PlayStation.Community

2016.12.22. 16:11 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Értékeld a cikket!
Mega-mecha anime sport.

(A 100ft Robot Golf PSVR kompatibilis, de nem szükséges hozzá a headset.)

A címválasztás nem egyszerű dolog. Médiumtól függően és egyénenként változik ennek módja: van aki már az elején tudja, hogy milyen nevet ad alkotásának, míg más az utolsó pillanatokban is ezen rágódik. A játékok világában a publikum a legtöbb esetben már kész címet kap, amit ritkán, indokolt esetben módosítanak csak. A jó címnek el kell adnia a játékot, figyelemfelkeltőnek kell lennie, amit könnyű kimondani, könnyű róla beszélni, vagy – esetenként – könnyű rövidíteni.
Nos, a 100ft Robot Golf csapata nem sokat sz*rozott, a cím pedig a lehető legtöbb információt árulja el a No Goblin új játékáról. Pontosan arról szól, amire gondoltok: óriási – precízebben 100 láb, azaz 30.48 méter magas - robotok golfoznak, miközben szétverik a fél világot.

A 2-3 órás kampány sztoriját a team egy '90-es évek gagyi animéjeként prezentálja, ügyelve a jellemző részletekre: csillogó szemű figurák, béna angol szinkron, ördögi tervek, és így tovább. Figuráink a robot golf nemes sportját űzték fénykorukban, de egy tragédia folytán a Hold megsemmisült, ők pedig a szégyen és a feledés homályába tűntek. A történet elején az egykori legenda, Max és társa, Vahni akarja újra összehozni a csapatot, de a színfalak mögött titkos terveket szőnek. Azonban ezzel nincsenek egyedül…
A stáb különcökből áll, mint egy használt autó kereskedő, egy kiábrándult tudós, egy levágott, ámbár sármos fejből, vagy egy öt fős corgi kutyacsapat brigádból. A tudatosan B-kategóriás szinkront maguk a fejlesztők vállalták, valamint különféle YouTube-erek és streamelők. A fájdalmasan fárasztó humor azonban tökéletesen illik ahhoz a hangulathoz és korhoz, amit tükröz ez az abszurd játék. Az animék és japán műsorok rajongói felismerhetik a számos kikacsintást és a Power Rangers-re vagy a Neon Genesis Evangelionra utaló jeleket, számos egyéb mecha poén mellett.
Azért időztem ennyit a körítés és a keret taglalásával, ugyanis maga a játékmenet jellegtelensége mellett ez az, mi a cucc sava-borsa. A 100ft Robot Golf nem egy jó golf játék, és nem egy jó robot játék. Mondanám,hogy két szék közé esett, de egyik aspektusába sem fektettek elég energiát ahhoz, hogy egyáltalán beszélhessünk „székekről”.
A játékmechanika roppant egyszerű. Különböző pályákon kell golfozni, amelyek színes, napsütötte tengerparti városoktól szürkébb árnyalatú, pagodákkal övezett hegycsúcsokon át víz alatti romoktól magáig a Holdig terjednek. A labdához odabattyogva elüthetjük, beállítva a megfelelő irányt, ívet és ütéserőt, majd haladva tovább. Szó sincs PGA szintű opciókról, ütőcserékről vagy komolyabb tényezőkről. Inkább egy árkád minigolf, ahol három talajtípus fordul elő és az egyedüli ütőváltás a putting során következik be.
Az óriás robot aspektus pedig leginkább – nyilvánvaló méretek mellett – abban nyilvánul meg, hogy ha például egy épület az utunkba kerül, akkor azt nyugodtan szétverhetjük. Ekkor nem túl részletesen darabokra hullnak, majd egy idő után csak eltűnnek. Mindegyik robot saját képességekkel is rendelkezik, mint például egy többször pattanó vagy egy utólag irányítható labda, amit esetenként lehet bevetni: azonban a leggyakrabban csak hátrány alkalmazni őket. Ezen túl az acélmonstrumok kategóriákba sorolhatók, ami alapján változik az ütéserősség szabályozásának mértéke. Ez nem jelent túl sokat, de legalább a dizájnok változása egy picit üdítő az egyébként monoton játékmenet során. A járművek és járókelők hivatottak tükrözni, hogy ezt a sportot igazán csak a résztvevők élvezik, de annyira jelentéktelen jelenlétük, hogy gyakorlatilag a játék közepe felé vettem csak észre őket. Ezen túl a vasemberek egymással nem tudnak mit kezdeni, annak ellenére, hogy mindenki saját, egyedi fegyverrel rendelkezik, ami gyakorlatilag kihasználatlanul marad. Az egyedüli opciónk az a bunkó megnyilvánulás, hogy az ellenfél repülő labdájának útjába állunk, testünkkel felfogva azt: semmi egyéb interakció. A pályák végén érméket kapunk, amelyeket elköltve szabhatjuk személyre gépeinket.

A játékot gyakorlatilag a középszerűség remek definíciójaként tudnám jellemezni, amin a PlayStation VR sem változtat sokat. Ekkor még zavaróbb a környezet egyszerűsége, a gépek feje fölött elhelyezett kamera pedig csak megnehezíti az amúgy is darabos közlekedést és célzást. A többjátékos módból például pont kimarad a VR, de összességében az sem teszi élvezetessé. A kevés interakció hiányában marad a száraz, megmikrózott utóíz.
A csapat kellően fárasztó humorral tapintott rá a gagyibb animék még gagyibb angol szinkronjainak ütőerére, és érezhető, hogy jól szórakoztak a karakterek megrajzolásakor és a jelenetek összerakásából. Azonban a játékot összecsapták, amit én pedig már egyáltalán nem élveztem: sőt, már vártam, hogy véget érjen az aktuális, céltalan mérkőzés, és végre újból a tenyerembe temethessem az arcomat a sztorifejlemények alatt.
Ami kevés jó elképzelés bukkan föl a közöny koszos tengeréből, azt a sallang visszatartja a tündökléstől, vagy alig szerepel a kampányban. Ilyen például egy olyan mérkőzés, ahol osztott képernyőn, egyszerre kell irányítanunk négy karaktert: ez kellő káoszt és gondolkodásbeli rövidzárlatot okoz, amit már kifejezetten öröm csinálni.

Tisztában van a 100ft Robot Golf önnön abszurditásával, de egy frappánsabb megvalósítással ezerszer humorosabb és szórakoztatóbb élmény is lehetett volna. A helyzet iróniája pedig - YouTube-er szinkronok fényében -, hogy ez pontosan az a játék, ami sokkal szórakoztatóbb lehet, ha mást nézünk, miközben szenved vele, és nem magunkat büntetjük. Ha összeraktak volna egy rendes anime paródiát, amit a YouTube-on bárki megnézhet, akkor most nem kellene végigvergődni ezen a végére már lehangolóan átlagon aluli élményen.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! A galéria utolsó 8 képe VR módban készült.)

Kiadó: No Goblin
Fejlesztő: No Goblin
Megjelenés: 2016.10.10.
Ár: 5990 Ft
Játékosok száma: 1-4
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 6.4GB
Web: http://100ftrobotgolf.com/
PSN feltöltőkártya: https://www.konzolokszervize.hu/
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2. barnoca  PlayStation.Community tag
2016.12.23. 18:15:23
LV18
Ha
100 forintért lesz majd megveszem!!!
2016.12.22. 16:16:39
LV1
+4
Becsülendő a fejlesztőkben,hogy előrelátóan elhelyezték a címben játékuk értékét. :)
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Elmélkedő - Virtuális Futballigazság Döntő
2019.07.25. 22:00 PlayStation.Community
12 hozzászólás
Szerző: martin
...azaz csapatért játékot, vagy játékért csapatot?
Slay the Spire (PS4, PSN)
2019.07.19. 09:42 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Na még egyszer, utoljára.
DRAGON QUEST BUILDERS 2 (PS4)
2019.07.17. 17:06 Játékteszt
7 hozzászólás
Világokat építünk!
18 Floors (PS4, PSVR, PSN)
2019.07.16. 09:47 PlayStation Network
9 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Négyemeletnyi borzalom.
Képregény - A sötét lovag visszatér
2019.07.14. 10:35 Cool-Túra
7 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az utolsó szuperhős-képregény.
Vaporum (PS4, PSN)
2019.07.14. 10:21 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Egy elfeledett zsáner feltámadása, ráadásul magyar nyelven!
Sorozat - Stranger Things: Season 3 (2019)
2019.07.13. 18:10 Cool-Túra
5 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Végtelen történet.
BLOODSTAINED: RITUAL OF THE NIGHT (PS4)
2019.07.12. 13:34 Játékteszt
12 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Klasszikus képlet, komoly vérfrissítés.
Irony Curtain: From Matryoshka With Love (PS4, PSN)
2019.07.11. 11:27 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Oroszország anyácskában point and click játszani végig téged.
F1 2019 (PLAYSTATION 4)
2019.07.10. 09:16 Játékteszt
6 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Újabb esztendőnyi formaautózás.