PlayStation.Community

2016.12.22. 09:31 Játékteszt
10 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Értékeld a cikket!
A téboly keresztútja.

Míg a PlayStation VR nyitójátékok többsége biztonságosabb képletekhez nyúlt, addig a Tangentlemen és a Santa Monica Studio egy kockázatosabb utat választott. A Here They Lie ugyanis egy szürreális pszichológiai horror, amely – talán – egyben egy félresikerült párkapcsolat bizarr megtestesülése is.
A játék elején egy dekoratív, sárga ruhás hölgy, Dana szeretné elmondani, hogy miért is akart velünk találkozni. Azonban, mire kiderülne szándéka, személye szertefoszlik, mi pedig egy rémisztő vonaton utazunk.
Innentől kezdve veszi kezdetét kalandunk ebben az elmebajban, ahol egy bizarr és torz szexualitástól fűtött városon át botorkálunk a játék kaleidoszkópszerű végső mozzanataiig.
A Here They Lie gyakorlatilag egy séta szimulátor, ugyanis a játékos részéről minimális interakciót követel. A történet során megcsörrenő telefonok vezetnek a megfelelő irányba furcsa, egzisztencialista gondolatok kíséretével, valamint néhol elvont, néhol nyomasztó, néhol pedig egyszerűen csak érthetetlen jegyzeteket gyűjtögethetünk menet közben. Ezen felül kötött döntéseket kínál elénk az alkotás, amelyek inkább a befejezést alakítják valamilyen mértékben, mintsem magát a köztes élményt.

A monokróm táj kellően nyomasztó, de sajnos a grafikai megvalósítás – túlzott ambíciója miatt – fizikai fájdalmakat okoz. A helyszíneknél a tág látótér, a labirintusszerű pályák és a részletesen kidolgozott díszletek a PlayStation VR-ban összemosódó foltokként és kivehetetlen alakokként valósulnak meg. Ez valamilyen szinten fokozza a rémület faktort, hiszen az egész olyan, mintha víz alatt lebegnénk. Soha nem tudjuk eldönteni, hogy áll-e valaki ott, vagy csak egy tárgy sziluettjét értelmezzük félre. Másrészt azonban széttépi a látásunkat és szinte azonnal émelygéshez vezethet. Eddig engem egyáltalán nem zavartak a VR játékok, hosszabb részvétel után sem, de a Here They Lie esetében már megváltásként vártam a fejezetek közötti szünetet, ahol maga a játék tanácsolja a headset levételét.
A gond alapvetően az, hogy míg a kötött, lineáris részek kellően vegyítik az undor, a rémület és a nyomasztás furcsán vonzó egyvelegét, addig a tágabb, mászkálós szegmensek unalmas, fantáziátlan vergődéssé értéktelenednek. A város piroslámpás negyedében és előtte elég szuggesztív események váltják egymást. Például egy önmagát először kéjesen kényeztető, majd tomporát hozzánk dörgölő véres alakot ütlegel egy csővel egy állatfejű ember, majd hasonló figurák sokasága számos szexuális pozícióban vonaglik az utcákon és az épületeken, miközben az erőszak finoman bekúszik a jelenetekbe. Ezt követően azonban végtelenül monoton „lopakodás” következik, ahol a borzasztóan buta ellenségek kikerülése semmilyen kihívást nem jelent. A lopakodás idézőjelben, ugyanis a nagyon lassú gyaloglás és a lassú gyalogláson kívül semmilyen más módszer nem áll rendelkezésünkre, így potenciális végzeteinket széles ívben kikerülve meg is oldhatjuk a legtöbb szituációt. Halálunk jelenete, valamint az azt követő visszatérés roppant kreatív és ötletes: a sima Game Over képernyő helyett a tematikába szövődő megoldást választottak a fejlesztők. A játék második fele azonban már sablonossá és kiszámíthatóvá válik, így a kezdeti téboly hamar alábbhagy, egy-két frappáns megoldást leszámítva.

A Here They Lie egy nagyon tökös elképzelésen alapszik, és roppant merész módon közelítette meg a team a VR kínálta lehetőséget. Elejétől a végéig nem egyértelmű, hogy mi hallucináció és mi valóság (ha egyáltalán van olyan). Egy meglepően emberi történetet kíséreltek meg elmesélni a téboly bűzös, gennyes köntösébe bújtatva, ami önmagából adódóan érdekes megközelítés. Azonban a gyenge írás, a szétszórt történetmorzsák, a lapos játékmenet és a technikai, garantáltan fejfájást okozó bal-ütések visszatartják valódi potenciáljától. Azonban megmutatta a Tangentlemen, hogy igenis lehet és kell is formabontóan gondolkozni a PlayStation VR-ral és ennek remélhetőleg ők az úttörői.
Így aki vevő egy gyomorforgató, bár sajnos nagyon ritkán tündöklő kalandra, és azon kívül, hogy hajlandó elnézni a játék csiszolatlan jellegét, a gyomra is acélból van, az bátran vesse bele magát. Szívesen beszélgetnék valakivel arról, hogy mi is történt úgy igazán. Addig is, vár a téboly keresztútja…

(A játékot a PlayStation biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Konzolok Szervize budapesti boltjában, vagy webshopjából meg is rendelhető - a linkre kattintva.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2017.01.17. 19:07:13
LV1
Sziasztok. Végre sikerült beszereznem egy Vr-t Nekem a cikk alapján meg jött hozzá a kedvem.imádom a beteg horrorokat.
Sorsolás volt már a játékra?
9. martin  Főszerkesztő
2016.12.27. 21:16:21
LV27
Van egy kódunk, kisorsoljuk VR-osok?
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
8. tormentor  PlayStation.Community tag
2016.12.27. 09:59:44
LV1
Mindenesetre megér egy próbát
Juhász Róbert
7. Richard  PlayStation.Community tag
2016.12.27. 09:36:09
LV5
A gyomorfelforgatós grafika nem jó hír, de képek alapján nem tűnik olyan rossznak. Paráznék vele egyet!
Bár még mindig nem sikerült kipróbálnom a VR-t.
6. martin  Főszerkesztő
2016.12.22. 17:50:52
LV27
Válasz 3. TCr64EU üzenetére:
A gyűjtői verzióhoz adnak egy plüss cicát, amit VR-ban simizel, és a benne levő érzékelők segítségével a szemed előtt bújik meg dorombol.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
5. NEXUS0001  PlayStation.Community tag
2016.12.22. 17:10:20
LV7
Válasz 3. TCr64EU üzenetére:
A Catlateral damage-nek van asszem VR változata is, lehet letöltöm. ;)
Csak tudnám mit jelent ez a szmájli: 3D !?
4. NEXUS0001  PlayStation.Community tag
2016.12.22. 17:09:32
LV7
Válasz 2. martin üzenetére:
Héten letöltöttem a Perfect-et és főleg az éjszakai tücsökzenés, meg hullócsillagos scennék rendesen benyugtatják az embert.
:D
Csak tudnám mit jelent ez a szmájli: 3D !?
3. TCr64EU  Choose life
2016.12.22. 16:49:06
LV22
Válasz 2. martin üzenetére:
Kiscicákolós.
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
2. martin  Főszerkesztő
2016.12.22. 16:12:15
LV27
Válasz 1. NEXUS0001 üzenetére:
Állatsimogatós!
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1. NEXUS0001  PlayStation.Community tag
2016.12.22. 16:09:23
LV7
A tréler még teccett, a demó viszont pont elég volt. Az első játék volt, aminél azonnal éreztem a tengeribetegséget. Aztán mondjuk megszoktam.

Hihetetlenül gyengék ezek az első játékok PSVR-re, de ez legalább nem 17000 Ft. Aki szereti a horror műfajt, annak a REVII-ig pont jó lesz a két ünnep között.

Valami lájtos, látványos, mászkálós lövöldözős, gyüjtögetősnek én speciel jobban örülnék.
Csak tudnám mit jelent ez a szmájli: 3D !?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
HERE THEY LIE
Sony Interactive Entertainment
Látványosság:
Gyenge
Játszhatóság:
Átlagos
Szavatosság:
Átlagos
Zene / Hang:
Hangulat:
Átlagos
6/10
Pozitívum
Kiváló ötletek, egyedi megközelítés, tökös megvalósítás
Negatívum
Borzalmas technikai kivitelezés és grafika, monoton haladás, kaotikus történet

MARTIN BELESZÓL
Én koncepciójában valahogy így képzelek el egy felnőtteknek szánt VR-élményt - most már csak egy izgalmasabb játékmechanikát és némi tartalmat kéne alápakolni.