PlayStation.Community

2017.05.02. 10:50 Cool-Túra
11 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
Ván leszt rájd – utolsó előtti-előtti felvonás.

Gondolom senkinek sem kell bemutatni a híres-hírhedt Halálos iramban sorozatot. Egész pontosan 16 éve rója az utcákat, ezalatt 7 filmmel próbálta elkápráztatni (néha kifejezetten hatásosan, máskor inkább harmatgyengén) a közönséget, eddig több milliárd dollárt termelt a pénztáraknál, és félúton még egy komoly, emellett vita nélkül tökéletesen elsült műfajváltáson is keresztülment. És most itt van a Toretto dinasztia legújabb darabja, a Halálos iramban 8, mely természetesen tovább folytatja 3-4 rész óta bevezetett szellemiséget. Valljuk be, ez nem is lehetne másképpen: a franchise újabb arculatváltásra már úgysem lesz képes, és nem is lenne ez annyira szép lépés a milliós rajongótáborral szemben, akik filmről-filmre nagyobb, és őrültebb kaszkadőrmutatványokat várnak a képükbe.
Ennyi a lényeg: az nyolcadik etap készítésénél az alkotók felcsapták a „Mi nem volt még a sorozatban?” lexikont, és mivel látták, hogy a 7 film alatt szerepelt már repülőgép, tank, helikopter, drón, autóval átugratás egyik felhőkarcolóból a másikba, egy böhömnagy páncélszekrény végighúzása az egész városon járművek segítségével, az egyéb fizikát nélkülöző okosságokról nem is beszélve, úgy döntöttek, egyszerűen muszáj lesz még ezekre is rátenni egy-két lapáttal. Hogy ez miben nyilvánul meg? Csak hogy mondjak néhány példát: egy jelenetben Dom tolatva hagyja le versenyben az ellenfelét, máskor autók felett veszik át az irányítást, melynek következtében a négykerekű járművek automata vezetési funkciója teljesen megőrül, és a garázsokból százával hullnak New York utcáira, majd hőseink Oroszországban próbálnak megfékezni egy őket üldöző hatalmas tengeralattjárót. Elég messze jutottunk az illegális autóversenyzéstől nemde? Ennek a szériának mára csak egy szabálya van: mindent szabad!

Voltaképp ez rendben van így. A realizmust eddig is keresztbe lenyelte a sorozat, mialatt remekül kimaxolta az „egymásért mindent megteszünk, és együtt mindent megoldunk” családi koncepciót, amire a hetedik epizód (ami talán a frencsájz legjobbja) nagyon szépen feltette ezt a koronát – ott kellett volna abbahagyni. De mivel egy ilyen arany tojást tojó tyúkot nagyon nehéz békén hagyni, egyszerűen muszáj mindig kijönni egy újabb résszel, amíg kajálja a közönség, még abban az esetben is, ha már az égvilágon mindent megmutattak, amit csak lehet. Bár ez a sorozat talán attól még viszonylag messze van (ki tudja, a következő részben talán Dieselék az űrben nitrózzák majd a kocsikat), a Halálos iramban 8 mégis szinte már görcsösen igyekszik, hogy felülmúlja az előző epizód összes látványos trükkjét. Ennek köszönhetően marhaság marhaságot követ, de már olyan szinten, hogy a korábbiakhoz képest is átmegy az egész paródiába, miközben a maradék súlyát is elvesztik az események. Azonban ez már cseppet sem tud izgalmas lenni: az ember csak nézi, egy kicsit talán még élvezi is, mert amit lát, az valóban látványosnak nevezhető, de egyszerűen nem kelt már olyan érzést, mint korábban. Valahogy nincs meg benne az a plusz, ami például megvolt az ötödik, a hatodik, vagy épp a hetedik részben – maradnak csak a legyintések és a fáradt sóhajtok, hogy a szereplők ezt, meg azt az akciójelenetet is megúszták ép bőrrel, jöhet a következő. Justin Lin, és James Wan profi volt, F. Gary Gray már kevésbé érti a dörgést.
És ezzel egyáltalán nem azt akarom mondani, hogy ebbe a filmbe erősebb karakterek, több mondanivaló, és nagyobb történet kellett volna, sőt, épp ellenkezőleg. A Halálos iramban 8-nak az az egyik legnagyobb baja, hogy elődeivel ellentétben itt megpróbáltak valami komolyabb sztorit kreálni az akciójelenetek köré. Itt is az előbb említett megállapítás a mérvadó: képtelenek voltak mit kitalálni, ezért a cselekménynek az a lényege, hogy Dom (természetesen Vin Diesel dörmögő, klisé puffogtató tolmácsolásában) egy titokzatos mester hackerterrorista Cipher (Charlize Theron karizmatikus, ámde tökéletesen motiválatlan) hálójába kerül, aki megzsarolja az egykori bűnözőt. Ráveszi, hogy forduljon a családja ellen, így elárulja őket, míg a banda Dom fejére kezd vadászni, hogy ők nehogy kirobbantsák a Harmadik Világháborút a Föld nemzetei között.
Szerencsére a forgatókönyv egyáltalán nem próbálja titkolni, és árnyalni, hogy Dom miért teszi, amit tesz, hiszen aki kettőnél több akciófilmet látott már életében az úgyis előre kitalálja a „nagy fordulatokat”, ez kétszeresen igaz a széria rajongóira. Mindenki tisztában van vele, hogy a végére úgyis minden visszatér a régi kerékvágásba, és szereplőink egy családként állnak majd sorba a tengerparton, vagy a háztetőn, hogy vigyorogva, és boldogan a naplementébe bámuljanak. Ez most sincs másképp, ami okés, viszont ezeknek már sokkal inkább amolyan rutin-szaguk lett. Tét nagyon eddig sem volt, most viszont az a maradék is kiveszett a frencsájzból.

A másik, egyben talán a legnagyobb probléma pedig, hogy ezúttal a főhősök közé is borzalmas módon helyezték be az „újoncokat”. Addig semmi probléma, hogy bővíteni akarják a csapatot, amíg nem úgy teszik ezt úgy, hogy a fentebb említett „mindent megtehetünk, és meg is teszünk” szabály már nem csak a látványra és a mutatványokra vonatkozik, hanem a pozitív, illetve negatív alakokra is. A széria történetében ugyan nem először fordul elő, hogy egy főszereplőkkel ellentétes személyiségű és világnézetű figurát beintegrálnak Domék közé, megtörtént ez már bizonyos értelemben Briannel és Luke Hobbs-szal (Dwayne Johnson) is, mondjuk ők legalább nem mészároltak le korábban egy rakás embert, és nem ölték meg Dom családjának egyik tagját, mint ahogy Deckard Shaw (Jason Statham) tette. Ez is milyen idióta húzás már… még ennek a frencsájznak az íróitól is teljesen irreális döntés, hogy az előző rész főgenyája most jó fiú, még meg is próbálják magyarázni ezt az egészet, miszerint ő, és öccse is csak egy megvezetett személy volt, egy bábu a nagy sakktáblán, szóval ezzel nyugodtan el lehet felejteni mindent, még a rengeteg gyilkosságot is. Az egyéb, országok ellen irányuló terrorakciókról nem is beszélve – Deckard bűnei alól hamar feloldozást nyer, aztán a végén már ott erősíti Dom csapatát a grillsütő mellett. Hát mi ez, ha nem az egész sorozat szellemiségének szembeköpése? Ráadásul kicsit beárnyékolja a hetedik és a hatodik epizódot is.

Öröm az ürömben, hogy a Halálos iramban 8 azért még mindig tudja, hogyan tartsa meg rajongói lelkesedését. Igaz, hogy a színvonal jelentősen csökkent a múltkori kaland óta, de azért nem annyira, hogy különösebben aggódni kelljen. Továbbra is egy bűnös élvezet az egész, melyben felrobban minden, elképesztő trükköket visznek végbe, egész végig szórakoztat, egyszer az autósüldözések láttán rágod le mind a tíz körmöd, aztán nevetsz, vagy legalábbis elmosolyodsz a szereplők verbális farokméregetésén, és csipkelődésén. Az sem számít, ha egy-két szereplő mindent túlél, ahol más már rég ottmaradt volna, hozzátartozik az élvezethez, hogy Dwayne Johnson komplett betontömböket tép ki a falból, bilincseket szakít szét, egy pofonnal három embert is elintéz, vagy a Number #1, amikor odébb rúg egy beélesített torpedót. Ez ebben a sorozatban már teljesen természetes, és magától értetődő, aki kiakad ezen, az rossz filmet néz. Pontosan tudod, mire számíts, hogy mit kapsz a pénzedért, amikor beülsz rá a moziba. Viszont ezúttal benne van a pakliban, hogy a semlegesség érzésével jössz ki a teremből, nem azt érzed majd, mint korábban, hogy micsoda egy bomba zúzdát láttál, hanem, hogy ezt is megnézted, majd pár nap múlva már gondolkodsz, miről is szólt.
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
11. ALF22  Son of Liberty
2017.05.04. 14:13:26
LV26
Válasz 10. Noob üzenetére:
Mondjuk dúrva szintet én nem is várok tőle. Ami számomra necces volt a 6.ban az autópálya. Tankkal átgázolni a kocsikon...és ugye a végén még poénkodni is. Gyak egy tömegmészárlás volt vér nélkül.

Jobban elmerülve, vért szinte tényleg nem látni. De nincs az ami sok más pozitív hősös filmben,hogy senkit nem ölnek meg csak kábítanak. Az 5.ben is haltak meg társak, a 6.ban is rendesen volt haláleset. A 7.ben a kocsik robbantak, szakadékba zuhantak vagy az ürge kocsival beleszállt egy hegyes farönkbe. SZóval hullanak az ellenfelek rendesen. Nekem ez is elég.
10. Noob  PlayStation.Community tag
2017.05.03. 22:44:14
LV6
Válasz 9. ALF22 üzenetére:
Természetesen van benne egy-két halál, de egyik sem üti meg a durva szintet, pl a rendőrnő agyonlövéséből sem mutattak semmit.
Én mindig igazat mondtam, akkor is, ha hazudtam.
9. ALF22  Son of Liberty
2017.05.03. 14:38:52
LV26
Válasz 7. Noob üzenetére:
Az mit jelent,hogy senki nem hal meg benne? Konkrétan 3an is úgy haltak meg a csapatból,hogy pislogtam a moziban: MIVAN?
(ilyenkor jó,hogy az ember nem akar minden infót megtudni. Legközelebb még a trailert se fogok nézni mert szinte minden jelentősebb eseményt leadtak benne basszák meg)
8. ALF22  Son of Liberty
2017.05.03. 14:33:08
LV26
Ez most nálam is visszaesés volt a 7.hez képest. De ettől függetlenül tetszett. Zenék,poénok,helyszinek,akciók tetszettek. Zombicar rész volt az egyetlen aminél mérges vagyok. Ha nem megy a cg akkor ne eröltessék ott. Minden más részt tök faszán megy nekik, de a gyorsított önjáró kocsihorda kurvaszarul volt kivitelezve.

Vhol olvastam egy találó kritikát: ne akard megérteni a sorozatot csak szórakozz rajta. Aki eddig se szívlelte ezután se fogja. Aki meg beült rá nagy valószínüséggel tudta miért teszi.

AMint lehet előrendelem ezt is. Augusztusban várható.
7. Noob  PlayStation.Community tag
2017.05.03. 14:31:35
LV6
Válasz 6. Greg üzenetére:
Pontosabban akcióvígjáték, mert senki sem hal meg benne és a vérük is zöld:)
Én mindig igazat mondtam, akkor is, ha hazudtam.
6. Greg  PlayStation.Community tag
2017.05.02. 18:50:00
LV25
Válasz 5. Binder üzenetére:
Csak a műfaját határozták meg rosszul nem akció hanem vígjáték. ;)
LV426
5. Binder  Drift & Photo
2017.05.02. 18:17:07
LV22
Há nemtom...én megnéztem, jóvolt, ennyi. Én semmi többet nem akarok belelátni, mint azt a pár óra szórakozást...egy pillanatig sem filozofáltam rajta...mert ez nem arra készült. Iszonyat látványos volt, és ettől többet én nem is vártam tőle...
4. Penge70  PlayStation.Community tag
2017.05.02. 14:15:35
LV22
Válasz 3. Noob üzenetére:
"Clint Eastwood fiát meg behozták, mint az új Bryant"

Atya világ :D
3. Noob  PlayStation.Community tag
2017.05.02. 13:58:23
LV6
Egyetértek a cikk írójával, ez a rész nagyobbat akart durranni a 7-nél - ami érthető is- a végén mégis inkább pukkanás lett. A sorozat rajongója vagyok, kedvelem az efféle elborult, fizikai és természeti törvényeket is meghazudtoló filmeket, mert aki könnyed szórakozásra vágyik, annak ez tökéletes. Azonban ennél a résznél már vártam, hogy vége legyen, pedig az akciók nagyon jók, nem is ezzel volt a probléma, hanem az olyan idétlen baromságokkal, mint a Shaw testvérek jófiúvá avanzsálása. Ciki volt, nagyon.
A másik dolog, ami már nem is vicces, hogy Domból gyakorlatilag egy superman lett, simán megfenyeget egy egész kommandó csapatot, hogy félkézzel elintézi őket, holott az első részben összeszarta magát pár motorostól. Mégis, hogy a francba lett belőle egy sérthetetlen, legyőzhetetlen superman?
Clint Eastwood fiát meg behozták, mint az új Bryant, tehát hosszú távra terveznek.
Ami jó volt a filmben az akciojelentek mellett, az Johnson és Statham dumája, ja és Dwayne supermankedése sokkal jobban illik a filmhez, mint Dom erőlködése.
Összeségében szórkoztató, és nem mondom, hogy a sorozat leggyengébb darabja, mert nem az, de távol van nagyon az 5-7 résztől, de még az első kettőtől is.
Én mindig igazat mondtam, akkor is, ha hazudtam.
2. sony100  PlayStation.Community tag
2017.05.02. 13:52:51
LV5
Nem az a film már mint anno, én az 5ik részig komáltam igazán, onnan már nálam a "mese habbal" kategória lett.
PSN ID: Kratos_90-
1. Greg  PlayStation.Community tag
2017.05.02. 13:01:39
LV25
:D Azt hittem a torpedós jelenetet nem említed meg de szerencsére nem maradt ki. A Jerry Zucker brigádnak kéne ebből egy paródiafilmet forgatni, na azt megnézném. :)
LV426
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
NEED FOR SPEED HEAT (PLAYSTATION 4)
2019.11.18. 16:11 Játékteszt
1 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Következményektől mentes száguldás éjjel-nappal egy kihalt városban.
Wreckfest: Drive Hard. Die Last. (PS4, PSN)
2019.11.17. 00:31 PlayStation Network
8 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Régi idők roncsderbije.
Super Cane Magic ZERO (PS4, PSN)
2019.11.15. 09:20 PlayStation Network
10 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
A kutyafáját!
Képregény - Rozsomák: X Fegyver
2019.11.14. 19:24 Comix
4 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Emberarcú szörnyetegek.
ReadySet Heroes (PS4, PSN)
2019.11.13. 10:25 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Nem mind arany, ami Sony.
CALL OF DUTY: MODERN WARFARE (PS4)
2019.11.11. 11:11 Játékteszt
36 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Modern hadviselések koronázatlan királya.
Yooka-Laylee and the Impossible Lair
2019.11.09. 13:29 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Aztán nehogy beletörjön a fullánkod a nagy hancúrozás közepette.
JURASSIC WORLD EVOLUTION (PLAYSTATION 4)
2019.11.07. 12:51 Játékteszt
5 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Őskövület.
Monster Jam: Steel Titans (PS4, PSN)
2019.11.07. 09:36 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: MrZ
Papírszörnyek.
Mozi - Terminátor: Sötét végzet
2019.11.05. 20:55 Cool-Túra
23 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Megrohadt (élő) szövet, elrozsdásodott fémváz.