PlayStation.Community

2017.03.30. 13:19 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Értékeld a cikket!
A bárdok élete sem játék és mese.

A retro-kihívás szerelmeseinek valószínűleg nem kell bemutatni a roguelike stílust és az azt képviselő játékokat. De, ha nem ismernéd, úgy lehetne röviden körülírni, hogy ezen zsáner játékai azok, ahol ha meghalsz, akkor nincs checkpoint, ahonnan feltámadva folytathatnád kalandodat, ráadásul minden felszerelésedet elvesztve kezdheted elölről az adott szakaszt. (Bár általában, ha leölted az egyik világ végén tanyázó főellenséget, akkor az elhalálozás utáni kezdésnél nyitva áll az ajtó a következő világba.) Néha az egyes megvásárolt, vagy kifejlesztett tárgyak, képességek, bónuszok megmaradnak, amikkel már némileg könnyítve veheted fel a harcot a következő kezdésnél. Valamint véletlenszerűen generált pályákkal van kikövezve az utolsó boss-ig vezető út, de ez most a német Jennifer Sen és Erdem Sen házaspáros, azaz a Pixel Lantern alkotta játéknál nem áll fenn.
A Bard’s Gold egy 2D-s retro platform-akció játék, némi roguelike elemmel megfűszerezve, ami nem kegyelmez a figyelmetlen kincsvadászoknak.
A játékmenet egyszerű. Adva van egy pálya, a következő szintre vezető ajtó, és az azt nyitó kulcs. Innen a feladat már adja magát, amit számtalan lény és megannyi csapda próbál – nagy sikerrel – megnehezíteni. Bárdunk kalandortudománya a jobbra-balra mozgáson túl a késdobálásban és a (dupla) ugrásban már ki is merül, ráadásul a legkisebb pofontól is azonnal pixeljeire hullik, s ha maradt még életünk, kezdhetjük elölről a pályát, természetesen a megszerzett felszerelések nélkül. Túlélési esélyeinket a leölt ellenfelekből kihulló, illetve a ládákban talált kincsekkel növelhetjük, amit az itt-ott fellelhető boltokban becserélhetünk különböző extra sebzésű fegyverekre, védelmet nyújtó tárgyakra, extra életre, titkokat láthatóvá tévő szemüvegre, vagy akár plusz időre. Igen, a pályák teljesítésére van egy pár perces időkorlát is, amit ha átlépünk, akkor ugyan folytathatjuk a bóklászást, de már egy mérsékelt, tűzgolyó-zápor kíséretében. Az életeink lenullázása után a nálunk maradt kincsekkel fejleszthetjük még különböző képességeinket, így több élettel, vagy messzebbre hajítható késekkel vághatunk bele a következő bóklászásba – már ha megtaláltuk a képességek feloldásához szükséges könyveket.
Ha az életünkre törő szörnyek annyira nem is, de a rejtett csapdák eléggé meg tudják nehezíteni a dolgunkat, amiket kellő figyelemmel ki lehet játszani. Pár pixelnyire mindig kilóg a földből előtörésre készülő tüskék hegye, a nyílvetőt aktiváló padlókő, vagy a polcokon orvul ránk támadó, megbűvölt, repülőkönyv, így a „lassan járj, tovább élsz” elvet követve nem érhet minket meglepetés. Bár ott az a fránya időkorlát, ami némi sietségre kényszerít, így ha kapkodunk, akkor benézhetjük a dolgokat, amit életeink száma fog bánni.

Grafikailag leginkább a SNES-es érát idézi, tehát nem a közutálatnak örvendő retro-pixeles megjelenítéssel operál a látványvilág. Irányítását kicsit szokni kell, amúgy nincs túlbonyolítva a vezérlés, az irányokon kívül csak két gombot kell használni. Akusztikailag semmi kiemelkedő nincs a programban, a hossza pedig négy, különböző témájú világ bejárásáig terjed. Hangulatra el tudja kapni az embert, már ha érdekelt a műfajban és bírja a '80-as éveket idéző nehézséget, mert akkor ugyan minden game overt egy öblös anyázás fog kísérni, de ott lesz a motivációt fűtő, klasszikus „na még egyszer!” érzés, ami további próbálkozásokra sarkal, azok pedig a folyamatos képességfejlesztésnek hála egyre könnyebbek lesznek.
Szóval ha régóta keresel egy klasszikus külsőséggel és nehézséggel bíró játékot, ami figyelmedet és türelmedet legalább annyira próbára teszi, mint az ügyességedet, akkor a Bard’s Gold a te játékod!

Fejlesztő: Pixel Lantern
Megjelenés: 2016.06.17.
Ár: 1844 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demó: Nincs
Méret: 100MB
Web: http://www.bardsgold.com/
PSN feltöltőkártya: https://www.konzolokszervize. hu/
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
1. martin  Főszerkesztő
2017.03.30. 13:29:46
LV27
A trailer zenéje "akusztikailag" nagyon tetszik.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Hardver - DualShock 4 Back Button Attachment
2020.02.24. 11:16 Techno
1 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pssz! Haver! Kell két új gomb a DualShockodra?
Mozi - Úriemberek
2020.02.24. 11:06 Cool-Túra
0 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az igazi gengszterek tényleg öltönyt viselnek.
Untitled Goose Game (PS4, PSN)
2020.02.23. 18:17 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: Petunia
Minden idők legnagyobb rémsége.
Lornsword Winter Chronicle (PS4, PSN)
2020.02.23. 18:09 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Az unalmas tél közeleg.
Dragon Ball FighterZ - FighterZ Pass 2
2020.02.21. 19:39 Kedvcsináló
0 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Folytatódik a küzdelem.
Beholder 2 (PS4, PSN)
2020.02.21. 16:39 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: nadasurf
"Leugrani egy szikláról és zuhanás közben szárnyat építeni."
Patapon 2 Remastered (PS4, PSN)
2020.02.20. 16:00 Kedvcsináló
0 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
Ritmikus harci dobok háborúja.
Mozi - Ragadozó madarak
2020.02.18. 21:00 Cool-Túra
10 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Erős Nők, Akiknek Nincs Szükségük Férfiakra.
EarthNight (PS4, PSN)
2020.02.18. 20:48 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Bandage_520
Sárkány ellen sárkányfű… akarom mondani Skydive?
Dark Devotion (PS4, PSN)
2020.02.16. 13:31 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pixeles kereszteslovagok Dark Souls-a.