PlayStation.Community

2016.11.07. 11:05 PlayStation Network
14 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
Vissza a vadnyugatra!

Azok közül, akik annak idején rongyosra játszották a Red Dead Redemptiont, vagy akik most, hat évvel a játék megjelenése után nyálcsorgatva bámulták a folytatás előzetesét, viszonylag kevesen tudják, hogy eme két alkotásnak jóval régebbre tekint vissza a múltja, mint azt sokan hinnék.
A sztori valamikor a 2000-es évek első felében kezdődött. A Capcom elkezdett dolgozni egy western témájú videojátékon, melynek bizonyos elemeit az 1985-ben megjelent, szintén vadnyugati illetőségű játékuk, a Gun.Smoke inspirálta volna. Szépen ment is minden, amíg a fejlesztőcsapatot, az Angel Studios-t fel nem vásárolta a jól ismert, híres-hírhedt Rockstar Games 2002 novemberében, hogy aztán a team alkalmazottaiból megalapítsa egyik alvállalatát, a Rockstar San Diego-t. A Rockstar persze a játék jogait is megszerezte magának a Capcomtól, és ahelyett, hogy egy az egyben a kukába dobta volna, inkább újratervezte a koncepciót, és a saját ízlése szerint vitte tovább az egészet – a virtuális pisztolyforgatók legnagyobb örömére.
Dióhéjban ennyi a Red Dead Revolver megjelenésének a története. A 2004-ben boltokba került játék semmiben sem kapcsolódik a Red Dead Redemptionhoz, maximum csak annyiban rokoníthatóak össze, hogy mindkettő vadnyugati környezetben játszódik. Viszont az vitathatatlan, hogy mivel a Redemption egy afféle „szellemi öröksége” volt a Revolvernek, hatása kétségen kívüli. Ha utóbbi nem lett volna, talán előbbi sem olyan formában került volna a játékosok kezébe, mint ahogy. Sőt, talán maga a Rockstar sem döntött volna egy western témájú program elkészítése mellett, ha anno nem kerül a látómezejébe a Capcom által elkezdett projekt.

A Rockstar már akkor sem tudott hibázni: a játékkal tökéletesen sikerült megérintenie az összes western-rajongó szívét. A programba minden egyes olyan elem bele volt sűrítve, amiért az ember fia rajong a vadnyugati kalandokért, a dörrenő hatlövetűekért, a rosszarcú mexikói banditákért sombreróval a fejükön, és a feszült pisztolypárbajokért.
De a felsorolásnak itt még nincs vége. A Red Dead Revolver parádésan hozza a jól ismert western kliséket, olyan klasszikus filmeket megidézve, mint Sergio Leone trilógiája (Egy maréknyi dollárért, Pár dollárral többért, A Jó a Rossz és a Csúf), a Django, a Minnesota Clay, a Hatosfogat, vagy épp a Gyorsabb a halálnál, stb. Már maguknak az átvezetőknek is szemcsés a képi világa, néha homályos, teljesen átadva a feelinget, olyan érzés, mintha egy régi mozifilmet néznénk.
A történet főszereplője Red Harlow, külsőre kiköpött Clint Eastwood, belsőre sem különb. Ritkán szólal meg, szavak helyett a tettei beszélnek helyette, na meg a hatlövetű pisztolya. Gyerekkorában egész családját lemészárolta egy volt konföderációs katonákból álló banda, ezután Red árvaként bolyongott a vidéken, majd felnőtt férfivá érve fejvadász lett belőle, aki elindul, hogy bosszút álljon szülei gyilkosain.

Tipikus western mese ez, nem több, és nem is kevesebb, de ennyi pont elég, sőt. Poros kisvárosokban lövöldözhetünk a sivatag közepén, mozgó vonatról pusztíthatjuk a banditákat, pisztolypárbajokon vehetünk részt, ahol minden pillanat számít, lóra pattanhatunk, aranybányából szökhetünk meg, gatling ágyúval szórhatjuk a golyókat. Időnként a játék más szereplőinek a bőrébe is belebújhatunk, így átélve az amerikai polgárháború egyik véres csatáját, farmot védhetünk meg, indiánként nyilazhatjuk le éjszaka az ellenfeleket csendben, még hosszú sorokon keresztül lehetne folytatni a sztori pozitívumait, és ecsetelni, hogy mennyire árasztja magából a játék minden egyes pillanata a kőkemény vadnyugati hangulatot.
Ehhez még jön a zene, ami minden egyes klasszikus western elmaradhatatlan kelléke. A játékban Ennio Morricone ismerős taktusai csendülnek fel, amik híres spagetti westernekből lettek kiollózva, mondanom sem kell, hogy ez milyen sokat tesz hozzá az összképhez.
Érdemes megjegyezni, hogy annak idején, mikor a játék még a Capcomhoz tartozott, eredetileg egy „Weird West” stílusú koncepciót képzeltek el, rengeteg természetfeletti elemmel, azonban a Rockstar végül elvetette ezt az ötletet (igaz nem minden pontját, hiszen vannak olyan pillanatok, amik kicsit tükrözik, hogy milyen lehetett volna valójában a játék, ha megmaradnak az eredeti koncepció mellett), és több erőszakot, érdekes karaktert adott hozzá.
A Red Dead Revolver jó játék, ehhez kétség sem fér, ugyanakkor vannak olyan dolgai, amik 12 évvel ezelőtt is negatívumnak számítottak, és sajnos a kép azóta sem fordult jobbra. A grafika még úgy ahogy elnézhető, anno sem számított kifejezetten szépnek, viszont hangulatos, a PS4-es változat egy nagyon minimális ráncfelvarráson esett át, gyakorlatilag nem nagyon lehet észrevenni, hogy bármit is változott volna.
Az igazi probléma, hogy a game nagyon rövid, és még ma is annak számítana, bár ezt egy kicsit ellensúlyozza a kihívás. Néha többszöri nekifutásra is csúf halál lehet a jutalmunk, vannak olyan pályák, amik kifejezetten nehezek, egy idő után már az ellenfelekbe is bele kell ereszteni több tárral, hogy az örök vadászmezőkre kerüljenek – bár egy-egy pontos fejlövés mindig nagy segítség a bajban. Ebben a Dead Eye nevű funkció is támogat minket (az egyetlen elem, amit a „folytatás” megőrzött), az időt lelassítva, amolyan Max Payne-es módon többször is becélozhatjuk az ellent, majd beleereszthetjük az egész tárat. Vannak még a játékban fegyverfejlesztési lehetőségek, megnyitható naplók, és egy négyszemélyes multiplayer mód is, de egyik sem olyan elem, ami számottevően megnövelné a játék szavatosságát.

Cserébe viszont kapunk egy igencsak feszes sztorit, izgalmas játékmenetet, és változatos helyszíneket. Bár a grafika a játék saját idejében sem számított csúcsnak, nem lehet nem megbámulni a poros sivatagi kisvárosokat, kanyonokat, sötét éjszakába burkolódzó mamutfenyőket, a naplementében fürdőző sziklákat.
Unatkozni egy percig sem lehet, mert szinte mindig lövöldöznünk kell, vagy fedezékbe vonulnunk, ez nem az a lassabb, pepecselősebb sandbox-vonal, amit a Redemption képviselt, és ami sokaknak nem jött be, mert esetleg monotonná tette az élményt, nem. Itt egy nagyon minimális sandbox-feeling azért tapintható időnként, Brimstone városában, ahol fegyvereket, és plusz eszközöket vásárolhatunk, de ezen kívül egy csőjáték a Revolver, rövid történettel, az viszont legalább kellőképp érdekes, feszes tempójú, és többszöri nekifutásra sem unalmas.

Jó hír azoknak, akik annak idején a szívükbe zárták a játékot, és akik most, a cikk olvasása közben esetleg kedvet kaptak annak kipróbálásához, hogy a Red Dead Revolver letölthetővé vált PlayStation 4 konzolra, annak teljes pompájában, és kissé felturbózott textúrákkal. A PlayStation Store-ban 4590 forintért vásárolható meg, ami elhanyagolható ár azzal szemben, hogy valóban egy eseményekkel teli, élvezetes szoftvert kapsz, amin ugyan fogott az idő vasfoga, nem is kicsit, de ha képes vagy ezt elnézni, egy nem mindennapi élményben lehet részed. A régi motorosoknak hadd ne mondjam, hogy erősen ajánlott a beszerzése, remek nosztalgiavonat, jó volt újra találkozni ezzel a világgal, a karakterekkel, és a rengeteg emlékezetes tájjal, akik viszont most hallanak róla először, vagy esetleg eddig kimaradt nekik, azok is tehetnek vele egy próbát.

...ha mást nem, legalább meglátják, honnan is indult el ez az egész.

(A program megvásárolható a PlayStation Store-on, ára 4590Ft.)

1-4 players
20MB save size
DUALSHOCK®4 Vibration Function
Remote Play
HD Video Output 720p / 1080p
2.2GB
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
14. Onimushaman  Szerkesztő
2016.11.11. 18:19:13
LV24
Válasz 12. Richard üzenetére:
Most vettem meg akcióba az amcsiról.
señor
13. Lucsy  PlayStation.Community tag
2016.11.09. 16:14:39
LV12
Válasz 7. Greg üzenetére:
"nekem is kimaradt" -> "A Redemption-höz képest elég fapados."

Ok.
nagy volt a pofam, elnezest kerek
12. Richard  PlayStation.Community tag
2016.11.09. 09:24:02
LV5
Ps2-n végigtoltam, de most nem kezdeném újra. Jó előfutára volt a Red Dead Redemptionnak, de szerintem ez sovány a mai játékosoknak.
Egy újra kiadott, "ezer éves" címért én sokallom a 4590-et.
Kb. mint a régi filmek visszahozása vászonra, teljes jegyáron.
Szerintem simán oda lehetett volna szórni ezer párszázért a népnek.
11. Greg  PlayStation.Community tag
2016.11.08. 13:33:40
LV25
Válasz 9. VictorVance üzenetére:
Biztos feszesebb játékmenet hiszen nem olyan nyitott mint a Redemption. Ami még tetszett western témában az a Call of Juarez első két része.
LV426
10. Greg  PlayStation.Community tag
2016.11.08. 13:29:59
LV25
Válasz 8. Masamune üzenetére:
Bocsánat. ;)
LV426
9. VictorVance  Szerkesztő
2016.11.08. 12:46:45
LV18
Válasz 7. Greg üzenetére:
Lehet, hogy a Redemption-höz képest fapados, viszont, ha a Revolver tartalomban nem is ver rá arra, sztoriban azért eléggé megszorongatja.
Sokan panaszkodtak arra, hogy unalmas, monoton, viszont a Revolver szinglije, pályái talán érdekesebbek, de az tuti, hogy sokkal feszesebb az egész. Sajnos ennek az a hátulütője, hogy rövid a játék, de az újrajátszási faktor nagyon magas.
Örülünk?
8. Masamune  PlayStation.Community tag
2016.11.08. 12:34:52
LV14
Válasz 7. Greg üzenetére:
LOL. Tudod milyen kurva jo multija volt? Milyen jo szinglije. Jahj Greg, mindig csalodast okozol. :)
"Na de Gyurma Gyuszi!"
7. Greg  PlayStation.Community tag
2016.11.08. 07:45:42
LV25
Anno ez nekem is kimaradt és most már ki is fog. A Redemption-höz képest elég fapados.
LV426
2016.11.08. 00:31:20
LV3
Nagyon jo iras a jatekrol, tok jo volt olvasni
A bustle in your hedgerow.
5. seeYOUsoon  PlayStation.Community tag
2016.11.07. 19:08:58
LV5
nekem teljesen kimaradt, nagyon jó kedvcsináló írás, majd az év végi káosz után beszerzem.
..loading, please wait..
4. ColdHand  Szerkesztő
2016.11.07. 17:23:54
LV22
Válasz 3. Jordan1985 üzenetére:
Mondjuk az, aki szeretne vele egyet nosztalgiázni.
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
2016.11.07. 16:48:04
LV2
Vicc árba lövik be ezeket a ps2es gameket...4600ft...2700ftba vettem meg igen akcios a Resi Revalations 2-t...Ebbe az arba meg kapom a Heavy Raint meg a Beyondot egyűtt kb...Nem tudom ki veszi meg ezeket...
2. vintezis  PlayStation.Community tag
2016.11.07. 14:01:17
LV3
+1
Imádtam anno, többször végig is vittem, de azért 4600-ot nem ér most...
PSN ID: vintezis-hun
1. ColdHand  Szerkesztő
2016.11.07. 11:33:01
LV22
Anno kimaradt, ahogy a Redemption is, pedig vagy 3 éve itt porosodik a polcon a GotY kiadás. Utólag biztos, hogy nem szerzem be, akkor már inkább a PS2-es GTA sorozat, vagy a Primal.
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Trüberbrook (PS4, PSN)
2019.12.14. 11:02 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Das Geheimnis von Twin Peaks. Vagy valami ilyesmi…
Narcos: Rise of the Cartels (PS4, PSN)
2019.12.13. 12:37 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: HTB
A csikó lát.
Outer Wilds (PS4, PSN)
2019.12.12. 11:41 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Az élet, a világmindenség, meg minden.
Megalith (PS4, PSVR, PSN)
2019.12.11. 21:38 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
Halálosztó fagyi.
THE OUTER WORLDS (PLAYSTATION 4)
2019.12.09. 19:02 Játékteszt
21 hozzászólás
Szerző: MolonLave
A lelkem (és a testem, meg úgy mindenem) a vállalatot illeti meg.
Yakuza 4 Remastered (PS4, PSN)
2019.12.09. 11:59 Kedvcsináló
2 hozzászólás
Szerző: GrayFox
A négyfejű sárkány.
Door Kickers: Action Squad (PS4, PSN)
2019.12.06. 12:18 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Szolgálunk és rád rúgjuk az ajtót!
Paper Dolls Original (PS4, PSN)
2019.12.04. 18:36 PlayStation Network
15 hozzászólás
Szerző: Petunia
Rettegés a Csing-dinasztia korából.
Woodle Tree Adventures Deluxe (PS4, PSN)
2019.12.04. 18:26 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Melyik a legkisebb favicc? A fűrészpor...
TERMINATOR: RESISTANCE (PLAYSTATION 4)
2019.12.02. 14:09 Játékteszt
12 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Trashminátor.