PlayStation.Community

2017.03.23. 22:07 Játékteszt
7 hozzászólás
Szerző: eszg_
Értékeld a cikket!
Utazz az időben, változtasd meg a jövőt...és viseld a következményeket.

Az időutazás régóta izgatja az emberiség fantáziáját, mert hát ki ne szeretné visszatekerni az órát és több évtizednyi tapasztalattal a háta mögött játszi könnyedséggel kijavítani az életében elkövetett legnagyobb baklövéseket? Wells klasszikus Időgépétől kezdve számtalan könyvet, filmet és videojátékot láthattunk ebben a témakörben, tesztünk alanyának elődje, a Steins;Gate pedig nem csak az utóbbi idők legjobb hasonló kérdéseket feszegető videojátéka volt, hanem úgy en bloc talán legerősebb visual novel díját is elvihette volna a két évvel ezelőtti premierkor. Írom ezt annak ellenére, hogy a cucc laza hat év késéssel jutott csak el nyugaton konzolokra... és igen, tényleg ennyire jó játékról van szó.

Ha érdekel a téma már csak azért is érdemes lecsekkolni az előzményt (vagy az anime adaptációt), mert a Steins;Gate 0 feltételezi, hogy mindennel tisztában vagy, így ha előzetes ismeretek nélkül vágnál bele a kalandba, készülj fel arra, hogy az égvilágon semmit nem fogsz érteni a sztoriból, hiszen a cselekmény teljes egészében az első részre épül (melynek fordulatait ráadásul szépen le is spoilerezi a játék). Tényleg mindenkit csak arra tudok biztatni, hogy ássa bele magát a témába, mert az alternatív univerzumokkal és egy potenciális harmadik világháború kitörésének lehetőségével kecsegtető játék valóban érdemes arra, hogy jó 25-30 órát beleölj az életedből.
Visszatérve tesztalanyunkhoz, a cselekmény egy alternatív idősíkban játszódik, ahol az első rész főszereplője, Okabe, hagyta eluralkodni magán a saját démonjait és feladta a világ megmentését, helyette egy átlagos középiskolás srác átlagos depressziós életét éli, mely állapotból történő kilábaláshoz a te segítségedre lesz szükség
Természetesen a főszereplő mellett visszatér több másik karakter is az elődből, sőt, mivel ugye egy alternatív jelenben járunk, kifejezetten szórakoztató látni, hogy mennyire más jelleme lehet valakinek, ha egy-egy életesemény máshogy következik be. Gyakorlatilag a sztorin kívül minden más játékelem visszatér az első részből, ami nagy öröm, hiszen egy különösen jól eltalált rendszerről van szó.
Az egyik legjópofább feature a sorozatban a "Tips" menü, ahová a párbeszédek és bizonyos események bekövetkezésekor kerül egyre több info az aktuális témával kapcsolatban - ez még jobban segít kiteljesíteni az SG;0 világát. Szintén roppant egyedi, hogy a választási lehetőségeket nem száraz szövegkiírásokkal prezentálja a játék, hanem a telefonodra beérkezett üzenetekre történő válaszadás dönti el, hogy az öt megnyerés közül melyiket kapod meg, ami kellemes emlékeket idézett fel bennem a Catherine-nel kapcsolatban. Sajnos nem minden döntésnek lehet előre látni a súlyát, mely némiképp nehézzé teszi a legjobb megnyerés behozását valamiféle guide használata nélkül (a Virtue's Last Rewardban azért egy elegánsabban oldották meg), de ez legyen a legnagyobb baj baj!
Egyébként majdnem így is volna, ha nem maradt volna benne a cuccban pár makacs helyesírási hiba, és bár nyilván nem „I Am Error” szintű dolgokra kell számítani, de ettől függetlenül picit illúzióromboló a dolog.
Ami viszont ismét pozitív irányba billenti a mérleg nyelvét, az a grafika: ugyan a karakterek nem sok mindent csinálnak beszéd közben, de a Huke nevű művész által készített illusztrációk annyira egyedi és szemet gyönyörködtető stílussal bírnak, hogy ezt szemétség lenne felróni a játéknak.
Zeneileg szintén zseniális a SG;0: új és az első részből ismert darabok remekül keverednek a soundtracken, melyhez a legminőségibb, érzelemben gazdag szinkron dukál. Itt jegyezném meg, hogy a játékban csak japán hangsáv kapott helyett, de a fentiek miatt ez a legkevésbé sem okozz problémát.

Bonyolult szituációba keveredtem ezzel a teszttel, mert bár a Steins;Gate 0 minden szempontból erősebb, mint elődje, a kemény magra koncentráló mentalitása és az időről időre előforduló elírások miatt kénytelen vagyok picit meghúzni a pontozást. Ha viszont ismered / szeretted az első részt nyugodtan adj hozzá a pontokhoz egyet és merülj bele a játék komor, de félelmetesen addiktív világába.

(A szoftvert a kiadótól kaptuk meg tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Konzolok Szervize budapesti boltjában, mindkét géptípusra, vagy meg is rendelhető a megadott linkre bökve.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
7. mitsuhiko  PlayStation.Community tag
2017.03.26. 09:49:51
LV1
Válasz 2. CortezCorleone üzenetére:
Én általában jobban szeretem a VNt mint az animét, a higurashi is ezerszer hangulatosabb VNként mint animében.
asia.playstation.com www.play-asia.com
6. talos86  PlayStation.Community tag
2017.03.25. 09:46:15
LV3
Válasz 5. Angyalkus üzenetére:
Az összes megkaphatná a lokalizációt, mert a Chaos;Head és a Robotics;Note is nagyon jó.
5. Angyalkus  PlayStation.Community tag
2017.03.24. 20:11:50
LV2
Az elsőt animében néztem (nagy favorit), a játékot nagyon jóárasítva vettem karácsony környékén, teljesen megérte. Sztori anime (+ovák, film) ismeretével teljesen érthető, és már csak 5x kell végigvinni ;D .
Elvileg ién érkezik animálva is. Jók ezek a ; játékok, Occultic;Nine is remélem kap majd lokalizációt.
Prinny DooD!
4. CortezCorleone  PlayStation.Community tag
2017.03.24. 18:15:09
LV6
+1
Válasz 3. Onimushaman üzenetére:
A sztori szerintem kiemelkedően jó, és az időutazásos témájú alkotásokban jellemző logikai bukfencekből is nagyon kevés van, nincsenek plothole-ok. Szerethetők a karakterek. Én csak ajánlani tudom.
物の哀れ
3. Onimushaman  Szerkesztő
2017.03.24. 14:26:07
LV24
Válasz 2. CortezCorleone üzenetére:
De a játék mennyire jó? Az első.
señor
2. CortezCorleone  PlayStation.Community tag
2017.03.24. 14:18:27
LV6
Válasz 1. Onimushaman üzenetére:
Van egy 24 részes animesorozat, ami tökéletesen feldolgozza az előző VN-t. 12 óra alatt meg is van, a VN-t végigjátszani viszont 30+ óra :)
物の哀れ
1. Onimushaman  Szerkesztő
2017.03.24. 12:59:25
LV24
Az előzmény ismerete nélkül most kimarad. :/
señor
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
STEINS;GATE 0
PQube Ltd.
Látványosság:
Játszhatóság:
Szavatosság:
Zene / Hang:
Kiemelkedő
Hangulat:
Kiemelkedő
8/10
Pozitívum
Okos sztori, gyönyörű rajzok, remek szinkron, fülbemászó zenék
Negatívum
Egyáltalán nem érthető az előzmény ismerete nélkül, helyesírási hibák

MARTIN BELESZÓL
A Visual Novel stílushoz még nem vagyok elég érett. :( Pedig nagyon adja a kép is, meg a zene is.