PlayStation.Community

2016.12.06. 21:32 Játékteszt
31 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Értékeld a cikket!
Egyszer volt Budán kutyavásár.

2013-ban Chicago lett a világ első okos-települése a ctOS — az egész várost behálózó operációs rendszer — jóvoltából, amely térfigyelő, biztonsági és közlekedésvezérlő programokat kombinált nagy mintaelemzéssel. A hekkerek azonban pár száz sornyi kóddal sikeresen átvették az irányítást a központi szerverek felett és a teljes hálózatot megbénították. Sokan úgy hitték, hogy a támadás halálos csapást mér az okosváros-koncepcióra, de tévedtek…

A Szilícium-völgy szívéből koordinált ctOS 2.0 országos bevezetése lehetővé teszi az „okoseszközök internetjének” létrejöttét: 6,4 milliárd hálózati eszköz dolgozik napi tevékenységünk kiismerésén és rögzítésén, hogy a következő rendszer még biztonságosabb… és tolakodóbb lehessen. De mennyire figyelik mindezt?

A Nagy Testvér már nem egyedül dolgozik. Ezer meg ezer kistesó figyeli és elemzi minden lépésünket, hogy létrehozza a Te digitális profilodat, ami egy szempillantás alatt eladható, megvehető vagy elrabolható. A gyerekeidet figyelik a játékaik és jelentenek róluk a marketingeseknek. A háztartási gépek, játékkonzolok és lakásbiztonsági rendszerek ablakot nyitnak a nagyvállalatoknak a magánéletedre. Járműved és mobileszközöd felett távolról is átveheti az irányítást bármikor bárki, aki érti a módját. Hiheted, hogy veled ilyesmi nem történhet meg, bagatellizálhatod a kockázatot, de a digitális árnyékod már most sem csak a tiéd.

A biztosítótársaságok algoritmusok segítségével figyelik szokásaidat és ennek alapján döntenek arról, szerződnek-e veled, vagy sem. Az egészségügyi intézmények eldöntik, érdemes-e kezelniük a rákodat, vagy sem. A keresési eredményeket és a hírcsatornákat manipulálják, hogy befolyásolják a hangulatodat, megszerezzék a szavazatodat és társadalmi feszültséget generáljanak. A személyed immár kevesebbet ér az adataidnál. Ez az új valóság. Nincs már hová bújni a rendszer elől.

De sokan készek kiállni a személyes szabadság védelmében. Szivárogtatók, aktivisták és hekkerek álltak hadrendbe, hogy szemmel tartsák a rendszert. Vajon tőlük is tartanunk kell… vagy ők alkotják a szabadság utolsó védelmi vonalát?
Amikor a farok csóválja a kutyát

A Watch_Dogs első része elég megosztóra sikerült. Sokak szerint nem volt elég érdekes és kidolgozott a főhős, a járművek kezelhetetlenek voltak, valamint nem hozta magával azt a fajta innovációt, amit egy új IP-től az ember várna. Személy szerint a cucc sandbox részével remekül elvoltam, hisz rengeteg melléktevékenységet lehetett űzni benne. Olvashattunk QR-kódokat, behatolhattunk mások lakásába a rendszer gyengeségeit kihasználva, elborult mini-játékokat tolhattunk, és még sorolhatnám, mi mindennel töltöttem el az első 10–15 órámat (a történetet teljesen mellőzve). A gyatra kezelhetőséget, valamint Aiden egydimenziós karakterét nézve nem lett volna nehéz egy sokkal jobb terméket előállítani a folytatásra.
Ez lényegében meg is történt, de ugyanakkor csak egy szép kutyabőrt tudtak lerántani erről az egész „hekkelősdiről”.
Hátrább az agarakkal!

Mint ahogy a bevezetőben olvashattad, a világ kifordult önmagából, és Orwell 1984-e kibontakozott a kibervilágban. Egy MókusÖrs próbál egyedül tenni valamit az emberek védelmében, mivel a birkanyáj elfogadta a sorsát. A DedSec névre hallgató, San Franciscóban székelő „hekker” csapat a chicagói incidensen felbuzdulva provokálja a NagyTestvért, de az ügy előmenetelét nem igazán lendíti előre ez a fajta szurkálódás. Itt jössz a képbe te, vagy is az általad vezérelt Marcus. A Retr0 álnéven tevékenykedő fekete fiú nem fél bemocskolni a kezét: simán beleveti magát az események sűrűjébe, ami legtöbbször terepmunkát jelent. Megtörténik a lehetetlen, ugyan is a fiatalembernek sikerül rést ütnie az új ctOS rendszeren, így a DedSec tárt karokkal várja: megkezdődik a mamut-vállalat romba döntése.
Akinek nincs kutyája, maga ugat este

Már a Mafia III kapcsán elkezdődött a színes bőrű protagonisták ellen irányuló gyűlölethullám, amiből a jó Marcus sem maradhatott ki. Sajnos itt a PSC hírszekciójában is rengeteg rasszista, kicsinyes hozzászólás keletkezett, amire most nem térnék ki, mert simán egy külön cikket érdemelne (személy szerint a „válogatós f@*&nak kutya pi#%$jában a helye” népi bölcsességet vallom). Maradjunk annyiban, hogy Aidenhez képest hatalmasat ugrottak előre.
A támogató figurák között van autista csodagyerek, mentős maszkot viselő spíler, és nagyszájú művész is. Ez a kezdetekben nagyon bejött, de talán egy picit jobban rámehettek volna a köztük lévő viszonyra, mélyebben bemutatva a szereplőket. A szövegek humorosak, de valahogy a közepére számomra kifulladt a dolog. Ez talán nem a WD2 hibája, hanem az első epizódé, mert mostanra a „hekkelés” és a profilozás nem ütött akkorát, mint elsőre. Hiába a több ezer megírt profil, akiket a telefonoddal megnézhetsz: ha játszottál az előddel, tuti nem fogod őket lesni, egyszerűen csak a lóvéjukat lopod el.
Egyik kopó, másik eb

A küldetések nagyon hasonlóak: általában egy épületbe kell behatolni és „meghekkelni” valamit. Viszont a két új kütyünek hála képesek élvezhetően eladni ezt az egészet. A kis jumper robotgéppel a talajon, a drónnal pedig a levegőből támadhatjuk meg a szellőzőrendszereket. Míg a drón igazából csak felderítésre és profilozásra jó, addig az ugró robikával valódi eszközöket is el tudsz helyezni, ezáltal zárt ajtókat nyithatsz meg Marcusnak. Hiába lehet kinyomtatni a fél internet fegyverkészletét a 3D-s nyomtatónál, ha ez a két gépi segítő az esetek 90%-ában elégnek bizonyul, és a maradékban van csak szükség a hősünk valódi jelenlétére egy-egy személynél vagy terminálnál.
A fegyverek közül is bőven elég az alap altató pisztoly, mivel minden nyomorult okostelefonnal járkál, így egy gombnyomással elterelhető a figyelme, majd jöhet az „édes álom”, vagy a gumipókra kötött biliárdgolyós koki. (Megjegyzem: ez sokkal brutálisabb fegyver, mint Aiden viperája volt, pedig a jóember mindig kétszer sújtott le.) Szóval a droidok és az altató megfelelő használatával semmilyen nemű éles fegyverre nem lesz szükség (szerencse, mert a kezelés eléggé döcögős).
Ugyanígy semmi szükség nem volt a város infrastruktúrájának „hekkelhetőségére” sem, mivel összesen kettő, vagy maximum 3 autós küldetés van az egész játékban — ilyen módon a lámpák állítgatása, a csatornák berobbantása, és a többi disznóság teljesen okafogyottá válik. Vannak új „hekkek” azért, mint például a bandatagok és zsernyákok ráuszítása az ellenségeinkre, de a csendes játékstílust kedvelők nem fogják preferálni.
Marcus élete papírvékonyságú, így pár bekapott golyó után a halál torkában táncol, így „rambózni” nem nagyon éri meg. Cserébe a gép buta, mint a kő, ami a kihívást öli ki a játékmenetből. A „hekkelős” mini-játékok viszont olyan ordas ellentétben állnak az átvezetőkben hallható, (a laikusok számára) bonyolultan felvezetett fortélyok után, hogy csak néztem, mint a kutya a szerény vacsorájára! Mondjuk ez az idióta „áramelvezetős” kis okosság teljesen élvezhető volt, azonban, ha a nagy képet nézzük, ostobaságnak tűnik. Sokkal jobb, mintha kódsorokat kellett volna írni, vagy bárminemű valódi „hekket” tettek volna bele.
Tele van huncutsággal, mint a kutya bolhával

Maga a város elképesztően fest, a WD2 valami eszméletlen szépre sikeredett. Az első rész szürkeségének ellentéte a milliónyi színével, és ez a hangulatra is merőben kihat. Egy élmény mászkálni az élő városban, még ha a forgalom és a gyalogosok száma észrevehetően kevesebb, mint ahogy azt egy nagyvárostól megszokhattuk. Egyik kollégám pár hete tért haza San Franciscóból, és a képeit nézegetve nagyon igényes munkát végeztek a készítők.
Egy telefonos alkalmazásnak hála félszáz érdekes helyszínre látogathatsz el, ahol még „selfie” képet is lőhetsz. Egy másikkal pedig egyfajta Uber-sofőrré válva vehetsz fel utasokat. Ezek a küldetések sokszor viccesek, vagy parodisztikusak — a két aljátékban rendesen elvesztem az első órákban. Ezen túl találhatsz még motor, vitorlás, drón, valamint elektromos gokart versenyeket is.
A zenék nagyon vegyesek, új számokat a kígyós alkalmazással lehet zsákmányolni. Elképzelhető, hogy talán csak órák elteltével fogsz találni a szájízednek megfelelő muzsikát. Jó hír, hogy stílus szerint szortírozhatóak a számok, szóval éljen a rock és a klasszikus komolyzene!

Ha olyan naiv pancser vagy, mint én, és már a játék elején megcsinálnád a fentebb taglalt fényképezős és sofőrös küldetéseket, a történet mellett sok örömforrásban nem lesz részed. A többjátékos mód olyan semmirekellő, mint volt az elődjében is (egymáshoz betörve adatokat lehet lopni, illetve egymásra vadászni), viszont a járműves versengést kihagyták belőle. A barátod játékába átfolyva opcionális „co-op” küldetéseket teljesíthetsz, de nem fogsz veszíteni semmit, ha kihagyod ezeket. Ha bárkit tovább lekötne 2 óránál, én kérek elnézést; ebben a formában kár volt erre erőforrást pazarolni.
Jön még kutyára dér

Sokat elmélkedtem azon, hogy mi nem stimmel a programmal, és csak most, a cikk írása közben világosodtam meg csak igazán: egyszerűen a WD2 megszűnt bizonyos értelemben vett „Ubisoft: The Game” formában létezni. A hasonló játékaikon fekélyes sebként terjedő ládagyűjtögetés és „outpost foglalgatás” a múlté; egy csavargós, GTA-szerű valami marad, de a tényleges tartalom csekélyke a játszótér óriási méretét nézve. Mind az Assassin’s Creed, mind pedig a Far Cry ezekre az idejét múlt, közepesen sem szórakoztató melléktevékenységekre épült, és olyan sok volt belőlük, hogy valódi tartalom látszatát keltették. Ubiék évek óta megéltek ezekből a biztonsági dolgokból, és a hozzám hasonló „OCD-s” barmok még élvezték is.
A hasonló kaliberű játékokban általában a történetet pihentetve molyolok a világban és melléktevékenységekkel szórakoztatom magamat, de a WD2-ben tényleg szinte minden opcionális — nincs egy normális statisztika és senki nem kér számon (még a trófeák is felkiáltanak, mint a tolószékes Timmy a South Parkból). A hétvégi gamerek, vagy akik először vesznek a kezükbe ilyen játékot, lesznek csak képesek a fentebb taglalt tutiságok után császkálni a városban, és nézni, ahogy a random NPC-k a stégre hánynak, vagy egymás autóit „bézbózütővel széjjel verik” (random események). Pedig akadnak jópofa dolgok, mint például a fánkos emberre kihívni a rendőrséget és nézni, ahogy begyűrik a kocsiba — de ezekből kevés van, másrészt teljességgel haszontalanok.
Késő bánat, ebgondolat

A Watch_Dogs 2 egy furcsa alkotás, ami, bár némileg jobb az elődjénél, érdemben megugrani így sem tudja azt. Az irányvonal tetszetős, egyedül a tartalmi gondokkal küzd erősen, illetve a „hekkelés” sem számít már újdonságnak, így nem annyira érdekes folytatás. Ezeket a dolgokat egyszerűen lehetne javítani, de véleményem szerint nem érdemes — a „hekkelést” kimaxolta az Ubisoft, ennyit tud a dolog. A mögöttes gondolatok és a vészjósló jövőkép miatt ugyanakkor érdemes ránézni a játékra. A magyar felirat jól sikerült, így a nyelvi nehézségekkel küszködők is bátran belevethetik magukat a csipet-csapat „hipszter” hadműveletébe.

Figyelem, a főhős ruházata teljesen testre szabható! Az, hogy egy vidám, csíkos pólót választottam neki és ez egyeseket sért a galériát böngészve, csakis a homofóbia jeleire utalhat.

(A játékot partnerünk, a forgalmazó PlayON biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Konzolok Szervize budapesti boltjában, vagy webshopjából e linken meg is rendelhető.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
31. martin  Főszerkesztő
2016.12.17. 07:51:59
LV27
Válasz 28. Masamune üzenetére:
Szerintem azért tolják ennyire túl pl. a feketéket olyan területeken is, ahol indokolatlan a kiemelés, mert erősen túl van tolva a rasszizmus is.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
30. LaXiKa_hun  PlayStation.Community tag
2016.12.16. 17:00:39
LV9
Válasz 29. Onimushaman üzenetére:
egyetértek Oni, olvasni is rossz volt őket de komolyan. a teszt faja lett köszönjük, később beszerzős lesz de max 1 év múlva
PSN ID: LaXiKa_hun
29. Onimushaman  Szerkesztő
2016.12.14. 11:55:39
LV24
Válasz 28. Masamune üzenetére:
Olvastad azokat a hozzászólásokat?
señor
28. Masamune  PlayStation.Community tag
2016.12.12. 09:44:38
LV14
"Sajnos itt a PSC hírszekciójában is rengeteg rasszista, kicsinyes hozzászólás keletkezett, amire most nem térnék ki, mert simán egy külön cikket érdemelne"

Nem ertem, hogy ezt miert kellet bele irni a cikkbe. Ez nem a PCLGBT Community. Es habar a rasszizmussal nem ertek egyet, azzal viszont igen, hogy most nagy divat lett a fekete kozossegekbol kiragadott egyenisegek szerepeltetese, parban az egyeb kissebsegekkel. Ez most egy trend. Es nem kotelezo szeretni vagy elfogadni, de most a Black Lives Matter korszakat eljuk. Ez van. Voltak, vannak es lesznek is kommentek. Szerintem neked ezzel Oni, nem kell foglalkoznod csak azzal, hogy objektiv kepet adj a jatekrol. Szerintem.
"Na de Gyurma Gyuszi!"
27. sonerone  PlayStation.Community tag
2016.12.09. 09:30:48
LV11
Neki lendültem, azt abba maradt, valahogy nagyon az az érzésem h 16 év körüli korosztály a célközönség, amivel nincs gond hisz rengetegen vannak, de nekem ez mar valahogy nem tetszik. Ugyan ez a bajom titán fall 2-vel.
Az me h azt a csodaszép esőt leváltották az első rész után kimondottan idegesített
hehe
26. G-men  PlayStation.Community tag
2016.12.09. 00:49:03
LV11
A látványosság az miért kiemelkedő? nem hinném,hogy olyan lenne.
SicKLy SaVaGe
25. wooltur  PlayStation.Community tag
2016.12.08. 16:55:47
LV16
Engem vmiért a hideg kiráz ettől a cucctól... bztos velem van a baj.
R.I.P. Brúnó :-(
24. rottenbull  PlayStation.Community tag
2016.12.08. 14:53:27
LV9
+1
Válasz 23. ralphcliff75 üzenetére:
Mert gozuk sincs mit jelent, de olvastak FB-n a meno arc kommentjeben, igy ok is meno arcokka akarnak valni.
Olyan ez, mint a paleo dobos torta :D
23. ralphcliff75  PlayStation.Community tag
2016.12.07. 18:50:34
LV3
Válasz 22. martin üzenetére:
Nem lennék itt, ha nem adnék. :)
Viszont akkor vajon miért használják sokan a hipszter jelzőt(?) a játékkal kapcsolatban?
22. martin  Főszerkesztő
2016.12.07. 18:30:55
LV27
Válasz 21. ralphcliff75 üzenetére:
Szerintem ez nem hipszter, ha adsz a véleményemre.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
21. ralphcliff75  PlayStation.Community tag
2016.12.07. 18:02:35
LV3
Nekem is nagyon unszimpatikus ez a játék úgy ahogy van. Bátyám megpróbált rábeszelni, de ellenáltam. Kérdés: mitől lesz valaki hipszter? Sokat olvasom ezzel a játékkal kapcsolatban és úgy fest nem vagyok képben.
20. Onimushaman  Szerkesztő
2016.12.07. 14:31:49
LV24
Válasz 19. Igjoe üzenetére:
A hipsterkedést kicsit túltolták.
señor
19. Igjoe  Extremely Solid
2016.12.07. 13:19:02
LV3
Videók alapján látszott, hogy jobb mint az első része, de nekem túl izzadságszagú ahogyan próbálják eladni ezzel a #szupermaimenő körítéssel.
18. rottenbull  PlayStation.Community tag
2016.12.07. 11:19:59
LV9
Szerintem bevallalom kesobb.
17. soliduss  A Krónikás
2016.12.07. 10:54:47
LV25
Ennyire lőttem én is be... 8-9-10 pontot erre a játékre adni vétek.

Annyira a mai fogyasztói kis hippster gyerekeknek készült ,hogy csak na... maximum játék zéró egyéniség és hangulat...

nekem ez kimarad
16. martin  Főszerkesztő
2016.12.07. 10:10:36
LV27
Válasz 13. Onimushaman üzenetére:
Ja oké értem, hogy nem a játékról volt szó.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
15. VictorVance  Szerkesztő
2016.12.07. 10:09:23
LV18
Válasz 9. Onimushaman üzenetére:
Ha jobb, mint az első részben, akkor végülis rendben. Ott rettenetesen el volt cseszve a fizika.
Örülünk?
14. Onimushaman  Szerkesztő
2016.12.07. 10:07:31
LV24
Válasz 11. vbalazs üzenetére:
Meglepően jól szórakoztam az elsővel, mert még a régi rendszer szerint készült és tömve volt feladatokkal. Itt most hamar elfogyott minden.
señor
13. Onimushaman  Szerkesztő
2016.12.07. 10:06:14
LV24
Válasz 10. martin üzenetére:
Az autóvezetésről beszéltünk, az elsőben katasztrófa volt.
señor
12. Richard  PlayStation.Community tag
2016.12.07. 10:02:03
LV5
Nekem az első rész sem volt szimpatikus. Valahogy kicsit sem vonz ez a játék.
11. vbalazs  PlayStation.Community tag
2016.12.07. 09:56:56
LV3
-1
Válasz 10. martin üzenetére:
Az elsőt nem Oni tesztelte, lehet ő 6-ost dobott volna arra :)
10. martin  Főszerkesztő
2016.12.07. 09:50:42
LV27
Válasz 4. Onimushaman üzenetére:
Akkor nem értem a pontozást.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
9. Onimushaman  Szerkesztő
2016.12.07. 09:33:08
LV24
Válasz 8. VictorVance üzenetére:
2 alkalommal ütköztem, még nitróval is sima ügy.
señor
8. VictorVance  Szerkesztő
2016.12.07. 08:15:08
LV18
Meglepődtem egy kicsit, azt hittem lesz azért minimum 8 pont.
A játék egyelőre nem érdekel, bár a képek alapján nem néz ki rosszul, már az első rész sem tudott annyira berántani. Továbbá a járművek gyenge fizikája is elég szembetűnő így a videók alapján.
Egyszer majd kipróbálom, valamikor a távoli jövőben.
Örülünk?
7. vbalazs  PlayStation.Community tag
2016.12.07. 06:53:02
LV3
+1
Én az első résznél felültem a hype vonatra és előrendeltem. Hatalmas csalódás volt, végigjátszottam és gyorsan adtam is el szinte még árában. Kb egy küldetésre, vagy karakterre sem emlékszem, annyira üres és jellegtelen volt. Tipikus Ubifos játék volt :) Itt a 2. résznél meg már egyenesen ellenszenves a főszereplő. Elbújhat a jelenlegi játékfelhozatalban. A teszt jó lett, 6-7 pont reális.
6. Penge70  PlayStation.Community tag
2016.12.07. 04:57:15
LV22
Az első rész kellemes meglepetés volt, most is sokat játszom vele.
A 2. igyekszem minél hamarabb beszerezni, pedig a főszereplő nem nagyon szimpatikus.
Ha csak olyan jó mint az első, már megérte.
5. Old_Raiden  Kitiltott felhasználó
2016.12.06. 22:36:33
LV21
Emlékszem, hogy a GTA V-ben hogy kell fosni mindentől, mikor motorral mész, itt meg pont az ellenkezője az igaz.

Megjelenéskor néztem videót, hogy a csávó robogóval arrébb tolt egy buszt becsapódás helyett ! :D

Sebaj, a complete kiadás egyszer jó lesz.
4. Onimushaman  Szerkesztő
2016.12.06. 22:29:51
LV24
Válasz 3. birk üzenetére:
Az első részhez képest nagyságrendekkel jobb.
señor
3. birk  PlayStation.Community tag
2016.12.06. 22:00:11
LV3
Én nemrég megvettem és a sok pozitivum ellenére nekem nem jött át a sok dicséret :-(. És Lotar észrevétele pontos nem a legjobb a verdák fizikája :-(
2. Lotar  PlayStation.Community tag
2016.12.06. 21:46:12
LV17
Videók alapján elég tré a verdák fizikája ...
psn/sen id: pcpmate
1. B_Renato97  Szerkesztő
2016.12.06. 21:44:46
LV4
Mindenképpen tenni fogok vele egy próbát! Az első rész nagyon bejött, remélem itt is megtalálom majd a számításaimat. És nem utolsó sorban gratulálok a platinához is. :)
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
WATCH_DOGS 2
Ubisoft
Látványosság:
Kiemelkedő
Játszhatóság:
Átlagos
Szavatosság:
Átlagos
Zene / Hang:
Átlagos
Hangulat:
7/10
Pozitívum
Az első rész komor városa után felüdülés San Francisco élettel teli utcáin lófrálni; az új kütyükkel élvezetes a hack; ijesztő, elgondolkodtató jövőképet ábrázol
Negatívum
A felesleges és sovány multiplayer, bár sokat javult az elődjéhez képest, valóban megújulni nem tudott; sokkal több tartalom elfért volna a játékban

MARTIN BELESZÓL
Ez a sorozat nekem kifejezetten ellenszenves, ezért nem lenne korrekt véleményeznem. Egyébiránt a játékban megjelenített nyitott világról nagyon jókat hallottam...