PlayStation.Community

2016.10.24. 11:20 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Értékeld a cikket!
A 30 éves szűz kalandjai.

A '90-es években világkorukat élték az úgynevezett FMV (Full Motion Video) technológiával készült játékok. Akkoriban jó ötletnek tűnt, hogy (amatőr) színészeket felvonultatva élőszereplős, vagy CGI jeleneteket rögzítsenek egy kaland, akció, point & click játékhoz, vagy akár egy interaktív filmhez. Leginkább PC-n, SEGA CD-n és 3DO-n jelentek meg ilyen alkotások, de az eljárás tiszteletét tette jó pár PlayStation játékban is. A Splendy Interactive és a Wales Interactive (Soul Axiom) megpróbálta bebizonyítani, hogy napjainkban is megállja a helyét a technológia.

A The Bunker egy interaktív pszichológiai horror/thriller film, aminek a története egy alternatív 1986-ban kezdődik. Akkor ugyanis bekövetkezni látszott az, amitől mindvégig rettegtek az emberek a Hidegháború alatt. Londontól nem messze egy földalatti óvóhelyen nagy a sürgés-forgás, hisz kitörni igyekszik az első atomháború, mellesleg a személyzet egyik tagja is pont ezt a pillanatot "választotta", hogy világra hozza gyermekét. A szülés komplikációmentesen lezajlik, de a kis John felsírásának pillanatában a felszínen milliók sikoltanak fel és hallgatnak el hirtelen örökre.
Az időben rögtön ugrunk is harminc évet, amikor John édesanyja a halálos ágyán készül megtérni a teremtőhöz, de távozása előtt még megígérteti a fiával, hogy tartsa be a rutinokat, ne menjen le a többi szintre és csak akkor hagyja el a bunkert, amikor már nincs más választása. A nő halálát követően John marad az utolsó élő ember a bunkerben. Száztizenegy nappal később lehetünk főszereplőnk segítségére, hogy betartathassuk vele az anyjának tett ígéretét. Szinte minden simán megy egészen a harmadik napig, amikor a rendszer megadja magát egy kiégett biztosítéknak hála. Nincs más hátra mint megkeresni a karbantartási leírást és a benne foglaltak szerint hárítani a hibát. A gond csak az, hogy a biztosítéktábla egy szinttel lejjebb van...
Amit eddig leírtam, az a nagyjából két órás sztori első tizenöt perce. A játékmenet annyiból fog állni, hogy egy adott momentumban a kurzorral meg kell keresnünk a lehetséges interakciók ikonját, amikre rábökve továbbgördíthetjük a cselekvést és így a történetet. Ezenkívül adódhat még olyan spéci input, hogy a képernyő egy adott pontján kell szélsebesen nyomkodni a gombot, vagy hogy egy pöttyöt kell a helyére húzni. Az aktuális feladatokon túl lehetőség van a személyzet által írt jegyzetek megtekintésére, a számítógépeken tárolt fájlok elolvasására, vagy a kazetták meghallgatására, hogy ezekkel is mélyebb mederben folyjon a történet. De összegyűjthetjük John gyerekkori bábukollekcióját is, aminek darabjai szétszórva hevernek itt-ott a padlón.

Komoly hibákról a műfajból adódóan nem igen tudok írni. Talán annyit, hogy jobb lett volna, ha egy-két választásunk, vagy cselekvésünk némi következménnyel jár, vagy esetleg halállal, mert csupán a gombnyomkodós részeket tudjuk elrontani, amiért kb. öt perccel hajít minket vissza a program a filmben. Megfigyelhető az is, hogy míg az első negyven percben mondhatni szabadon mászkálhatunk, egy bizonyos ponttól már teljesen lineáris a történet iránya a stáblistáig. A sztoriban is akad egy rész, aminek nem teljesen értettem a miértjét, de lehet az én készülékemben van a hiba. Azt viszont sehogy se tudtam felfogni, hogy miért pont kábelfektetés közben kell befalni a napi babkonzervet, vagy hogy miért kell esti mesét olvasni a halott muternek.

Ezektől eltekintve nekem bejött a program, illetve a film. Ha valamit eltaláltak a készítők, akkor az a zenei aláfestés, ami stabil támaszt nyújt a hangulatnak, legyen az a pillanatnak megfelelően felspannoló, nyugtató, vagy éppen vérfagyasztó. A hangulat részét képezik még a jumpscare-ként felbukkanó bevillanások John múltjából, amik folyamatosan azt a kérdést gerjesztik, hogy „Mi a fene történt a személyzet többi tagjával?” Erre a választ a történet vége fele meg is kapjuk természetesen. A színészi játékkal sincs gond, a főszereplőt alakító Adam Brown – aki Orit alakította a Hobbit filmekben – hitelesen adja elő a karakterét és ez elmondható a többi szereplőről is, akik olyan címekben játszottak – hozzátenném, hogy nem főszerepet –, mint például a Trónok Harca, a Baljós Árnyak, vagy a Londoni Rémtörténetek. Ráadásul a felvételeket egy igazi atombunker belsejében vették fel, tehát a készítők törekedtek, hogy minél hitelesebb legyen a mozi.
Összességében a The Bunker egy remek kis interaktív film és többet véletlenül sem szabad tőle várni! Történetét olyan emberek vetették papírra, akik korábban a The Witcheren, a Somán, vagy a Broken Swordön dolgoztak. Ha nem is az első félórában, de a komolyabb eseményektől oda tudja kötni a nézőt a fotelhez. Leginkább késő este és sötétben ildomos végignézni akár egyedül, akár társasággal, vagy egy odakuporodó barátnővel.

Fejlesztő: Splendy Interactive, Wales Interactive
Kiadó: Green Man Gaming Publishing
Megjelenés: 2016.09.20.
Ár: 5.999Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 720p, 1080p
Demó: nincs
Méret: 5.4GB
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
4. Onimushaman  Szerkesztő
2016.10.24. 17:44:49
LV24
+1
Válasz 3. B_Renato97 üzenetére:
Én is így vagyok vele, a végtelen listámra felírtam.
señor
3. B_Renato97  Szerkesztő
2016.10.24. 14:52:21
LV4
Nekem kifejezetten megtetszett az a alapján ahogy felvázoltad, nálam megér egy próbát. Majd egy hideg, csendes éjszakán beszerzem, jó program lehet az unalmas esti filmek helyett.
2. VictorVance  Szerkesztő
2016.10.24. 12:20:42
LV19
Újabb cím, amit majd be kell szerezni.
Örülünk?
1. wooltur  PlayStation.Community tag
2016.10.24. 12:02:06
LV16
Mindenféleképpen beszerzem majd idővel.
R.I.P. Brúnó :-(
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Hardver - DualShock 4 Back Button Attachment
2020.02.24. 11:16 Techno
1 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pssz! Haver! Kell két új gomb a DualShockodra?
Mozi - Úriemberek
2020.02.24. 11:06 Cool-Túra
0 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az igazi gengszterek tényleg öltönyt viselnek.
Untitled Goose Game (PS4, PSN)
2020.02.23. 18:17 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Petunia
Minden idők legnagyobb rémsége.
Lornsword Winter Chronicle (PS4, PSN)
2020.02.23. 18:09 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Az unalmas tél közeleg.
Dragon Ball FighterZ - FighterZ Pass 2
2020.02.21. 19:39 Kedvcsináló
0 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Folytatódik a küzdelem.
Beholder 2 (PS4, PSN)
2020.02.21. 16:39 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: nadasurf
"Leugrani egy szikláról és zuhanás közben szárnyat építeni."
Patapon 2 Remastered (PS4, PSN)
2020.02.20. 16:00 Kedvcsináló
0 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
Ritmikus harci dobok háborúja.
Mozi - Ragadozó madarak
2020.02.18. 21:00 Cool-Túra
10 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Erős Nők, Akiknek Nincs Szükségük Férfiakra.
EarthNight (PS4, PSN)
2020.02.18. 20:48 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Bandage_520
Sárkány ellen sárkányfű… akarom mondani Skydive?
Dark Devotion (PS4, PSN)
2020.02.16. 13:31 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pixeles kereszteslovagok Dark Souls-a.