PlayStation.Community

2017.05.11. 11:00 Cool-Túra
7 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
Menetelés a háborúba.

Rick és csapata megjárta már a pokol legmélyebb bugyrait, ráadásul nem egy alkalommal. Útjuk során gyilkosokkal, őrültekkel ütköztek össze, diktátorosdit játszó zsarnokokkal találkoztak, szadistákat küldtek a másvilágra, perverzek vérét ontották ki, kannibálok koponyáit zúzták pépesre, saját szemükkel látták, érezték, és élték át az emberi természet legundorítóbb, legvisszataszítóbb ocsmányságait. Mindenen túl vannak már, amin ember egy ilyen helyzetben, egy ilyen világban túl lehet, nem is beszélve a közben átélt borzalmas lelki és fizikai kínokról, társaik elvesztéséről, na meg a számtalan gyomorforgató, ronda tettről, amire ez a zombiapokalipszis után kialakult rendszer rákényszerítette őket. És ebben csak nagyon kevés (szinte semmi) szerep nem jutott az élőhalottaknak – ők csak a lángot gyújtották be, valójában az ember volt az, aki a maga elvetemült és barbár képére formálta a világvége utáni állapotokat.
A The Walking Dead egyik nagy erénye ez: úgy mutatja be a poszt-apokaliptikus miliőt, ahogy azt csak ritka esetben tették meg eddig a képernyőn: érdekes kérdéseivel és témafelvetéseivel legalább annyira húsba vágó és hatásos, mint erőszakos jeleneteivel. Voltak ugyan gyengébb ötleteik az íróknak, de a hat évad alatt egész szépen lavíroztak a korrekt és a zseniális agyszülemények között. Ehhez mondjuk kellett Robert Kirkman remek képregény sorozata, melyhez képest a tévés adaptáció nem is evez túlságosan más vizekre, gyakran járnak egymással kéz a kézben.
A legutóbbi szezon a cselekmény elsikkadásától mentette meg, és egy nem sok izgalmat ígérő állapotból hozta vissza a szériát, ami egyébként már régóta a legjobb évadnak bizonyult – még a finálé utolsó 1 percének filléres és pofátlan megoldásai ellenére is.
És hogyan viszi tovább a hetedik évad már megkezdett koncepciót? Rögtön az első részben olyan erőteljesen sokkol, annyira megfürdik a mocsokban, hogy nemcsak a karakterek jutnak teljes kétségbeesésbe, a bűzlő szarverem legmélyére, de maguk a nézők is megfürödnek abban a véres kínban, mely Rickéknek jut osztályrészül. Ha belegondolunk, egyszer ennek is el kellett jönnie. Rickék eddig egész szépen helytálltak: nem hagyták magukat, nem hajtottak fejet senki előtt, mindenkit elintéztek, aki fenyegette őket. Mindenki, aki ujjat húzott velük, most már a túlvilágon nyugszik. Egyszerűen túléltek már mindent, mindenféle rémséggel találkoztak, gyakorlatilag nincs olyan borzalom, amivel eddig ne szembesültek volna. Így jogosan érezhették magukat nemcsak szerencséseknek, hanem profiknak, különleges embereknek, ennél fogva pedig Rick igazi királynak, aki a sok szarság után, amin átment (ne feledjük, hogy egyszer még az elmebaj széléről is visszajött), jókora egót növesztett magának. Alfahím volt. Egészen mostanáig.
Negan ugyanis egy jéghideg zuhany és egy acélbetétes, szöges bakancs erejével lépett be az életükbe, és egy pillanat alatt mindent megváltoztatott. Minden, amivel eddig hitegették magukat, minden remény, amiben eddig bizakodtak, csupán önáltatás és hazugság volt. Negan megértette velük: nem lesz boldog vég, nem lesz összetartás, nem lesz béke, nem lesz örömteli család, sem semmi egyéb. Megtörte őket. Szó szerint.

Pedig lássuk be, nem volt könnyű dolga. Amennyi mindenen keresztülmentek ezek az emberek, nem lehet csak úgy pikk-pakk megtörni őket: nem, ide keményebb és rendhagyóbb módszerek kellenek, és ezzel Negan is maximálisan tisztában van. Ezért egészen a sötét mélységekig húzza le mind Ricket, mind a csapata többi tagját. Eléri a célját: hátborzongató, és hidegrázó látni, ahogy Rick, aki eddig teljes mellszélességgel bizonygatta, hogy vele senki, soha sem szórakozhat, most remegve zokog és könyörög a kegyelemért, miközben már rég nincs az az önbecsülés, ami visszatartaná attól, hogy lealacsonyodva, a földön térdelve-vergődve, bőgve, taknyát-nyálát egybefolyatva esedezzen Negannek.
Sokan panaszkodtak a legelső epizód öncélú stílusa és kiemelt gore-ja miatt. Véleményem szerint egyik sem igaz: egy csepp öncélúságot sem lehet benne felfedezni, ugyanis Negan tudatosan töri meg így a főszereplőket, pontosan azért, mert hatásosnak kell lennie, ki kell váltani valami komoly érzelmet a nézőből is, különben semmi értelme az egésznek. Rickéket pedig csak ilyen módszerekkel lehet. A hatalmas hadsereggel és még nagyobb fegyverarzenállal rendelkező főgenya közli velük, hogy mostantól így kell élniük. Megtört rabszolgákként, akik a Megmentőket szolgálják, nekik dolgoznak, nekik adják mindazt, amit megszereztek; mostantól így kell élniük. Az egész évad erre a kálváriára épül: mindenkinek meg kell szoknia ezt az új állapotot, miközben mindannyiukat gyötri valami. Van, akit a kétségbeesés, másokat a tenni akarás, esetleg a bosszú, emiatt pedig az egykor nagyon is összetartó csapat most elkezd széthullani. Mindenki egyszemélyes kommandót játszik, ostoba, és sokszor meggondolatlan magánakcióba kezd – a Megmentők jelenléte Rick csapatát is egyre jobban széthúzza.
Negan meg… az abszolút Sátán, maga a megtestesült gonosz, a zombiapokalipszist túlélő ember legrosszabb rémálma. Egyszerre visszataszító és karizmatikus, egy igazi féreg, miközben humoros is tud lenni. Belül egy eltorzult, különös erkölcsi kóddal rendelkező vezető, ultra-pszichopata üzemmódban. Aki abban a hitben éldegél és vezeti birodalmát (ami ugyanúgy rothad belülről, akárcsak annak főnöke), hogy mindent, ami őt tesz, az korrekt és igazságos. Abszolút kiszámíthatatlan, és pont ezért teljesen veszélyes is. Olyan ember, aki Rick is könnyűszerrel lehetett volna, ha a sors egy kicsit másképp alakítja a főhős életét, viszont így minden szempontból Negan ellentéte lett. Rick számára Negan olyan, mint Supermannek Lex Luthor, mint Batmannek Joker, vagy mint Pókembernek Norman Osborn. Dávid és Góliát, Alfa és Omega, a Jó és Rossz – két erő egymásnak feszülésének a kezdetét láthatjuk a hetedik évadban.
Jeffrey Dean Morgan nevét aranyba kellene önteni amiatt, amit ezzel a sötét szívű, agybeteg karakterrel tesz. Teljesen elszálltan formálja meg, egyszerre lehet utálni és imádni is. Minden apró megmozdulása, manírja aranyat ér, akárhányszor feltűnik a képernyőn, tudod, hogy történni fog valami rossz, valami elkerülhetetlen. Parádés egy figura, aki jelentősen megdobja a szezon színvonalát, mindig ad a cselekménynek egy érdekes adalékot, valami pluszt, ami miatt a néző csak még izgatottabban várja merrefelé fognak kifutni a különböző szálak. Hozzá hasonlóan Andrew Lincoln is remekel. Különösen igaz ez az évadnyitóra, de a továbbiakban sincs vele probléma, maximálisan érti a dolgát, kihozza a karakterből azt, amit még ki lehet hozni.

A hetedik évad egyúttal a The Walking Dead pályafutásának legérzelmesebb és legpátoszosabb tagja. Az egységes koncepció ellenére eddig mindegyik szezon rendelkezett egy önálló, csakis rá jellemző hangvétellel és témával, ez most sincs másképpen. Csakhogy most annyiban más a leányzó fekvése, hogy a főszereplők egy olyan problémával találkoznak, amivel eddig soha, egy olyan ellenséggel kell elbírniuk, akihez hasonlóval még nem találkoztak, ezért is éri őket ennyire váratlanul a rengeteg csapás, amit a Megmentők mérnek rájuk.
A hetedik szezon központi témája a függetlenség és a szolgálat, azaz, hogy a főszereplők képesek e mindent feladni a szabadságukért cserébe. Ez persze nem kevés viszályt szül, ellentétek türemkednek ki, barátságok érnek véget, vagy kezdődnek el, új szövetségesek lépnek színre, köztük a Királyság, egy modern feudális mikrotársadalomhoz hasonló közösség, melyet Ezékiel király irányít, aki egy láncra vert tigrist tart háziállatként – itt azért kicsit kiakad a realizmus mutató, ami ellentmond a sorozat eddigi szellemiségének, az írók mégis igyekeznek megmagyarázni az okokat az ilyen dolgokkal kapcsolatban.
A dráma leginkább az évad elején, közepén, és végén mutatkozik meg. A nyitás nem szorul különösebb magyarázatra, fentebb fel lettek sorolva miértek. Az első 8 epizódban a karakterek felpróbálnak felállni, de ezeket a szánalmasnak és gyengének is nevezhető cselekedeteket Negan hamar a sárba tiporja. Előbb-utóbb rájönnek, hogy nincs más mód, harcolniuk kell. A szezon második fele már erről a készülődésről és fegyverkezésről szól. Kifejezetten érzelmekkel teli jeleneteket láthatunk, ahogy a főszereplők újra megtalálják a barátaikat, önmagukat, és megint értelmet lelnek, Rick pedig a hatlövetűjével együtt a tökeit is visszakapja. Az évadzáró pedig a csúcsra járatja a szentimentalizmust, méghozzá kifejezetten jól.
Ezek után szívesen leírnám, hogy a The Walking Dead hetedik évadja sikeresen rálicitál az elődre és mindenben jobb, több, minőségibb, mint az, de ezek a kijelentések sajnos nagyon nem fednék a valóságot. Az igaz, hogy érzelmi és drámai szempontból rég volt már ilyen érdekes és megkapó a sorozat, ugyanakkor lehetetlen szemet hunyni a rosszul megrendezett akciójelenetek, és egyéb hibák mellett. Néha olyan érzése van az embernek, mintha egy kezdetleges próbajelenetet nézne, vagy mintha egy huszadrangú stábtagot a kamera mögé engedtek volna, hogy vezényeljen le egy-két szegmenset. A koreográfia sem mindig tökéletes, ahogy a forgatókönyvvel kapcsolatban is időről-időre felmerül, hogy csakis azért maradnak életben bizonyos szereplők, mert az írók úgy akarják, semmi másért. Ez ugyan még nem jelenti azt, hogy automatikusan megtehetnek bármit, viszont a hetedik évadban mégis megteszik, zokszó nélkül. Úgy viselkednek zombi invázió közben, mintha érinthetetlenek lennének, egy-egy főszereplőnél még az sem számít, ha több tucatnyi élőhalott állja körbe és támadja meg, a felsorolást pedig hosszan lehetne még folytatni. Valósággal hemzsegnek az ilyen hibák a 16 epizódban – és bár a szezon továbbra is tartja a színvonalat, ha a rendezést nézzük, akkor néha elképesztően béna az egész. Szerencsére az összképet mégsem rontja le teljesen, csak jelentősen csúfít rajta.

Mindazonáltal a The Walking Dead még mindig egy szerethető széria, ami biztos pontként emelkedik ki a zombis tévésorozatok rengetegéből – teszi ezt úgy, ahogy ebben az évadban gyakorlatilag alig találkozhatunk élőhalottakkal, ezúttal szinte teljesen az emberi szereplőkön van a hangsúly. De nincs ezzel semmi gond, mert az írók képesek új konfliktusokat kiötölni, új szálakat elkezdeni, korábban seggfejként bemutatkozott karaktereket szimpatikussá varázsolni (Dwight egy ellenszenves rohadék volt eddig, de most garantáltan sokan fognak vele együtt érezni), és még rengeteg mindent véghezvisznek, amiért érdemes lesz a jövőben is követni a sorozatot. Mert jelen pillanatban ez a széria az örökkévalóságig eltarthat – hogy ez rosszat jelent, vagy jót, azt mindenki döntse el maga.
A hetedik évad egy eposzi összecsapás ilyen-olyan színvonalbeli csökkenéssel, de legjobb esetben is korrekt minőséggel ellátott felvezetése. Még mindig megvan benne az a bizonyos tűz, de a folytatásra egy kicsit több kraft fog kelleni. Mert az valóságos háború lesz – és az a minimum, hogy két epizódonként garantált legyen majd az áll-leesés. Össze kell kapniuk magukat az alkotóknak annyi szent. Hogy ez mennyire fog sikerülni, ősszel kiderül.
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
7. cjnin  PlayStation.Community tag
2017.05.12. 08:58:37
LV10
Nem az a baj, hogy ismétlődő vagy unalmas vagy logikátlan, hanem, hogy gagyi lett. Az utolsó részt konkrétan végig röhögtem...
No mission too hard, No challenge too big
6. CountofHell  PlayStation.Community tag
2017.05.12. 08:43:38
LV15
Nekem tetszett ez az évad, ez volt az első évad amiben minden fejezetet megnéztem.
PSN - CountofHell_HUN
5. VictorVance  Szerkesztő
2017.05.12. 08:25:46
LV18
Válasz 2. HUN_hatrix üzenetére:
Ha szorosan a képregények mellet maradnak, akkor nemsokára lesz két évnyi ugrás.
Örülünk?
4. Binder  Drift & Photo
2017.05.11. 11:54:31
LV22
Válasz 3. mandark üzenetére:
Erre ott a The Fear WD...a második évad kifejezetten állat lett...kicsit Dead Island-os beütéssel, soksok akcióval...:)
3. mandark  PlayStation.Community tag
2017.05.11. 11:42:03
LV1
Válasz 2. HUN_hatrix üzenetére:
Én is így vagyok, sajnos az utóbbi 2-3 évad nekem már csak háttérzaj volt egyéb tevékenységeim közben. Az a baj hogy én az egész járvány kirobbanására, előzményére lennék kíváncsi, amit a legelső évad elején kicsit belengettek: Azóta viszont semmi (Eugene dumáján kívül :D), és gondolom már nem is lesz haladás ilyen irányban :(
2. HUN_hatrix  The Saboteur
2017.05.11. 11:27:29
LV30
Nekem az nem tetszik, hogy most így a 4. évad környékétől a 7. évadig kicsit megrekedtünk időben. Minden évad szorosan az előző folytatása és így nem nagyon telik az idő... meg kicsit helyben toporgásnak érzem már. Kicsit haladhatnánk valamerre, lehetne valami célja a dolgoknak.

Amikor elakartak indulni Washingtonba na mondom végre lesz valami infó mi történik a világban, új környezet, valami célja van az embereinknek, nem csak a mindennapi éppen túlélés... erre kipukkadt a remény lufi... és most állunk és várunk. :P

Szóval... nekem kicsit megrekedt a sorozat... kicsit többet várnék.

(Ja meg a kukás banda baromira kellett bele... akkora szarok voltak.)
PSN ID: HUN_hatrixx ... Nincs hiszti! ;)
1. Binder  Drift & Photo
2017.05.11. 11:19:17
LV22
Épp most fejeztem be egy hete...nagyon szeretem az egész sorozatot.
Várom a folytatást...:)
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
THE OUTER WORLDS (PLAYSTATION 4)
2019.12.09. 19:02 Játékteszt
15 hozzászólás
Szerző: MolonLave
A lelkem (és a testem, meg úgy mindenem) a vállalatot illeti meg.
Yakuza 4 Remastered (PS4, PSN)
2019.12.09. 11:59 Kedvcsináló
2 hozzászólás
Szerző: GrayFox
A négyfejű sárkány.
Door Kickers: Action Squad (PS4, PSN)
2019.12.06. 12:18 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Szolgálunk és rád rúgjuk az ajtót!
Paper Dolls Original (PS4, PSN)
2019.12.04. 18:36 PlayStation Network
11 hozzászólás
Szerző: Petunia
Rettegés a Csing-dinasztia korából.
Woodle Tree Adventures Deluxe (PS4, PSN)
2019.12.04. 18:26 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Melyik a legkisebb favicc? A fűrészpor...
TERMINATOR: RESISTANCE (PLAYSTATION 4)
2019.12.02. 14:09 Játékteszt
12 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Trashminátor.
Indivisible (PS4, PSN)
2019.12.01. 14:11 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Kezdünk egy kicsit túl sokan lenni.
Ling: A Road Alone (PS4, PSN)
2019.12.01. 11:29 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: MrZ
Magányos délutáni séta.
Rebel Cops (PS4, PSN)
2019.11.30. 12:37 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: VictorVance
A szükség törvényt bont.
Aggelos (PS4, PSN)
2019.11.28. 19:56 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pixelhős a poligonkorban.