PlayStation.Community

2017.05.05. 09:51 PlayStation Network
5 hozzászólás
Szerző: Petunia
Értékeld a cikket!
Mielőtt megráznám a cicijeim a sajtó előtt, megnézem, a profik hogyan csinálják.

Ismét egy cím, ami nem kis mértékben belerondított az idén végigjátszásra / kimaxolásra / platinázásra összeírt jelöltjeim abszolválásának tervezett ütemébe. Annál is inkább, mert a listát úgy kell elképzelni, hogy amikor valami – cirka kéthetente – eszembe jut, felírom, de pipa még egyik tétel mellé sem került. És mindjárt itt az év fele. De hát nehéz úgy a jelöltekre összpontosítani, hogy lépten-nyomon jobbnál-jobb játékokba ütközöm. Ugye a múltkori Mafia DLC tesztelése után a főjáték láncolt ismét teljesen magához – ami nem pár órás sztori. Közben egy huszárvágásra tervezvén átugrottam a Primalhoz, hogy jól ott ragadjak, mert azt is felírtam a napokban a listára, és legalább végre egyet kipipálhassak közülük (még mindig nem fejeztem be.) Mellettük tableten is eszméletlen jó point-and-click kalandjátékok vannak, egyszerűen nem tudok nekik ellenállni, szóval ott három hét alatt befejeztem egy hosszút és nemrégiben elkezdtem egy rövidebbet. Úgy érzem tehát magam, mint az egyszerre több tányért pörgető zsonglőr, főleg ha még az aktuális filmsorozataimat is ide vesszük.
A This Is The Police is egy olyan anyag, hogy ha nem lenne más, akármeddig tudnék vele játszani – s természetesen fel is írtam a listára. Abszolút függőséget tud okozni a menedzselős játékokkal, a jól megírt, érdekesen előadott sztorikkal és a krimikkel szimpatizáló playereknél, ahogy nálam is megtette.

Gondolom, már a képek alapján világos mindenki számára, hogy jelen értekezés tárgya is csak egy független fejlesztő számítógépein láthatta meg a napvilágot. Egészen pontosan egy fehérorosz csapatról, a Weappy Studióról beszélünk, akik nemes egyszerűséggel csak annyit árulnak el magukról weboldalukon, hogy hova kell klikkelnünk, ha a közösségi oldalakon követni akarjuk őket. De hát erre szoktam én azt mondani, hogy nem az emberek mennyisége számít, hanem a minősége.

A This Is The Police két robusztus pillére közül az egyik a történet. A játék indítását követő nyitányban rögtön bemutatkozik nekünk a Nathan Drake közeli rokonának a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető, pocakos, kopaszodó, felesége által nemrégiben elhagyott, enyhén kiégett és depressziós főhősünk, Freeburg városának rendőr-főfelügyelője, Jack Boyd. Aki végül is olyan, amilyennek a való világban a hasonló pozíciókban megőszült rendőr-főfelügyelőket elképzeljük, nemde? Nincs mit csodálkozni azon sem, hogy emberünket idő előtt nyugdíjazni akarják, és 180 nap alatt kell a napi politika (jobban mondva a fehérgalléros bűnözők), illetve a bűnügyi alvilág kis- és nagyhalai között lavírozva elegendő pénzt összekalapoznia öregkori éveire. Igen gyorsan meglátjuk ennek mikéntjét. A játék napokra felosztva adja elő magát: általában minden nap bemegyünk dolgozni, és a nap végén előadásra kerül a sztori következő mozzanata – rendkívül hatásos, képregényes stílusban, remekül megírt szövegezésben és kiváló szinkronnal –, mely történetfolyamra egyébként napi tevékenykedésünk során nemigen van befolyásunk.
A második tartópillér maga a rendőrös működtetése. (Megjelent emlékeimben a nemrégiben meglátogatott, londoni Metropolitan Police, leánykori nevén New Scotland Yard gigantikus, több utcahossznyi épületegyüttese, melyet tulajdonképpen csak többször körbejárva jöttünk rá, hogy ez az – mentségünkre szóljon, éppen költöztetik az egész kócerájt, és minden tömb le volt fóliázva az átépítés miatt, nulla felirattal. De egy akkora létesítmény első emberének milyen lehet egyetlen napja?)
Két műszakunk van, akik naponként váltják egymást. Ők az éppen zajló bűnügyek megakadályozására kiküldendő utcai zsarukból és a komolyabb esetek, pl. gyújtogatások, rablások, gyilkosságok felderítését végző detektívekből tevődnek össze. Minden emberünk egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, mi több rejtett képességeket is kiaknázhatunk bennük. A képük tetejére biggyesztett szám a szakmai kvalitás: a 150 az átlagos képességű dolgozó ismertetőjele. Természetesen ez a szám a napi munkavégzés sikerességével párhuzamosan nő vagy csökken. A zöldből sárgába váltó csíkok az energiaszintet jelzik, a munkanap végén mindenki veszít egyet, a pihenőnap után pedig kap egy újat. Aki már sárgán jön be dolgozni, az valamiért nem pihente ki magát; lehet, túlórázott, de vannak nagy piások is, akiknek a képén a sörösüveg elég sok mindent elárul – tőlük értelemszerűen nem várhatunk kimagasló teljesítményt. Mindennapos jelenség, hogy alkalmazottaink szabadnapot kérnek. Igaziból én jó okkal még nem találkoztam... több másnapos zsarum jelentette be már párszor, hogy nekik aznap nem venném sok hasznukat, amit nem is értek, mert ha nem lenne vaj szívem, azonnal kirúgtam volna őket, és a való világban, jobb helyeken ez így is van. Volt olyan, aki a kutyája részére rendezett szülinapi zsúr miatt ment volna szabira. A csúcs eddig az, amikor valaki azért maradt volna otthon, mert egy krimit olvas, rájött a megoldásra, és nem bírja ki, hogy be ne fejezhesse a könyvet. (Erről screenshotot is megcsodálhattok.) De hát azt hiszem, egy játéknak pont a mi szórakoztatásunk a célja, a This Is the Police ezt el is éri. Kitüntetéseket is osztogathatunk minden nap az arra érdemes dolgozóinknak, ennek hasznát nem érdemes ecsetelnem.

A napi seregszemlét követi maga a lázas munka. Egy minimalista stílusú térképen megjelenik előttünk Freeburg városa, közepén a rendőrőrssel, és a képernyő bal szélén megjelenő hívások formájában értesülünk a bűnügyekről. Vannak egyszerűbbek, mondjuk mikor csak szemtanúk telefonálnak be, hogy gyanúsan viselkedő egyéneket látnak, de komolyabb túszdrámák is kibontakozhatnak, ahova még erősítést is küldenünk kell. A hívásokra a megadott időintervallum, általában max. 30-40 másodperc alatt kell reagálnunk. Amikor ráklikkelünk a hívásra, láthatjuk, hány és milyen kategóriájú (zsaru, detektív vagy rohamosztagos) embert küldhetünk ki a helyszínre. Szerencsére miután megnyitottad a hívást, bőven van idő azon elmélkedni, kiket válasszunk ki a feladatra. A képernyő jobb oldalán fognak egy idő után megjelenni a riportok arról, hogy sikerült-e elkapni a bűnözőket, illetve meghalt-e civil vagy rendőr. (Nekem eddig sajna három rendőröm halt meg egy súlyosabb bevetésen, később még a temetésükről is megtudtam részleteket. Civilt még nem vesztettem.) De a bűnügyeken kívül érkeznek be kérések a polgármestertől, különböző szervezetektől, sőt a maffiától is. Úgyhogy pörögnek a dolgok, és sajnos előfordul, hogy nem tudunk mindenki kedvében járni, és mindenhol ott lenni – akárcsak a valóságban. A nyomozásokat ugyancsak mi végezzük tanúvallomások felhasználásával, vagy azon bizonyítékok alapján, melyeket detektívjeink hoznak be. Az a feladat, hogy a rendelkezésünkre álló tényekből rekonstruáljuk az eseményeket, és végül letartóztassuk az elkövetőt. Bonyolultabb esetekben egy egész bűnbandát is leszedhetünk a tábláról.

Természetesen mi vagyunk azok is, akik felveszik, vagy kirúgják a munkaerőt, sőt a polgármestertől kérhetünk munkaerő növelés céljából új alkalmazottakra pénzt, vagy továbbképzésekre küldhetjük dolgozóinkat. Nem kicsi a nyomás, mert a maffiát is a helyén kell kezelni, illetve a napi politikai csatározásokban (pl. feminizmus vagy a színes bőrűek helyzete) a saját fejünket tartani a víz felett.
Összességében rengeteg mindent lehet csinálni a This Is the Police-ban, és nálam nem egy kérdés maradt még nyitva, melyre választ szeretnék kapni. Kétségkívül rétegjáték, és csak annak ajánlom, akinek szimpatikus a stílus és a téma; de eszméletlenül jól van kitalálva, úgyhogy a fogékonyak szerintem nem, vagy csak nehezen fogják tudni letenni. Kapjuk el a kis halakkal a nagy halakat!

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: THQ Nordic
Fejlesztő: Weappy Studio
Megjelenés: 2017.03.22.
Ár: 5990Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 1.2GB
Web: http://weappy-studio.com/titp/
PSN feltöltőkártya: https://www.konzolokszervize.hu/productlist.php?platf...
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
5. trx  PlayStation.Community tag
2017.05.08. 13:36:13
LV12
Válasz 4. Petunia üzenetére:
Az kimaradt, hogy ez nem fatökűeknek van... :)
(kis utalás egy másik, eléggé ismert főhősre, akit szintén az a Jon St. John "szinkronizált", aki ebben a gámban irányított rendőrfőnököt szólaltatja meg... :P)
We all feed on tragedy
4. Petunia  Szerkesztő
2017.05.05. 22:51:17
LV12
+1
Válasz 3. martin üzenetére:
Ugye nem gondoltad, hogy kihagyom, miután a játék minden egyes indításakor ezzel kezdi? :)

Ez egy rohadt jó játék - igaziból ez a mondat is bőven elég lett vna a fent elterülő szöveg helyén.
Endure and Survive
3. martin  Főszerkesztő
2017.05.05. 15:27:28
LV27
Válasz 2. Lucsy üzenetére:
Oh, értem.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
2. Lucsy  PlayStation.Community tag
2017.05.05. 15:24:19
LV12
Válasz 1. martin üzenetére:
Ebbol a trailer-bol van (rogton az elejen):
https://www.youtube.com/watch?v=_37TVxEuESo
nagy volt a pofam, elnezest kerek
1. martin  Főszerkesztő
2017.05.05. 15:13:49
LV27
A bevezető mondatot a cicikről a cím alatt nem tudom hova tenni...
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
This Is the Police
THQ Nordic
REMEK

MARTIN BELESZÓL
fuk da poliec