PlayStation.Community

2017.01.05. 17:23 Cool-Túra
24 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
Az asszaszinok a moziba mennek.

Egy ősrégi legenda szerint nem lehet videojátékból jó filmadaptációt készíteni.
Ennek ellenére Hollywood már évek óta próbálkozik kisajtolni valamit a témából, de a produkcióik rendre el is buknak, hiába a hatalmas költségvetés, a lelkes stáb, vagy a nagyszerűnek tűnő koncepciók, és a sokszor ígéretes alapanyag, valamiért sosem jön össze a csoda, nem akar megdőlni ez a megállapítás. Hosszan lehetne fejtegetni, miért nem működik az mozivásznon, ami a számítógépeken, konzolokon, fel lehetne hozni a rajongók semmibevételétől kezdve az eredeti művektől eltérő megközelítéseken át a bárgyú ötletek tömkelegét. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy ezeket az adaptációkat általában kontár rendezőkre, illetve írókra bízzák, akik képtelenek megfelelően eltalálni az arányokat, nemegyszer pont azt ölik meg, ami jóvá tehetné a végeredményt: azaz az eredeti játékok szívét, lelkét, és lényegét. Az utóbbi időben viszont úgy látszott, a dollárjelet a szemük helyén viselő producerek végre kezdtek valamit kapizsgálni a témát illetően, és további reménykedésre adott okot, hogy a videojátékok kiadói-fejlesztői is beszálltak 1-2 projektbe – utóbbiakról pedig jogosan feltételeznék, hogy valóban szívügyük egy igazán jó adaptáció elkészítése, ami feloldhatja a műfajra telepedett átkot.

Hozzá kell tenni, mint ahogy az előbb említésre került, a legtöbb videojáték adaptációt rossz rendezőkre bízzák, ezért is bíztunk abban, hogy Duncan Jones majd beváltja a hozzá fűzött reményeket a Warcraft filmmel, de ő is elbukott.
A sort pedig az Assassin’s Creed követi, egy szintén ambiciózus, ámde útközben megfeneklő feldolgozás, ami tovább erősíti a jól ismert szabályt, emellett még a kötelező év végi giga-bukást is behúzta magának. Pedig olyan szépen indult minden: a direktori székben az a Justin Kurzel foglalt helyet, aki előzőleg a nagyszerű Macbeth feldolgozást egyengette, és az abban is részt vevő Michael Fassbender, egyébként keményvonalas Assassin’s Creed rajongó nemcsak főszereplőként, de producerként is az alkotás mögé állt. Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor egy stáb nagy hévvel, lelkesedéssel, és kreativitással indul neki valaminek, aztán körülbelül semmi sem úgy alakul, ahogy azt korábban eltervezték – nos, valami ilyesmi történt ezzel a filmmel is.
Ez a film is belesett abba, az egyébként minden videojáték adaptációnál előforduló hibába, hogy egyszerre akar megfelelni a laikusoknak, akik a sorozat egyetlen egy részével sem játszottak, és egy szórakoztató film reményében ülnek csak be a moziterembe, emellett pedig természetesen a játékokat jól ismerőknek is a kedvére szeretne tenni.
És a végeredmény igazi „két szék között a padlóra” képlet, egyiket sem sikerült teljes mértékben megvalósítani.
A játék rajongói ugyanis azt fogják nehezményezni, hogy a franchise mitológiáját majdnem kiherélték az írók, a többiek alig fognak belőle érteni valamit, mivel ami fontos lenne, az kevesebb figyelmet kap, a történet gerincét alaposan lekorlátozzák, más meg csak úgy lóg a levegőben. Mindenesetre az becsülendő, és talán követendő példa is, hogy az Assassin’s Creed film nem építi fel alapjaitól az univerzumát, hanem tökéletesen belesimul a videojátékokban már kidolgozott világba, azaz egy olyan történetet prezentál, ami része a játékokban, könyvekben, és képregényekben zajló, több évszázadot felölelő eseményeknek.
Ezúttal 1492-be kalauzolnak el minket, a spanyol inkvizíció idejébe, ahol Aguilar de Nerha (Michael Fassbender) egy csapat orgyilkossal próbálja megakadályozni, hogy a Templomosok megszerezzék az Éden Almáját. Az ő emlékeit fogja majd átélni Callum Lynch (szintén Fassbender), akit a halálsorról mentenek meg az Asszaszin Testvériség ellenségeinek jelenkori képviselői, hogy elvezethesse őket az Almához, így elhozva az örök békét az egész emberiségnek…

Sok kisebb-nagyobb hibát tartalmaz a film, de ezek közül a legordasabb mégis az, ahogy belőtték a játékok különböző aspektusainak az arányát.
A rajongók nagyon jól kapizsgálják, hogy mire gondolok. A széria különböző darabjaiban sorra nagyszerű, hangulatos, és csodálatos korokba, helyszínekre látogathattunk el, a keresztes hadjáratoktól kezdve a reneszánsz időszakon, az amerikai függetlenségi háborún, a kalózkodás aranykorán, és a francia forradalmon át a viktoriánus korig bezárólag. Ezzel szemben a jelenbeli szál hidegsége, steril hangulata csupán egy keret volt, a szükséges rossz, ami egyébként is egyre unalmasabb lett a történetek előrehaladtával. Ha valaki arra adja a fejét, hogy belekezdjen a sorozat bármelyik részébe, hát nem a szürke, és teljesen monoton jelenkori szekvenciák miatt fogja megtenni.
Ennél fogva érthetetlen miért döntöttek úgy a film készítői, hogy a jelent teszik meg a dominánsabb történetrésznek, háttérbe szorítva így az inkvizíciós eseményeket, amely csupán csak három jelenetből áll (plusz egy prológus), és abban sincs egy cseppnyi sztori sem, a játékokra jellemző intrikákat, párbeszédeket pedig felesleges várni. Viszont jó hír, hogy a múltban játszódó akciójelenetek legalább felmutatnak némi dinamikát, Kurzelnek egyébként is jól megy a középkori csaták mocskos, véres, káosszal teli megjelenítése (lásd Macbeth), és bár itt nem tudja teljesen kiélni magát a különböző korhatár-szabályok betartása miatt, azért ha valamire emlékezni fogunk ebből a filmből, azok mindenképp Aguilar életének szakaszai lesznek. Na, az ilyenekből kellett volna több!

Ezek után nem meglepő, hogy a jelenkori szál teljesen semmilyen, a karakterek csak úgy ott vannak a képernyőn, motiválatlanok, papírízűek, az események pedig tele vannak értelmetlen keszekuszaságokkal. Aki nincs otthon a játékok világában, annak főleg teljesen érthetetlen lesz az egész, de a film még azokat is próbára teszi, akik kifejezetten nagy rajongói a sorozatnak.
Néhány hónappal a bemutató előtt az Ubisoft egyik magas beosztású embere bevallotta, hogy úgy tekintenek a filmre, mint egy termékre, amely tovább népszerűsíti a videojáték franchise-t, új rajongókat szerez, még szélesebb körökben is ismertté teszi az Assassin’s Creed nevet. És ennyit talán elég is elmondani erről az adaptációról: nem elsősorban film, ha nem csupán egy reklám, amire az emberfia beül moziba, aztán kifelé menet fogja a pénztárcáját, bemegy az első konzolboltba, ami útba kerül, leemeli a polcról az egyik Assassin’s Creed játékot, megveszi, aztán otthon elkezdi interaktív formában is átélni azt, amit előtte a vásznon látott.

Ez az oka annak, hogy a film lelketlen, és egyáltalán nem képes megállni a saját lábán. Na meg az, hogy, mint mostanában mindent, úgy ezt is minimum egy trilógiának tervezik, amelyben a legelső rész mintegy bevezetésként tetszeleg a két folytatás előtt, amikben majd biztosan történik valami érdemleges is, de egyelőre ebből csak egy falatnyit kap a néző. Célja elsősorban a felvezetés, de ahhoz, hogy ezt tovább lehessen folytatni, jóval több kell – minimum összehozni egy jó filmet. Az Assassin’s Creed ígéretes volt, jött, látott, aztán gyorsan el is tűnt, és nem valószínű, hogy a jövőben bármikor felbukkan majd újra a mozivásznakon.

Mi pedig tovább várunk egy igazán jó játékadaptációra…
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
24. HADESZ  PlayStation.Community tag
2017.01.22. 09:36:37
LV4
Igazán ütős videó játékból filmet csak úgy lehetne össze hozni ha ezt a rajongókkal tennék.Akik több órát beleöltek oda vissza ismerik.És aki nem ismeri nem játszik ha pl Altair történetével kezdenék korrektul felvezetővel értem itt az Abstergo stb úgy értené is mindenki.De hát mi nem producerek stb vagyunk akiknek a pénz a lényeg.De ugye ha ütős lenne a film pénz több.De azért elég jól sikerült szerintem.
23. Otodik  PlayStation.Community tag
2017.01.12. 09:33:51
LV2
Válasz 9. soliduss üzenetére:
A játékban valóban a jelen volt a lényeg, a múlt csak eszköz volt a kutatáshoz. Szerintem akkor vált "fejőstehénné" a sorozat, mikor vége lett Desmond történetének az ACIII-ban.
22. Otodik  PlayStation.Community tag
2017.01.12. 08:54:39
LV2
Tegnap volt alkalmam megnézni a filmet, sajnos nagyon gyenge lett.
21. martin  Főszerkesztő
2017.01.09. 18:30:09
LV27
Válasz 20. egonauta üzenetére:
Oké, de ilyenkor nem járna % a főszerkesztőnek?
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
2017.01.09. 07:15:32
LV3
+1
Válasz 19. martin üzenetére:
A szabcsikömcsi-illuminátus gyíkemberek. Ők rendelték el 2006ban a szemkilövetést is, most meg a kritikusok lefizetése az új heppjük.
19. martin  Főszerkesztő
2017.01.08. 07:56:15
LV27
Válasz 16. probi üzenetére:
Valaki azért fizet a kritikusoknak, hogy húzzanak le minden filmet?
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
18. Onimushaman  Szerkesztő
2017.01.07. 22:27:26
LV24
Válasz 16. probi üzenetére:
Victor is ebből utazik Malibura. Hagyjuk már.
señor
17. Noob  PlayStation.Community tag
2017.01.06. 20:33:57
LV6
Első nap néztem meg és annyira untam, hogy majdnem leléptem, de azért csak elszenvedtem a végéig. Amikor azon jár az eszem, hogy mikor lesz már vége, legyen vége az sokat elmond a filmről.
Én mindig igazat mondtam, akkor is, ha hazudtam.
16. probi  PlayStation.Community tag
2017.01.06. 13:39:59
LV8
Válasz 9. soliduss üzenetére:
Mostanában a fizetett kritikusok 10-ből 8 filmet lehúznak. Ha ez alapján járnék moziba rengeteg jó élménytől fosztottam volna meg magam, rengeteg alulértékert film van a piacon. Hasonló kritikát kapott a Passengers (Utazók) is mégis imádja a közönség.
15. martin  Főszerkesztő
2017.01.06. 13:14:53
LV27
Válasz 11. MrZ üzenetére:
Parasztvakítás!!44!!!négy
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
14. seeYOUsoon  PlayStation.Community tag
2017.01.06. 11:40:55
LV5
ha jobb film mint a "Hé haver hol a kocsim" akkor megnézem.
..loading, please wait..
13. Siriath  PlayStation.Community tag
2017.01.06. 11:25:55
LV1
A sorozat harmadik része óta lejtmenet számomra... Igazából onnan amikor könnyítettek a harcrendszeren, és kivették a képmegfejtős, valódi cikkes összeesküvés elméletet..... Nem vártam sokat a filmtől...DE! Közel sem olyan rossz mint amilyen kritikákat kapott... Sőt voltak benne olyan részek amik nosztalgikusúan meg is mosolyogtattak...DE szinkronosan van pár félre fordítás. Láttam már sokkal rosszabb filmet is amit játékból készítettek és ismét jön a DE!!! Azért ne felejtsük el, hogy vannak jó adaptációk is mint pl az Ace Attorney.
Összességében egy közepes film ami a végén indul be, és rengeteg megmagyarázatlan kérdés hagy maga után. Remélem megválaszolják akkor is ha nem lesz következő rész.
ليس هناك ما هو صحيح ، كل شيء مسموح به.
12. Sparrow  CasualJunkie
2017.01.06. 11:19:22
LV18
Válasz 4. jime üzenetére:
Ne törődj semmivel, én is félve mentem a moziba, nem mondom hogy nem lehetett volna jobb, de közel sem rossz film. Nekem tetszett. ;)
"Véletlenül rúgtam be megint."
11. MrZ  La Peste Noire
2017.01.06. 10:04:05
LV12
+1
Amugyeszt igaztőrténet alaplyán fórgaták!!!%kEVENCEM ajáték mán hárszer látam!!!! NAGYONJO FÍLM!!!
" Egy bolond százat csinál....ez az én hobbim. "
10. martin  Főszerkesztő
2017.01.06. 08:50:53
LV27
Bisztos jó lessz.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
9. soliduss  A Krónikás
2017.01.06. 08:49:07
LV25
Továbbra sem értem a kritikákat... a jelen nem volt rossz.... csak az első részben, de később igencsak felpörögtek ott az események.

"Ezzel szemben a jelenbeli szál hidegsége, steril hangulata csupán egy keret volt, a szükséges rossz, ami egyébként is egyre unalmasabb lett a történetek előrehaladtával."

A jelen volt mindig a lényeg. Majd amikor tényleg elhagyták mi lett a sorozattal?? ki is múlt teljesen.

Nagyon meg kellene már néznem ezt a filmet, mert majd minden kritika azt hozza fel hibának amit a core rajongók szerettek a sorozatban. A jelen és a múlt összefonódását.
8. ALF22  Son of Liberty
2017.01.06. 08:02:24
LV26
Nalam tovabbra is a Perzsia hercege a legjobb. Az asszony nem ismeri a jatekot es bejon neki. Nekem meg kedvencem volt a sands of time meg a warrior within es azert.
Konnyed disney mese.
7. ymmoTS  PlayStation.Community tag
2017.01.05. 23:15:58
LV4
Most jöttem haza a moziból. Nagyon vártam a filmet, de sajnos borzasztó lett. Maga a múlt jelenetek értelmetlenek és kevés van belőlük, jelen pedig semmit mondó, unalmas. Hihetetlenül elcsesztek egy nagyon jó alapanyagot. Sajnálom nagyon.
So.. this is what it feels like
6. dzsesz  PlayStation.Community tag
2017.01.05. 22:52:54
LV2
Nekem nagyon be jött megy is a polcra a játékok mellé.
5. titus6  PlayStation.Community tag
2017.01.05. 21:02:03
LV5
Sok helyről hallottam már hogy nem a legjobban sikerült film. Úgy néz ki nem fogok elmenni rá majd megnézem itthon...pedig szeretem az AC világát.
4. jime  non-alcoholic
2017.01.05. 20:32:43
LV29
a napokban megyünk megnézni, igazából semmi húú de jóóra nem számítok, de költöttem már rosszabb helyre is egy mozijegy árát.
"wake up, you're dead!"
3. B_Renato97  Szerkesztő
2017.01.05. 19:17:42
LV4
Amikor kijött az első előzetes, csak úgy csillogott a szemem, alig vártam, mert egész jónak tűnt. Mondtam is a barátnőmnek, hogy na majd most megszereti az AC világát, aztán most meg ott tartok, hogy magyarázkodhatok végül miért nem mentünk el rá mégsem... Utolsó pillanatban behúztam a kéziféket, talán jó tettem.
2. Greg  PlayStation.Community tag
2017.01.05. 18:13:35
LV25
Nem nagyon vonz ez a film. A Resi-nél meg szerintem a Code Verát kellett volna elővenni (az szinte űvölt a filmesìtésért annyira egyben van).
LV426
1. Penge70  PlayStation.Community tag
2017.01.05. 17:53:56
LV22
Azon gondolkodom, hogy vajon mit is vártak sokan a filmtől? Szerintem lehetett sejteni, hogy kaki lesz. Talán az A.C. rajongók tudják értékelni, de aki nem az, mint pl én (sőt!), annak pont olyan dögunalom és semmilyen, mint maga a játék.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
VASARA Collection (PS4, PSN)
2020.01.22. 14:16 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Szamurájok versus tankok jöhet?
Arise: A Simple Story (PS4, PSN)
2020.01.22. 14:06 PlayStation Network
8 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Ez csak egy egyszerű történet, semmit nem akar…
Képregény - Az Új Bosszú Angyalai: Ostrom
2020.01.20. 16:55 Cool-Túra
1 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az Angyalok epikus és csodálatos hattyúdala.
SNIPER GHOST WARRIOR: CONTRACTS (PS4)
2020.01.18. 17:20 Játékteszt
2 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Ötödjére csak sikerült
Sorozat - Love, Death & Robots Volume 1. (2019)
2020.01.16. 16:14 Cool-Túra
8 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Az erőszak és nemi szervek dala, időnként gondolatokkal.
Lapis x Labyrinth (PS4, PSN)
2020.01.16. 15:57 PSC egyperces
1 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Drágakő iksz labirintus.
Tools Up! (PS4, PSN)
2020.01.16. 13:51 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Ne habozzál, tatarozzál!
Retrospektív - Watchmen - Az őrzők
2020.01.14. 12:03 Cool-Túra
13 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Zack Snyder megosztó képregényfilmje, több mint tíz év távlatából.
Romancing SaGa 3 (PS4, PSV, PSN)
2020.01.13. 13:47 Kedvcsináló
3 hozzászólás
Szerző: martin
Miss. Miss. Miss. Na, találd már el te fakezű...
Simulacra (PS4, PSN)
2020.01.12. 16:23 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Hát szívem, ezt most kár volt jobbra húznod.