PlayStation.Community

2017.03.08. 20:03 Cool-Túra
6 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
Van még idő…

A szuperhős halandó. Tudom, ezt elég nehéz megérteni a mai világban, amikor egymás után jönnek a lassan már teljesen egy kaptafára épülő mozik, amik legtöbbször több milliárd dolláros frencsájzok bizonyos, egymással szorosan kapcsolódó tagjait képviselik, ennél fogva pedig kevésbé egyediek, mint kellene. Ezt talán még azok is belátják, akik amúgy nagy rajongói ezeknek a filmeknek – tegyük a szívünkre a kezünket: vannak olyan dolgok, amiket Hollywood a mai formájában egyszerűen nem akar bevállalni. Ezzel együtt hihetetlen megdöbbentő, hogy az álomgyár időnként teljesen egyhangú futószalagjáról legördült egy olyan produkció, mint a Logan. Főleg önmagához mérve, hiszen egy rendkívül sikeres, milliárdokat hozó filmsorozat immár tizedik tagjáról beszélünk, ami még a Deadpoolhoz képest is egy pokolian durva, megalkuvásképtelen csörte, ez a kompromisszummentes megközelítés azonban a szuperhősfilmek között is teljesen egyedivé teszi a Logant, sőt mi több, tökéletesen elkülöníthetővé. Nem kell semmihez sem igazodnia, nem egy nagy ívű franchise valahányadik epizódjaként működik elsősorban, hanem minden szempontból különálló film, amit mindenféle probléma nélkül lehet, és kell is különválasztani a többi X-Men mozitól. Miközben persze voltaképp egy korszak lezárása, és egy nagyszerű karakter melankolikus hattyúdala.

2029-et írunk. A régi szép, hősies idők elmúltak. 25 éve nem született mutáns, fajuk szinte már a kihalás szélére sodródott, utolsó hírmondókként Logan és Charles Xavier professzor a mexikói határ mellett tengetik napjaikat. Logannek öngyógyító képessége már nem a régi, sebei lassabban gyógyulnak, az adamantium visszafordíthatatlanul mérgezi a szervezetét, és nemsokára meg is öli. Xavier súlyos demenciával küzd, egyúttal különleges képességei miatt kiszámíthatatlanul veszélyes is lett. Nem vágynak már semmire sem, csak hogy a nehezen összeszedett pénzükből vegyenek egy hajót, amin aztán nyugodtan kivárhatják a halált.
Azonban a sors közbeszól, és Loganre vár még egy utolsó harc: feltűnik egy néma, rejtélyes, Laura névre hallgató kislány, aki személyiségében és képességeiben is kísértetiesen hasonlít a haldokló mutánsra. Logan eleinte vonakodik segíteni neki, de miután üldözőbe veszi őket egy nagy létszámú elit-kommandó, elvállalja, hogy Észak-Dakotába szállítja a lányt, egy olyan helyre, mely talán nem is létezik. Kiábrándult, megtört, fáradt és fásult, szinte sóvárog már a halál után, azonban még egyszer utoljára csatasorba kell állnia, közben szembenézni önmagával, és belátni: útja közel sem ért véget, és maradt még ideje...
El is lehet nyugodtan felejteni a látványra, és CGI-orgiára alapuló akciózásokat, jeleneteket, a műfajra jellemző heroikus stílust, és a mostanában igencsak divatba jött, percenként elszórt kínos poénokat. A Logan maximálisan felülemelkedik ezeken. Nem szól ez másról, mint igazi, hús-vér emberekről, akik megkeményített, egyszersmind ki is ábrándított az élet. Álmaik, reményeik szertefoszlottak, képességeik gyakorlatilag saját ellenségükké váltak, a boldog idők pedig mintha soha nem is léteztek volna, annyira távolinak tűnik már az egész. Az előző X-Men filmek pozitív, szebb jövővel kecsegtető világa semmivé lett, egy olyan közegben, egy olyan időben járunk, ahol a múltbéli hőstettek megfakult mesékké és mítoszokká váltak – ezt a zseniálisan elhelyezett, negyedik falat áttörő metapoénok (X-Men képregény egy X-Men filmben) is remekül prezentálják. A 2009-es, egyébként borzalmas X-Men kezdetek: Farkas, és a 2013-as, nem annyira borzalmas, de nem is emlékezetes Farkas után jóval visszább vették a tempót: ráérősen mesélnek, a dráma mélyen emberi, az akciójelenetek pedig nem agyonvágott, súlytalan valamik, hanem rendkívül véres, naturalisztikus vagdalkozások. Aki egy igazán durva Wolverine-filmet várt, az most megkapja. Folyik a vér, szakadnak a karok, lábak, Logan gondolkodás és finomkodás nélkül szúr át testeket, fejeket, miközben az akciózások nincsenek kellemetlenül agyonvágva, hosszú snitteken keresztül visznek el minket egy kíméletlen, „ölsz vagy megdöglesz” környezetbe, klasszikus western elemekkel dúsítva.

A helyszínek csak még jobban rásegítenek a kiüresedett, illúziómentes élményre. És miközben a Logant olyan vadnyugati kultuszmozik, és egyéb műfajú klasszikusok inspiráltak, mint a Shane (aminek egyébként kifejezett nagy, sajátos szerep jut), a Cowboyok, A család kicsi kincse, a lehető legmesszebb van egy hagyományos értelemben vett, tradicionális szuperhősfilmtől. Mert az erőszakos megközelítés, a káromkodás, vagy a vérpermet az egy dolog, attól még önmagában nem lesz jó egy film sem, ami igazán különlegessé teszi a Logant, az a komor hangulat, és a szuperhősműfajt teljes mértékben deheroizáló stílus. A főszereplők már csak árnyékaik korábbi önmaguknak, és ehhez mérten Hugh Jackman hihetetlenül jól játszik, sosem alakította még ilyen nagy beleéléssel, és ilyen húsba vágó realisztikussággal a karaktert, a testén, arcán éktelenkedő sebhelyek, az elnyűtt mozgás, a morgós, mély orgánum hatásainak összessége remekül lefesti nekünk az öreg, mindent, és mindenkit túlélő harcost, aki mindig utolsóként marad állva. Hozzá hasonlóan Patrick Stewart is karrierje egyik legjobbját hozzá már többedszerre is Xavierként. A szenilis öreg figuráját több ponton is nagyon könnyen el lehetett volna cseszni, de szerencsére a forgatókönyv nem jut el odáig, hogy szánalmas, gyerekes vicceket faragjon köré, és szánalmasan lealacsonyítsa.

A Logan bizonyos szempontból az utolsó szuperhősfilm. Lehetetlen nem észrevenni a párhuzamot Clint Eastwood 1992-es Nincs bocsánat című művével, ami gyönyörűen összefoglalta saját műfaját, és oda is tette a pontot a végére. Így, bár az utána következő években is készültek bőségesen westernfilmek, ha nem is szó szerinti értelemben, de az „utolsó westernként” tetszeleg mindmáig. Ezzel a filmmel ugyanez a helyzet: ami a Nincs bocsánat volt a western műfajnak, ugyanaz a Logan a szuperhősfilmeknek. Cseppet sem tökéletes, az utolsó harmadában az amúgy is nagyon ráérős tempó még jobban belassul, a finálé sem fogja mindenkinek elnyerni a tetszését (embere válogatja), de mégis egy olyan remekmű született meg, ami több mint méltó lezárása a karakternek, és igazából az sem lenne nagy baj, ha egyáltalán nem készülne több X-Men mozi, mert ennél jobb búcsút, korszaklezárást nagyon nehéz, majdhogynem lehetetlen lesz csinálni.
A Logan története egy roppant lehangoló, ördögien kegyetlen, vérgőzös mese, de épp annyira humánus, és szomorú is. És emellett hatalmas szíve van!
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
6. Ruzsi  PlayStation.Community tag
2017.10.09. 13:43:16
LV10
Halálom a rendezői idiótaság. OK, képregényfilm, nem is veszem komolyan ezeket, meg szeretem is őket, de amikor a mexikói brigád az elején azután, hogy egy lelőtt faszi felkel nekiesik botokkal, meg ököllel az mi a franc? Ennyire gyépés nem lehet mind. Nem rakták volna bele a lövést, lett volna autós gázolás vagy nem tudom, de nem az egyetlen ilyen baromság benne, ami miatt húztam a számat. Ja igen, a félvak kommandósok, akik 10 percen keresztül lőnek találat nélkül, majd amikor már közel kerülnek a célponthoz, akkor elkezdenek verekedni... Nálam ezekkel pont a komolyságát veszítette el a film, mert amúgy tetszett volna az irány.
5. sajt  PlayStation.Community tag
2017.03.18. 10:54:56
LV1
Megnéztem.Kicsit túl van hype-olva.Nem rossz de "mesterműnek" nem nevezném.
4. martin  Főszerkesztő
2017.03.17. 09:12:05
LV27
Csak megnéztem. Hát... nem rossz film, de messze nem olyan erős, mint azt a pozitív kritikák alapján gondoltam. Igazából ez egy az egyben a Deadpool recept, csak az ottani morbid humort itt emberi drámára cserélték. Ráadásul barátom, akivel néztem, átlag 10 percenként megkérdezte jelentőségteljes Buddha-arccal, hogy "ugye érted már az emberi vonalat?" Mondom, bmeg, eddig is értettem, egyszerű, mint a faék, de mi ebben a különlegesség?
.
.
.
.
.
(Ráadásul ez is tele volt olyan olyan értelmetlen dramaturgiai kötésekkel, mint az utóbbi 10 évben minden egyes elbaszott hollywoodi nagy film. Azt pl. magyarázza már el nekem valaki, hogy ki adta az ápolónőnek a 15 ezer dollárt és miért mondta Logannek, hogy ahova mennek, ott lesz további 35 ezer??? o.O)
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
3. Penge70  PlayStation.Community tag
2017.03.16. 20:55:01
LV22
Nagyon kíváncsi vagyok rá
2. ymmoTS  PlayStation.Community tag
2017.03.09. 15:20:23
LV4
Nagyon jó leiras, teljesen igaz. Gyönyörű film volt, néhol lehetett volna jobb , de egyértelműen remekmű. Számomra jobban tetszik egy ilyen megközelítés mint hogy 100adszorra is felrobbanjon egy város vagy jöjjenek alienek
So.. this is what it feels like
1. Asmodyus  PlayStation.Community tag
2017.03.08. 20:25:08
LV2
Tökéletes leírás, imádtam a filmet. Valóban egy korszak zárult le ezzel a mestermunkával, viszont valahol egy új dolog kezdete is. Laura, vagy közismertebb nevén X-23 megjelenése akár egy új korszak kezdetét is jelentheti az X-Men filmek vonalán.
PSN ID: Asmodyus
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Door Kickers: Action Squad (PS4, PSN)
2019.12.06. 12:18 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Szolgálunk és rád rúgjuk az ajtót!
Paper Dolls Original (PS4, PSN)
2019.12.04. 18:36 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Petunia
Rettegés a Csing-dinasztia korából.
Woodle Tree Adventures Deluxe (PS4, PSN)
2019.12.04. 18:26 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Melyik a legkisebb favicc? A fűrészpor...
TERMINATOR: RESISTANCE (PLAYSTATION 4)
2019.12.02. 14:09 Játékteszt
12 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Trashminátor.
Indivisible (PS4, PSN)
2019.12.01. 14:11 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Kezdünk egy kicsit túl sokan lenni.
Ling: A Road Alone (PS4, PSN)
2019.12.01. 11:29 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: MrZ
Magányos délutáni séta.
Rebel Cops (PS4, PSN)
2019.11.30. 12:37 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: VictorVance
A szükség törvényt bont.
Aggelos (PS4, PSN)
2019.11.28. 19:56 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pixelhős a poligonkorban.
PLANTS VS. ZOMBIES: BATTLE FOR NEIGHBORVILLE (PS4)
2019.11.28. 10:37 Játékteszt
5 hozzászólás
Szerző: DaveUnchained
Kissé túlérett, de még mindig finom termés.
The Game Awards 2019 - íme az idei jelölések
2019.11.27. 10:52 Komment
12 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Te mely játékokra szavazol?