PlayStation.Community

2017.01.16. 21:11 Classic PlayStation
24 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
Réges-régen, egy messzi-messzi generációban…

Mindig is arra vágytál, hogy te magad lopd el a hatalmas, egész galaxisra veszélyt jelentő szuperfegyver, a Halálcsillag tervrajzait? A legújabb Star Wars film, a Zsivány Egyes megnézése után felbuzdulva vetnéd bele magad interaktív formában azokba a kalandokba, melyek során a Galaktikus Birodalom orrára koppinthatnál, szabotálhatnád a legtitkosabb projektjeiket, hozzásegíthetnéd a győzelemhez a felkelést, és egymagad képviselhetnéd a büszke Lázadók Szövetségét?

Nos, van egy jó, meg egy rossz hírünk: mindezt megteheted! És hogy mi a rossz? Az, hogy ehhez vissza kell utaznod cirka húsz évet az időben. Abba a korba, amikor Full-HD helyett képcsöves tévékkel nyomultunk, amikor a legjobb információs forrást az akkor még népszerű videojátékos magazinok nyújtották, a PlayStation konzol pedig kisebb volt, szürke, és úgy hívták, hogy PSX.
Páratlan korszak volt ez, rengeteg kitűnő címmel, és nagy nevekkel, melyek legtöbbje ma is fényesen cseng, már sokadik folytatását, vagy inkarnációját élve. Idővel George Lucas kifejezetten videojátékokra specializálódott cége, a LucasArts is bekapcsolódott a ’90-es évekbe, amely Star Wars produktumok egész sorát jelentette, különböző platformokra. Ezek közül jó néhány szemétre való kacat volt, de azért akadtak bőven klasszikusok is, melyekre a rajongók mindmáig emlékeznek, és talán néha még elő is veszik, hogy újra, és újra elnosztalgiázhassanak a messzi-messzi galaxisban. Ezen kiemelkedő alkotások egyike a Dark Forces, ami 1995-ben jelent meg DOS-ra, majd viszonylag hamar, egy évvel később készült egy port PlayStationre, kizárólag az Amerikának. Nekünk, európaiaknak további két esztendőt kellett arra várnunk, hogy kezünkben tarthassuk a kritikusok és Star Wars rajongók által igencsak felmagasztalt produktumot.

És nem ok nélkül!
Hogy mi volt a helyzet ebben az időben George Lucas népszerű frencsájzával?

Szokás szerint aranykorát élte, sőt, mi több, talán híresebb volt, mint addig bármikor. Tonnaszámra jöttek a képregények, videojátékok, könyvek, melyek elsősorban az eredeti trilógia, vagy A jedi visszatér utáni időszakról meséltek, az első három film immár sokadszorra bemutatásra került a mozivásznakon, azonban most felújított változatban, eközben Lucas már nagyban az előzménytrilógiát készítgette. Volt tehát fontos esemény bőven a Star Wars világában, és ezek közül az egyik legfontosabb a Dark Forces megjelenése, mely nemcsak hogy saját univerzumának bővítésében játszott kiemelt szerepet, de valamennyire még iránymutató is volt sok jövőbeli FPS-nek is, olyan elemeket felvonultatva, amit ezután több más cím kölcsönvett, vagy továbbfejlesztett.

Pedig csak egy sima Doom klónnak indult az egész. A műfaj népszerűsége csúcsán volt, hála a legendás FPS-nek, a fejlesztőcsapatot pedig pontosan azok a rajongói mod-ok ihlették meg, melyek a Doom játékmenetét átöntötték a Star Wars világába. Egy rakás fan mod készült, melyben a Mars helyett a Halálcsillagon lóbálhattuk a lézerkarabélyt, démonok helyett rohamosztagosokat halomra ölve. A roppant sikeres rajongói alapötlet után nem is volt kérdés, hogy a téma elbír egy teljes értékű, hivatalos Star Wars játékot. Ebből lett a Dark Forces, a fejlesztők eredeti szándéka az volt, hogy kalandjáték-elemek egész sorát ültesse át az FPS műfajba, különböző feladványokkal, és stratégiai lehetőségekkel nyakon öntve, miközben mindvégig hűek maradnak George Lucas agyszüleményéhez. A főhős eredetileg Luke Skywalker lett volna, ám a csapat hamar rájött, hogy ez igencsak behatárolná a történetet és a játékmenetet, ezért egy teljesen új hőst alkottak meg. Ez lett Kyle Katarn, egy zsoldos, aki félig-meddig a Lázadók Szövetségének dolgozik, ám emellett kifejezetten öntörvényű, nem tűri, hogy megmondják neki, mikor mit csináljon, nem óhajt egyetlen egy szervezet alá sem tartozni, a saját szakállára akciózik, annak, és akkor, amikor csak kedve tartja.

Amiben igazán brillírozik a játék, az a játékmenet erőssége, és az, hogy a Dark Forces az első FPS-ek között szerepelt, ahol a történet kivételesen nagy hangsúlyt kapott. Nem csak lövöldöznünk kellett pályáról-pályára teljesen súlytalanul, motivációk nélkül, hanem valóban volt, ami előre hajtott minket, mindig akadt egy célkitűzés, melynek köszönhetően maximálisan úgy érezhettük, részesei vagyunk a Star Wars univerzumának, és egy egész galaxis sorsa a mi vállunkon nyugszik.
A Halálcsillag tervrajzának ellopása csupán a kezdet, egy voltaképp tanítópályaként funkcionáló kezdés, az események ezután indulnak be komolyabban. A kifejezetten változatos küldetések során mindig más és más bolygókat, helyszíneket járhatunk be, ezek között vannak nagy ismerősök is, mint például egy Csillagromboló, Jabba űrjachtja, vagy Coruscant monumentális felhőkarcolókkal tarkított közege. Egymástól tökéletesen elkülöníthetőek ezek a pályák, különböző ellenfelekkel, felépítéssel és épületekkel, egyiket sem lehet összekeverni a másikkal.
A játék tesz róla, hogy egy percig se unatkozzunk, ugyanis nem elég, hogy ezek a szintek komplexek, tele vannak logikai feladványokkal, platform részekkel (egy rakás olyan újítást tettek bele, mint az ugrás, vagy a fel- és lenézés képessége), akciófilmeket megidéző lézerharcokkal. Ezeken kívül az FPS szabványok kivétel nélkül megmaradtak: életcsomagok, pajzsok, fegyverek, és lőszerek szedhetőek fel a pályákon, lámpával világíthatunk a sötétebb helyeken, a mérgező légkör ellen pedig különleges légszűrő maszkkal védekezhetünk.
A játékmenet inkább a távolsági harcokat részesíti előnyben (a rohamosztagosok meg amúgy sem tudnak pontosan lőni ugye), de ennek ellenére, ha valaki közelebb jön, le is tudjuk ütni a kemény öklünkkel. Érdemes még megemlíteni az alternatív tüzelési módokat, ami ebben az időszakban ritka volt, mint buckalakóban a jóindulat.
Mindent összevetve hiányérzet nélkül átüt a játékról a klasszikus Star Wars hangulat. A legfontosabb dolgoktól a legapróbb pontokig minden az eredeti trilógiát, és azoknak a feelingjét hozza vissza. A ruhák, épületek, űrhajók, fegyverek, lézerhangok mind-mind ismerősek a rajongóknak, a remek zenei felhozatalt is beleértve, természetesen a korszak technológiájához igazítva. A direkt a játékhoz összehegesztett Jedi engine teljes körű 3D-s élményt kínált, légköri effektekkel, köddel, párával, animált textúrákkal, na meg árnyékolással is. Űrhajók jönnek-mennek az égen, a folyók haladnak a maguk útján, tehát akkori mércéhez mérve szinte tökéletesen működött minden.
A Dark Forces képében nem csak az első olyan Star Wars játék jelent meg, melyben a háttértörténet komolyabban volt bemutatva, hanem ahol a sztoritól kezdve a karakteren át a különböző helyszínekig bezárólag minden egyes elem kivétel nélkül belesimult a Star Wars Expanded Universe-ébe. A LucasArts semmit sem bízott a véletlenre, a játék karaktereiből akciófigurákat készítettek, könyveket is írtak belőle, és maga a produktum annyira híres, sőt mi több, klasszikus lett, hogy mindmáig vesznek belőle kölcsön ilyen-olyan elemeket a különböző médiákba. Elég csak megemlíteni a legutóbbi mozifilmet, a Zsivány Egyest, ami több ponton is párhuzamot mutat a Dark Forces eseményeivel: a játékban kiemelt jelentőségű Dark Trooperek, azaz különleges ruházatú rohamosztagosok a filmben ott feszítenek Orson Krennic oldalán, a Jan Ors-Jyn Erso hasonlatot sem lehet nem észrevenni. Előbbi a Dark Forces-ben egy kettős ügynök, aki beépült a Birodalom kötelékeibe, és a Lázadóknak kémkedik, utóbbi pedig a Zsivány Egyes főszereplője, aki jellemében inkább az itteni Kyle Katarnra hajaz – és még a háttérsztorija is majdnem ugyanaz. Tehát a játék vitathatatlanul nagy hatással volt a film alkotóira (már csak azért is, mert a történet az Egy új remény időszakában játszódik), tapintani lehet azt az alázatot, és tiszteletet, amivel az eredeti sztorihoz nyúltak.

A Dark Forces egyöntetű, kitörő siker lett akkoriban, megjelenésekor mintegy 300 ezer példányt adtak el belőle, a következő öt évben pedig majdhogynem 1 millió darab talált belőle gazdára. A PlayStation verziót érte némi negatív kritika a szegényesebb grafika, az alacsony frame rate-ek, valamint a behatároltabb játszhatóság miatt, ettől függetlenül rengeteg Sony tulaj kedvence lett a produktum, nehezen lehetett megunni.
Annyira elnyerte a kritikusok és a rajongók dicséretét, hogy nemsokára megajándékozott minket a LucasArts egy folytatással, mely a Jedi Knight: Dark Forces II címet viselte: ebben a játékban szintén Kyle Katarn bőrébe bújhatunk, azonban immár az eredeti trilógia után, a Jedi lovagok tanait elsajátítva. Ezt követte még néhány kiegészítő, ahol fénykardot is a kezünkbe vehettünk, TPS móddal karöltve, ám ezen alkotások közül sajnos egyik sem jelent meg PlayStation gépekre.

A legelső epizód érdemeit azonban senki sem vitathatja. Valami elindult ezzel a játékkal, ha lehet mondani egy új korszak, amely nemcsak a LucasArts alkotásaiban jelentett követendő példát, és viszonyítási pontot, hanem az FPS műfajon belül is. Természetesen mára már tökéletesen idejétmúlttá vált az egész. Ma már más dolgok mozgatnak minket, mások az igények, átalakult a világ, de mégis, a Dark Forces nemcsak egy emlékezetes korszak elindítója, hanem minden idők egyik legjobb Star Wars játéka lett. A mostani generáció erről az érzésről vajmi keveset tud, a régi motorosok azonban tökéletesen kapizsgálják, mi volt, és mi ez a játék még mindig. Igazi, esszenciális Star Wars.

És egy nagyszerű kaland abban a bizonyos messzi-messzi galaxisban…
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
24. morganmarduk1988  PlayStation.Community tag
2017.10.16. 08:01:47
LV1
Huh ez mekkora game volt!!
23. trx  PlayStation.Community tag
2017.01.19. 19:42:08
LV12
ez a gám mifelénk egy 80 megás vinyón ment körbe a környéken. :D
amúgy ezzel az enginnel készült egy sokkal jobb játék. :)
OUTLAWS
aminek az a Clint Bajakian csinálta a zenéjét, aki később pl. a God of War meg Uncharted sorozatokhoz is... :P
(na nem mintha a Dark Forcesnak nem ő csinálta volna... :P)
We all feed on tragedy
22. Richard  PlayStation.Community tag
2017.01.18. 10:30:57
LV5
Válasz 20. VictorVance üzenetére:
Lehet beszerzem én is, bár elnézve, hogy hogy haladok a mostani játékokkal, amikbe belekezdtem.
Tegnap kapcsoltam be 1,5 hónap után az újonnan vásárolt 3DS-em...
21. Richard  PlayStation.Community tag
2017.01.18. 10:29:42
LV5
Válasz 14. jones üzenetére:
Igen! Én is imádtam és valahogy elkezdtem rá most vágyni, hogy játsszak vele.
20. VictorVance  Szerkesztő
2017.01.17. 20:21:54
LV18
Válasz 6. Richard üzenetére:
Tavaly nyáron játszottam végig hosszú idő után újra, nekem is az egyik kedvenc Star Wars játékom. Felnőtt fejjel meg is lepődtem, hogy milyen rövid, gyerekként rengeteget szenvedtem vele.
Örülünk?
19. zodiac55  PlayStation.Community tag
2017.01.17. 20:19:01
LV12
Válasz 18. martin üzenetére:
De jó Kbyte volt az, aminek a címlapján a PC változat volt anno.
"Si vis pacem, para bellum."
18. martin  Főszerkesztő
2017.01.17. 20:03:31
LV27
Én ezt annyira szerettem, hogy nagyon.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
17. zodiac55  PlayStation.Community tag
2017.01.17. 18:51:33
LV12
Válasz 16. CountofHell üzenetére:
Tőlem lehetne akár az egyetlen, de olyan rosszul voltam akkor, hogy a dobozára nem bírtam ránézni.
"Si vis pacem, para bellum."
16. CountofHell  PlayStation.Community tag
2017.01.17. 18:12:30
LV15
Válasz 15. zodiac55 üzenetére:
A világ egyik legjobb játékát dobtad ki a kezeid közül.
PSN - CountofHell_HUN
15. zodiac55  PlayStation.Community tag
2017.01.17. 18:09:31
LV12
Nálam a Doom 64 váltott ki rettenetes hanyingert, fél nap után rohantam cserélni.:D
"Si vis pacem, para bellum."
14. jones  PlayStation.Community tag
2017.01.17. 17:47:16
LV1
Válasz 6. Richard üzenetére:
az volt a dupla lemezes kiadás? imádtam. Akkoriba csak az, meg a Die Hard trilogy futott a gépemen.
13. Onimushaman  Szerkesztő
2017.01.17. 17:21:37
LV24
Válasz 12. VictorVance üzenetére:
MegaDrive-on toltam talán a 3. részt, jó parás volt.
señor
12. VictorVance  Szerkesztő
2017.01.17. 17:17:08
LV18
Válasz 11. Onimushaman üzenetére:
Én már a legelső pályán abbahagytam anno. Lehettem vagy 8 éves azóta se játszottam vele újra. A Trilogy-t viszont szanaszéjjel toltam.
Örülünk?
11. Onimushaman  Szerkesztő
2017.01.17. 17:14:22
LV24
Válasz 10. VictorVance üzenetére:
Utóbbi demóját toltam, de nem lett meg a futás gomb.
señor
10. VictorVance  Szerkesztő
2017.01.17. 17:06:48
LV18
+1
Válasz 9. CountofHell üzenetére:
Plusz Alien Trilogy és Alien Resurrection
Örülünk?
9. CountofHell  PlayStation.Community tag
2017.01.17. 16:53:02
LV15
PS1-re nem sok FPS van de ezt hírből sem próbáltam ki még soha, a múltkor jófogáson volt egy példány valaki árulta.
Duke Nukem
Doom
Final Doom
Quake 2
Hexen
Dark Forces
Disruptor
Medal of Honor
PSN - CountofHell_HUN
8. Onimushaman  Szerkesztő
2017.01.17. 16:15:46
LV24
Válasz 7. JediEco üzenetére:
Az igen!
señor
7. JediEco  Szerkesztő
2017.01.17. 16:00:49
LV3
Válasz 3. Onimushaman üzenetére:
Same here! Pont ugyanennél a játéknál.
Konkrétan volt, hogy Daedalont szedtem be, hogy tudjak vele játszani. :)
"Néha tanácstalan vagyok, mint egy kisközség!"
6. Richard  PlayStation.Community tag
2017.01.17. 15:02:26
LV5
Egy Rebel Assault 2 tesztet is szívesen olvasnék! Az anno nagyon tetszett a filmszerű hatása miatt.
2017.01.17. 11:59:55
LV2
Válasz 3. Onimushaman üzenetére:
Nálam a medal of honor váltotta ki ugyenezt.
4. MolonLave  Főszerkesztő-helyettes
2017.01.17. 11:43:12
LV3
Válasz 1. Onimushaman üzenetére:
Valószínű a borzalmas frame rate :D
3. Onimushaman  Szerkesztő
2017.01.17. 10:26:26
LV24
Válasz 2. VictorVance üzenetére:
Hányinger, szédülés, szabályos rosszullét. Nem tudom motion sickness-e. Nagyon sok idő telt el, mire tudtam FPS játékkal rendesen nyomulni.
señor
2. VictorVance  Szerkesztő
2017.01.17. 10:23:17
LV18
Válasz 1. Onimushaman üzenetére:
Mi volt a baj? :D
Örülünk?
1. Onimushaman  Szerkesztő
2017.01.17. 09:08:29
LV24
Ettől a játéktól lettem beteg, és nem tudtam sok évig hasonlóval se játszani.
señor
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
HoloBall (PS4, PSVR, PSN)
2019.11.21. 13:18 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
Fellázadt a Pong.
Shadowgate (PS4, PSN)
2019.11.19. 14:49 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: Chester013
Félelmetes fantáziajáték! A Főhős te vagy!
Mutazione (PS4, PSN)
2019.11.19. 08:46 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Mutánsok közt.
NEED FOR SPEED HEAT (PLAYSTATION 4)
2019.11.18. 16:11 Játékteszt
15 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Következményektől mentes száguldás éjjel-nappal egy kihalt városban.
Wreckfest: Drive Hard. Die Last. (PS4, PSN)
2019.11.17. 00:31 PlayStation Network
8 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Régi idők roncsderbije.
Super Cane Magic ZERO (PS4, PSN)
2019.11.15. 09:20 PlayStation Network
10 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
A kutyafáját!
Képregény - Rozsomák: X Fegyver
2019.11.14. 19:24 Comix
4 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Emberarcú szörnyetegek.
ReadySet Heroes (PS4, PSN)
2019.11.13. 10:25 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Nem mind arany, ami Sony.
CALL OF DUTY: MODERN WARFARE (PS4)
2019.11.11. 11:11 Játékteszt
36 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Modern hadviselések koronázatlan királya.
Yooka-Laylee and the Impossible Lair
2019.11.09. 13:29 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Aztán nehogy beletörjön a fullánkod a nagy hancúrozás közepette.