PlayStation.Community

2017.03.26. 10:19 PlayStation Network
2 hozzászólás
Értékeld a cikket!
Pottyantós.

A random generált, roguelike indie játékokból lassan Dunát lehet rekeszteni a PlayStation rendszerein. Jómagam nem kedvelem a véletlenszerűen létrehozott játékmenetet, illetve az „igazságtalan” zsiványos stílus se áll közel a szívemhez.
A Nerdook Productions fejlesztette Vertical Drop Heroes HD valamiért mégis megtetszett az előzetese alapján. Az osztott képernyős módusz miatt pedig egyértelmű volt, hogy autista képességekkel rendelkező testvéremet kérem fel a bemutatóhoz.

A történetet egy képernyőn összefoglalja a Vertical: elkélne már egy hős, aki lejut a katakombák aljára a megannyi kincsért. Tíz szintet vonultat fel a program, de a végére érni piszok nehéz feladat (eddig még nem sikerült).
Random felkínált emberkék közül választhatjuk ki a nekünk tetszőt. A hősök/kalandorok, eltérő fegyverekkel, életerőponttal, sebzéssel, két speciális támadással, valamint passzív skillekkel is rendelkeznek. Minden pályán a képernyő tetejéről lefelé, azaz vertikálisan haladva kell eljutnunk a főellenségig, közben leverni az egyszerűbb ellenfeleket és vadul gyűjteni a lóvét. Halálunk pillanatában új emberkét választva visszakerülünk a központi képernyőre, ahol az összeharácsolt aranyainkat verhetjük el későbbi karaktereink életerejének, támadásának növelésére (egyfajta vásárlós, tanácsadói, interaktív statisztikai képernyő).
Egy játszma ideje tarthat néhány másodpercig, vagy akár szinteken keresztül, de ahogy haladunk előre, úgy lesz minden alkalommal egyre jövedelmezőbb.

A Vertical zenéje, legalábbis az első néhány másodperce az X-aktákra emlékeztetett. Viszont hiába a szoftverrel eltöltött több óra, felidézni nem tudnék belőle, mert a stuff nagy figyelmet igényel. Észnél kell lenni, hogy melyiket támadjuk meg a kósza szörnyek közül (akadnak a boss-nál jóval idegesítőbb és erősebb entitások), mennyi tapasztalati pont szükséges még a szintlépéshez, ami által maximumra töltődik az életerőnk. Kulcsokat szedegetve ideiglenes segítőket szabadíthatunk ki, a pályaelemek pedig bizonyos támadásokkal rombolhatóak. Erre azért kell figyelni, mert a megjelölt kövekkel vissza lehet teleportálni a képernyő tetejére, így az elhagyogatott értékeket össze lehet szedni, esetleg a varázslatokat pénzzel, jó esetben ingyen aktiválni (például láthatatlanság, szárny, elementális sebzés). Egy roppantmód hangulatos játékot ismerhettem meg a Vertical Drop Heroes HD személyében, ami ismét bebizonyította, hogy minimalizmussal is lehet szórakoztatni, nem szükséges hozzá a legmodernebb technológia.

(Oni)
A látványvilág a nemrég tesztelt Battalion Commanderhez hasonlóan olyan, mint amit két gimnazista srác dobott össze fölös szabadidejében. Viszont ez ebben az esetben sem róható fel negatívumként. Az ügyetlen, szabad kezes vonalvezetés és stílus magában hordoz valami megfoghatatlan dolgot, egyediséget kölcsönözve a kész terméknek. A kiadót jobban szemügyre véve meg is találhatjuk a közös kapcsot. Az SPL olybá tűnik, szereti támogatni a korlátozott lehetőségekkel bíró kisebb indie fejlesztőket, akiknek esetlegesen nem telne PS4 developer kitre, így némi haszonnal nagyobb közösség elé juttatva PC böngészős ingyenes játékaikat.
A játszhatóságra nem lehet panasz, tekintve, hogy pár gombot használ csak a program, emellett van lehetőség automatikusra tenni az alap támadást. Osztott képernyős módban jelentősen nehezebb a cucc, az ellenfelek többet sebeznek és több élettel rendelkeznek. A pályán található "riasztó rendszerek" aktiválása és az XP-t, gyémántot adó oltárkák kiváltása után pedig érdekes mód visszafelé is pakol ellenfeleket a gép. Ez kicsit zavaró, mert akkor is megteszi ezt, ha mindketten egy helyen tartózkodtok, ezáltal gyakrabban kell backtrackelni felfelé.

A 10. pálya és ezáltal a New Game+ elérése szó szerint lehetetlen az első jó pár óra során, mert az ellenfeleket szinte kizárt némi sérülés nélkül likvidálni. Más roguelike játékokkal ellentétben itt nem nullázza le az el nem költött aranyat a következő körre, így a gyűjtögetés sokkalta barátibb. A támadást, életet, és a felvehető extrák értékeit növelő fejlesztéseket nem tudtuk még kimaxolni 10+ szint rápakolása után sem, így jó kérdés mennyire lehet feltuningolni a kisfickókat. Képességek terén van néhány haszontalan, de a többségük jól használható. Kifejezetten tetszett, hogy papíron minden szint végigjátszható pacifista üzemmódban, azaz a szörnyeket kikerülve, kulcsokat gyűjtve el lehet sunnyogni a főmufti mellett. Persze a valóságban ez nagyon nehéz, némi szerencsét és rengeteg ügyességet igényel. A fél játékot tudtuk „lecsalni” ez idáig, ami emberes mutatvány volt.

(Jesus)

A Vertical Drop Heroes HD egy nem túl drága, de annál addiktívabb indie cím. Egyedül vagy ketten játszva is órákig el lehet vele szórakozni, kis adagokban beosztva. Hordozható formában is tökéletes választás lehet (PS Vita Cross-Buy!), hiszen a menetek általában nem tartanak tovább pár metró- vagy villamosmegállónál. Türelmes, kitartó játékosaknak ajánljuk.

(A szoftvert a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Digerati Distribution
Fejlesztő: Nerdook Productions
Megjelenés: 2017.02.15.
Ár: 2149 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 59.4MB
Web: http://nerdook-productions.com/
PSN feltöltőkártya: https://www.konzolokszervize.hu/
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2. Onimushaman  Szerkesztő
2017.03.28. 10:55:30
LV24
Válasz 1. LaXiKa_hun üzenetére:
Egyedül könnyebb picit, már a 6-os végéig simán elmegyek.
señor
1. LaXiKa_hun  PlayStation.Community tag
2017.03.28. 10:05:24
LV9
coopban szívesen tolnám, de egyedül nem vinne rá a lélek vmiért.
PSN ID: LaXiKa_hun
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Dark Devotion (PS4, PSN)
2020.02.16. 13:31 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pixeles kereszteslovagok Dark Souls-a.
Képregény - Dredd bíró: Minden birodalom elbukik
2020.02.16. 13:12 Cool-Túra
3 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az előétel után itt a főfogás!
The Princess Guide (PS4, PSN)
2020.02.14. 09:18 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Négy hercegnő, egy tanár.
Mozi - 1917
2020.02.12. 19:23 Cool-Túra
6 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Egy csepp a háború vérmocskos tengerében.
Gris (PS4, PSN)
2020.02.12. 13:16 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Interaktív animációs film.
Coffee Talk (PS4, PSN)
2020.02.08. 14:07 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Visual novel latté.
ZOMBIE ARMY 4: DEAD WAR (PS4)
2020.02.07. 20:20 Játékteszt
7 hozzászólás
Szerző: HTB
Óda egy amfetaminfüggő élőhalott osztrák szobafestőhöz és rothadó társulatához.
Mozi - Jojo Nyuszi
2020.02.05. 17:00 Cool-Túra
8 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Felnőtté válni a Harmadik Birodalom alkonyán.
DRAGON BALL Z: KAKAROT (PLAYSTATION 4)
2020.02.05. 16:42 Komment
4 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Son Goku legendája.
Jurassic World Evolution - a kiegészítő csomagok (PS4, PSN)
2020.02.04. 14:07 Kedvcsináló
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
A rövid, a bosszantó és a jó.