PlayStation.Community

2016.11.18. 08:00 Játékteszt
12 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Értékeld a cikket!
Csillagok között.

A VR nyújtotta lehetőségek közül az egyik legizgalmasabb és legérdekesebb volt számomra az űrutazás opciója. Repülni a végtelenben, kerülgetni az égitesteket és törmelékeket, körbenézni az űrhajóban és párbajokba keveredni az ellenséges flottákkal. Így felkaptam a fejem, amikor bejelentették: az EVE: Valkyrie PSVR nyitócím lesz.
A CCP Games alkotása egy pörgős, árkád adrenalin pumpa és nem egy tartalmas űr-szimulátor; de ezzel alapvetően nem lenne gond. Maga a történet kissé jellegtelen, de remek bevezetés a játék mechanikájába.
Űrhajónkkal különböző csatákat kell vívnunk pályák nem túl széles választékán, kihasználva az aktuális gépünk fegyverzetét és adottságait. Míg az irányítás a joystickkel zajlik, a PSVR headsettel célozhatunk (a RIGS-hez hasonlóan) - és utóbbi adja az EVE: Valkyrie igazi varázsát!

Az első kirepülés pillanata valami eszméletlen. Akcióra készen csücsülünk a pilótafülkében, miközben fokozatosan beindulnak űrhajónk rendszerei. Ezután megnyílik a kapu, kigyulladnak a fények, és kikerülünk az aszteroidákkal tűzdelt kékes-zöld végtelenbe. Innentől kezdve bármerre foroghatunk, bármerre nézhetünk, miközben megismerkedünk a kezeléssel és a világgal.
Hasonlóan fenomenális érzés, amikor elszáguld valaki felettünk, és valóban, fejünk elfordításával követhetjük tekintetünkkel. Annyira természetesnek hat az egész, hogy teljesen átértékelődtek bennem más, hasonló jellegű játékok.
Akár épp egy fürge gépet kergetünk az aszteroidák mezején, akár távolról közeledünk egy nagyobb összecsapáshoz, a cikázó színcsíkok, a repkedő lövedékek, a hajsza fergeteges érzése mind-mind csak egy apró szelet abból a lélegzetelállító élményből, amelyet átélhetünk.
Mint a legtöbb multiplayer alkotásnál, űrhajóink itt is kategóriákba tartoznak, így játékstílusunknak megfelelően választhatunk gépet. A tapasztalatpontok gyűjtésével pedig fejleszthetjük és személyre szabhatjuk csatahajóinkat. Maga a sztori mód inkább – szükséges – gyakorlás a többjátékos élményhez, ahol hatalmas mértékben növekszik a túlélésünk esélye, ha már ismerjük a rendelkezésünkre álló lehetőségeket. Ezen felül egy túlélő módon kívül, ahol hullámokban ontják ránk az ellenséges gépeket, a történet érdemtelen és érdektelen (bár a hardcore EVE rajongók több örömüket lelhetik benne).

Szintén oktató jellegű multi karrierünk első pár meccse, ami kizárólag team deathmatch összecsapásokra korlátozódik. Később még két típussal bővül a repertoár, amiből a control hagyományos helyfoglalós, a carrier assault viszont annál izgalmasabb akciókat ígér.
Ebben a módban bizonyos kulcsfontosságú helyszínek elfoglalása után egy óriási ellenséges csatahajót kell szétszednünk, először kiiktatva védelmét, majd megsemmisítve az egész gépet. Ez igazán igényli a csapatmunkát, ami kellemes ellenpólusa az egyébként izgalmas, de kaotikus meccseknek.
A fejlődés és fejlesztés fájdalmasan lassan történik, és talán ezzel próbálták kecsegtetőbbé tenni a mikrotranzakciókat a fejlesztők. Ez még valamennyire elfogadható – vagy legalábbis érthető – az eredeti, ingyenes Oculus Rift kiadásban, de bosszantó ebben az esetben, ahol már az alapjáték is pénzbe kerül.

Sajnos az idő múlásával a játékmódok és komolyabb tartalom hiánya, valamint a gyér egyjátékos mód tompíthatja a lendületet, ami következtében inkább egy a VR-nak köszönhetően látványos, izgalmas és frenetikus árkád multiplayer akcióként, és nem egy tennivalóktól duzzadó, átgondolt űrkalandként körvonalazódik az EVE: Valkyrie. Ettől függetlenül – pláne ha van ismerős is, akivel lehet játszani – fantasztikus pillanatokat eredményezhet. Kétségtelen, hogy az űrjátékok alapjait fekteti le, de önmagában még bőven fejlesztésre szorul a játék.

(A játékot a PlayStation biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Konzolok Szervize budapesti boltjában, vagy webshopjában meg is rendelhető.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
12. broafka  PlayStation.Community tag
2016.11.19. 15:13:56
LV1
Válasz 6. Shamat_Otaq üzenetére:
Tegnap kipróbáltam az Árkádban és nekem is ez volt a véleményem, de ettől függetlenül az élmény nem volt rossz. Jó lenne tudni, hogy vajon Ps próval is ilyen gyengécske-e a grafika.
11. barnoca  PlayStation.Community tag
2016.11.18. 21:21:06
LV18
+1
Válasz 10. ColdHand üzenetére:
Gondolom, hogy leromoljon a szemed a cucchoz! :)
10. ColdHand  Szerkesztő
2016.11.18. 19:47:33
LV22
Válasz 8. Greg üzenetére:
Mihez?
...a többit képzeld hozzá.
9. TOMASZ-HUN  PlayStation.Community tag
2016.11.18. 19:10:35
LV2
Válasz 7. Old_Raiden üzenetére:
Mi a baj vele? Videókon nagyon meggyőző.
ID: Tomasz84hun
8. Greg  PlayStation.Community tag
2016.11.18. 18:19:35
LV25
Válasz 4. ColdHand üzenetére:
Kell neki idő...
LV426
7. Old_Raiden  Kitiltott felhasználó
2016.11.18. 17:22:51
LV21
Válasz 6. Shamat_Otaq üzenetére:
A Sony a Robinsonnal nálam is kihúzta gyufát. Legszívesebben én szabadulnék tőle, csak az a frány Resi 7 nem enged. :)
6. Shamat_Otaq  PlayStation.Community tag
2016.11.18. 11:52:55
LV2
Válasz 4. ColdHand üzenetére:
Én megvettem ezt is (meg a Driveclubot is) a VR-al együtt, de hamar beleuntam. :( Meg úgy az egész cuccból kiábrándultam. Nagyon érdekes a víár móka, de engem a gyengusz felbontás kinyírt, ezért mennie kellett. :) Majd talán a következő gen meggyőz.
M52TUB28
5. Otodik  PlayStation.Community tag
2016.11.18. 11:15:30
LV2
Válasz 2. soliduss üzenetére:
Nagyon király lenne Cylon bőrbe bújni :D
4. ColdHand  Szerkesztő
2016.11.18. 10:59:47
LV22
Ez volt az első VR játék, amit kipróbáltam és látványra valahogy nem győzött meg, sőt el is idegenedtem a technológiától, pedig rohadt kíváncsi voltam rá.
...a többit képzeld hozzá.
3. Greg  PlayStation.Community tag
2016.11.18. 10:36:45
LV25
Válasz 1. VictorVance üzenetére:
Igen ez tényleg patentnek tűnik.
LV426
2. soliduss  A Krónikás
2016.11.18. 09:24:30
LV25
Egy Star Wars VR és egy titkon egy BattleStar GAlactica VR az álmom. A Star wars megvalósul... talán a másik is
1. VictorVance  Szerkesztő
2016.11.18. 08:19:16
LV18
Ezeket az űrhajós, repülős cuccokat nagyon kipróbálnám VR-on.
Jónak tűnik.
Örülünk?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
EVE: VALKYRIE
CCP Games
Látványosság:
Kiemelkedő
Játszhatóság:
Szavatosság:
Átlagos
Zene / Hang:
Átlagos
Hangulat:
Kiemelkedő
7/10
Pozitívum
Természetes irányítás, hangulatos és izgalmas multiplayer összecsapások, kegyetlen látvány, magával ragadó élmény
Negatívum
Vékony egyszemélyes mód, szűk pályaválaszték, lassú fejlődés, repetitív küldetések, mikrotranzakciók

MARTIN BELESZÓL
Ez lesz az első game, amit a majdani saját PSVR hardveremen játszani fogok.