PlayStation.Community

2017.04.22. 08:39 PlayStation Network
8 hozzászólás
Szerző: eszg_
Értékeld a cikket!
Út a vadonba.

Ha "túlélés" témájú videojátékokról van szó, mindenki automatikusan valami nagyon sötét és depresszív dologra gondol, hiszen a zsánerdarabok többsége vagy a horror, vagy az akció elemeivel tálalja az emberiség - vagy csak egy főszereplő -
végnapjait. A The Flame In The Flood: Complete Edition ezt a trendet töri meg grafikájával, megjelenésével, és teljes játékmenetével egyaránt.

Sztori fronton a cucc nem túl erős: van egy nagy árvíz, amibe az emberiség zöme valószínűleg jól belepusztult, hiszen a világ hatalmas víztengerré vált, az általad irányított női karakterrel pedig egy törékeny tutajon kell lefelé ereszkedni a folyón, hogy megtudd, vannak-e rajtad kívül további túlélők. Ebben a játékban persze nem is a történet a lényeg, hanem maga a végtelennek tűnő út, amin folyamatosan hatolsz egyre mélyebbre és mélyebbre a vadonba...

Játékmechanikailag egy roguelike címről beszélünk random-generált tájakkal és hardcore mentalitással, a Flame In the Floodnak azonban valahogy mégis sikerül nonexisztens cselekményével és stílusával kellemesen ismerős érzéseket kelteni a felhasználóban. Ízléstől függően a játék olyan klasszikusokra fog nagy eséllyel emlékeztetni, mint az Út a vadonba, vagy az Ó testvér merre visz az utad... ami jó. Nem kicsit!

Feladatod a névtelen karakterrel a puszta túlélés lesz, és bár ebben a játékban nem várnak rád különféle szörnyek és attól sem kell tartanod, hogy embertársaid magukból kivetkőzve ellened fordulnak, a természet erőivel éppen elég nagy kihívás lesz felvenni a harcot.
A játékmenet alapvetően két részre oszlik: összetákolt tutajoddal a folyón lefelé csorogva kell becélozni a potenciális lootolható helyeket, elkerülve a törmeléket és a különféle tereptárgyakat, ha pedig kikötöttél valahol, gyalog folytatva a felfedezést ki kell elégíteni alapvető emberi szükségleteid. (Mármint a szexen kívüli alapvető szükségleteid...)
Roguelike lévén a térkép minden végigjátszásnál máshogy fog kinézni, de még ezen belül is folyamatosan változik a játékélmény, hiszen sok esetben neked kell eldöntetned, hogy egy olyan szigetet látogatsz meg, ahol sok a nyersanyag, vagy inkább fedélt szeretnél a fejed felett tudni, esetleg a tutajodon javítanád ki a sérüléseket. Sok esetben a helyszínek úgy vannak elhelyezve, hogy az egyik meglátogatása kizárja a többit, ezért okosan kell eldönteni, hová és mikor kötsz ki, hiszen ez nagyban növelheti az esélyeidet.

A túlélési aspektus a szárazföldi szakaszok során jelentkezik legegyértelműbben: karakterednek ennie, innia és aludnia kell rendszeres időközönként, a mindehhez szükséges eszközöket pedig a vadonban találod meg. Az addig alap, hogy a különféle növényeket, gyümölcsöket nyilván le lehet szedni későbbi elfogyasztás reményében, vannak viszont állatok is, amiket nem árt levadászni, ha egy kis húshoz, vagy melegebb ruhákhoz szeretnél jutni. Ez a nyulak esetben egy egyszerűen elkészíthető csapdát jelent, a farkasok, vaddisznók és medvék leküzdéséhez azonban már jobban oda kell tenni magad.

Nehezíti a dolgokat, hogy a nyersanyagok craftolásához az égvilágon semmilyen segítséget nem kapsz, így puszta vakszerencsével lehet néhány tárgy elkészítési módjára rájönni. Továbbá bizonyos ételeket / használati tárgyakat csak egy tábortűznél, vagy munkaasztalon tudsz elkészíteni, és ha ehhez hozzávesszük a szűkös inventory által szabott limitációkat, rögtön nyilvánvalóvá válik, milyen megtévesztő a játék meseszerű grafikája. Valami döbbenet, hogy mennyire komplex rendszert sikerült összehoznia az alkotóknak: a későbbi helyszíneken agresszorkodó csörgőkígyókba például bele lehet csalni az ellenfeleket, vagy éppen a kígyómarásban elhalálozott nyulakkal megmérgezni a ragadozókat. Ezekre a fortélyokra rá is leszel kényszerítve, mivel az állatokat csak közvetett módon lehet elejteni (okés, íjat lehet használni azért).

A Flame in the flood játékmenete ugyan erősen repetitív - a hasonló felépítésű helyszínek szinte mindig ugyanúgy néznek ki, így ha egyet láttál, gyakorlatilag láttad az összeset -, ha azonban ráérzel a játékra, akkor szinte hipnotizálva haladsz egyre lejjebb és lejjebb a folyón, fogcsikorgatva menekülve a veszélyforrások elől és gyermeki lelkesedéssel örülve annak, ha találsz egy inventory slot bővítő zsákot.

A nagy utazást elnagyolt, de nagyon stílusos grafika és a helyenként feltűnő hangulatos alt country / indie zenei aláfestés teszi teljessé, elérve, hogy mindig jóleső sóhajtással zuppanj vissza a játék világába. Ugyan a fő játékmód nem permadeath rendszert használ, a Flame In the Flood mégis erősen hardcore darab, és bizony néha frusztrálóvá válik, hogy az alapvető minimumon kívül semmit nem magyaráznak el. Amennyiben rendelkezel kellő mértékű türelemmel, mégis azt mondom, hogy ne restellj belevágni a kalandba, hiszen már most leszögezhető, hogy a TFITF az év egyik legegyedibb és legjobb címe.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Curve Digital
Fejlesztő: The Molasses Flood
Megjelenés: 2016.01.17.
Ár: 4590 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 2.4 GB
Web: http://www.themolassesflood.com/the-flame-in-the-flo...
PSN feltöltőkártya: https://www.konzolokszervize.hu/
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
8. eszg_  Szerkesztő
2017.04.27. 17:22:08
LV13
+1
Válasz 7. zodiac55 üzenetére:
NONONO! XD
Jól vagyok, nagyon köszönöm.
7. zodiac55  PlayStation.Community tag
2017.04.26. 18:53:09
LV12
Válasz 6. eszg_ üzenetére:
Hezitálás van, ezerrel.:D
"Si vis pacem, para bellum."
6. eszg_  Szerkesztő
2017.04.26. 16:16:54
LV13
Válasz 4. zodiac55 üzenetére:
GOGOGO! :D
Jól vagyok, nagyon köszönöm.
5. eszg_  Szerkesztő
2017.04.26. 16:16:39
LV13
Válasz 3. martin üzenetére:
Ritka hangulatos soundtrackje van a játéknak, én is szoktam néha külön hallgatni a számokat. :)
Jól vagyok, nagyon köszönöm.
4. zodiac55  PlayStation.Community tag
2017.04.26. 06:00:25
LV12
Mától akciós lesz a store-ban, 2149 Forintért.
"Si vis pacem, para bellum."
3. martin  Főszerkesztő
2017.04.24. 21:19:59
LV27
IMÁDOM

https://www.youtube.com/watch?v=GUQy0f_q-ag
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
2. zodiac55  PlayStation.Community tag
2017.04.24. 19:41:05
LV12
Bízom benne, hogy a héten kezdődő új akció érinteni fogja ezt a játékot is, mert akkor beszerzem.
"Si vis pacem, para bellum."
1. LaXiKa_hun  PlayStation.Community tag
2017.04.24. 12:58:14
LV9
nagyon hangulatos kis játéknak tűnik, listára fel is írtam beszerezni majd ha lesz rá idő.
PSN ID: LaXiKa_hun
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
The Flame in the Flood: Complete Edition
Curve Digital
REMEK

MARTIN BELESZÓL
Mekkora már a trailer zenéje!