PlayStation.Community

2009.06.30. 23:28 Kedvcsináló
42 hozzászólás
Szerző: Petunia
Értékeld a cikket!
A végén már nekem is fájt.

Közületek bizonyára sokak számára ismerős az a játék, melynek címe a laikus számára nem sok jóval kecsegtet: PAIN. Főleg így, csupa nagybetűvel… Én csak egy-két hírt olvastam róla itt a PlayStation.Community-n, azokat is nagyrészt elfelejtettem, így kicsit utána kellett túrnom annak, hogy miről is van szó.
Nos, a PAIN első debütálását tekintve nem a legújabb darab, ugyanis durván másfél éve, egész pontosan 2007. november 29. óta elérhető a PlayStation Networkön. Kvázi egy kizárólagosan online forgalmazott cuccról beszélünk – azaz beszéltünk egészen mostanáig, amikor is a Sony (bizonyára a játék viszonylagos közkedveltsége okán) úgy döntött, hogy a PAIN-t „kézzelfogható” változatban, azaz Blu-ray discen, a hagyományos kereskedelem csatornáin is útjára bocsátja Európában. A lemez csökkentett áron, körülbelül 7 ezer forintért lesz kapható. Az eredeti tartalmának folyamatos bővítése után a végső, minden letölthető kiegészítőt tartalmazó, lemezes eljövetel jóval gazdagabb és változatosabb élményt kínál a destruktív hajlamait kiélni szándékozó játékosoknak. Mivel a stuff megjelenése a napokban esedékes, rám hárult a kedvcsináló megírásának feladata, melyhez örömmel láttam neki. Ugyan a tesztelés első, lelkesült órái után be kellett látnom, hogy a továbbiakban viszonylag ép elmeállapotom megőrzéséhez frekvenciát kell váltanom, és a „lájtos baromkodás partiban” adóra hangolnom magam… semmi komolyra ne számítsatok!VÉGY EGY CSÚZLIT

A játék koncepciója igen egyszerű: jobb sorsra érdemes karakterünk önként és dalolva lövöldözi ki magát egy hatalmas csúzliból – ezt utoljára a God of War 2 elején láttam Kratostól, aki egy ágyú-szerűségből lőtte ki magát, mi az neki? –, így saját testével rombolja a környezetet, melynek szinte minden tárgya interaktív. A karakter mozgása teljesen megegyezik egy rongybabáéval, eképpen a becsapódást követő törés-zúzás során hosszabb-rövidebb láncreakciókat generál. Lehetőség van tárgyak megragadására és eldobálására repülés közben. További érdekes mozdulat az „Ooch”, ami a becsapódás és földre esés utáni csúszást jelenti: a d-paddal kis mértékben módosíthatjuk a haladási irányt. Mi több, ha közben megrázzuk a kontrollert, akkor „Super Ooch”-olunk, mely a nagyobb erejű pusztításban nyilvánul meg. A rombolás során nemcsak a környezetben okozott kárért kapunk pontot, hanem a karakternek okozott fájdalomért is… Minél jobban teljesítünk, annál több nehézségi szint és speciális játékmód nyílik meg az egyes játéktípusokban, illetve trófeákat is szerzünk – ezek a game saját trofijai, de természetesen vannak PSN-es trófeák is.

Még mielőtt bármibe is belevágnánk, egy kiképző gyorstalpalót kell teljesítenünk (Crash Course), mely betanítja az alapvető tudnivalókat. Ezt nem is lehet kihagyni, mivel az összes módusz be van zárva, amíg nem szívtuk magunkba a szükséges tudást. Az irányítás egyszerűbb már nem is lehetne! A PAIN tulajdonképpen minijátékok sorozatából áll, melyeket magunkban és barátainkkal offline és online multiplayerben abszolválhatunk. Az eredeti, Store-os változatban még csupán egy helyszín (Downtown), plusz három-három single és multi minijáték állt rendelkezésre; most négy helyszínünk van (Downtown, Spore Spots, Movie Studio, Abusement Park), átlag három-négy minijátékkal. A nekiugrásuk előtt karaktert kell választanunk. Nem kevés, összesen 19 darab áll rendelkezésre, mindkét nemből. A popkultúra prominensebb személyiségeinek (pld. Bruce Lee, Elvis, David Hasselhoff, Jak és Daxter, sőt maga a Télapó) vicces archetípusai vannak jelen. A játéktípusok nagyrészt azonosak, különböző lokációkban, nézzük az érdekesebbeket!
Az első jellemző típus az árkád rombolás, melyben korlátlanul és kitűzött célok nélkül zúzhatjuk le a környezet tárgyait. Ilyen pld. a Paindemonium (Downtown), mely már a Store-os változatban is megvolt, vagy a Touchmounds (Movie Studio). Szingliben ezek szerintem elég unalmasak; csak úgy lehetnek izgibbek, ha célunk a nehezebb szintek és/vagy speciális játékmódok megnyitása, amikor is pld. ufók ellen versenyezve kell minél nagyobb kárt okozni. A Spank The Monkey (Downtown) is benne volt a korai variánsban: majmokat kell kilövöldözni, minél fürgébben, annál jobb. Ennek van egy érdekes változata az Abusement Park helyszínen, a Hot’n’Cold, melyben egy plüssmacit kell megtalálni a sok közül öt lövésben úgy, hogy az eltalált macik által adott információk (hideg, melegszik, nagyon forró stb.) alapján kutatjuk fel áldozatunkat a teremben. Jópofa, de türelmet igényel, melynek szintje nálam egy idő után rohamosan lecsökkent, végül nullára konvergált. A következő jellemző típus a Mime Toss (Downtown), ami szintén részét képezte az alapjátéknak: a csúzliból való kilövetésünk után, a levegőben kell megragadnunk egy bábut, és azt eldobni úgy, hogy a földön levő tárgyakat minél gyorsabban összebarmoljuk. Az Abusement Park helyszínen ugyanilyen a Clown Toss, csak ott bohócot hajigálunk. Egyik kedvencem a Fun With Explosives, mely minden helyszínen ugyanezen a néven szerepel. Ebben három lövéssel kell minél több robbanó ládát felrobbantanunk. A szerencsének itt is nagy szerepe lehet, mivel a láncreakciókban előre nem látható módon akár hatalmasakat is tarolhatunk. Ugyan esetemben a 19/lövés volt a legjobb eredmény, ez is nagy sikerélményt jelentett. A játéknak van egy nehezebb változata is a Cratetastic-ban (Movie Studio), ahol egymás után, egy vonalban kell felrobbantanunk a dobozokat, viszont három helyről is startolhatunk. Nagy türelem és sok gyakorlás kell az eredményes működéshez.

A szingli szekcióban van még egy érdekes rész, a Painlabs, mely nem más, mint a fejlesztő Idol Minds + SCEA San Diego srácainak különböző pályakoncepciókban testet öltött ideái (béta minősítéssel), melyeket mi, játékosok tesztelhetünk, és természetesen szeretettel várják visszajelzéseinket ezekről. Egyébként a PAIN hivatalos weboldala a játékon belül is elérhető az Extras-Community szegmensben, ahol beírhatjuk a véleményünket és közösséget építhetünk.
ÖKÖRKÖRI KÖR

Bár nem rossz a PAIN szingliben sem azoknak, akik momentán nem vágynak kissé tartalmasabbra és mélyebbre a csúzliból való lövöldözésnél, szerintem ez a játék multiban, partikon arathat igazán nagy sikert. Egymás ellen élvezetesebb lehet mindig jobb teljesítményre törekedni, ha a megoldandó feladattól mi sem áll távolabb, mint a komolyság. Multiban 2-4 személy eshet egymásnak. A szingli négy helyszíne maradt, de a feladattípusok jórészt különböznek azoktól, habár minden lokáción azonos a nevük. Ugyan a Fun With Explosives itt sem hiányzik (benne volt az eredeti verzióban, bár csak egy helyszínen); annyi a különbség, hogy most felváltva, egymás utáni körökben kell felrobbantanunk minél több ládát. Újdonság viszont a Horse, mely szintén ismerős lehet a PAIN játékosok korai generációja számára. Nem, itt nem lovagolni kell, sokkal inkább lóvá tennünk egymást… Az egyik játékos eltalál egy tárgyat, melynek lezúzásáért pontot kap. A másik player célja ugyanezt a tárgyat eltalálni, és az összetörésért kapott pontban felülszárnyalni az első számú gamert. Amelyik alul marad, egy betűt kap a Horse szóból, és a játék akkor ér véget, amikor valamelyik játékos neve mellett teljesen kirakódik a szó. Egyszerű, de nagyszerű, habár erre is rá lehet unni gyorsan. A harmadik minijáték-típus a Trauma, melyben a saját karakterünknek okozott fájdalomért járó pontok mennyiségében kell felülmúlnunk ellenfelünket. A Pain Bowlingban (szintén benne volt az eredetiben) a bowlinggolyók egyszerre történő gurításával igyekszünk egymást felülszárnyalni a környezet pusztításában, a Pain Dartsban viszont robbanó dobozokat kell eltalálnunk. A Fortress szintén jópofa, sok visításra és nevetésre adhat okot, ugyanis egymás erődjét kell lehetőség szerint a földig bombáznunk. Az utolsó multi minijáték a Call Da Shot, melyben társaink várható eredményeit kell megtippelnünk. Mindezeket online is kipróbálhatjuk, ha találunk hozzá partnert a világhálón. A szingli feladatokban pedig lehetőség van a világranglista csúcsának megostromlására: a Leaderboard-ra klikkelve szemrevételezhetjük a legjobbakat.Látványosság szempontjából a cucc abszolút rendben van. Ugyan semmi nagyszabásúra nem kell számítanotok, de a rajzfilmes grafika, a folyamatos képfrissítés és főleg a karakter és a környezet interakciójának hiteles ábrázolása tökéletesen megfelel annak, amit egy ilyen bolondos témaválasztástól elvárunk. Ami a hangzást illeti, a zeneszámok unalmasak, de a szinkron igen jó lett: a karakterek kilövöldözésüket követően változatosan óbégatnak, mely hangorgiából a lelkesült üvöltések sem hiányoznak. De a környezet zajai, így az autók zúgása, a bárból kihallatszó zene, az üvegcsörömpölés vagy az egymáson csúszó fémfelületek csikorgása nagyon autentikusra sikerültek.

Nos, mire idáig jutottak a cikkben, bizonyára sikerült eldöntenetek, hogy a PAIN játszik-e nálatok, avagy sem. Őszinte leszek: én ilyen baromkodásra csak abban az esetben adnék ki pénzt, ha bulikban szándékoznám vele szórakoztatni az egybegyűlteket, mivel ott tényleg nagy sikert arathat. (Bár kétlem, hogy a négyen zúzott, orbitális röhögésekkel és házrengető üvöltözéssel kísért Top Spin 3-at bármi is felül tudja múlni.) De aki magában is szívesen szórakozik a PAIN-hez hasonló debilségekkel, annak érdemes beszereznie, mert ha bejön a stílus, egy darabig jól el van vele az ember. Nagyon könnyen bele lehet jönni, tehát az alkalmi játékosoknak is ideális.
Ön dönt!

(A játékot a Sony-tól kaptuk tesztelésre. Köszönjük! Ha megvásárolnád, érdeklődj szoftverdealereinknél.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2009.07.19. 17:51:16
LV1
dög
(+[__]x)LilTommy(+[__]x)
2009.07.06. 21:04:57
LV5
Válasz 39. Petunia üzenetére:
Mi Virtua Tennis 2009-cel nyomjuk local multiban.

Meg Nintendo Wii Sports Tennisben! Az ha lehet, még jobb!
Kis kacsa für Dich...
40. Petunia  Szerkesztő
2009.07.06. 14:13:04
LV12
Top Spin... elütés, na... :D
Endure and Survive
39. Petunia  Szerkesztő
2009.07.06. 14:12:27
LV12
Válasz 33. hjetyekus üzenetére:
Nos, megnéztem az eredetit, és tényleg...!! Hiába, figyeljen oda az angol szövegre is az ember. :D Sz'al köszi, hogy felhívtad rá a figyelmem. :)

Partiban jó lehet ez a játék. :) De a Tops Spin 3 akkor is jobb!! :P
Endure and Survive
2009.07.06. 09:54:50
LV5
Válasz 35. martin üzenetére:
De ne okozz neki ennél is nagyobb PAIN-t!
Kis kacsa für Dich...
2009.07.06. 09:49:05
LV5
Válasz 36. Bula üzenetére:
Igen, nagyon sok az extremitáson (extrém sok újrapróbálgatáson) alapuló attrakció a PAIN-ben.

Nekünk igazából party játék, mert könnyen bele lehet jönni, és az is élvezi, aki nézi. Az meg főleg, aki játssza.
Kis kacsa für Dich...
36. Bula
2009.07.06. 01:46:26
LV10
A letőtős megvolt. Néha elővettem, de az öregasszony pofánfingásán, plusz egy-két bravúron túl sok értelmét (nem szórakoztatott) nem találtam.
Nézegettem a trofikat, feladatokat, a legtöbbhöz lövésem nincs, hogy stílszerű maradjak. Pl. volt valami olyasmi, hogy repüljek nemtom hány száz, vagy ezer mérföldet... Szóval elképzelhető, hogy a szerencsefaktoron túl van valami mélyen rejtett trükkje a cumónak, amire soha nem jöttem rá. És a népszerűségét látva megelőlegezem magamnak, hogy én vagyok a balfasz, nem a cucc a szar.

Jutyubos csítelést kihagytam. Kiszoktam. Ha a nélül nem megy lúzer vagyok, ha csak azzal megy, dettó. Szóval nem lettem volna akkor sem előrébb.
TROLL VOLTAM, MEGSZOPTAM.
35. martin  Főszerkesztő
2009.07.05. 22:18:17
LV27
Válasz 33. hjetyekus üzenetére:
Ezért megbüntetem Petúniát!
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
2009.07.05. 13:28:33
LV5
De ne ez jöjjön le a hozzászólásomból!

Eredetileg gratulálni akartam!

Most megismétlem a nyomaték kedvéért: jó teszt. Fájdalomdíjat érdemel!
Kis kacsa für Dich...
2009.07.05. 13:26:31
LV5
Válasz 31. martin üzenetére:
Bocs, mégis találtam...

Dowtown többször is...

Tipikus "typo".
Kis kacsa für Dich...
2009.07.05. 13:22:09
LV5
Válasz 31. martin üzenetére:
Elütések? Már egyet sem találok. (Újra végig olvastam a tesztet, makulátlan.) Talán nem is voltak. Káprázhatott a szemem :-)
Kis kacsa für Dich...
31. martin  Főszerkesztő
2009.07.05. 10:13:38
LV27
Válasz 27. hjetyekus üzenetére:
Hol vannak elütések?
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
2009.07.04. 19:15:04
LV4
remélem meg tudom venni:)
psn id: Ricsi81
2009.07.04. 13:54:53
LV1
marha jo érdemes megvenni rengeteg kieg. van hozzá
Play Station 3
28. Petunia  Szerkesztő
2009.07.03. 10:59:56
LV12
Válasz 27. hjetyekus üzenetére:
Köszönöm, de milyen elütések? :) Én magam egy késznek számító cikket még átolvasok + kijavítok 20x, Martin 21-edjére... szóval érdekelne, milyen hiba maradt benne ezek után. :)

Három játék közül választhattam, hogy melyiket akarom tesztelni; a másik kettő nem nekem való volt, a PAIN viccesnek tűnt, ezért lett ez. :) Jó választás volt.
Endure and Survive
2009.07.01. 23:10:48
LV5
Na, ezt sohasem hittem volna, hogy a PAIN cikket veled iratják, kedves Petúnia!

Természetesen hozod a Tőled már megszokott magas, igényes színvonalat! Elütések ellenére. Amiket az olvasószerkesztő volna hivatva észrevenni és kigyomlálni.
Kis kacsa für Dich...
26. DoberMann  PlayStation.Community tag
2009.07.01. 22:05:32
LV8
Válasz 5. karfiol üzenetére:
Akkor vegyél fel engem psn-en és láss csodát :)
Shut Up, Crime!
25. XGamer  PlayStation.Community tag
2009.07.01. 19:29:39
LV5
Nagyon állat game-nek tűnik és szószerint :D
PSN ID: MrExonOne
2009.07.01. 17:03:44
LV6
Válasz 12. Chrome üzenetére:
Nekem meg pont ez jön be rajta, h lehet szadizni ezt a pöcs figurát.
Te is játszol velem, én is játszom veled.
23. Yagami  PlayStation.Community tag
2009.07.01. 17:01:07
LV1
Olyan mint a flat out de nagyonagy dög
Osu-No-Seishin !
22. Motoko  PlayStation.Community tag
2009.07.01. 15:39:33
LV7
Tipikussal az a játék amivel PSN-re lehetne bolondítani a népet egy 0$ árcímkével!:)
Lucy az egyetlen igazi Tekken karakter!
21. ps2true  -A LEGNAGYOBB-
2009.07.01. 15:32:02
LV24
Válasz 20. Johnny üzenetére:
Pedig egyedül sem rossz vele játszani. Van multis és van egyszemélyes játékmód bőven!
Playstation
20. Johnny  PlayStation.Community tag
2009.07.01. 13:25:32
LV5
Bulijátéknak szerintem jó, egyedül azért nem lehet nagyon izgalmas.
Hömpörö apor ündürüxi!
19. Lotar  PlayStation.Community tag
2009.07.01. 12:19:19
LV18
Bejövős , de max. 2-3 ropiért vagy a legjobb megoldás , ha majd kölcsön kérem vkitől . ;]
psn/sen id: pcpmate
18. ps2true  -A LEGNAGYOBB-
2009.07.01. 11:18:12
LV24
Válasz 17. martin üzenetére:
:D :D :D Ja elírtam! Ez az a játék amihez a legtöbb kiegészítő érkezett. És nehéz egy két trófeát megcsinálni nélkülük. Mert némely fizetős karakterekhez van kötve.

Na! Csak kijöttem belőle!
Playstation
17. martin  Főszerkesztő
2009.07.01. 11:14:22
LV27
Válasz 14. ps2true üzenetére:
"szerintem ez a játék az amit nehéz a legtöbb kiegészítő"

Ez a mondat mit akar jelenteni?
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
16. ps2true  -A LEGNAGYOBB-
2009.07.01. 10:50:50
LV24
Válasz 15. Zandrs üzenetére:
hát egy BluRayt erre elpazarolni. szerintem is. Egy DVDn elfér
Playstation
15. Zandrs
2009.07.01. 10:35:56
LV8
Válasz 14. ps2true üzenetére:
gratula...
én pazarlásnak tartom a br kiadást ilyenre, de ha sose lesz vége lehet hogy kevés lesz a 25 giga is idővel :)
14. ps2true  -A LEGNAGYOBB-
2009.07.01. 10:29:37
LV24
hát ahogyan indult. 300mb volt az alapjáték. majd pedig szépen jöttek a kiegészítők. és felduzzasztották. most 1076mb. és a 3.43 verziónál tart. millió játékmód. nehéz trófeák. de át kell kapcsolni és akkor nagyon szórakoztatró. de a kiegekkel igazi pénzlehúzós játék lett. szerintem ez a játék az amit nehéz a legtöbb kiegészítő.

ja! és még mindíg én vok a legjobb magyar benne! :D
Playstation
2009.07.01. 10:16:38
LV3
Esetleg ittasan egy házibulin elmenne de csak akkor ha ingyen kapnám...
PSN ID: kismaci88
12. Chrome  PlayStation.Community tag
2009.07.01. 09:48:23
LV10
Én valszeg be fogom szerezni. Aki a Jackass-t szerette az ezt is fogja :D

David Hasselhoff-os figura helyett lehetett volna Johnny Noxville, vagy Chriss Pontius-os karakter. :D
"Behold the Razgriz, its wings of black sheath!"
11. Luke  PlayStation.Community tag
2009.07.01. 09:37:35
LV2
Érdekes game....
Luke
10. Onimushaman  Szerkesztő
2009.07.01. 08:08:34
LV24
Válasz 5. karfiol üzenetére:
Öcsémnek elég sok trófea megvan belőle.
señor
9. ssj3_vegetto  The Champion of the Gods
2009.07.01. 06:20:48
LV20
Nem kell, de legalább a trófeák könnyűek benne....
Don't Tempt My Dark Passenger
8. wmartin  PlayStation.Community tag
2009.07.01. 01:07:49
LV15
Válasz 7. barnoca üzenetére:
Olvasd el a cikket és megtudod :)
Bow ties are cool !
7. barnoca  PlayStation.Community tag
2009.07.01. 00:51:29
LV18
Milyen ârfekvêsre ês mikori megjelenêsre számítsunk?
6. kirugy21  PlayStation.Community tag
2009.07.01. 00:33:47
LV4
Ez jó hír, ilyet lehetne csinálni más psn játékkal is. Mert a lemezt sokkal többre tartom mint a sima letöltést.
5. karfiol  PlayStation.Community tag
2009.07.01. 00:26:53
LV19
Nekem megvan a letölthetős változat. Arról híres ez a game, hogy PS3-on ehhez a legnehezebb megszerezni a trófeákat. Én még olyat sem láttam a barátlistámon, akinek megvan, hogy akár egy trófeát is összegyűjtött volna.
4. Greg  PlayStation.Community tag
2009.07.01. 00:20:05
LV25
Nagyon debil... :D... kell ennél több.
LV426
3. Lara  beauty junkie
2009.07.01. 00:12:09
LV26
hiii! juj de jó! :D
holnap hazajövök csekkolom a tesztet. megörültem most ennek nagyon. komoly kis game. :D
és csudi az első kép ahol furcsa mosolyú a néni! :D
2009.07.01. 00:09:22
LV4
jackass: the most brutal one :D
Ratchet and Clank forever:)
1. Barneyzero  PlayStation.Community tag
2009.07.01. 00:06:22
LV11
Hát ez tényleg fájdalmas xD
Érdekes a cucc, de ehhez tényleg frekvenciaváltás kell az elmében:)
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Door Kickers: Action Squad (PS4, PSN)
2019.12.06. 12:18 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Szolgálunk és rád rúgjuk az ajtót!
Paper Dolls Original (PS4, PSN)
2019.12.04. 18:36 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Petunia
Rettegés a Csing-dinasztia korából.
Woodle Tree Adventures Deluxe (PS4, PSN)
2019.12.04. 18:26 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Melyik a legkisebb favicc? A fűrészpor...
TERMINATOR: RESISTANCE (PLAYSTATION 4)
2019.12.02. 14:09 Játékteszt
12 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Trashminátor.
Indivisible (PS4, PSN)
2019.12.01. 14:11 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Kezdünk egy kicsit túl sokan lenni.
Ling: A Road Alone (PS4, PSN)
2019.12.01. 11:29 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: MrZ
Magányos délutáni séta.
Rebel Cops (PS4, PSN)
2019.11.30. 12:37 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: VictorVance
A szükség törvényt bont.
Aggelos (PS4, PSN)
2019.11.28. 19:56 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pixelhős a poligonkorban.
PLANTS VS. ZOMBIES: BATTLE FOR NEIGHBORVILLE (PS4)
2019.11.28. 10:37 Játékteszt
5 hozzászólás
Szerző: DaveUnchained
Kissé túlérett, de még mindig finom termés.
The Game Awards 2019 - íme az idei jelölések
2019.11.27. 10:52 Komment
12 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Te mely játékokra szavazol?