PlayStation.Community

2017.04.03. 18:40 PlayStation Network
8 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Értékeld a cikket!
...avagy hogyan éljük túl azokat, akik nem élték túl. (2. kiadás)

Zombik... hálás téma a videojátékok világában, ugyanis a fejlesztőknek nem kell bonyolult AI-t írni az élőhalottaknak, és külsőleg se szükséges kidolgozni őket, mivel minél rondábbak, annál élethűbbek. A játékosok meg boldogan irtják az agyatlan, már nem ember, de mégse állat kannibálokat. Némi barokkos túlzással élve már vagy az 50. reneszánszukat élik, és véleményem szerint jócskán túlhasználták már őket, ideje lenne 5-10 évre visszazárni szerencsétleneket a koporsójukba. Az utolsó rendhagyó játék a témában a Stubbs the Zombie volt, ahol egy élőhalottat irányítva kellett felzabálni az embereket és így elterjeszteni a kórt, valamint lemészárolni a világot.
Kicsit átkalandoztam a paci túloldalára…
Az Eko Software csapata által hegesztett How to Survive 2 előző részéről Dragonken mesélt, több mint három évvel ezelőtt. A program akkor még a PS3-as éra játékosainak boldogítására szolgált, a folytatás már a PS4-es zombivadászokat invitálja egy kis túlélőtúrára.
A cselekmény a zsáner klasszikus vonalát követi: a holtak feltámadtak, majd letámadtak, az emberek pedig menekülőre fogták. A WD sorozathoz hasonlóan a megmaradt túlélők itt is a természetbe kényszerültek visszavonulni, ott ugyanis kevesebb éhes hulla jön-megy, mint a városban.
Kezdésnél nincs karakterválasztás, vagy alkotás, de amint átvettük az irányítást némileg – és nemileg – testre szabhatjuk hősünket. Ezután a veterán zombi-apokalipszis túlélő, a hegesztőmaszkos Kovac ad némi feladatot egy hangszórón keresztül, amit teljesítve kiérdemeljük azt a megtiszteltetést, hogy bemehessünk az óvóhelyére és személyesen találkozhassunk vele.

A játékmenet szinte semmit se változott, ugyanazon az izometrikus nézeten keresztül szemléljük a dolgokat, mint az előző részben, de most lehetőségünk van némi zoomolásra. A sima ütésekből álló sorozatokon túl bevihetünk erősebb támadásokat is a gombot nyomva tartva, illetve ha a gép írja, akkor ki is végezhetjük a hörgő-morgókat. A zombikon túl megtalálható a természetes fauna néhány képviselője is, amiket el is ejthetünk, hogy húsukat feldolgozva tápláló élelemhez jussunk. Erre szükség is lesz, mivel a karakterünket etetni és itatni kell, valamint ügyelni a cipelt súlyra, különben ha az ezekhez kapcsolódó vitális értékek leromlanak, akkor lassabban regenerálódik a stamina, gyengébbet ütünk, meg egyéb nyavalyák fognak hátráltatni.
A terepekről rengeteg dolgot összeszedhetünk, amiket egymással kombinálva a túlélési esélyeinket növelő eszközöket, fegyvereket készíthetünk. Ez a craftolási rendszer is az előző részből lett átemelve, de újdonságként most már nemcsak karakterünknek állíthatunk elő tárgyakat, hanem egy egész tábort hozhatunk létre, amibe konyhát telepíthetünk, hogy jobb kajákat főzzünk, vagy műhelyt építhetünk, hogy hatékonyabb fegyvereket gyárthassunk. Voltaképpen a végcél az, hogy mind hősünk, mind táborunk szintjét feltornázzuk, miközben vagy küldetéseket teljesítünk, vagy szabadon mászkálunk a nem kicsi erdőben, irtjuk a megzombult ember és állatállományt, valamint engedelmeskedve gyűjtögető ősembergénjeinknek bezsákolunk mindent, ami mozdítható. A feladatok teljesítéséért tapasztalatpontokat kapunk, amiket különböző képességekre válthatunk be, mint például az erősebb sebzés, a zárak feltörése – ami faajtóknál teljesen fölösleges, mivel át is törhetjük –, vagy hogy jobban bírjuk az éhséget. A küldetések előtt beállíthatjuk a nehézségi szintet, ami minél magasabb, annál több EXP üti a markunk siker esetén, de azt annál keményebb húsból rohadó hullák próbálják majd megakadályozni.

A program készítésénél valószínűleg a mennyiséget tartották szem előtt a fejlesztők, nem pedig a minőséget, mert ugyan rengeteg fegyvert, módosítót és egyéb cuccot állíthatunk elő, valamint nem kevés terepen mászkálhatunk, megjelenés és hangzás terén kicsit silányul fest az összkép.
A grafika némileg az átlagos minősítés közelében helyezkedik el, de találhatóak benne szépen kivitelezett helyszínek is. Zenét nem sűrűn fogunk hallani, de amikor a friss hús illatára beindul a zombifalka, akkor elég jó kis muzsikák próbálják biztosítani, hogy még több adrenalin kerüljön a véráramlatunkba. Ettől függetlenül a program kicsit rendetlenül kezeli a hangeffektek elhelyezését a sztereóban, például kelet felé futva csak a bal oldali fülesből hallatszottak a lépések, ami rohadtul zavart. Az irányítással nincs sok gond, de az csöppet kényelmetlen, hogy a menükezelést nem igazították hozzá a konzolos normákhoz, ugyanúgy kell a kurzorral egerésznünk, mintha a PC-s verziót nyomnánk. Tartalmilag viszonylag jól meg van pakolva a program. A tömérdek fegyver és tárgy előállításán túl nagyjából félszáz küldetés, és jó pár helyszín várja a vállalkozó kedvű zombivadászokat. Hangulatilag egyedül hamar monotonná válhat, de kooperatívan összefogva – mint általában – sokkal nagyobb móka a trancsírozás, pláne ha az erősebb dögök ellen viaskodunk.
Kicsit ugyan negatívan festettem le a játékot, de a fentiektől függetlenül nem rossz játék a How to Survive 2. Az élőhalottak szerelmeseit biztosan le fogja kötni, de azok is tehetnek vele egy próbát, akik szeretik ezt a Diablo-féle, madártávlatból szemlélt, gyűjtögető, akciójáték stílust. Pláne ha van egy-két, netán három haver, akik szívesen beszállnának a zombi-irtásba online, vagy akár helyben, egy PS4-en – mint a régi szép időkben. Szóval ha már az oviban is a sírból felnyúló kéz volt a jeled, szívesen gyűjtögetsz, craftolsz és alig várod, hogy vasvillával szurkáld, vagy hogy áramtermelés céljából egy nagyobb mókuskerékbe zárd az élőhalottakat, akkor Kovac túlélési szakértő örömmel vár egy kis életben maradási tanácsadásra!

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: 505 Games
Fejlesztő: Eko Software
Megjelenés: 2017.02.06.
Ár: 4590 Ft
Játékosok száma: 1-4
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 3.6GB
Web: http://www.505games.com/games/how-to-survive-2
PSN feltöltőkártya: https://www.konzolokszervize.hu/
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
8. ColdHand  Szerkesztő
2017.04.09. 15:29:58
LV22
Válasz 7. wooltur üzenetére:
Teljes egészében lenyomható co-opban.
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
7. wooltur  PlayStation.Community tag
2017.04.09. 09:16:57
LV16
A teljes sztori lenyomható co-opban, vagy csak külön missziók mint az első részben?
R.I.P. Brúnó :-(
6. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2017.04.06. 21:09:28
LV28
A bázisépítés olyan indegennek érződik számomra ennél a tipusú játéknál, de játékban lehet jobban adná megát.
5. Noob  PlayStation.Community tag
2017.04.04. 11:34:01
LV6
Megvan Steamen, de valahogy nem az igazi.
Én mindig igazat mondtam, akkor is, ha hazudtam.
4. Lotar  PlayStation.Community tag
2017.04.04. 10:39:16
LV18
+1
Egynek jó . Egyszer végigtolnám co-op-ban . :)
psn/sen id: pcpmate
3. LaXiKa_hun  PlayStation.Community tag
2017.04.04. 09:28:01
LV9
coopban nagyon jó mókának hangzik, egyedül stémomra unalmas lenne. talán majd egyszer bár nem hiszem hogy mire esély lenne rá emlékezni fogok még rá.
PSN ID: LaXiKa_hun
2. Resiskull  PlayStation.Community tag
2017.04.04. 06:50:42
LV22
Premierbe martam le ha ép jelenleg nem Boliviában vagyok akkor írtom a járkálókat, Kovak hatalmas arc az első rész nagy genyója.:D
1. Hidari_HUN  PlayStation.Community tag
2017.04.03. 19:39:59
LV17
ahhoz képest, hogy herótom van már a zombi témától, elég érdekes koncepciónak tűnik, főleg a bázis/tábor építés nagyon jópofa :) talán egy kisebb leárazáskor beszerzem
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Hardver - DualShock 4 Back Button Attachment
2020.02.24. 11:16 Techno
1 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pssz! Haver! Kell két új gomb a DualShockodra?
Mozi - Úriemberek
2020.02.24. 11:06 Cool-Túra
0 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az igazi gengszterek tényleg öltönyt viselnek.
Untitled Goose Game (PS4, PSN)
2020.02.23. 18:17 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: Petunia
Minden idők legnagyobb rémsége.
Lornsword Winter Chronicle (PS4, PSN)
2020.02.23. 18:09 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Az unalmas tél közeleg.
Dragon Ball FighterZ - FighterZ Pass 2
2020.02.21. 19:39 Kedvcsináló
0 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Folytatódik a küzdelem.
Beholder 2 (PS4, PSN)
2020.02.21. 16:39 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: nadasurf
"Leugrani egy szikláról és zuhanás közben szárnyat építeni."
Patapon 2 Remastered (PS4, PSN)
2020.02.20. 16:00 Kedvcsináló
0 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
Ritmikus harci dobok háborúja.
Mozi - Ragadozó madarak
2020.02.18. 21:00 Cool-Túra
10 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Erős Nők, Akiknek Nincs Szükségük Férfiakra.
EarthNight (PS4, PSN)
2020.02.18. 20:48 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Bandage_520
Sárkány ellen sárkányfű… akarom mondani Skydive?
Dark Devotion (PS4, PSN)
2020.02.16. 13:31 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pixeles kereszteslovagok Dark Souls-a.