.
 

PlayStation.Community

2017.05.11. 11:28 PlayStation Network
35 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Értékeld a cikket!
Hokizzunk egy jót!

A V7 Entertianment csapata az Old Tme Hockey-val végre visszahozza a hetvenes évek nagy jégkorong mérkőzéseinek hangulatát, izgalmait, és minden mást, ami ennek a retro-korszaknak a hoki összecsapásaival járt. A fejlesztők elmondása szerint az alapötletet és a motivációt több sporttal kapcsolatos árkád stílusú játék adta, többek között az NHL 94, az NBA Jam, a Blades of Steel, valamint a TecmoBowl, illetve egy jellegzetes a témába illő 1977-es sportfilm, a Jégtörők, Paul Newman főszereplésével.
Az ötletmerítési lehetőség tehát adott volt egy hangulatos, könnyed árkád játékmenettel felvértezett hokis játék elkészítéséhez - lássuk, mit tettek le a fejlesztők a... jégre.

Tapasztaltabb, sportjáték kedvelő emberként sejtettem, hogy ha egyből belevágok a game sztori részébe akkor csúnya vereségek árán fogom csak elsajátítani a játék irányítását és mivoltát, így hát egy egyszerűbb exhibition mérkőzéssel kezdtem és próbáltam megtalálni a helyem a jégen. Sok sikerélményem nem volt, kaptam a gólokat, majd nem sokkal ezután már egy verekedés közepébe csöppentem, ahol az önkéntes bokszzsák szerepét töltöttem be. Több percnyi szenvedés után aztán véget ért rémálmaim hokimeccse, így első dolgom volt átnézni a beállításokat, hogy kiderítsem, én vagyok a béna, vagy netán a nehézség alapértelmezetten a "legyőzhetetlen" fokozaton van.
Hosszas böngészést követően rájöttem, hogy nem a nehézséggel volt a probléma, hanem az irányítással, méghozzá azért, mert a kétgombos verzió volt beállítva egy lövéssel és egy passzolási lehetőséggel. El tudom képzelni, hogy ez a korongterelgetést leegyszerűsíti, vagy játéktermes hangulatú lehet egyeseknek, mindenesetre én nem találtam meg benne a számításaimat. Szerencsémre volt olyan irányítási alternatíva, amely szinte az összes gombot kihasználta, így kellően sok lehetőséget adott egy támadás vagy védekezés leszervezéséhez, majd végrehajtásához. Természetesen a fejlesztők azokra is gondoltak, akik egy pillanatra sem akarják a folyékony kenyeret kiereszteni a kezükből játék közben, így választható opcióként szerepel a "sör" elnevezésű irányításmód is. Túl bonyolult dologra nem kell gondolni, egyszerűen csak az egyik oldalra áttolja az összes, játék során használt gombot. Kapva az alkalmon azonnal levettem a fejemről az eddig használt szívószálas sisakomat és kezembe vettem a sört… akarom mondani az irányítás.
Néhány gyakorló mérkőzést követően vettem a bátorságot, hogy megmérettessem magam a játék sztori részében. A történet elején megkapjuk a csupa szerencsétlen flótásokból álló, egy közeli sörgyárról elkeresztelt csapatot, akik a tabella alján tanyáznak. Jóformán mindent elveszítve a süllyesztőből kell őket felhozni. Jelentős a lemaradásuk a bajnokságban is, amely már javában megy: tulajdonképpen a mi feladatunk lesz bejuttatni őket a rájátszásba, hogy végül esély nyílhasson megnyerni a kupát.
Röviden tömören ennyi a történet, de persze az események ezzl nem állnak le: aki jobban bele akarja magát ásni a csapat körüli szaftos részletekbe, az olvashat újságcikkeket, illetve a töltőképernyő alatt megjelenő kis tájékoztató szövegeket az éppen aktuális botrányokkal, pletykákkal. Ennél részletesebb történetvezetésre, átvezető videókra ne számítson senki, de talán nem is kell több, végül is egy sportjátéknál maga a játékmenet adja a lényegi részt. A sztori menüjében se lesz sok lehetőség az állítgatásokra: pár apróságot eszközölhetünk, megnézhetjük az hokis kártyákból álló gyűjteményünket, tabellát elemezhetünk, de konkrét menedzseri feladatokat nem fogunk tudni ellátni.

Marad tehát a színtiszta meccs közbeni játékélmény. A több gombos irányítási rendszernek köszönhetően már sikerült az első bajnoki mérkőzésemet egy döntetlenre lehoznom nagy szenvedések árán, bár a tabella alján kullogva így se mentem sokra az egy ponttal. A későbbi nagyobb vereséghullámokat követően nem csak én, hanem már a játékosok is a sörhöz nyúltak, a csapat még tovább süllyedt az irányításom alatt, így a játék a meccs sikeres teljesítéséhez kötelező feltételként hozzáadta, hogy most már nyerni kell.
Nagy nehezen sikerült megemberelnem magam, jöttek is futószalagon a sikerek, azonban egyre inkább feltűntek a játékmenetet érintő hiányosságok is. Sok esetben a játék véletlenszerűen dönti el, hogy a kapus kivédi-e az adott lövést, vagy sem. Így rendszeresen történt olyan, hogy csak szenvedtem az aktuális ellenfelemmel, aminek eredményeképpen egy unalmas gól nélküli találkozó lett a vége, de ellenpéldaként szolgálva akadt olyan eset is, hogy minden második lövésemből gól született. Vagy ami ennél is idegesítőbb, hogy a cseréket nem mi állítjuk, hanem az edző, így nem egyszer fordult elő, hogy sietek hátrafelé megerősíteni a védelmet, már majdnem ott vagyok és elveszem a korongot az ellenféltől, amikor pont az irányított játékost lecseréli az edző. Az ilyen és ehhez hasonló hibák rendkívül idegőrlők tudnak lenni; legszívesebben elküldenénk az edzőt és a játékot is melegebb éghajlatra.
Aki szokott nézni jégkorong mérkőzést, az pontosan tudja, hogy van, amikor a bunyó a játék részét képezni. Ez itt sincs másként, hisz, ha sokat lökdösődünk és felbosszantjuk az ellenfelet, akkor bizony kemény bunyók alakulhatnak ki, és a piros foltok a pályán nem a szünetben elfogyasztott ketchupos hotdog miatt kerülnek oda. Mechanikailag pofonegyszerű a verekedés: van egy védekező és egy támadó gomb, illetve mindkét félnek életerő csík. Akinek ez előbb elfogy, az jól ráfázott, mert a párharcot megnyerő játékos jutalmul még a földön is verheti az ellenfelét.

Ha már unalmas a karrier mód, vagy csak szimplán elvernénk pár hús-vér embert, akkor van lehetőségünk a haverokkal összeülni a kanapén egy kis hokizásra… Ennél többre ne számítsunk, online megmérettetési lehetőséget ezidáig nem biztosított fejlesztő, amit rendkívül sajnálok, mert kiált érte a játék. A barátainkat azért mindenképpen készítsük fel, hogy a grafika igencsak régimódi, kissé zajos kép, elmosódott arcok, unalmas, szinte ugyanolyan stadionok, tehát már a screenshotokból is látszik, a talán túlságosan régimódira vett grafikai stílus. Öröm az ürömben, hogy a pörgős játékmenet közben annyira nem zavartak az életlen textúrák, viszont ha néhány animáció bejátszásra kerül, akkor abban a pár másodpercben érdemes inkább abból a bizonyos sörből kortyolni párat. Apropó animációk: sajnos ezen a téren se lett túlságosan bőséges az Old Time Hockey, szinte mindenből egy maximum kettő variáció van, ezért kissé unalmassá és frusztrálóvá válhat, amikor egy mérkőzésen belül már negyedik alkalommal láttuk ugyanazt a gólörömöt.
Ami tulajdonképpen megmenti az egész játék hangulatát, azok a hangok és a zenék. Egyszerűen zseniálisak a játékban megtalálható dallamok. Korszakhoz tökéletesen passzoló, adrenalin-dús, már-már legendás számok, amiket hallgathatunk. A hangok is teljesen rendben vannak, persze megvan a maguk árkádos egyszerűsége, de ez szerintem teljesen rendben van. Ami kissé zavart, az a kommentátor dumálása: néhány mondat közül szemezget, de többnyire csak a játékosok neveit sorolja, és ha gyors passzokkal építjük fel a támadást, akkor még a saját szavába is képes belevágni. Eleinte szórakoztató tud lenni, aztán egyre inkább idegesítővé válik.

Összegezve a hokicsarnokban történteket, akár néhány egész jó szórakozásban is részünk lehet, ha befizetünk erre a mérkőzésre. Kiemelkedőnek semmiképp sem mondanám, viszont a retro hangulatot elég korrekt módon átadja. A stadion kinézete kissé lepukkant, a kommentátor szövege pedig szerintem fel van véve és azt játsszák be, de az élményen nem ront nagyot, ha maga a meccs alakulása élvezhetőnek ígérkezik. Nem egy Stanley Kupa-döntő, viszont az izgalmak és a verekedés így sem marad el, főleg ha egy jóbarátunkat is elhívjuk a mérkőzésre, persze pár rekesz sör társaságában.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: V7 Entertainment
Fejlesztő: V7 Entertainment
Megjelenés: 2017.03.28.
Ár: 5490Ft
Játékosok száma: 1-4
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 2.2GB
Web: http://www.oldtimehockeyarcade.com/
PSN feltöltőkártya: Konzolok Szervize
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
35. Richard  PlayStation.Community tag
2017.05.13. 17:49:40
LV5
Válasz 27. Zsolt üzenetére:
Az-az! Köszi! Azt a játékot nagyon szerettem!
34. Kazama_Jin  PlayStation.Community tag
2017.05.13. 08:22:34
LV5
érdekesnek tűnik
33. KyserSoze576  PlayStation.Community tag
2017.05.13. 05:35:05
LV2
Haverokkal hétvégén, pár sörrel karöltve szorakoztató lehet.
32. FeeNoocchi  PlayStation.Community tag
2017.05.12. 21:51:06
LV1
Korrekt játéknak tűnik :)
31. Lotar  PlayStation.Community tag
2017.05.12. 21:04:17
LV16
Nekem tényleg bejönne ! :)
psn/sen id: pcpmate
30. Damonati  PlayStation.Community tag
2017.05.12. 20:34:46
LV1
Nekem legutóbb a piacon kapható (kb. 30 éve) tv-s videójátékon volt jégkorongos játékom. Igazi pixelcsata. Társaságban nem is volt rossz, igaz rendszeresen szétmentek azok a gyenge minőségű joystickok.
29. slama  PlayStation.Community tag
2017.05.12. 18:20:08
LV1
egy pillanatra egesz kellemetlen volt, hogy ez a legkommenteltebb cucc manapsag. de mar mindent ertek.
28. Hunvarlan  PlayStation.Community tag
2017.05.12. 17:48:05
LV2
Pont a retro része miatt kötelező darab a mostani hokis játékok valami förtelem számomra túl van bonyolítva minden.
27. Zsolt  PlayStation.Community tag
2017.05.12. 15:24:25
LV11
Válasz 24. Richard üzenetére:
NHL Rock the Rink!
26. bobharo  PlayStation.Community tag
2017.05.12. 13:41:52
LV1
+1
Hockey+sör+old school: Kell!
25. JINBOBEK  PlayStation.Community tag
2017.05.12. 12:53:32
LV11
A retro stílusnak megvannak a varázsai!
Mindig legyen egy "B" terv!
24. Richard  PlayStation.Community tag
2017.05.12. 10:51:51
LV5
PS1-re is volt egy hockey játék, ami kicsit poénra volt véve, állati jó rockzenékkel. Az nagyon szerettem és ehhez is kedvet kaptam!
23. Zsolt  PlayStation.Community tag
2017.05.12. 10:17:37
LV11
Oh, nagyon jól hozza a '70-es évek feelinget. Leginkább ez tetszik benne (még ha nem is vagyok sport-rajongó).
22. Vagner_3  PlayStation.Community tag
2017.05.12. 09:55:20
LV1
Eloszeretettel fogyasztok sort, mikor jatszom! Ezt az opciot sok jatekba bele rakhatnak... :D A retro feeling meg plusz pont, imadom oket!
21. Penge70  Veterán PSC tag
2017.05.12. 08:18:11
LV22
Válasz 15. ps2true üzenetére:
:D
20. Hidari_HUN  PlayStation.Community tag
2017.05.12. 06:43:00
LV16
király teszt!

(ide azzal a kóddal... :D)
19. edelwolf  PlayStation.Community tag
2017.05.12. 00:03:52
LV1
NHL 1970. Nálam inkább "bor" lenne az opció neve, de ez ugye relatív. A videó fölötti utolsó szó végéről hiányzik a "t", biztos a sör miatt :)
18. Barneyzero  PlayStation.Community tag
2017.05.11. 21:19:15
LV11
Anno Megadrive-on volt egy hasonló játékom, unokatesókkal szétjátszottuk :D
17. ativagyok  PlayStation.Community tag
2017.05.11. 21:14:21
LV1
Online tényleg vagány lenne hokizni. :) , de marad asszonyal a kanapés verzió. :p
PSN ID : ativagyok
16. adamos  PlayStation.Community tag
2017.05.11. 21:07:20
LV1
Korábban volt az NHL 3-3 Ps3ra. Azt imádtam. Élvezetes volt és pont,hogy egy kicsit komolytalan. Jobban szerettem mint a nagy testvért. Néha ilyen kicsi játékok élvezetesebbek. Szerintem ez is az. Kipróbálnám.
15. ps2true  -A LEGNAGYOBB-
2017.05.11. 20:59:34
LV24
+1
Hokiznék! De tényleg! Nem félreérteni! :D
Playstation
14. trx  PlayStation.Community tag
2017.05.11. 20:12:10
LV12
Ebben minden benne van, amit a hokiban szeretni lehet :D
We all feed on tragedy
13. Ruzsi  PlayStation.Community tag
2017.05.11. 19:58:44
LV9
Újabb "coop", amiben nem kell halomra lőni/ölni mindenkit, azaz játszható a gyerkőcökkel együtt.
2017.05.11. 19:37:06
LV1
Jó kis játék lehet
11. SteveY  the gunner
2017.05.11. 18:45:54
LV22
Jól is néz ki.
Kedvellek öreg, de bántani foglak!
2017.05.11. 18:45:09
LV2
Szívesen kipróbálnám én is, haverokkal tényleg király lehet.

Kéne valami online móka is hozzá.
9. Sora  Kingdom Hearts & Koei Fan
2017.05.11. 18:39:10
LV18
Multiban biztos jó móka lehet. :)
Mia San Mia
8. totyak  PlayStation.Community tag
2017.05.11. 18:34:13
LV1
Én úgy látom a fejlesztők nem is akarták komolyra venni a figurát a játékkal, pont ez a szép benne.
Sör nevű játékmód, meg az állandó verekedés nagyon ott van :D
7. B_Renato97  PlayStation.Community tag
2017.05.11. 18:30:45
LV3
Nyugodtan tegyetek vele egy próbát, aki él-hal a retro hokis játékokért annak főnyeremény lehet.
6. 5oultrain  PlayStation.Community tag
2017.05.11. 18:08:26
LV1
Kiváncsivá tett!
5. jones  PlayStation.Community tag
2017.05.11. 18:07:24
LV1
Nagyon jó. Talán még az NHL 06-ban volt a 94-es hoki játék extra ként, többet nyomtam mint az új játékot.
4. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2017.05.11. 17:29:33
LV28
Komoly hiánypótló ez is.
3. Frodesz  PlayStation.Community tag
2017.05.11. 17:20:57
LV1
Végre egy rendes hokis játék! A többi kiadás elbújhat ez mellett.
[#)'''_-_=F+RO+DE+SZ=_-_'''(#]
2. stefan19771127  PlayStation.Community tag
2017.05.11. 17:12:17
LV1
Nem rossz,tényleg minden arra utal hogy a régi idők jégkorongja :)
1. jabulani2  PlayStation.Community tag
2017.05.11. 16:28:23
LV1
De jó ezért még 20000-et is kiadnék
Citro vagyok
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Old Time Hockey
V7 Entertainment
KÖZÉPSZERŰ