PlayStation.Community

2016.11.13. 12:23 Kedvcsináló
15 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
Régi háború, új köntösben.

Egy vidéki kisváros alighanem egyetlen konzolboltja, valamikor 2008 végén. Közelednek az ünnepek, a plázában mindenfelé embereket látni, akik kígyózó sorokban állnak, csakhogy megvásárolhassák a hőn áhított karácsonyi ajándékokat, miközben én is hasonló indíttatással vizslatom a polcokat, erősen gondolkodva, hogy a kiszemelt játékok közül melyiket válasszam. Egy fél éves PlayStation 3 konzol büszke tulajdonosaként már belekóstoltam az akkori generáció remekműveibe, a választék így is színes volt, én mégis két cím között kattogtam. Az egyik a Call of Duty 4: Modern Warfare, a másik pedig a még friss, abban az esztendőben megjelent ötödik epizód (bár a számozást pont ott hagyta el a sorozat), a World at War volt.
Végül az előbbi cím landolt a „kosárban”. Ebben persze nagy szerepet játszott az, hogy akkoriban már a csapból is második világháborús FPS-ek folytak, egyszerűen annyira telítve volt a piac a témával, hogy esedékessé vált egy alapos vérátömlesztés.

A forradalmat pontosan a Modern Warfare hozta el, ami után semmi sem lett már ugyanolyan, mint előtte volt. Ha érkeztek is világháborús játékok ebben a stílusban (mint pl. az egész jó Medal of Honor: Airborne), azok már nemigen rúghattak labdába az Activision nagyágyúja mellett. Bár érdemes megjegyezni, hogy az előbb említett World at War azért elég szép köröket futott, még úgy is, hogy az unalomig ismert sablonokat alkalmazta a kampány – viszont ott volt a zombi mód!

A másik nagy ok a nehezen összekuporgatott zsebpénzem volt, azaz sokkal jobb lehetőségnek tűnt, hogy egy, akkor már kereken egy egész esztendeje megjelent cuccot megvenni, alacsonyabb áron, mint egy premierest. Hát igen, anno még saját kereset híján is drágábbnak tűntek a játékok, és így legalább jobban tudtam gazdálkodni a megmaradt pénzből. Arról nem is beszélve, hogy akkoriban a videojátékos sajtó folyamatosan a Modern Warfare ambiciózus stílusától, újító szellemiségétől, és szinte tökéletes minőségétől zengett. Mondták nekem a haverjaim is: ropogó, hangos fegyverek, még hangosabb bombák, süvítő helikopterek, a korszak legszebb grafikája, csendes sniperezés Csernobilben, és még atomrobbanás is van benne.

„Hülye vagy, ha kihagyod!” – utólag visszanézve ez a mondat teljesen igaz volt.
Nem mondom, hogy egyből rabul ejtett a játék, hiszen akkoriban kevésbé kedveltem az FPS-eket, mint most, bár ennek megváltoztatásában jó néhány korábbi Call of Duty epizód is segített – legjobban a PS2-es Big Red One, ha valaki még emlékszik rá. Viszont a Modern Warfare, ha nem is azonnal, de végül megszerettette velem a műfajt. A gyakorlópályán, mint egy jó nő, elsétált mellettem, a teherszállító-hajós akció során felhívta magára a figyelmet, a kaukázusi-hegységben lezavart fogolyszabadításkor rám nézett, és abban a szent pillanatban, amikor az amerikai rangerek bemasíroztak a Közel-Keletre, egy csapásra rabul ejtett.
Biztos vagyok benne, hogy akik régóta játszanak már, jó pár év tapasztalattal a hátuk mögött, azok közül mindenkinek van legalább egy olyan pillanat az életében, amikor egy adott alkotás úgy magába szippantja, hogy hetekig, hónapokig képtelen leakadni róla. Folyamatosan azt nyomja, többször végigjátssza a programot, felderít minden kis titkot, ezredszerre is végigmegy a kedvenc pályákon, és még több évvel a játék megjelenése után is elő-előveszi néha, hogy hódoljon egy kicsit a nosztalgia kellemes oltárán. Akár még a saját Top 10-es listájába is beleteszi, és meleg szívvel gondol vissza azokra az emlékekre, amikor először szembesült azzal, mi mindent kínál és mutat a játék. Abban is teljesen biztos vagyok, hogy ezen játékok esetében néhány ember nehezen állta meg, hogy egy-egy látványos, érzelmes, vagy adrenalindús jelenetnél ne bokszoljon a levegőbe, ne vigyorogjon úgy, mint egy hülyegyerek az édességboltban, ne mondja azt hangosan, hogy „Ez igen!”, ne üzenjen hüvelykujját felmutatva a fejlesztőknek, hogy „Ezt k*rvára megcsináltátok gyerekek!”, ésatöbbi.
Bizonyára sokan voltak/vannak így, és talán nem is kell ehhez olyan nagy videojátékos pályafutás.
Na, valami ilyesmi ragadott el engem is a Modern Warfare esetében, mikor egy rakás Black Hawk helikopter nyomult be a közel-keleti városba, a légvédelmi ütegek szórták az áldást, robbantak az épületek, lőtték a rakétákat, én meg azt se tudtam hova nézzek, annyira készen voltam. Mintha A Sólyom végveszélyben egyik jelenetébe csöppentem volna, egy valódi mozifilmbe, de az volt a legmegdöbbentőbb, hogy ez mégis egy videojáték volt, ami mindennél realisztikusabban, és hatásosabban mutatta be azt, hogy milyen is lehet egy ilyen szituáció, hogy milyen is lehet a háború maga. Ritmusosan, egyszerre mozgó katonák, akik ajtókat törnek be, dinamikus, életszerű animációval, miközben folyamatosan katonai kódszavakat kiabálnak egymásnak, a sort a végtelenségig tudnám folytatni, remélem, mindenki tudja, hogy pontosan mire is akarok kilyukadni ezzel.
A Modern Warfare a maga idejében maga volt a csúcskategória, már ami az FPS stílust illeti, és ahogy ez lenni szokott, számos alkotásra volt hatással, kijelölt egy új irányvonalat, amit nagyon sokan követtek. És bár személy szerint nemegyszer játszottam már nála jobb játékokkal, azt, hogy az egyik kedvenc címem lett, semmi sem tudja megváltoztatni, ahogy a vele kapcsolatos emlékek sem kopnak meg soha.
A játék 2007-es megjelenése óta eléggé sokat változott a világ, az igények, és maga a széria is. Az új epizódok kapnak hideget-meleget, bár az utóbbi időben inkább az előbbit, és az összességében elmondható a Call of Duty-ról, hogy bár ha a népszerűségét tekintjük át, még mindig komoly dollármilliókat termel, de ha minőségről van szó, sajnos, ahogy mondani szokás, „nem olyan, mint régen”.
Talán ezért döntött úgy az Activison, hogy egyfajta vevőcsalogatóként az Infinite Warfare című új epizód mellé hozzácsomagolja a Modern Warfare ráncfelvarráson átesett változatát.
A Modern Warfare Remastered felújított grafikával hozza el nekünk a lassan tíz esztendős klasszikust, a jelenlegi generációra. Tudom, tudom, a legtöbben az ilyenkor jól ismert, manapság egyre jobban elterjedő véleménnyel tekintenek az ilyesmikre: azaz, hogy pénzlehúzás az egész. Nem mintha annyira vitatkozni akarnék velük. Viszont kicsit meg kell védenem a fejlesztőket, ugyanis ez a remastered kiadás nem csak egy sima, két ebédszünet alatt átalakított munka, jóval többet nyújt, mint amennyit általában kapunk az ilyen alkotásoknál. A grafikai tuning persze alap, az effektek sokkal szebbek lettek, részletesebbek, nemes egyszerűséggel mondva minden jobban néz ki, mint az eredetiben, de ez csak természetes – az atomrobbanás például eszméletlen lett. De jóval többet kapunk grafikai javításoknál: akik annak idején rongyosra játszották a cuccot és a pályák összes szegletét ismerik, azok meg fognak lepődni, ugyanis számos apróságon változtattak. Nem olyan nagy dolog, a legtöbb ilyen elem elhanyagolható, ugyanakkor jópofák ezek a kis különbségek, és képesek mosolyt kiváltani a játékosból. A grafikai része a játéknak egyébként meglepően korrekt, persze nem szebb, mint a mostani epizód (tegyük hozzá, annak a kinézete sem nevezhető éppen csúcsminőségűnek), de tökéletesen hozza az elvártat.
Az olyan pályák, mint a teherhajós móka, a csernobili mesterlővészkedés, vagy a játék végi autósüldözés remek, de hosszú sorokon keresztül ecsetelhetném, hogy mennyivel nagyszerűbb minden az eredetihez képest, akkor is messze lenne a vége.
Egyébként, ha már a kampányról van szó, érdemes megjegyezni, hogy az eredeti scriptrendszeren szemernyit sem változtattak, azaz folyamatosan jönnek az ellenfelek, szinte szünet nélkül, amíg a játékos tovább nem megy a pályán, ellenkező esetben az életedre törő katonák sosem fogynak el, ráadásul a bajtársaink sem mozdulnak egy tapodtat se.
Természetesen a kiadás nem csak a szinglit tartalmazza, hanem a korábban bevált multiplayert is, amit szintén átformáltak kissé a fejlesztők. Alapjában véve 10 mapot kapunk, de jön még további 6 valamikor decemberben, ráadásul ingyenesen. Bekerült a Modern Warfare 3-ban bemutatkozott Kill Confirmed mód, amire nem lehet azt mondani, hogy rossz ötlet lett volna, és ennyi év után elég fura egy olyan multival nyomni, amiben nem kell ide-oda ugrálni, figyelni a fegyverek, perkek fejlődését, és a rengeteg extrát, amit már megszokott, alap dolognak számít, akkoriban viszont még hírét se ismertük.
Meglepő módon nagyon jól működik az egész, aki egy igazi, régimódi online szórakozásra vágyik, az biztosan megtalálja majd benne a számításait.

A Modern Warfare Remastered egyelőre kizárólag az Infinite Warfare-el együtt érhető csak el, a Legacy Edition nevű különleges kiadás keretein belül, azaz a futtatásához szükség van az új Call of Duty játék lemezére. Alsó hangon is minimum 26 ezer forintot kell érte fizetnie annak, aki fel akar szállni a nosztalgiavonatra. Szép stratégia ez az Activisiontől, az tény, talán már maga a kiadó is tart attól, hogy kevesebben vennék meg az új epizódot, ha az külön jelent volna meg, vagy esetleg többen játszanának egy régi játékuk felújításával; ki tudja, mi állhat a háttérben?
Üres feltételezésekbe én sem akarok bocsátkozni, ha a saját szemszögemből nézem a dolgot, akkor kaptam két jó játékot: egy nem túl eredeti, de mindenképp szórakoztató kalandot, emellett pedig az egyik örök kedvencem ráncba szedett verzióját, amit ennyi év után is jó volt végigjátszani, főleg így feltuningova.
Nem véletlenül használtam korábban az „egyelőre” szót, ugyanis nem mernék arra fogadni, hogy a jövőben valamikor ne adná ki az Activision a játékot külön, akár letölthető formában – igény mondjuk lenne rá.
Viszont a két játék egyben is bőven megéri: az Infinite Warfare az egyik legjobb epizód utóbbi évek Call of Duty terméséből, az MW Remastered pedig egy olyan opció, amit vétek lenne bárkinek is kihagynia. Főleg azoknak, akik, mint jómagam, szintén szép emlékeket őriznek az eredetiről.

(A szoftvert tartalmazó Call of Duty: Infinite Warfare - Legacy Edition és a Call of Duty: Infinite Warfare - Legacy PRO Edition megvásárolható támogatónk, a Konzolok Szervize budapesti boltjában, vagy webshopjából meg is rendelhető.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
15. Neomonolith2001  PlayStation.Community tag
2016.11.15. 08:41:58
LV1
Válasz 13. mentoloshypo üzenetére:
A próféta szóljon belőled...:)
14. A-matesz  PlayStation.Community tag
2016.11.14. 22:18:39
LV2
legenda
Fino alla Fine
13. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2016.11.14. 16:42:24
LV28
+1
Válasz 12. Richard üzenetére:
Jövőre az MW2 Remastered jön nagy eséllyel, 2018-ban megkaphatod az aktuális CoD mellé. ;)
12. Richard  PlayStation.Community tag
2016.11.14. 15:31:24
LV5
Ez csodálatos, csak nekem a 3. része kellene, mert az maradt ki, mielőtt eladtam az előző generációs gépem.
11. ymmoTS  PlayStation.Community tag
2016.11.14. 10:34:36
LV4
+1
Válasz 5. mentoloshypo üzenetére:
Ugyan így vagyok vele. Szívesen kipróbalnám az IW storyt de a multi nagyon nem tetszik. Ha úgy vesszük mondjuk még megérheti úgy hogy 18k nak számítom az MW amiben jó a story és a multi is , és pluszba kapok hozzá 8k ért egy IW single meg zombit. Igy gondolkozva vonzóbb az egész.

Ettől függetlenül én is megvárom szerintem az MW külön
So.. this is what it feels like
10. Neomonolith2001  PlayStation.Community tag
2016.11.14. 08:09:55
LV1
Simply the Best...
9. VictorVance  Szerkesztő
2016.11.14. 00:16:13
LV19
+2
Válasz 7. Greg üzenetére:
Nemrég játszottam újra, és meg kell mondanom, bár elsőre nagyon nem tetszett, most egész jól elvoltam vele.
Számomra a sorozat mélypontja mindenképp a Black Ops 3, bár a másodikat is a legrosszabb CoD-ok közé sorolnám, csont nélkül.
Örülünk?
8. Peet04  PlayStation.Community tag
2016.11.13. 23:07:25
LV1
+1
Legjobb fps ps4 en es az is marad.
7. Greg  PlayStation.Community tag
2016.11.13. 15:48:04
LV25
Válasz 3. VictorVance üzenetére:
Én a Ghosts-t is szerettem. Nem vártam tőle nagy durranást de végül nagyon jó lett.
LV426
6. soliduss  A Krónikás
2016.11.13. 15:25:30
LV25
Válasz 2. seeYOUsoon üzenetére:
Nem lettek ezek se rosszak.... csak ott van az a faktor ami megszépíti az emlékeket. Ezzel találkoztunk anno 10 éve.....ez lett az alap.

Kíváncsi lennék egy hasonló írásra egy most 14-15 éves sráctól aki most találkozik először a cod4-el... neki vajon hogy jön ben?
5. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2016.11.13. 14:56:31
LV28
+1
Válasz 3. VictorVance üzenetére:
Elhiszem, hogy nem rossz a kampány, de a multi...
Szóval maradjunk annyiban, hogy ezt a "modern" ugri-bugri CoD multit meghagyom másoknak, a bétával egy meccs erejéig bírtam.
4. VictorVance  Szerkesztő
2016.11.13. 13:43:56
LV19
Válasz 3. VictorVance üzenetére:
A válasz természetesnek mentolnak ment, bocsi.
Örülünk?
3. VictorVance  Szerkesztő
2016.11.13. 13:43:24
LV19
Válasz 2. seeYOUsoon üzenetére:
Pedig tényleg elég jó lett. Nem kell tőle a régi epizódok szellemiségét, és nagyszerűségét várni, viszont jól összerakták, hangulatos adrenalinbomba. Az Advanced Warfare mellett szerintem a legjobb CoD az utóbbi fél évtized terméséből.
Örülünk?
2. seeYOUsoon  PlayStation.Community tag
2016.11.13. 13:41:00
LV5
Válasz 1. mentoloshypo üzenetére:
Keserűen kezdtem neki az IW-nak mert az utóbbi pár COD nagyon gyenge volt, a végére széles mosollyal tettem le a joy-t, hatalmas lövölde, több mint méltó a klasszikushoz :)
..loading, please wait..
1. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2016.11.13. 13:03:18
LV28
+1
Örökös kedvenc és minőségi újra feldolgozás. Ennek ellenére kivárom amíg önállóan is meg lehet vásárolni, az IW hidegen hagy.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Mozi - Ragadozó madarak
2020.02.18. 21:00 Cool-Túra
2 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Erős Nők, Akiknek Nincs Szükségük Férfiakra.
EarthNight (PS4, PSN)
2020.02.18. 20:48 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Bandage_520
Sárkány ellen sárkányfű… akarom mondani Skydive?
Dark Devotion (PS4, PSN)
2020.02.16. 13:31 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pixeles kereszteslovagok Dark Souls-a.
Képregény - Dredd bíró: Minden birodalom elbukik
2020.02.16. 13:12 Cool-Túra
4 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az előétel után itt a főfogás!
The Princess Guide (PS4, PSN)
2020.02.14. 09:18 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Négy hercegnő, egy tanár.
Mozi - 1917
2020.02.12. 19:23 Cool-Túra
7 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Egy csepp a háború vérmocskos tengerében.
Gris (PS4, PSN)
2020.02.12. 13:16 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Interaktív animációs film.
Coffee Talk (PS4, PSN)
2020.02.08. 14:07 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Visual novel latté.
ZOMBIE ARMY 4: DEAD WAR (PS4)
2020.02.07. 20:20 Játékteszt
7 hozzászólás
Szerző: HTB
Óda egy amfetaminfüggő élőhalott osztrák szobafestőhöz és rothadó társulatához.
Mozi - Jojo Nyuszi
2020.02.05. 17:00 Cool-Túra
8 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Felnőtté válni a Harmadik Birodalom alkonyán.