PlayStation.Community

2017.05.01. 11:39 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Értékeld a cikket!
Adu ász.

Amikor először meghallottam a The Sexy Brutale címét, tudtam, hogy valami nem szokványos projektbe segített be a Tequila Works. Reménykedtem, hogy nem csak a grafika és a névadás tekintetében tesz majd pozitív benyomást ez a különleges kis alkotás, és szerencsére nem kellett csalódnom: egy igazi gyöngyszemet adott ki a kezéből a Cavalier Studios, amely az első pillanattól az utolsóig a stílus szinonimája!

A Márki – egy gazdag, extravagáns milliomos – minden évben összehívja különc vendégeit a játék címét adó villájába és kaszinójába egy álarcosbálra, ahol a kifinomult stílus és a művészet állandó társai a földi örömöknek. Egzotikus lények mérgéből főzött koktélok, fantasztikus ereklyék vagy innovatív, páratlan előadások szórakoztatják a megszokottnak még véletlenül sem mondható társaságot.
Idén azonban valami nem stimmel. Idén valami – vagy talán minden – más. A vendégek meg fognak halni. A személyzet gyilkolja meg őket. Újból. Újból. És újból.
Hősünk Lafcadio Boon, aki egy önismétlődő nap időhurkába csöppenve kell, hogy megállítsa a gyilkosságokat. Ugyan hangulatában egy klasszikus krimit idéz a The Sexy Brutale, a sémán elég egyedi módon csavar ahhoz, hogy üdítően hasson. Például a kérdés nem is igazán a „Ki tette?”, hanem a „Hogyan?”. Ha pedig utóbbira megleltük a választ, a cél megakadályozni a gyilkosságot.
Eszközünk erre egy kezdetben törött zsebóra, amellyel bármikor újrakezdhetjük a permanens, sorsdöntő szombati napot, újból megkísérelve megszüntetni az aktuális célként funkcionáló vendég veszélyforrását. A prológusban például Reginald Sixpence óramű-zseni és egy vadászpuska mocskos találkozásának elkerülése a feladat.
Lafcadio – vagy barátoknak Laffy – a fellelt eszközöket elveszíti a nap újraindulásával, azonban a megszerzett tudást nem: a jelszavak, a rejtett átjárok helyszínei, vagy a kihallgatott titkok mind maradandóak, aminek köszönhetően a következő próbálkozás már hatékonyabb lehet.

A házzal valami egyértelműen nem stimmel. Laffy még ebben a bizarr állapotban is érezhetően kívülállónak hat. A vendégek és a személyzet nem látják, azonban misztikus álarcaik érzékelik jelenlétét: nem tartózkodhat egy szobában sem az áldozatokkal, sem az elkövetőkkel. Kulcslyukakon átkukucskálva, szekrényekbe elbújva kell kiismerni a szereplők rutinját, annak érdekében, hogy megtaláljuk a megoldást. Azon momentumok, amelyek szemtanúi vagyunk, bekerülnek a térképbe, így bármikor megtekinthetjük, hogy ki hol lesz egy adott pillanatban.
Egy vendég megmentésének jutalma pedig maszkja, amely extra képességekkel ruház fel. Így a következő gyilkosságnak már szélesebb repertoárral veselkedhetünk neki. Míg – természetesen – a cél, hogy senki ne haljon meg, a maga zord módján elkerülhetetlen a csábítás: vonz a szereplők elmúlása. Kíváncsiak leszünk, kit hogyan fogad tárt karokkal az enyészet. A krimik szerelmesei pedig nem csalódnak majd: a dívák és urak szörnyű, brutális módon hagyják el az élők sorait, amit a grafikai megvalósítás tompít igazán.

A játék során gyűjteni valóként egyrészt kártyákat, másrészt a vendégek meghívóit kutathatjuk fel az épületben. Előbbi gyakorlatilag bárhol rejtőzhet – a földön, könyvek lapjai között vagy még épp be nem gyújtott kandallókban –, míg utóbbi a vendégek birtokában, vagy legalábbis hozzájuk kapcsolódó helyeken. Így szinte követeli a játék: adjunk egy esélyt az emberölés bekövetkezésének. Elvégre nem azért találták ki ily mesteri módon, hogy aztán ne legyen belőle semmi…
A kreatív elképzelések és megoldások bája igazán abban nyilvánul meg, hogy minden valós időben zajlik. Tehát a vendégek kiiktatása párhuzamosan fut, függetlenül egymástól. Fokozatosan áll össze a kép, hogy miért is hallunk különös zajokat, vagy megy el az áram. Ezzel együtt pedig maga a történet is kitisztul, amiről többet nem is szeretnék elárulni. Ötletesek a csavarok, a sztori kifuttatása pedig meglepő módon működik és az érdeklődést végig fenntartja. Az egész hangulatát csak tovább fokozza a fenomenális zene, a vagány electro-swingtől a drámai aláfestésig.

A fejlesztőcsapat hatalmas érdeme, hogy az egyéni, különálló mini-sztorikkal és jellemekkel felruházott vendégek önmagukban is egyedi, érdekes karakterek. A sztori, a gyilkosságok, a megoldások és a játékmenet pedig óraműszerűen állnak össze flottul egy pazar, jól olajozott gépezetként zakatoló egésszé. A szinkron talán dobott volna még az összhatáson, de inkább a semmi, mint a lelketlen felolvasás. A rejtélyek és gondolkodós feladványok szerelmeseinek tökéletes lesz ez a drágakő, amin apró karcolások csupán a néhol előforduló önismétlődés és a kihasználatlan helyzetek.
A The Sexy Brutale címe pedig mindent elárul: brutálisan szexi, és szexin brutális órákra szippant magába, ahol a stílus, a misztikum és a kiválóság az úr.

Kiadó: Tequila Works
Fejlesztő: Cavalier Games Studios
Megjelenés: 2017.04.11.
Ár: 5990 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 1.2GB
Web: http://www.tequilaworks.com/en/projects/the-sexy-bru...
PSN feltöltőkártya: Konzolok Szervize
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
1. LaXiKa_hun  PlayStation.Community tag
2017.05.03. 11:19:14
LV9
+1
eszméletlen, hogy csak a képek és a videó olyan egyediséget áraszt magától, hogy rendesen hívogat. persze sajnos ez is csak a listámra kerül max beszerezni majd sokkal de sokkal később fogom tudni. A teszt tök faja lett köszönjük!
PSN ID: LaXiKa_hun
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
The Sexy Brutale
Tequila Works
SZÍNARANY

MARTIN BELESZÓL
A zseniális látvány, a zsongító zene és a különleges téma azonnal meggyőzött, hogy nekem ez a játék mindenképpen KELL. Hamar kiderült azonban, hogy a mechanika még köszönőviszonyban sincs azzal, amit én elképzeltem. Valamiért azt hittem, ez egy klasszikus nyomozgatós kalandjáték lesz. Hát, nem az. Ez inkább valami olyan, mint a... nem is tudom. Nekem sajnos fogyaszthatatlanul gyors és túlpresszionált.