PlayStation.Community

2016.11.19. 08:16 Kedvcsináló
45 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Értékeld a cikket!
Fus Ro Dah.

Pár éve nagyon csúnyán ráfüggtem a bemutatóm tárgyát képező Skyrim eredeti, PS3-as változatára. A Bethesda korábbi szerepjátékaihoz nem volt szerencsém akkoriban, így egy olyan lórúgást kaptam, hogy csak 2 kőkemény hónapnyi játék után tettem le az irányítót.
Az előző generációs port közel sem volt tökéletes: a Bethesda játékaira jellemző tonnányi bug és a csúnyácska grafika mellett a borzalmas méreteket öltő mentéseim, valamint a közel játszhatatlanná váló FPS-ingadozás tette be nálam a kaput. Mégis olyan élményekkel lettem gazdagabb, amire mindig pozitívan fogok emlékezni.
Amikor elkezdtek szállingózni a hírek egy esetleges feljavított PS4-es verzióról, rögtön felkaptam a fejemet — mint egy leszokott drogos, ha évekkel később megszellőztetik előtte a cuccost. Higgadtan, kis adagokban kezdtem bele a PS4-es spéci kiadásba, a The Elder Scrolls V: Skyrim Special Editionbe, amit technikus kollégáink által sikerült PS4 Pro rendszeren is tesztelni.
Ha már ismered a játékot és csak a különbségek, újdonságok érdekelnek, ugord át a következő bekezdést. Az újoncok viszont kapnak egy kis felzárkóztatást, hogy miről is szól a Skyrim, és hogyan lehet benne elveszni.
Nyomokban történetet is tartalmaz

Az Elder Scrolls 5. részében is Tamriel világában kalandozhatsz, de a helyszín gyanánt ezúttal az északi Skyrim szolgál. Egy senkiként kezdesz, de hamar kiderül, hogy a sok-sok évente megszülető Dragonborn tudásával rendelkezel. Értesz a sárkányok nyelvén, és úgy ahogy ők, te magad is ősi szótagokat kántálva kelted életre az elementális erőket.
A játék legelején megismerheted a birodalomban hadakozó feleket, és a gonosz őssárkányt, aki a polgárháborún túl mind a két oldalt pusztítja. Sárkányok szép számmal élnek a vidéken, és vigyáznak az ősi kőtáblákra, ahonnét varázslatok tanulhatóak. A dolog pikantériája, hogy a tényleges erő felkeltéséhez szükséged van a bestiák lelkére is, így az óriásgyíkok levadászása nagyban megkönnyítheti a későbbi céljaid elérését. Célokat mondtam volna? Ebben a játékban olyan könnyű elveszni, hogy az előre kitűzött vagy követett célok akár negyedóránként újraértékelődhetnek.

Nagyon nehéz dolog a főküldetésekre koncentrálni, mert mindegyikre jut 20 melléktevékenység — és ezek a feladatok tovább gyűrűznek, majd egy újabb küldetéssorozatban találod magad! Remek példa erre a program első egy órája is, ahol a missziód a felkelőkhöz való csatlakozás lenne, de közben elérsz a lovas városba, ahol a Jarl egyéni feladatokkal bíz meg a sárkányvész kapcsán, viszont a helyi gyanús vadásztársaság is meginvitál egy találkozóra. A vadászok kecsegtető hívására válaszolva hosszú, izgalmas eseményfolyamba csöppenhetsz, majd sok órával később azon kapod magad, hogy a rend fejévé válsz — közben rengeteg képességre, speciális felszerelésekre tettél szert —, majd eszedbe jut, hogy volt valami Jarl, meg sárkánygond 10 órával ezelőtt, és valami felkelős sztoriküldetés is dereng. A lovas nemzetnél maradva kapsz egy kis szobát, megismered a környéket és teljesíted az óhajokat. Csodálkozva konstatálod, hogy eltelt 20 óra, nagyjából nem csináltál még semmit: a térkép 95%-a felfedezetlen és tovább indulsz, hogy beteljesítsd a sorsod. Mondanom sem kell, hogy a kitűzött céljaid ismét elhalasztódnak, amikor is egy másik városban egy tolvaj céhre bukkansz, így indítva útjára a következő mesterségedet. Esetleg vagy annyira bátor, hogy kikötsz a hófutta hegygerinc egy bizonyos pontján, ahol varázslóiskola működik. Az addigra 100x elmormolt mantrádat mormogod, miszerint „csak körbenézel”, és ott ragadsz novíciának.

A fentebb felsorolt események csupán egy kis részét képezik a Skyrimnek — a sorrend rád van bízva, a lehetőségeket pedig hosszú oldalakon át mesélhetném. Tudom, miről beszélek, mert pár éve 150 órára elvesztem már ebben a világban, és a platinum trófea megszerzése nem merítette ki a teljes játékot (egyszerűen vissza kellett térnem a való életbe). Úgy el lehet játszani a szoftverrel 50-100 órát, hogy egy fikarcnyit nem haladsz a sztorival, és ez a szabadság baromi jó!

Ez a kiadás már nem kapott nyilat a térdébe!

A PS4-es Skyrim az előző generációs öcsikéjéhez képest rendes ráncfelvarrást kapott. A legszembetűnőbb dolog az a csodás fényáradat, amiben a PS3-as verza rendesen szűkölködött. Sokkal szebben néz ki a környezet: minden nagyobb felbontást kapott, szebb a víz is, valamint a különféle anyagok textúrái is jelentősen javultak (a mellékelt videókon csekkolhatjátok is).

Grafikai bemutató PS3 konzolon
Grafikai bemutató PS4 Pro konzolon
Minden élesebb és jobb, viszont a karakterek megragadtak a 2011-es szinten. Persze ők sem recések, de jócskán elütnek a környezettől. Nem vagyok a belső nézet híve, de PS4-en inkább ezt preferáltam, csak hogy a tájban gyönyörködhessek, és ne csúfíthasson bele a kreált hősöm.
Az alapjáték mellé jár a korábbi 3 nagy DLC is. A Dawnguard vámpíros történetíve, a Hearthfire házépítős kiegészítője, valamint az Elder Scrolls egy korábbi szigetén játszódó Dragonborn további értékes játékórával kecsegtet. Na jó, de akkor ez a Special Edition most egy a 2013-as „Legendary” kiadás megszépített sárkánybőrlehúzása? Kérdezhetné egy veterán Skyrim-játékos, és csupán részben lenne igaza — ugyanis végre konzolokon is elérhetővé tették a modokat, és mire ezt a cikket olvassátok, addigra a Fallout 4 PS4-es változata is megkapja a maga frissítését ez irányban!

Amit a PlayStation MOD-okról tudni kell

1. Látogass el a Bethesda.net-re a játékon belül és hozz létre egy fiókot: https://account.bethesda.net/en/join

2. A játék elindítása után válaszd ki a főmenü MOD pontját és jelentkezz be a Bethesda.net felhasználói neveddel és jelszavaddal

3. A belépéssel automatikusan összekötöd a PSN profilod a rendszerrel

4. Válogass a modok között, és játssz kedvedre! (Amennyiben modot kezdesz használni, a mentésed mellett megjelenik egy [M] felirat. A karakteredet és a mentéseidet ez nem veszélyezteti.)

A XB1 és PC-s modokkal ellentétben igencsak gyerekcipőben járunk még: jóval kevesebb dologba nyúlhatnak bele a PS4-es gamerek a Skyrim jobbá tétele ügyén, de legalább már ilyen is van. A legtöbbet letöltött tartalmakba lestem bele, és azt kell, hogy mondjam, hogy ha nem érdekelnek a trófeák, akkor nagyon kellemes tartalmakra lelhetsz. (Bárminemű mod telepítése blokkolja a trófeákat, de a játék előtte készít egy biztonsági mentést az addigi eredményeidről.)
A tartalmak között találkoztam olyan hasznos dolgokkal, mint: az utcalámpák színre lépése a forgalmasabb utakon; egy sűrűbb (élethűbb) köd effekt; gazdagabb árusok (alapállapotban rendre küszködnek a kereskedők, ezért sok esetben csak sok-sok várakozás után tudod eladni az összeguberált cuccaidat normális áron); opció legendás lények levadászására, csaló könyvek (a mesterségek pár perc alatt maximális szintre fejleszthetőek); varázsláda a Hearthfire DLC építős módjához (benne több tonnányi alapanyaggal); egyedi kompánia karakterek; zsír új helyőrségek/katakombák/zsiványtanyák, stb.
Volt olyan „dungeon”, ami annyira hangulatosra sikerült, hogy akár az alapjáték része is lehetne (egyedüli negatívuma csupán, hogy nem tartalmazott feladatokat, így unalmassá vált benne a szörnyek gyilkolászása). Említést kell tennem még a Dovahkiin Keepre hallgató erődről, ami méretében és felszereltségében is lenyűgöző alkotás.
A felsorolt, felhasználók által készített kiegészítőktől otthonosabbá, élhetőbbé tehető a Skyrim világa — viszont jócskán vannak olyan elemek is, amik teljesen kinyírják a kihívást. Ellenben még az isteni csalások használatával is varázsolhatunk egy felfedezős, természetjárós programot, amit a fiatalabb, vagy a kihívást kerülő játékosok tudnak csak igazán értékelni.

A The Elder Scrolls V: Skyrim — Special Edition alsó hangon 150 órás játékidejével remek választás lehet a műfaj kedvelőinek. Az új belépőknek éri meg a legjobban beruházni a programra, de a hozzám hasonló nosztalgiázóknak is kellemes kikapcsolódást nyújthat Skyrim újbóli bebarangolása. Csak vigyázni kell, nehogy túlságosan beszopódjon az ember...

(A játékot a forgalmazó Cenega Hungary biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a [A http://www.konzolokszervize.hu/playstation4/the-elde...] budapesti boltjában, vagy webshopjából néhány kattintás után meg is vásárolható.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
45. KAMIKAZE-HUN  Az utolsó cserkész
2016.11.30. 14:18:16
LV7
Megvettem az USA storen kérdésem mi különbség ami itt van és a magyar storen lévő között?
Mert méretben 11GB különbség van, nagyaron 32gb USA 21GB!
"Örökké nem eshet"
44. ralphcliff75  PlayStation.Community tag
2016.11.23. 00:06:30
LV3
+1
Amúgy azt kell mondjam, hogy ps pro-n 4k tv-n gyönyörű a grafika.
Ja és még azt, hogy beszopódtam.
43. Greg  PlayStation.Community tag
2016.11.20. 20:45:26
LV25
Válasz 42. mentoloshypo üzenetére:
Oké. Csak sok mindennel le vagyok még maradva....
LV426
42. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2016.11.20. 19:15:37
LV28
Válasz 41. Greg üzenetére:
Próbáld ki! Nálam a Skyrim-al kezdődött az RPG-k imádata. Addig csak FPS-el játszottam, valamiért nagyon távolinak éreztem a stílust de a Skyrim megszerettette velem, nem is kicsit. Persze ebből nem feltétlenül következik, hogy vele is így lesz, de abban biztos vagyok hogy ha adsz neki esélyt akkor élvezni fogod! A hangulat, a grafika, a sztori és a játékmenet nagyon durván egyben van, igazi profi munka.

Anno ez a trailer vett meg kilóra, megjelenés előtt már hónapokkal. Talán azóta sem vártam annyira játékot mint ezt a rohadékot.
https://www.youtube.com/watch?v=JSRtYpNRoN0
41. Greg  PlayStation.Community tag
2016.11.20. 19:01:13
LV25
Válasz 40. ColdHand üzenetére:
PS3-on kimaradt lehet hogy majd megpróbálom de tényleg nem az én stílusom....
LV426
40. ColdHand  Szerkesztő
2016.11.20. 18:36:57
LV22
Válasz 39. Greg üzenetére:
Van benne némi RPG elem, ha jól emlékszem a tanulható mozdulatokon túl a maximum HP-t is lehetett növelni, bár már homályos. Mindegy.

Ha anno PS3-on nem próbáltad, akkor PS4-en próbáld ki a Skyrimet. Talán még meg is fog úgy 50-100 órára. :)
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
39. Greg  PlayStation.Community tag
2016.11.20. 18:32:29
LV25
Válasz 38. ColdHand üzenetére:
Igazad van mert egy igazi RPG (gondolom én) jóval összetettebb fejlődési rendszerrel rendelkezik. Valamelyik oldalon olvastam ezt ahol RPG-nek mondták. A Shenmue az Shenmue ennyi.
;)
LV426
38. ColdHand  Szerkesztő
2016.11.20. 17:08:09
LV22
Válasz 37. Greg üzenetére:
Nem is kell behatárolni, mert elég összetett. De csak RPG-nek nevezni kissé botor dolog.
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
37. Greg  PlayStation.Community tag
2016.11.20. 16:54:47
LV25
Válasz 36. ColdHand üzenetére:
Nehéz behatárolni. Vannak benne RPG elemek hiszen játék közben fejlődsz (új mozdulatokat tanulsz stb). Akció-kaland játék az pl az Uncharted de nem Shenmue. Jóval több dolog van benne mint egy sima akció- kaland játékban. A "life simulation-t" én is olvastam valahol mondjuk más játékot nem nagyon tudnék ide sorolni.
LV426
36. ColdHand  Szerkesztő
2016.11.20. 16:45:19
LV22
Válasz 35. Greg üzenetére:
Nem, nem az. Elég távol áll az RPG műfajtól, még japán felfogással is. Leginkább akció-kaland, de emlegetik még "life simulation" és "social simulationként" is.
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
35. Greg  PlayStation.Community tag
2016.11.20. 16:31:14
LV25
Válasz 33. ColdHand üzenetére:
Miért nem az ? Akkor mi ?
LV426
34. Onimushaman  Szerkesztő
2016.11.20. 15:08:30
LV24
+1
Válasz 33. ColdHand üzenetére:
Coldi kérlek. :D
señor
33. ColdHand  Szerkesztő
2016.11.20. 14:07:46
LV22
Válasz 29. Greg üzenetére:
Mert a Shenmue RPG?
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
32. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2016.11.20. 14:07:12
LV28
+1
Válasz 30. zoliander üzenetére:
Nem tartom valószínűnek, már tudnánk róla.
Persze tök jó lenne, de inkább egy új rész fejlesztésén dolgozzanak. (ami állítólag nem lesz, szomorú...)
31. konzolcowboy  PlayStation.Community tag
2016.11.20. 14:03:11
LV1
+1
Az 1.04-es patch megoldotta nálam a crash problémát. Eddig egyszer sem lépett ki a program 3 óra alatt. :)
30. zoliander  PlayStation.Community tag
2016.11.20. 12:50:13
LV1
Esetleg van olyan terv hogy az Obliviont újra kiadják?
29. Greg  PlayStation.Community tag
2016.11.20. 11:46:48
LV25
Válasz 23. VictorVance üzenetére:
Én is így vagyok vele, nem tudott elkapni az RPG stílus. Ez alól csak egy kivétel van a legnagyobb kedvencem a Shenmue. ;)
LV426
28. konzolcowboy  PlayStation.Community tag
2016.11.20. 09:50:53
LV1
Válasz 26. Onimushaman üzenetére:
Elolvastam a patch leírást. A furcsa, hogy nálam úgy is crash-elt, hogy nem csináltam semmit. Egy helyben álltam a karakterrel, és jött a hibaüzenet. Remélem ezt is javították. Most töltöm le a frissítést.
27. Onimushaman  Szerkesztő
2016.11.20. 09:16:42
LV24
Válasz 25. konzolcowboy üzenetére:
Nem csodálkozok már semmin se, beraktam a zsír új Watch_Dogs 2-t, és már az is 1.04-nél jár. És még nem működik az online része. :D
señor
26. Onimushaman  Szerkesztő
2016.11.20. 09:14:58
LV24
Válasz 25. konzolcowboy üzenetére:
http://www.playstationlifestyle.net/2016/11/1[...]

Elvileg fixálták a crashelést.
señor
25. konzolcowboy  PlayStation.Community tag
2016.11.20. 09:10:11
LV1
Válasz 12. Onimushaman üzenetére:
Ez az 1.03-as. Nem is tudtam, hogy a héten új frissítés érkezett. Akkor kipróbálom az 1.04.est is, hátha javították a hibát.
24. martin  Főszerkesztő
2016.11.20. 01:15:57
LV27
Válasz 21. ColdHand üzenetére:
Skyrim a démon.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
23. VictorVance  Szerkesztő
2016.11.20. 00:17:59
LV18
Ilyenkor "adok hálát", hogy kevésbé vagyok oda az ilyen játékokért. Így is van elég cím, amit pótolni kell, miközben folyamatosan jönnek az újabbak, az ilyen maratoni hosszúságú kalandokra már tényleg nem maradna idő.
Örülünk?
22. Drivolis  Felséges Úrnő
2016.11.20. 00:09:23
LV23
Beszopódtam.
(⌐■_■)--︻╦╤─ - - - (╥﹏╥) ladyv89
21. ColdHand  Szerkesztő
2016.11.19. 23:55:08
LV22
Válasz 18. martin üzenetére:
Mármint a Witchernek, vagy Oninak?
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
20. ColdHand  Szerkesztő
2016.11.19. 23:50:00
LV22
Válasz 19. Onimushaman üzenetére:
Tehetek arról, hogy jó volt farmolni az eventben?
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
19. Onimushaman  Szerkesztő
2016.11.19. 23:38:22
LV24
Válasz 17. ColdHand üzenetére:
A múltkor is az MGSV-ben feketéztél, láttam!
señor
18. martin  Főszerkesztő
2016.11.19. 23:15:15
LV27
Válasz 17. ColdHand üzenetére:
Ne engedj az ördögnek.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
17. ColdHand  Szerkesztő
2016.11.19. 23:08:58
LV22
Válasz 16. ColdHand üzenetére:
Ja, azután a Last Guardian jön. Utána pedig a Horizon és a For Honor. Aztán az új South Park... Na majd. :)

Amúgy a múltkor öcsémtől elkértem, belenéztem és csak nagy erőfeszítés és fájdalom árán tudtam kilépni, majd uninstalálni. :D De amit tapasztaltam az bizalomgerjesztő.
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
16. ColdHand  Szerkesztő
2016.11.19. 23:06:01
LV22
Válasz 11. Onimushaman üzenetére:
Majd a FFXV után, eskü!
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
15. lesliebuz1977  PlayStation.Community tag
2016.11.19. 21:07:31
LV4
PS3-on a kedvencem volt, de sajnos egy bug miatt elakadtam a Stormcloak vs Imperial war-ban. Most PS4-en hátha sikerül a platina!
I love games!
14. martin  Főszerkesztő
2016.11.19. 20:58:42
LV27
Nem tudom, kaphat e egy RPG ennél szebb kritikát, hogy az emberek benne maradnak .
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
13. Onimushaman  Szerkesztő
2016.11.19. 19:53:20
LV24
Válasz 10. jime üzenetére:
Szerencsére beesett még egy teszt, így kénytelen voltam törölni. Cserébe megmarad az életem. ^^
señor
12. Onimushaman  Szerkesztő
2016.11.19. 19:52:25
LV24
Válasz 4. konzolcowboy üzenetére:
Ez a 1.03-as vagy az 1.04-es? Mert a héten jött a 4-es, amire azt hittem a korábbi javítása lesz.
señor
11. Onimushaman  Szerkesztő
2016.11.19. 19:51:17
LV24
Válasz 9. ColdHand üzenetére:
Witchert pótolni!
señor
10. jime  non-alcoholic
2016.11.19. 17:33:07
LV29
+1
Nekünk már késő, beszopódtunk xD
"wake up, you're dead!"
9. ColdHand  Szerkesztő
2016.11.19. 17:11:09
LV22
Ha nem jönne a FFXV már megvettem és belecsaptam volna. De ami késik nem múlik, mondjuk ott van még a Witcher is. :/
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
8. ralphcliff75  PlayStation.Community tag
2016.11.19. 17:03:43
LV3
Fantasztikus játék. De most az van, hogy nem akarom egy játéknak sem odaadni az életemet, szóval erre majd később térek vissza.
7. MrZ  La Peste Noire
2016.11.19. 16:04:11
LV12
Most úgy néz ki mint pc-n.
" Egy bolond százat csinál....ez az én hobbim. "
6. trx  PlayStation.Community tag
2016.11.19. 15:00:08
LV12
én ps3-on anno annyit toltam, hogy szétrepedt a lemez... :P (600+ óra csak ps3-on (300+ pécén), és nem toltam végig a mai napig...)
:)
We all feed on tragedy
5. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2016.11.19. 13:26:22
LV28
Válasz 2. Greg üzenetére:
Én is sajnálom, hogy világosabb lett, de nekem így is tetszik.
4. konzolcowboy  PlayStation.Community tag
2016.11.19. 12:55:24
LV1
Sajnos a legújabb patch nekem teljesen hazavágta a játékot. Kb. 5 percenként lefagy, és játszhatatlan. Ettől eltekintve én is megvettem, és ha nem kötöm rá a ps4-et a netre, hogy letöltse a frissítést, akkor még játszani is tudok vele.
3. KAMIKAZE-HUN  Az utolsó cserkész
2016.11.19. 12:55:00
LV7
Majd jóárasítva beszerzem, karácsonykor szerintem már féláron lesz:)
"Örökké nem eshet"
2. Greg  PlayStation.Community tag
2016.11.19. 10:38:58
LV25
Válasz 1. mentoloshypo üzenetére:
Szerintem a PS3-as (sötétebb) látvány jobban passzol hozzá.
LV426
1. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2016.11.19. 08:44:00
LV28
Nem vagyok az újra kiadások híve, de ezt kötelező beszereznem. A Pro verziótól nem tettem le a hajam, de igazából nem is érdekel, ez Skyrim, az előző generáció egyik legjobb játéka.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Door Kickers: Action Squad (PS4, PSN)
2019.12.06. 12:18 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Szolgálunk és rád rúgjuk az ajtót!
Paper Dolls Original (PS4, PSN)
2019.12.04. 18:36 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Petunia
Rettegés a Csing-dinasztia korából.
Woodle Tree Adventures Deluxe (PS4, PSN)
2019.12.04. 18:26 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Melyik a legkisebb favicc? A fűrészpor...
TERMINATOR: RESISTANCE (PLAYSTATION 4)
2019.12.02. 14:09 Játékteszt
12 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Trashminátor.
Indivisible (PS4, PSN)
2019.12.01. 14:11 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Kezdünk egy kicsit túl sokan lenni.
Ling: A Road Alone (PS4, PSN)
2019.12.01. 11:29 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: MrZ
Magányos délutáni séta.
Rebel Cops (PS4, PSN)
2019.11.30. 12:37 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: VictorVance
A szükség törvényt bont.
Aggelos (PS4, PSN)
2019.11.28. 19:56 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pixelhős a poligonkorban.
PLANTS VS. ZOMBIES: BATTLE FOR NEIGHBORVILLE (PS4)
2019.11.28. 10:37 Játékteszt
5 hozzászólás
Szerző: DaveUnchained
Kissé túlérett, de még mindig finom termés.
The Game Awards 2019 - íme az idei jelölések
2019.11.27. 10:52 Komment
12 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Te mely játékokra szavazol?