is van, viszont Gunn egy kicsit visszaélt ezzel a lehetőséggel.
A gond, hogy a poénok kevésbé intelligensek és kidolgozottak. Nem szólnak akkorát, mint kellene, inkább a nagy tömeg igényeihez szabták, könnyen érthető, olcsó viccekkel igyekeznek kisajtolni a nézőkből a mosolyt, vagy a nevetést, ezek azonban kínos pillanatokat szülnek, legalábbis azoknak, akik frappáns humort vártak. A Marvel az utóbbi időben egyébként is erősen ráállt már erre a vonalra, és mivel A galaxis őrzői még a többi filmjükhöz képest is teljesen komolytalan és könnyed, így tökéletes céltábla lett a humorizálás oltárán. Ebben az esetben azonban nem is a viccekkel és a vígjáték műfajára hajazó szellemiséggel van a probléma, hanem az ilyen pillanatok idegesítő, folytonos ismételgetésével. Ezzel azonban elveszett az újdonság, és csak túlhajszolt marhulás lett a nagy része.
És komolyan mondom, a nagyközönség tényleg meg is kajálja. De ez már egy másik történet.
Miközben A galaxis őrzői 2 magán viseli a Marvel filmek utóbbi fél évtizedének gyakori gyermekbetegségeit, hosszú idő után végre képes felmutatni egy értelmes főgonoszt, aki ugyan megint nem lép túl az „elpusztítom az univerzumot” szokásos kliséjén, viszont a forgatókönyv legalább mindent megtesz azért, hogy épkézláb figurát faragjon belőle.
A showt mégis Michael Rooker lopja el, ám ahogy megpróbálnak belőle túlságosan, irreális módon pozitív karaktert varázsolni, akkor elkezd már kilógni egy kicsit a lóláb. A film nagyon gyakran átcsap a giccses szentimentalizmusba, ezalatt maga a tökéletesen infantilis csapat, és a köztük lévő dinamika is megmarad, amiért az első rész jó volt, és frissnek hatott, ebből a frissességből azonban a második rész már sokkal, de sokkal kevesebbet kap. Az egyensúly sokszor kibillen, egyszerűen nem tud már olyan mértékben az újdonság erejével hatni, mint elődje – minden áron meg akar állni a saját lábán, ehhez azonban túlságosan is támaszkodik az első epizódra. Szó se róla, nagyon szórakoztató film, a speciális effektek kényeztetik a szemet, mialatt az akciójeleneteken lerágod mind a tíz körmöd, és együtt nevetsz a karakterekkel, vagy éppen rajtuk, majd elérzékenyülsz egy-egy emocionális pillanaton, legvégül pedig kíváncsian nézed végig mind az öt (igen, jó olvastátok, ÖT!) stáblista utáni jelenetet, és távozol a moziból.
Viszont mindvégig ott uralkodik az a rossz szájíz, ami manapság már egyre jobban rátelepedik a Marvel filmekre: semmi különös, semmi komolyabb eget rengető produkció, csak a szokásos recept, és ennyi volt.

A galaxis őrzői 2 lényege gyakorlatilag egy benne szereplő mondatból summázható. A sztori egyik végkövetkeztetése, hogy „az ember nem az agyával nyer, hanem a szívével”, és ez tökéletesen egybehangzik a film tulajdonképpeni igaz mivoltával. Nem arra sarkall, hogy elgondolkodtasson, nem az értelmi fejtegetés a célja; az érzelmekre gyúr rá, és az még a rengeteg hiba mellett is nagyszerűen sikerül neki. Stílszerűen inkább az első epizód „B oldala”, mégis a Marvel stúdió talán eddigi legszebb filmje.
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
5. Noob  PlayStation.Community tag
2017.05.19. 20:17:12
LV6
Nem láttam, de látni fogom.
Én mindig igazat mondtam, akkor is, ha hazudtam.
4. sonerone  PlayStation.Community tag
2017.05.18. 11:35:35
LV11
I'm Mary Poppins y'all
hehe
3. Onimushaman  Szerkesztő
2017.05.17. 11:07:25
LV24
+2
Vin Diesel eddigi legjobb, legérettebb filmje.
señor
2. Penge70  PlayStation.Community tag
2017.05.17. 09:28:14
LV22
Az első részt imádtam, remélem ez is tetszeni fog :)
1. Matichku  PlayStation.Community tag
2017.05.17. 09:27:39
LV14
Remek írás, jó volt olvasni. Egyetértek a véleményeddel.
Kedvelem ezeket a karaktereket, az egész film hangulatát.
Nil Satis Nisi Optimum
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Képregény - Az Új Bosszú Angyalai: Ostrom
2020.01.20. 16:55 Cool-Túra
1 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az Angyalok epikus és csodálatos hattyúdala.
SNIPER GHOST WARRIOR: CONTRACTS (PS4)
2020.01.18. 17:20 Játékteszt
2 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Ötödjére csak sikerült
Sorozat - Love, Death & Robots Volume 1. (2019)
2020.01.16. 16:14 Cool-Túra
8 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Az erőszak és nemi szervek dala, időnként gondolatokkal.
Lapis x Labyrinth (PS4, PSN)
2020.01.16. 15:57 PSC egyperces
1 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Drágakő iksz labirintus.
Tools Up! (PS4, PSN)
2020.01.16. 13:51 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Ne habozzál, tatarozzál!
Retrospektív - Watchmen - Az őrzők
2020.01.14. 12:03 Cool-Túra
13 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Zack Snyder megosztó képregényfilmje, több mint tíz év távlatából.
Romancing SaGa 3 (PS4, PSV, PSN)
2020.01.13. 13:47 Kedvcsináló
3 hozzászólás
Szerző: martin
Miss. Miss. Miss. Na, találd már el te fakezű...
Simulacra (PS4, PSN)
2020.01.12. 16:23 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Hát szívem, ezt most kár volt jobbra húznod.
Borderlands 3 - a Moxxi’s Heist of the Handsome Jackpot DLC (PS4, PSN)
2020.01.11. 14:32 Kedvcsináló
1 hozzászólás
Szerző: HTB
Moxxi's Eleven.
FARMER'S DYNASTY (PS4)
2020.01.10. 14:35 Játékteszt
5 hozzászólás
Szerző: Petunia
Indul a bakterház.