PlayStation.Community

2016.12.26. 09:50 Játékteszt
2 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Értékeld a cikket!
Szado-mazo lányok akcióban!

Amikor a kezeim közé került ez a folytatásos JRPG-kaland, kötelező menetnek tartottam, hogy körülnézek az internet sötét zugaiban és a lehető legtöbbet megtudjak az alap címről. Aki ugyanolyan zöldfülű a témában, mint én, az meglepően konstatálhatja a tényt, miszerint a sorozat első része nem teljesített kiemelkedően sem a kritikusok, sem pedig a játékosok körében, egyedül talán a japán stílusú RPG-kedvelők találták meg a számításukat a NIS America játékában. Kisebb szünetet követően aztán újra előkerült a cím, s ezáltal adott volt a feladat a fejlesztők számára, hogy valamiféle életet leheljenek a PS Vita konzolba, és nem mellesleg elfoglalja méltó helyét a zsánerben Criminal Girls 2: Party Favors is.
A játék elején egy gyors betanító részt követően egyből az irányításunk alá kerül egy kisebb lánycsapat, akik mind halottak és a pokol tornácán tengődnek. A szorult helyzetben lévő karaktereket kissé degradáló módon "delikvenseknek" hívja a játék, majd szépen sorjában kiderülnek a fontosabb információk, miszerint, ha nem haltak volna meg, akkor valamiféle bűntettet hajtottak volna végre a való életben, például gyilkosság, öngyilkosság és társaik. Tehát ezek a szereplők úgymond "meg lettek mentve" és kapnak egy utolsó lehetőséget, hogy megtisztuljanak, majd visszatérhessenek az élők soraiba. Ehhez egy reformációs programon kell rész venniük; mi játékosok ebben a folyamatban veszünk részt és leszünk a lányok segítségére, mint programvezetőjük. Nekünk kell megoldani, hogy az adott delikvensek sikeresen vegyék az akadályokat és folyamatosan fejlődjenek, tehát egyfajta mentor szerepet töltünk be a játék során.
A csavar az egészben, hogy a programvezetők, így ezáltal mi is elveszítettük a memóriánkat. Természetesen, ahogy haladunk előre, szinte minden kérdésünkre választ kapunk: folyamatosan fény derül érdekesebb információra velünk és az irányított csapatunkkal kapcsolatban is.
Ezt követően szinte azonnal beleütközünk az első problémába: már maga az indulás sem lesz egyszerű, mert a lányok először nem támogatják a tervünket és nem hajlandóak komolyan venni, így csak 4 karakterrel indulunk útra. Velük kell ellenfeleket legyőzni a pokol tornácán. Később egy támadás alkalmával a maradék lányokat is sikerül megmenteni, és nem maradt sok választásuk, most már ők is belátják: jobb, ha együtt marad a csipetcsapat, majd elindul a delikvensek megtisztulása és a bűneik megváltása.
A játék során találkozunk elítéltekkel is, akik már nem tudják kiváltani bűneiket. Ezek az igazi rosszarcokúak, akik megpróbálnak kitörni a pokolból. Így kerül kibontásra az alapprobléma, sőt találkozunk egy másik programvezetővel is, aki megmondja az igazságot, miszerint elvileg csak 6 lánynak kellene a csapatban lennie, tehát van köztük egy elítélt! Biztonsági meggondolásból mindegyikünk a pokolba került, így ránk hárul a feladat, hogy a reformációs program teljesítése mellett a pokolból is kijussunk, lehetőleg élve.
A történet nem világmegváltó, de kifejezetten érdekes és rengeteg konfliktushelyzetet mutat be, olyan érzelmi határokat feszeget, mint amikor senki nem bízik meg egymásban, tehát komoly dramaturgia lesz bőven kalandunk során. A sztori koncepciója mellett a karakterek személyiségének a kidolgozása is rendkívül jó lett, hisz mindenkinek van saját háttértörténete, amibe idővel betekintést kapunk; ki, miért, hogyan került ebbe a világba, s mit tett korábban. Ha valaki szereti minőségi Visual Novel játékokkal elütni az idejét, annak már csak ezért is megéri beszerezni ezt a játékot, mert a sztorizós élmény garantáltan meglesz!

A játékmenet és az irányítás mondhatni pofon egyszerű, bárki könnyedén megtanulhatja pár perc alatt, minden elem a helyén van, nincsen idegesítően sok gombnyomkodásra szükség, és a pályaelemek is könnyedén átláthatóak. A játékban való ténykedés alapvetően Dungeon Crawler szisztémára van építve, viszonylag sok helyszínnel, viszont az alap pályadizájn nem sokat változik; de, ha ezen túllendülünk, akkor nem különösebben zavaró.
Az ellenfelek megjelenése teljesen random, tehát nem tudunk végigrohanni a pályákon, mint egy őrült, mert a játék során úgymond bele vagyunk kényszerítve a csatákba, esélyünk sincs kikerülni vagy elnyomni őket. Ami esetenként feldobja az időnként ellaposodó barangolást, hogy néhol elfordulnak apró fejtörők, amikor egy adott pályán rossz utat választva a program arrébb telportál minket, és kezdhetjük előröl a mászkálást, felfedezés,t mert sok esetben fogalmunk se lesz, hogy mégis merre vagyunk és melyik irányba kell továbbmenni.

Ahogy említettem, sok csatában lesz részünk. Minden esetben 4 karakter lesz az éppen aktuális csatarésztvevő, ezeket teljes mértékben mi választjuk ki, sőt még harc közben is tudunk váltani, ami a nehezebb ütközeteknél hálás opció lesz. A küzdelem körökre osztott, annyi érdekességgel megfűszerezve, hogy a képességeket nem mi választjuk ki, hanem maguk a karakterek, ezáltal mondhatni teljesen véletlenszerűen dobnak elénk mindenféle támadási, vagy védekezési lehetőséget, és majd abból a 4 adott képességből tudunk mi választani, ami szerintünk a legalkalmasabb. Ez a harcrendszer kicsit nehézzé és kiszámíthatatlanná teszi a csatázást, de ezáltal megvan a sajátossága és izgalmi faktora. Egy idő után a kisebb lények legyőzése unalmassá válhat, viszont vannak olyan bossok, akiket kegyetlenül nehéz leverni. Ezért érdemes gyakorolni, gyűjtögetni, hogy mire odaérünk, legyen némi esélyünk a sikerre.
A nagyobb küzdelmeknél a fő probléma az, hogy fel sem lehet készülni, mi fog történni. Ha nem vagy észnél, akkor pár kör alatt lerendeznek és töltheted vissza a korábbi mentést. Előfordul, hogy sokszor nagyon rosszul jön ki a lépés, így aki nekiáll a játéknak jobb, ha a kézi konzolra ráhúz valami szilikon védőt… hátha akkor nem törik ripityára.
Talán ami a legirritálóbb a boss-harcoknál, hogy nem különlegesek, egyszerűen csak arcátlanul sok képességet használnak és rengeteg életük van. Egyetlen módszer az eredményes boss-csatára, az hogy farmolsz, farmolsz és farmolsz. E mellé persze még be kell szerezni különböző itemeket, és ugye a karaktereket is fejleszteni kell. Ha ezt a kis "How to Win" felkészülést követitek, akkor talán, ismétlem talán, van esély a végső sikerre. Persze nem elhanyagolandó a jó taktikai érzék sem, hisz meglepően sokat számít, mikor milyen speciális itemeket használunk.

A program rendelkezik fanservice részleggel is, ami egy fontos részt foglal el azon felül, hogy karaktereinket megcsodálhatjuk különböző erotikus pózban. Ez egyfajta minijáték is egyben, amit a fejlesztők "Motivation"-ként kereszteltek el. A minijátékokat jellemző módon szado-mazo kategóriákról nevezték el. Ezek között van minden, amit csak szeretnénk: áramütés, nyálkával való dobálózás, kefélgetés (nem, nem úgy), szóval ami a lányoknak a szado-mazo, az nekünk egy játék; azt hiszem a képek magukért beszélnek. Ha ezeket teljesítjük, akkor az adott kínzás szintje növekszik. Amikor elérünk egy adott szintet, akkor jutalmul választhatunk két skill közül egyet. A megszerzett skillek előtt egy betű jelzi, hogy éppen szado vagy mazo a képesség. Attól függően, hogy melyiket választjuk, a csúszka elmozdul egyik vagy másik irányba. Ezeknek a harcok során lesz jelentőségük, mivel mint programvezető, tudjuk hajtani, inspirálni a lányokat - és itt jön képbe az egésznek a lényege, mert ha szado, akkor erősödik a támadás, ha mazo, akkor a védekezés.

Amire mindenképpen figyelni kell, az a mentés! Manuálisan nekünk kell intéznünk, mert a játék erről a részről nem gondoskodik, így könnyen kárba mehet több órányi játékunk is. Annyi pozitívum van az egészben, hogy mentést jóformán bárhol csinálhatunk, nincs különösebben leszabályozva.
Ami technikai oldalról nekem kifejezetten tetszett, hogy a játék használja a PS Vita adta lehetőségeket. Ezt az opciót a beállításokban lehet bekapcsolni - ha ezt megtettük, akkor a minijátékok során a program többé-kevésbé pontosan használja az érintőképernyő adottságait.
A grafikai részt tekintve egy egyszerű, de nagyszerű oldschool RPG stílussal találkozunk. Kellemesek a textúrák, nem pixelhalmaz a grafika, hanem egy modernebb vonalat képvisel, viszont semmi komolyat ne várjunk. Ellenben az állóképek, animációk, és a hasonló dolgok szépen megvannak szerkesztve, a színárnyalatok kellően változatosak, ami megadja az egész program alaphangulatát. Maga a harc 2D verzióban lett megcsinálva, de egyáltalán nem zavaró, sőt egész kellemesnek mondható. A párbeszédes Visual Novel részek rendkívül igényes részét képezik a játéknak, a szado-mazo motivációs résznél pedig minden karakter rendelkezik saját animációval, ami egyrészt feldobja az egészet, másrészt pedig van értelme az összes „motiválást” kipróbálni, külön mindegyik lánnyal.
A játék zenei anyaga teljesen rendben van: tipikus, a témához illő japán muzsikákkal lett telepakolva a program. Ami szinkront illeti, kissé meglepő módon csak japán nyelven hallgatható a lányok párbeszéde. Ez általában fordítva szokott lenni; én azért hiányoltam, hogy mindkettő, a JRPG stílusban alapnak betudható nyelv választható legyen egy ilyen játékban.
Összefoglalva: egy kellemes és a szokottnál erotikusabb játékot kapunk a pénzünkért, viszont normál nehézségi fokozaton számoljunk azzal, hogy bőven lesz mivel bíbelődnünk, és olykor a nyugtató bogyókat is elő kell majd venni. A történet szintén nagyon szuper lett, így akinek minimálisan felkeltette az érdeklődését a játék és szereti a jó sztorikat, annak mindenképpen érdemes kipróbálnia, mert nem fog csalódást okozni!

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Megvásárolható támogatónk, a Konzolok Szervize budapesti boltjában, vagy webshopjából a megadott linken meg is rendlehető.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2. martin  Főszerkesztő
2016.12.27. 20:39:55
LV27
Válasz 1. mitsuhiko üzenetére:
Miután korábban még a trailert is cenzúrázták, nem vagyok meglepve.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1. mitsuhiko  PlayStation.Community tag
2016.12.27. 09:37:46
LV1
Martin:
Az ecchi rész nagyrészét "szépen" ki is vették a nisa cenzorai, maradt a videojáték a nyugati verzióban.

(ezért kell megbecsülni az olyan kiadókat mint pl a marvelous aql, Pqube, ifi)
asia.playstation.com www.play-asia.com
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
CRIMINAL GIRLS 2: PARTY FAVORS
NiS America
Látványosság:
Játszhatóság:
Kiemelkedő
Szavatosság:
Kiemelkedő
Zene / Hang:
Átlagos
Hangulat:
8/10
Pozitívum
Jól eltalált történet, látszik, hogy minden karakter igényesen lett kidolgozva; a minijátékok egész jól használják a PS Vita adottságait; a rajzok és animációk nagyon szépek
Negatívum
Néhol kifejezetten nehéz a játék, emiatt esetenként sokat kell faromlni, aminek következtében ellaposodhat az élmény; angol szinkront illett volna belerakni

MARTIN BELESZÓL
Hordozható japán pornó videojátéknak álcázva.