PlayStation.Community

2017.04.05. 08:10 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
A gyanú árnyékában.

A bonyolult gyilkossági esetek, a nyomozói munka, és a szerteágazó ügyek kibogozása mindig izgatta a hétköznapi emberek fantáziáját, így nem csoda, hogy a krimi/oknyomozás/felderítés már régóta kedvelt témája a könyveknek, filmeknek, sorozatoknak, és emellett a videojátékoknak is. Bármelyik médiumból számtalan példát tudnánk mondani, ami tovább népszerűsítette és öregbítette ezt a műfajt, de ami még fontosabb, annak ellenére, hogy ma már sokkal nehezebb új, egyedi sztorikat kitalálni, még mindig születnek olyan alkotások, melyekre érdemes rászánni az időt.
Ennek következő fényes bizonyítéka a Knee Deep, mely az indie kínálat széles palettájának egyik újabb képviselője, leginkább az interaktív film kategóriájába lehet besorolni az alkotást, köpködni viszont nem érdemes. Ugyanis – bár technológiailag nyilván elmarad a jelenkor nagy címeinek színvonalától – a Prologue Games fejlesztőcsapat remekül összegyűjtötte a krimi műfaj legjobb elemeit, majd a kreatív ötletekkel megrakott fazékban egy jópofa kalandjátékot főzött ki.

Ami először szembeötlik, az az egyedi látványvilág, mivel gyakorlatilag az egész játék egy színházban játszódik. Leül a közönség, lenémítják a telefonokat, megtörténik a felkonferálás, majd felgördül a függöny, és már kezdődik is az előadás. Gyakorlatilag egyszerre bújunk bele a darab nézőjének bőrébe, aki a kényelmes székben elhelyezkedve élvezi a műsort, miközben a történet három kulcsfiguráját is mi alakítjuk. Színpadok, és helyszínek között mozognak a főszereplők: helyszínváltáskor forog a színpad, egy különleges sínen viszik ide-oda a karaktereket, vagy épp csak simán átsétálnak egyik díszletből a másikba. Ezzel együtt pedig a képi világ is folyamatosan összhangban van a helyszínekkel, és a szereplőkhöz társuló egyéni, rájuk szabott stílussal.
A grafika szépen ki van dolgozva, az alapvetően sötét, állandó éjszakai környezetet remekül feldobták a bevilágításokkal és árnyékhatásokkal, ami tökéletesen elősegíti a noir-hangulatot, és ehhez a halk, szaxofonos jazz zene is nagyban hozzájárul. A vizuális megoldások zokszó nélkül piros pontot érdemelnek.
A legtöbb krimiben és nyomozós történetben elsődleges szempont a helyszínválasztás, ahol maga a cselekmény játszódik, hiszen az ilyen alkotásoknak mindig remek keretet ad egy nagy, felhőkarcolókkal, sötét sikátorokkal és bűnnel teli metropolisz, vagy akár egy isten háta mögötti, kevés lélekszámmal rendelkező kisváros, ahol legalább annyi furcsa lakos található, mint amennyi titok rejtőzik a háttérben.
A floridai Cypress Knee is egy ilyen hely: egy mocsár mellett terül el, jobb napokat is látott már, lakosai eléggé fura figurák, és valószínűleg ez a vidéki trágyadomb soha, senkinek sem tűnt volna fel, ha nem itt találják meg egy lecsúszott hollywoodi sztár holttestét, amelyet a helyi víztoronyra lógattak fel. A média kapva az alkalmon hatalmas feneket kerít a halálesetnek, az újságírók elözönlik a környéket, így a kisváros egy pillanat alatt a figyelem középpontjába kerül. Ezzel együtt azok is megjelennek, akik az ügy megoldására adták a fejüket. Őket megszemélyesítve ugorhatunk neki a fondorlatos kalandnak.

Romana Teague egy kotnyeles, minden lében kanál fiatal blogger, aki egy igencsak jól menő filmes oldalt működtet, azonban elkövetett egy hatalmas baklövést, úgyhogy most helyre kell hoznia botlását, és egy hatalmas sztorival kiengesztelnie főszerkesztőjét. Erre a Cypress Knee-ben történt gyilkosság remek lehetőség.
Jack Bellett a helyi újság firkásza, aki azt kapta feladatául, hogy göngyölítse fel a haláleset körülményeit, miközben egy válása, és gyermek-elhelyezési pere közepén van.
És nem utolsósorban, mindközül a legelcseszettebb, K. C. Gaddis, egy magánnyomozó, akinek élete totális zsákutcába jutott, és épp arra készül, hogy megölje magát. A fejéhez tartja pisztolyát, ám pont akkor csörren meg a telefon, a vonal másik végén pedig egy rejtélyes hang bízza meg az ügy megoldásával.

A játék három fejezetből áll és a szokásos kalandjátékos séma szerint működik. Civileket, szemtanúkat, lehetséges gyanúsítottakat kell kikérdeznünk, több opció közül kell kiválasztanunk a nekünk megfelelőt. A nagy csavar azonban az az egészben, hogy a beszélgetések lehetősége csupán egyszeri, így általában egy bizonyos témára kell fókuszálnunk, egy szálon kell elindulnunk, tehát megesik, hogy fontos információ reményével kecsegtető nyom helyett mellékvágányra jutunk. Hogy ne legyen könnyű a dolog, mindeközben az FBI kérdéseinek kereszttüzében is meg kell állnunk a helyünket, és bizonyítanunk kell az igazunkat – az ügy felderítése egyáltalán nem sétagalopp, azonban annál szórakoztatóbb.
És ez még csak a Knee Deep egyik fele. Miután alaposan kikérdeztünk mindenkit, és minden hasznos információt megszereztünk, a nyomokat, és összefüggéseket dióhéjban össze kell foglalnunk, majd a lényeget továbbítanunk. Ez természetesen minden szereplő esetében más: Romana blogpostokban teszi közzé az eredményeit, Jack cikkeket küld a főszerkesztőjének, Gaddis pedig megbízójának adja át a megszerzett információkat, írásos jelentések formájában.
Az sem mindegy, hogy milyen ezeknek az írásoknak a fogalmazási stílusa, ugyanis egyrészt főnökeink mindig más-más hangvételű posztokat/cikkeket/jelentéseket szeretnének látni, másrészt ezek majd kihatással lesznek az események alakulására, és bizonyos mellékszereplők sorsára.

A Knee Deep egy remek hangulattal rendelkező detektív-mese, mely a modern köntös ellenére néha kifejezetten régimódi stílussal operál, így megidézve néhány műfajbeli klasszikust (például Twin Peaks, hogy csak egyet mondjak), az összkép pedig kifejezetten hívogató lehet azok számára, akik már régóta várnak egy szaftos bűnügyet, vagy egy egyedi ötleteket felvonultató kalandjátékot.

Amatőr magánkopók ne kíméljenek!

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Wales Interactive
Fejlesztő: Prologue Games
Megjelenés: 2016.01.31
Ár: 4590 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 2.1 GB
Web: http://kneedeepgame.com/
PSN feltöltőkártya: https://www.konzolokszervize.hu/
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
1. Onimushaman  Szerkesztő
2017.04.07. 23:55:58
LV24
Szeretem a nyomozós játékokat, szóval felvettem a listámra.
señor
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Mozi - Volt egyszer egy... Hollywood
2019.08.20. 12:31 Cool-Túra
18 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Hollywoodi (rém)álom.
Everybody's Golf VR (PS4, PSVR, PSN)
2019.08.20. 12:19 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Akkor sem megyek ki a szabadba golfozni!
Blast Zone! Tournament (PS4, PSN)
2019.08.16. 09:15 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: GrayFox
A lemásolt házifeladat esete.
Songbird Symphony (PS4, PSN)
2019.08.15. 12:01 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
"Hajnalonta engemet / gerle-galamb költöget"
Mozi - Halálos iramban: Hobbs & Shaw
2019.08.15. 11:48 Cool-Túra
6 hozzászólás
Szerző: VictorVance
A macsó kopasz bácsik visszatértek.
Attack of the Earthlings (PS4, PSN)
2019.08.14. 11:30 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: HTB
A vadkapitalizmus túlkapásai.
Wolfenstein: Cyberpilot (PS4, PSVR, PSN)
2019.08.12. 20:19 PlayStation Network
14 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Cyber-langweilig.
Etherborn (PS4, PSN)
2019.08.11. 23:41 PSC egyperces
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Délutáni fejtörő.
Toki (PS4, PSN)
2019.08.10. 20:07 PlayStation Network
6 hozzászólás
Szerző: Bandage_520
Retro majomkodás.
Képregény - Megtorló: Végszó
2019.08.09. 19:00 Cool-Túra
6 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Egy utolsó megtorlás.