PlayStation.Community

2017.03.17. 09:32 Cool-Túra
16 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
A horror. A horror.

A Kong: Koponya-sziget első fél, de inkább háromnegyed órája maga a fékezhetetlen hangulatbomba. A második világháborús – az alaphangot egyébként tökéletesen megadó – nyitójelenettől kezdve, az atomkor beköszöntét, a társadalmi, politikai átalakulást, és az emberi faj nagy tudományos, technológiai lépéseit bemutató dokumentumfilmen át egészen a ’70-es évekbeli, amerikai-vietnami korkép elhelyezéséig magabiztosan robog az első nagy akciójelenetig. Amikor is őrületes energiával tarolják le a narancssárga naplementébe berepülő helikopterek a nézőteret, dübörgő, klasszikus és dögös rockzenei kísérettel, a vizuális orgiát pedig a horizonton előbukkanó hatalmas majom-alak pörgeti maximális fordulatszámra, ami aztán pillanatok alatt igazi, elemi erővel pusztít el mindent és mindenkit, aki megzavarja az ő otthonának békés nyugalmát. Ropogó golyószórók, kettészakított helikopterek, bőgő riasztók, sikolyok, robbanás robbanás hátán, minden, ami kielégíti a pattogatott kukoricát zabáló, látványfilmre éhező közönséget. Pokolian zsigeri csinnadratta, ami úgy megrengeti a moziterem falait, hogy majd beleszakad, én meg ennek láttán csak úgy kapkodom a fejemet, és azon gondolkodom, mikor láttam utoljára ennyire lebilincselő szörnyfilmet. Talán pont Peter Jackson King Kongja volt az, még 2005-ben.

Félreértés ne essék: a Koponya-sziget egyáltalán nem újítja meg a műfajt, nem ez lesz a zsáner új alfája és omegája, de legyünk őszinték, az ilyen filmekből egyébként sem nagyon lehet már újat kihozni. Szerencsére az alkotók is teljesen tisztában voltak ezzel, így ahelyett, hogy megpróbálnának túl nagyot mondani a szűkre szabott keretekhez képest, vagy esetleg (stílszerűen) bátortalanul majmolták volna az elmúlt 80 év során többször is feldolgozott alapanyagot, inkább felülemelkedtek rajta és egy kissé más megközelítésből mesélték el King Kong legendáját. Látszólag ráeszméltek, hogy voltaképp értelmetlen lenne görcsösen ragaszkodni az alapkövekhez, főleg a mostani időkben, amikor a látványfilmek már sokkal kevésbé mennek ritkaságszámba, mint teszem azt, bő 10 éve, vagy épp 1933-ban, és egy óriásmajom már nem képes igazán leejteni a nézők állát a lassan már havi rendszerességgel érkező blockbusterek világában. Így, hogy jó lesz e a film, avagy sem, az nem azon fog múlni, hogy mennyire lesz látványos, hogy mennyire lesz profi a CGI (mert nyilván durván az), hanem az alkotás expozícióján és a köré épített stílusán dől el a dolog. Azzal pedig nincs gond: a Koponya-sziget nem előzmény, se nem folytatás, és bár egy kiterjedt, több filmből álló egységes univerzum egyik tagját képzi, önállóan megáll a lábán, cseppet sem szorul rá magyarázkodásokra, vagy túltolt felvezetésekre. A feeling pedig önmagában tökéletes, hiszen valljuk be: nincs ember, akinek ne dobbanna meg a szíve egy vietnami háborúban játszódó szörnyfilm láttán.

1973-ban járunk. Az USA megvívta vesztes háborúját a Távol-Keleten, ami kevésbé érte el azt a kívánt hatást, mint amiről a kerek asztalnál ülő öltönyösök álmodoztak. A kudarcot kudarcra halmozó hadműveletek miatt, a politikai és az otthon tüntető embertömegek nyomására szép lassan megkezdték a kivonulásukat Vietnamból, hogy hazatérhessenek a sebeiket nyalogatni. Ebben a forrongó helyzetben indul el egy tudósokból és katonákból álló csoport egy rejtélyes csendes-óceáni szigetre, ami talán az utolsó felfedezetlen hely lehet a bolygón, mivel az évek során hajók és repülők tucatjai tűntek el nyomtalanul a közelében. A tudósok a vietnami helyzet miatt is szorgalmazzák a sziget meglátogatását, amihez végül zöld utat kapnak, de már rögtön megérkezésükkor szembesülnek vele, hogy olyan helyre kerültek, melyet mindenféle rusnya, veszélyes, és halálos óriásszörny népesít be. Köztük a sziget ura, Kong, aki nagyon nem örül neki, hogy betolakodók jelentek meg az otthonában, és egyúttal előhívták azokat a föld alatt lakó dögöket, akik nem csak az emberekre, de a sziget királyára is vadászni kezdenek…
A Koponya-sziget tehát nem találja fel a spanyolviaszt, nem arra fektették a hangsúlyt, hogy egy amúgy síkegyszerű történetet minél jobban csűrjenek-csavarjanak, elsősorban hagyományőrző, régimódi kalandfilmként működik, de úgy nagyon. Jordan Vogt-Roberts, A nyár királyai című „coming-of-age” rendezője (a film után dobták meg egy laza 190 milliós költségvetéssel) biztos kézzel vezényli a kamerát, cool és látványos snitteken keresztül mutatja meg, hol lakozik a vizuális atyaúristen. És bár a film legjobb jelenetét már az elején ellövik, a Kong vs. helikopterek képében, a cselekmény többi része sem marad eseménytelenül: gyakorlatilag minden percben történik valami, mindig van egy zúzós akció, egyszer ötletes, máskor csak simán látványos, de az adrenalinpumpáló tempó a stáblistáig ráakaszkodik. Erejét még akkor sem veszti el, mikor a kötelező money shotokról, vagy a címben szereplő sziget változatos, egyben hátborzongató élővilágának bemutatásáról van szó. A témának megfelelően a PG13-as korhatárt is erősen feszegetik az alkotók, és szerencsére nem mennek el egy olyan irányba, mint a Godzilla esetében, melyben minden szörnyet premier plánban mutató, fél perces nagytotálra jutott vagy ötször annyi idő, amit az érdektelen karakterek érdektelen vergődésének nyomon követésével tölthettünk el.

Igaz, a Koponya-sziget szereplői sem rendelkeznek bonyolultabb jellemmel, de többségben sikerült kiegyensúlyozni Kong, és a többi rémség jelenlétét az emberi karakterekkel. A film egyetlen hibája, hogy nagy neveket veszteget el, legtöbbjük tényleg csak kirakatbábúként funkcionál, vagy még úgy sem, Tom Hiddleston és Brie Larson méltatlanul alulmarad az egydimenziós figurák szerepében, ahogy a többiek is maximum jó statiszták csupán, rosszabb esetben a kötelező ágyútöltelékek. Mondhatni emlékezeteset a nagy öregek triója hoz: John Goodmannek jól áll a túlzott bizonyításkényszerébe látszólag belerokkanó tudós szerepe, John C. Reilly szokásához híven jópofán (és ami még fontosabb, nem görcsösen) hozza a komikus alakot, aki már 30 éve rostokol a szigeten. De aki mindkettejüket lesöpri a színről és mintegy ellopja az egész showt, Konggal együtt, az Samuel L. Jackson. A vietnami háborús háttér nem csak dísznek van, szervesen kapcsolódik a film történetéhez, és Jackson alezredesen keresztül mutatja be a sötétség mélyéről visszanéző gonoszt, akit egyszerű rizstermesztő parasztok után most egy óriásmajom győz le, és ezt már nem veszi be a harcok poklába beleőrülő, vérszomjas, háború-függő katona gyomra. A film több ponton is megidézi az Apokalipszis most című klasszikust, és ahogy Kurtz ezredes, úgy Jackson karaktere, Packard is olyan ember, akinek fekete szívét végérvényesen bekebelezte a vér szaga, és akit semmi sem hozhat már vissza a totális elmebajból a normális állapotba. Őt látva bebizonyosodik, hogy egyáltalán nem Kong az igazi szörny a szigeten.

A Koponya-sziget kifejezetten kellemes élmény az idei év nyári szezonja előtt. Nem rengeti meg különösebben az állóvizet, ugyanakkor mégsem lehet ráfogni, hogy felesleges lenne, még a tonnaszámra érkező látványmozik kínálatának forgatagában sem, mivel – bár azoknál nem nyújt semmiféle pluszt, ami a CGI-t illeti – vonzó stílusának és képi megoldásainak hála hozza, amit kell. Igazi régi vágású kalandfilm, nem több. Annak viszont pont megfelel.
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
16. Onimushaman  Szerkesztő
2017.03.20. 18:45:53
LV24
Válasz 15. VictorVance üzenetére:
Olyan vidéki Batman volt, ahogy behúzgálta a katonákat a susnyásba.
señor
15. VictorVance  Szerkesztő
2017.03.20. 17:02:27
LV18
Válasz 14. Onimushaman üzenetére:
A gorillák szerintem kifejezetten jól néztek ki. De összességében a CGI tényleg gagyi volt - főleg az aligátoroknál. Egyébként elég szórakoztató, kalandos film volt.
Örülünk?
14. Onimushaman  Szerkesztő
2017.03.20. 16:49:59
LV24
Válasz 13. wooltur üzenetére:
Pedig nem rossz film.
señor
13. wooltur  PlayStation.Community tag
2017.03.20. 12:43:42
LV16
Válasz 12. Onimushaman üzenetére:
Nem mérgezem magam ilyesfajta hulladékokkal. :D
R.I.P. Brúnó :-(
12. Onimushaman  Szerkesztő
2017.03.20. 11:21:36
LV24
Válasz 11. wooltur üzenetére:
Az új Tarzan filmet láttad? Borzalmasan gagyi volt a CGI.
señor
11. wooltur  PlayStation.Community tag
2017.03.20. 06:06:33
LV16
Válasz 10. ALF22 üzenetére:
Azaz érdekes, h Jackson a Gyűrűk.ura fipmek alatt nagyon fasza maszkírozást használt, amit vmiért átváltott CGI-ra, mint szinte mindenki más. Nekem nincs bajom a CGI-al, de fura, h ennyire kiölte a maszkokat, holott egy igényes filmben marha észre sem volt vehető, h mű, lásd Faun labirintusa.
R.I.P. Brúnó :-(
10. ALF22  Son of Liberty
2017.03.19. 21:03:18
LV26
Válasz 9. wooltur üzenetére:
1. Tenyleg az elso az meg ilyen fekete feher volt. Bar en a...kb 30eves verzion nottem fel. Annak volt még 1-2 felejtheto folytatasa.

2. Nem a dinoval volt bajom. Peter jackson cgi filmjeit utalom. Tulzasba viszi es nem tudja hol a hatar se mennyisegben, se rendezesben.
9. wooltur  PlayStation.Community tag
2017.03.19. 19:46:33
LV16
Válasz 7. ALF22 üzenetére:
Az első az 1933-as változat volt ahol dínók is voltak. Peter Jackson azt dolgozta fel. ;)
R.I.P. Brúnó :-(
8. wooltur  PlayStation.Community tag
2017.03.19. 19:45:46
LV16
Nekem tetszett a film. Abszolút pozitívum volt, h nem egy klasszikus King Kong sztorit lőttek el megint.
R.I.P. Brúnó :-(
7. ALF22  Son of Liberty
2017.03.19. 15:57:45
LV26
tetszett a film
bár nekem erősen ijesztő volt
az elsőt még gyerek fejjel néztem és hát paráztam tőle, a végén viszont megkönnyeztem
de ha ezt most nézném gyerekfejjel be is szarnék (nem kongtól,hanem a többitől)

az elöző king kong film nekem nagyon nem jött be. A vége szép volt úgy látványba, de az olyan részek mint amikor a dinók lábai közt rohangáltak....pffff
6. VictorVance  Szerkesztő
2017.03.18. 21:18:39
LV18
Válasz 1. Penge70 üzenetére:
Szerintem a Gladiátor folytatásából nem lesz semmi, legalábbis akkora állatságnak hangzik, hogy egyszerűen nem bírom elképzelni, hogy ez tényleg meg fog valósulni. Mondjuk manapság Hollywoodban lassan semmi sem lesz szent...
Egyébként szerintem valamikor tegyél próbát ezzel a filmmel, mert tényleg nem rossz, el lehet nézegetni, ráadásul nem a szokásos King Kong receptet hozza, hanem megpróbál kicsit más lenni, mint az előző verziók.
Örülünk?
5. Noob  PlayStation.Community tag
2017.03.18. 18:09:26
LV5
Válasz 4. Peet04 üzenetére:
Jónak jó, de jobb lett volna Konghoz méltó, nem egy Varánusz féle valami.
Én mindig igazat mondtam, akkor is, ha hazudtam.
4. Peet04  PlayStation.Community tag
2017.03.18. 13:19:31
LV1
Válasz 3. Noob üzenetére:
Sztem jo a foellenseg, ahogy a film is fantasztikus. Nem a sztori miatt ez teny, de a latvany a hangok eszmeletlen jok. Nezzetek meg.
3. Noob  PlayStation.Community tag
2017.03.17. 14:52:43
LV5
+1
Az első sorból néztem 2D-ben, ami tényleg embertelen az a CGI, itt már tényleg eltűnik az ember és grafika közötti eltérés. A 70-es években készült Konghoz hasonlít, nem a Jacksonoshoz, maga Kong is emberszerű, mert felegyenesedve jár, míg a 2005-ös teljesen gorilla-szerű volt. Nekem nagyon bejött a film, mert igazi akcióorgia és a ltvány ott van a topon, én ezért ültem be a moziba, erre számítottam, ezt meg is kaptam. A vége végre nem olyan, mint a többi Kong filmben, de nem akarok spojlerezni.:))
Én ajánlom a filmet minden akcióőrültnek, már a látvány miatt is, mert ez jelenleg a csúcs, nincs ennél jobb cgi movie jelenleg.
Ami nem tetszett, az a főellenség, az a gyíkszerű valami.
Én mindig igazat mondtam, akkor is, ha hazudtam.
2. Greg  PlayStation.Community tag
2017.03.17. 12:13:35
LV25
Válasz 1. Penge70 üzenetére:
Igen a Gladiátort folytatni tényleg nevetséges lenne. Kb mint Bobby visszatérése a Dallas-ba.
LV426
1. Penge70  PlayStation.Community tag
2017.03.17. 12:02:06
LV22
Őszintén szólva hidegen hagy a film, már nem tudom hány King Kong verziót láttam.
Nem értem Hollywood-ot, miért porolják le a régi klasszikusokat ennyiszer :/ Nem rég olvastam, hogy jön egy Mátrix reboot, a Creed fia főszereplőjével. És ha ez nem volna elég, Ridley Scott folytatná a Gladiátort, nem zavarva, hogy Maximus meghalt, szerinte fel lehet támasztani.
Szánalmas.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Mozi - Volt egyszer egy... Hollywood
2019.08.20. 12:31 Cool-Túra
18 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Hollywoodi (rém)álom.
Everybody's Golf VR (PS4, PSVR, PSN)
2019.08.20. 12:19 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Akkor sem megyek ki a szabadba golfozni!
Blast Zone! Tournament (PS4, PSN)
2019.08.16. 09:15 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: GrayFox
A lemásolt házifeladat esete.
Songbird Symphony (PS4, PSN)
2019.08.15. 12:01 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
"Hajnalonta engemet / gerle-galamb költöget"
Mozi - Halálos iramban: Hobbs & Shaw
2019.08.15. 11:48 Cool-Túra
6 hozzászólás
Szerző: VictorVance
A macsó kopasz bácsik visszatértek.
Attack of the Earthlings (PS4, PSN)
2019.08.14. 11:30 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: HTB
A vadkapitalizmus túlkapásai.
Wolfenstein: Cyberpilot (PS4, PSVR, PSN)
2019.08.12. 20:19 PlayStation Network
14 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Cyber-langweilig.
Etherborn (PS4, PSN)
2019.08.11. 23:41 PSC egyperces
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Délutáni fejtörő.
Toki (PS4, PSN)
2019.08.10. 20:07 PlayStation Network
6 hozzászólás
Szerző: Bandage_520
Retro majomkodás.
Képregény - Megtorló: Végszó
2019.08.09. 19:00 Cool-Túra
6 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Egy utolsó megtorlás.