PlayStation.Community

2016.11.01. 11:25 Játékteszt
35 hozzászólás
Szerző: HTB
Értékeld a cikket!
Vadász Sanyika esete a prömier líggel.

A fociszimulátorokra különösen igaz, hogy nehéz nemhogy minden évben, de akár pár évente is valami újat felmutatni a szokásos hangzatos marketing vackokon kívül. Maradnak hát az újrahasznosított ötletek (interaktív gólöröm), a nemek közötti egyenjogúságra (és nem mellesleg a kanadai piac pénztárcáira) rájátszás a női válogatottakkal, idén pedig a mindenki által várva-várt (?), két évig fejlesztett történet, Alex Hunter utazása – párszor már látott ötletek ellopkodása. Persze ez utóbbit lehet jól csinálni, a nagy (és sajnos idő hiányában mostanában hanyagolt) kedvencem, az Overwatch is annyi eredetiséget tudott felmutatni, mint amennyi esélye van mondjuk a Zalatnaynak bankhitelre, mégis imádom, szóval lehet ezt jól és ügyesen is. Az EA Sports viszont egyfajta biztonsági játékra rendezkedett be, ennek fényében különösen bántó, hogy egy igazából OK, de semmivel sem előremutatóbb 14-16 órás sportdrámát kapunk.
Ellopott ötlet, kérdezed joggal? Nos, nem egy flash alapú böngészős focis játék volt az elmúlt években, ami valami hasonlóval próbálkozott: volt egy, amit munkahelyemen unalmasabb pillanatokban nyomkodtam is bőszen – nem azért, mert akkora élmény lett volna játszani vele, egyszerűen az angol megyeháromból' összekukázott focistákkal és hasonlóan nívós színészekkel, illetve egy-két nagyobb névvel felvett videók teljesen jól elszórakoztattak. Lehetett benne barátnőzni, lakást venni, szurkolókra szert tenni, kocsikat gyűjteni, élni a vida locát ezerrel; amikor a FIFA 17 kapcsán beharangozták a Journey-t, valami hasonlóra számítottam, csak az EA féle megalomániával. Sajnos csalódtam.
Hunter – és bár nem gondoltam, hogy valaha ilyet írok FIFA játék kapcsán, de megpróbálom nem elspoilerezni a FIFA történetét – a valóságban amúgy nem létező angol utánpótlás terméke. A többi fiatal közül kitűnve már kapja is a szerződést az angol első osztályba, gyerekkori barátjával együtt az általunk választott csapatba, hogy aztán – és itt jön az EA-féle dramaturgia és pátosz – a földről felállva mutassa meg mindenkinek, hogy ő itt a Jani (Sanyi). Ami miatt mérges voltam: hiába a Mass Effectet eszembe juttató párbeszéd lehetősége az interjúk során az edzővel, vagy csapattársainkkal, mégis minimális a ráhatásunk a történet folyamára. Hiába játszottam tökéletesen csapatom amerikai felkészülési tornáján (itt azért izgultam, hogy a derék jenki rendőrök derék jenki szokás szerint majd lelövik szegény Huntert, akiről így már sejtheted, hogy nem egy általad megalkotott valaki, hanem egy predesztinált kinézettel bíró fekete-angol srác), ugyanúgy csak húsz perceket kaptam a meccsek végén. Hiába nyaltam be tövig az edzőnek meg osztogattam a gólpasszokat, a történet közepe felé szemrebbenés nélkül kerültem mellőzésre, a meccsek között pedig a kettő, esetenként egy edzéses minijátékot leszámítva nem csinálhattam túl sok mindent: nem cseszhettem el a pénzemet jachtokra és kokainra, nem vásárolhattam harmadik félként tulajdonosi jogokat játékosok felett (pedig biztos lett volna egy-két angol edző, aki kiokít ennek hogyanjáról), nem szerethettem el csapattársam nőjét, nem kérhettem el ügynököm Bentley-ét, hogy szanaszét zúzhassak vele mindent (hiába a Frostbite engine...), gépszerűen haladtam előre a középvacak történet középvacak fordulatai között, közben nyitottam meg a hasznosabbnál-hasznosabb álomfoci jutalmakat (nem voltak azok), és átkoztam az EA Canada-t, hogy Alex Hunter utazása ennyire kiszámítható és unalmas.

A történet ráadásul annyira pályához kötött, hogy csak az angol első osztályban játszható, pedig gyakorlatilag ugyanígy szerintem simán megállta volna a helyét bármelyik másik nemzet élvonalában is. Értem én, hogy az angol piac a vásárlóerő jelentős része, de már attól is hideg futkosott a hátamon, amikor a játék telepítés közben odavágott egy Chelsea – Man UTD kupadöntőre (Conte miatt duzzogva, de kiválasztottam a Chelseat, kuncogtam is a végén, amikor pont egy négyest sikerült gurítanom a manchestereiknek, itt még egész elhittem, hogy ez fociszimulátor). Mindegy, rágtam a körmömet Hunterért és mindent megtettem, hogy ne ő legyen a legújabb Pogba, hiszen minden épeszű ember tudhatja mostanra, hogy az angol bajnokság egy játékos-temető. Szóval nagy innováció nincs, gyakorlatilag kaptunk egy átvezető animációkkal tarkított "Be a Virtual PRO"-t, ami mondjuk így is egy fokkal vonzóbb lett, mint az alapmód, de nem volt tőle semmi hűbazmeg' érzésem; kíváncsi vagyok, lép-e jövőre valamit erre a Konami és lehet-e majd virtuális focistánkkal a japán metrón a kawaii lányokat molesztálni, vagy együtt fürdeni a mostohahúgunkkal.

Visszakanyarodva azonban a FIFA-hoz, a másik nagy vonzereje a programnak a ’09-es FIFA-ban bevezetett, majd a ’13-asban tökéletesre hangolt La Liga Go - szerezd hát meg az egész Barcelona-t Ultimate Team, ami a világ pár legveszélyesebb függőségeit (kártyapaklik, aukciós ház, foci) gyúrja össze egy virtuális álomfocira. Vannak itt offline és online bajnokságok, draftok, heti bajnokságok, limitált paklik – milliónyi lehetőség és csábítás, hogy valós pénzünket FIFA pontokra költhessük és tömhessük a kiadó zsebeit. Megjelenéskor volt promó esemény (a PS3-on 2013-ban létrehozott csapatomat nem szerette, úgyhogy ebből kimaradtam, hurrá) bezsebelhető arany játékosokkal meg nagy csinnadratta; igazából az Ultimate Team a vadkapitalizmus legjobb leképzése, természetesen idén sem volt szerencsém (utoljára a ’14-ben húztam egy Rooneyt és építettem az árából egy faja Serie A csapatot, ma már persze Rooney-ért sem kapna sokat az ember, tudod, mondtam, játékos temető) kártyák terén, csakúgy potyogott a középszerűség, de az aprópénzből összevásárolt tizenegyemmel még így is sikerült pár feketékkel (nem úgy, te kis előítéletes, fekete kártyákkal) megpakolt klubbot eltipornom, akik biztos örültek a kontrázásra felhúzott taktikámnak, amivel egy lövéssel intéztem el a meccset gyakorlatilag.
Az online meccsek minősége még mindig csalóka, sokszor volt, hogy zöld kapcsolatot prognosztizált a program a mérkőzés előtt, mégis akkora beakadások voltak, hogy a hajamat téptem az idegtől. Ettől függetlenül még mindig nagyon addiktív a FUT, jövő szeptemberig simán el lehet lenni vele, manipulálni a piacot, felvásárolni a normálisabb ír játékosokat Szent Patrik napjára, telecseszni a piacot félmillió zsetonra beárazott Denis Suarezzel, hátha valami idióta rábök, ésatöbbi'. Legendás játékosok továbbra is X exkluzivitást élveznek, ami számomra azért különösen fájó, mert gyermekkori hősöm és örök kedvencem idén bekerült a pantheonba (őt is Sándornak hívják, és nem, nem a Torghelle).

...és akkor elérkeztünk a számomra legfájóbb ponthoz, a játékmenethez. Az idióta tizenegyesek maradtak idióták, de ezúttal a szögletek is csatlakoztak a buliba, ahol egy célkereszttel tudjuk a labda érkezését állítgatni, míg az erősség a beadás mélységét befolyásolja - nem szerettem. Még kevésbé azt a statikusságot, amit meccsek közben tapasztaltam, miközben sírtam vissza az idei PES dinamikus és ügyesen finomra hangolt játékmenetét. Nagy volt a kontraszt a kettő között és számomra idén csúcsosodott ki az egész hacacáré, egyszerűen furcsán éreztem magam a PES labdafolyamát követően ebben a robotikusnak ható katyvaszban (igen, full manuálisra állítottam idén is a passzokat meg mindent, de így sem adta). Visszatér egy korábbi FIFA betegség is, azaz a gyors játékosok abuzálása (főleg online), idén megint a mérgezett egerekbe érdemes fektetni a mozdíthatatlan betonfalak helyett.
Félreértés ne essék, nem rossz a FIFA játékmenete, csak kiszámítható, a focinak pedig pont a háttérben rejtőző kiszámíthatatlanság adná a lényegét.
A külsőségek terén a zenék és a kommentátorok a szokásos FIFA minőséget hozzák (előbbiek terén ki-ki döntse el, hogy ez mennyire jó vagy sem), szóval a villogás adott, illetve a Frostbite motor jót tett az eddigi viaszbábú játékos fizimiskáknak, egész emberszerű ocsmányságok rohangálnak idén a pályán.

Muszáj visszautalnom megint a PES-re, a két program csatája számomra a tipikus Real Madrid – Atletico Madrid párharcot tükrözi. Lehetnek az utóbbinak is jó pillanatai, de a belepumpált dollármillióknak köszönhetően, amikor igazán számít, mindig az előbbi nyer, ha megérdemli, ha nem. Így van ez a FIFA-val is, megteheti, hogy játékmenet terén gyengébb legyen a nagy riválisnál, a máz úgyis teszi a dolgát, hiába hányunk már a sok cukortól – valami ilyen kedves szavakkal szeretném most egymásnak ereszteni a két rajongótábort a mosh pitben.

(A játékot megvásárolhatod támogatónk, a Konzolok Szervize budapesti boltjában, vagy webshopjából meg is rendelheted, ha nem akarsz - vagy tudsz - kimozdulni érte.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
35. A-matesz  PlayStation.Community tag
2016.11.13. 02:35:34
LV2
Válasz 29. Penge70 üzenetére:
te szerencsétlen...
Fino alla Fine
34. martin  Főszerkesztő
2016.11.09. 22:48:03
LV27
Válasz 32. jones üzenetére:
Lehet túl profi vagy. Én a lényeget megtudtam amatőrként.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
33. jones  PlayStation.Community tag
2016.11.09. 18:20:07
LV1
Válasz 30. Bandage_520 üzenetére:
Meg a teremfoci...
32. jones  PlayStation.Community tag
2016.11.09. 18:18:44
LV1
Válasz 31. martin üzenetére:
Ha így is lenne attól még a teszt ugyan az. 94 óta játszom focis játékokkal, többnyire testvérrel, baráttal(offline). Még a Segasztok nevezetű műsorban (gondolom ismerős) a FIFA 94 tesztje alapján döntöttünk a Mega Drive 2 megvétele mellett.Mindig a tesztek alapján döntöttünk az aktuális foci játék mellett mert akkor tudtuk mit kapunk de öt éve kb nem tudok a tesztekre alapozni mert mindig kitérnek a másik játékra ami számomra érthetetlen. Online rész felsorolva és kész. Mint írtam offline szoktam játszani mellettem ülő személy ellen. Egymás vagy a gép ellen kupákat, bajnokságokat. Ezekről a tesztek alapján semmit nem tudok meg. Ez frusztrál.
31. martin  Főszerkesztő
2016.11.07. 12:03:57
LV27
Válasz 27. jones üzenetére:
És mi van akkor, ha a véleményed tökéletes ellentéte az igaz?

Mi van akkor, ha a te véleményed elfogult a FIFA-val szemben? Ha hozzászólásod inkább provokatív jelleget öltött a frusztráltságod miatt, mert a PES egy ponttal többet kapott?
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
30. Bandage_520  PlayStation.Community tag
2016.11.06. 21:51:12
LV5
Annakidején a FIFA '98 volt nagyon jó bulijáték. Le lehetett verni a kapust is... Jópofa volt.
29. Penge70  PlayStation.Community tag
2016.11.05. 20:45:25
LV22
-1
Válasz 25. A-matesz üzenetére:
" De ez mint csak építő jellegű kritikaként írom."

te meg az "építő jellegű kritikák"
húúú, baszdmeg :D :D :D
28. hajzi  PlayStation.Community tag
2016.11.05. 17:07:54
LV4
Válasz 27. jones üzenetére:
OMG :D
HALA!
27. jones  PlayStation.Community tag
2016.11.05. 08:46:16
LV1
Válasz 23. martin üzenetére:
Ugyan az. Nem megyek bele egyesével azokba a dolgokba ami miatt írtam az előző hozzászólásom. De látom más is észrevette, hogy kicsit hiányos, egy egész játékmódot kihagyó irománnyal van dolgunk, és véleményem szerint elfogult a PES-el szemben. A teszt inkább provokatív jelleget öltött magára a teszt író frusztráltsága miatt. A harmadik képen látszik, hogy Evrának 48-as a fittnese. Ami azt jelenti, hogy eleve felezett energiával kezd a következő meccsen. Ami azt jelenti, hogy hamar fárad, nem tud annyit sprintelni, csökken a passz hatékonyság stb stb. Így nem lehet véleményezni egy játékot pláne nem összevetni egy másikkal.
26. martin  Főszerkesztő
2016.11.04. 23:56:18
LV27
Válasz 25. A-matesz üzenetére:
Vettem az adást.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
25. A-matesz  PlayStation.Community tag
2016.11.04. 23:36:19
LV2
-1
Válasz 23. martin üzenetére:
Én úgy fogalmaznék kicsit hiányos. Gondolok itt a megújított részletesebb karrier módra amiről szó sem esik illetve részletesebben is ki lehetett volna szerintem térni az Ultimate Teamben lévő újításokra is talán. De ez mint csak építő jellegű kritikaként írom.
Fino alla Fine
24. soliduss  A Krónikás
2016.11.03. 08:51:43
LV25
Válasz 21. jones üzenetére:
húúú... ez most fájt ...
23. martin  Főszerkesztő
2016.11.03. 08:18:30
LV27
Válasz 20. jones üzenetére:
Ha ez a teszt összehányt, a te véleményed ebben a stílusban mi?
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
22. hajzi  PlayStation.Community tag
2016.11.02. 20:39:21
LV4
Válasz 21. jones üzenetére:
Akk nyisd ki a szemed jobban...
HALA!
21. jones  PlayStation.Community tag
2016.11.02. 20:01:28
LV1
Válasz 4. hajzi üzenetére:
"mêgis hiânyzik vagy 7 jâtêkos arca" Nem tudom, hogy milyen tv-d van de én meccs közben nem látom részletesen a játékosok arcát.
20. jones  PlayStation.Community tag
2016.11.02. 19:57:09
LV1
Összehányt teszt, több mint egy hónappal a megjelenés után. Denis Suárez maximum ára pedig 10000 zseton így a piac nem lehet tele félmilliós kártyákkal.
19. hajzi  PlayStation.Community tag
2016.11.02. 17:32:13
LV4
Válasz 18. ymmoTS üzenetére:
Jobb is játêkmenetben a 15...
HALA!
18. ymmoTS  PlayStation.Community tag
2016.11.02. 10:54:25
LV4
Számomra a fifa mindig is tökéltes party játék lesz, amit 4-5 évente megveszek. Olyan minimális változások vannak benne , amire egyszerűen sajnálom a pénzt. Fifa 15 megvan, szerintem legközelebbi már PS5re veszek, ha egyáltalán lesz olyan
So.. this is what it feels like
17. hajzi  PlayStation.Community tag
2016.11.01. 19:46:56
LV4
Válasz 15. Penge70 üzenetére:
Ja , így mâr tiszta :D
HALA!
16. Penge70  PlayStation.Community tag
2016.11.01. 19:43:49
LV22
Válasz 13. Onimushaman üzenetére:
az kimaradt de pótoltam, jól tetted, hogy 7 pontot adtál rá :)
15. Penge70  PlayStation.Community tag
2016.11.01. 19:43:02
LV22
Válasz 14. hajzi üzenetére:
jááj, na még egyszer:

"a te tesztedben megtalálod a véleményem a játékról"

vagyis, a PSC-n lévő a "teteszted" című lehetőségben, leírtam a véleményemet a játékról
http://playstationcommunity.hu/user-review/92
14. hajzi  PlayStation.Community tag
2016.11.01. 19:33:15
LV4
Válasz 12. Penge70 üzenetére:
Huha lehet összekeversz valakivel...Ên nemírok,kêszítek teszteket!
HALA!
13. Onimushaman  Szerkesztő
2016.11.01. 18:11:01
LV24
Válasz 6. Penge70 üzenetére:
Tavaly 7-et kapott.
señor
12. Penge70  PlayStation.Community tag
2016.11.01. 17:39:25
LV22
Válasz 10. hajzi üzenetére:
A fiam megvette :)
A te tesztedben megtalálod a véleményem a játékról
11. martin  Főszerkesztő
2016.11.01. 17:19:04
LV27
Válasz 8. A-matesz üzenetére:
Hát hova cseppenjen, ha nem oda? A kabátzsebébe?
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
10. hajzi  PlayStation.Community tag
2016.11.01. 17:11:29
LV4
Válasz 7. Penge70 üzenetére:
Ne sok hibával találiozta a PES -ben...Megvetted?
HALA!
9. A-matesz  PlayStation.Community tag
2016.11.01. 16:32:56
LV2
Válasz 7. Penge70 üzenetére:
Köszönjük Emese...!
Fino alla Fine
8. A-matesz  PlayStation.Community tag
2016.11.01. 16:29:43
LV2
Válasz 6. Penge70 üzenetére:
Csak nehogy a gatyádba csöppenj ettől.
Fino alla Fine
7. Penge70  PlayStation.Community tag
2016.11.01. 16:29:42
LV22
-2
Válasz 4. hajzi üzenetére:
Olyan szinten szánalmas ez az idei FIFA, hogy még a hibáktól hemzsegő PES is túltesz rajta mindenben :D
6. Penge70  PlayStation.Community tag
2016.11.01. 16:28:11
LV22
-1
Ezt is megéltem, a "kötelező" 9 helyett 8 pontot kapott a FIFA :)
5. A-matesz  PlayStation.Community tag
2016.11.01. 16:07:55
LV2
+2
Sokszor sok helyen leírtam.Az "új" motorral sikerült létrehozni egy nagy pályás futsalt. Rengeteg életszerűtlen dologgal van tele. A felgyorsított játékmenet gyakorlatilag nem teszi lehetővő a taktikázást ,bele vagy kényszerítve a 3 támadós rendszerbe. Az győz aki jobban tud kényszerítőzni ebből is fakad online a sok gólos meccsek.És most csak épp h csak karcoltam a dolgok felszínét..!

Ami meg a PES-t illeti lehet jobb szebb de tartalmilag kb a Fifa 09-10 szintjén mozog a mai napig. A my Club kb az Ultimate Team karikatúrája. Semmi olyan újat nem tud adni ami napi szinten legalább 1-2 órára a gép elé vigyen illetve kihívást jelentsen.
Fino alla Fine
4. hajzi  PlayStation.Community tag
2016.11.01. 14:39:24
LV4
1 napja van nállam a jâtêk...De mâr most előjöttek olyan dolgok amitől idegbeteg leszek! Sablonos,csalő jâtêkmenet darabos animâciók testen ês lâbakon âtrepülő labdâkkal! + Rengeteg jâtêkos nincs lemodellezve...Elêg csak a Real Madridot említenem akikkel kizârőlagos szerzðdest kötött az EA mêgis hiânyzik vagy 7 jâtêkos arca...Jâtêkmenetben,animâciókban,fizikâban sokkal jobb lett idên a PES + A gêpemen talâlható Options File kijavított minden licensz gondot._. Nâllam a PES anyerő!
HALA!
3. B_Renato97  Szerkesztő
2016.11.01. 12:33:15
LV4
Szerintem, nem lett ennyire rossz az idei FIFA, a 8 pont rendben van viszont a tesztben nem sok pozitívumot olvastam. Az UT az olyan amilyen pontosan tudjuk, viszont amit hiányoltam az a karrier mód, sajnos nem esett róla szó, pedig egész jók lettek ezek a pénzügyi dogok. Kicsit olyan érzésem lett mintha tényleg csinálnék valamit és nem csak igazolnék majd meccseket játszani. A másik ami a PES - FIFA összevetésben nálam mindig rossz szájízt hagy maga után, hogy míg a EA focis játékában Chelsea - Manchester United meccs van a telepítés alatt addig a Konami által kiadott játékban ez a párosítás London Blue - Manchester Red lenne. Tudom lehet állítgatni meg minden de ez akkor is gáz...
2. Lotar  PlayStation.Community tag
2016.11.01. 12:09:50
LV18
Válasz 1. Lotar üzenetére:
De egy F2P Fifa UT se lenne rossz . Hallod EA ? :)
psn/sen id: pcpmate
1. Lotar  PlayStation.Community tag
2016.11.01. 12:09:05
LV18
Remélem , h idén is jön egy F2P verza PES 2017 MyClub . Hallod Konami ?:)
psn/sen id: pcpmate
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
FIFA 17
Electronic Arts
Látványosság:
Játszhatóság:
Szavatosság:
Kiemelkedő
Zene / Hang:
Kiemelkedő
Hangulat:
8/10
Pozitívum
Aki hajlamos rá, a ’18-as FIFA-ig ezzel az egy játékkal simán kihúzza
Negatívum
A csillogó külső öregedő és egyre csúfulóbb belsőt takar

MARTIN BELESZÓL
Akkor idén a PES az erősebb, egy ponttal.