PlayStation.Community

2016.10.12. 13:00 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Értékeld a cikket!
Dubstep 2D-ben!

A cím alapján sejthető, hogy a Super Mutant Alien Assault nem egy könnyed kis délutáni játék. A shoot’em up témából láttunk már mindenféle próbálkozásokat; kifejezetten jókat, illetve rosszakat is. A Cybernate nevű kis fejlesztőcsapat egy igen érdekes zenei aláfestéssel próbálta emelni a játék színvonalát. Amint belépünk a menübe, egyből kezdetét veszi az őrült zenei élmény. (Azt persze nem mondanám, hogy komoly károsodást szenved a hallásunk a játék során.) Olykor, a nagy lövöldözések közepette meglepően jó hatással van egy kis hardcore dubstep "audio-élmény". Ennek ellenére nem gondolkodtam a játék soundtrack gyűjteményének a megvásárlásán. Úgy fogalmaznék, hogy érdekes az összkép, de ebben a játékstílusban még belefér és helyenként meglepően jó is lehet a hangulata.

Most, hogy megbarátkoztunk a zenékkel, érdemes magával a szoftverrel is foglalkozni, hiszen a pár fős indie fejlesztői csapat egészen élvezhető platformer-lövöldözést hozott össze. Elsőre talán furcsának és kellemetlenül hatnak a statikus pályák, hisz a játékipar jelenlegi állása szerint egy komoly játéknak hordoznia kell magában open world elemeket. Az átlag felhasználók egy autós vagy egy mezei FPS játékban is nyitott világban akarnak ténykedni, így a fejlesztők sokszor azt se tudják, mit-hogyan csináljanak, hogy minden réteg megtalálja a számítását és ne csalódjon. Ahogy az lenni szokott, ilyenkor mindig vannak, akik az árral szemben eveznek, így a Cybernate munkáját nem tudjuk beleilleszteni a jelen generáció játékai közé, sokkal inkább egy retro-élményt és életérzést kapunk, ha befizetünk az indie alien mészárlásba.

A történet csak funkcionális: megtámadják a földet a gonosz űrlények és mi vagyunk azok, akik bosszút állnak, egyedül vagy többedmagunkkal. Ahogy sejthető, a játék sava borsát nem a sztori adja, hanem maga a játékélmény. A rövid tutorial után már azon kapjuk magunkat, hogy ropognak a fegyverek, robbannak a gránátok, mi pedig már 1 órája csépeljük az ellenfeleket. A játékmenet nem túl bonyolult: adott egy fegyveradagoló állomás, ami random dob nekünk valami aprító eszközt. Viszonylag sok fegyver közül tud sorsolni nekünk a gép már a játék elején is, azonban, ha szorgosan nyüstöljük a gusztustalanabbnál gusztustalanabb űrlényeket, egyre nagyobb lesz a eszköz-repertoár. Ugyanígy működik a robbanó eszközöknél is, minden, amit eltudunk képzelni megtalálható, natúr gránáttól a repeszeken át a detonálható bombákig, egyedül talán a Note 7 volt, amit hiányoltam.
A játék egyik legmeghatározóbb részét azonban az élmény képezi, a hangulat, amely összefogja ezt az igen érdekes lövöldét. Mentési lehetőség igazából nincsen, minden esetben, ha meghalunk, kezdhetjük előröl az egészet. Ebből adódik a játéktermes hangulat, hogy egy gyengébb pillanatunkban keressük a százast az újabb menetért, hátha majd most sikerül leverni a bosst. A pályarészek három galaxisra vannak osztva, mindegyik végén egy bossal, aminél garantáltan mindenki megizzad. Ha nagy nehezen sikerült túljutni a következő galaxisba, ott sem lesz könnyebb dolgunk, ugyanannyi élettel folytatjuk tovább, amivel az előző pályát befejeztük, és csak abban reménykedhetünk, hogy olyan pályára kerülünk, ahol van életadagoló gép.

Amíg haladunk előre a pályavégi főgonoszhoz, több feladat is vár ránk. Akad olyan eset, hogy csak egyszerűen túl kell élnünk a rohamokat, viszont olykor kapunk bonyolultabb feladatot is, mint például tartályok átcipelése A pontról B pontra. Nem nevezhető egyszerűnek a dolog, főleg akkor nem, ha hemzsegő ellenségek keresztezik az utat. Természetesen, ahogy haladunk előre, a segítő gépekből is egyre több lesz, azonban a játék ettől nem válik sokkal könnyebbé, maximum a repertoárunk bővül. Ha ez nem lenne elég nehéz és kisujjból kirázva szaladunk végig a pályákon, akkor sem kell elkeserednünk, hiszen van még kettő további nehézségi szint. Természetesen a mazochistáknak is kedveskedtek a fejlesztők, mégpedig egy minden igényt kielégítő Endeless móddal.

Tehát, ha van, aki imádja az ilyen játéktermes hangulatú lövöldéket és nem rettenti el a néha már drogos szinte lecsúszó dubstep zene, akkor mindenképpen érdemes tenni vele egy próbát, akár egy leértékelés keretében beszerezni, megbánni nem fogja senki. Aki pedig nem annyira fogékony a témára, annak is bátran ajánlom, hogy próbálja ki, hiszen az ár-érték arányt szem előtt tartva egészen kellemesen el lehet vele bohóckodni. Ha pedig egy elvetemült haverunkat, barátnőnket is rátudjuk venni, hogy segítsen pár pályát végigvinni, kifejezetten szórakoztatóvá válik a szuper mutáns alienek elpusztítása!

Fejlesztő: Cybernate
Megjelenés: 2016.07.12.
Ár: 3690Ft
Játékosok száma: 1-2 játékos
Kép: 720p,1080i,1080p
Méret: 83.6MB
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
3. B_Renato97  Szerkesztő
2016.10.15. 11:18:03
LV4
Válasz 1. JediEco üzenetére:
Örülök, hogy tetszik a teszt, élvezetes volt kipróbálni, átélni ezt a játékstílust. Magamtól biztosan nem kezdtem volna bele egy ilyen őrült dubstep kalandba :D Azért meg kell hagyni megvan a maga feelingje.
2. martin  Főszerkesztő
2016.10.14. 20:50:00
LV27
Válasz 1. JediEco üzenetére:
Nekem a pálya rajza annyira nem adja, de a figurák nagyon szépek.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1. JediEco  Szerkesztő
2016.10.14. 19:45:42
LV3
Gyóóó, szeretem dáptep-et, de ez a zene egy idő még engem is kiakasztana. :) Viszont a játék szerintem gyönyörű (imádom az ilyen szépen kidolgozott retro-grafikát). A játék címe pedig nem sokkal marad el az all-time best lényegretörő címtől (Supersonic Acrobatic Rocket-Powered Battle-Cars). :D
Köszi a tesztet, jáó lett.
"Néha tanácstalan vagyok, mint egy kisközség!"
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Mozi - Volt egyszer egy... Hollywood
2019.08.20. 12:31 Cool-Túra
18 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Hollywoodi (rém)álom.
Everybody's Golf VR (PS4, PSVR, PSN)
2019.08.20. 12:19 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Akkor sem megyek ki a szabadba golfozni!
Blast Zone! Tournament (PS4, PSN)
2019.08.16. 09:15 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: GrayFox
A lemásolt házifeladat esete.
Songbird Symphony (PS4, PSN)
2019.08.15. 12:01 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
"Hajnalonta engemet / gerle-galamb költöget"
Mozi - Halálos iramban: Hobbs & Shaw
2019.08.15. 11:48 Cool-Túra
6 hozzászólás
Szerző: VictorVance
A macsó kopasz bácsik visszatértek.
Attack of the Earthlings (PS4, PSN)
2019.08.14. 11:30 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: HTB
A vadkapitalizmus túlkapásai.
Wolfenstein: Cyberpilot (PS4, PSVR, PSN)
2019.08.12. 20:19 PlayStation Network
14 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Cyber-langweilig.
Etherborn (PS4, PSN)
2019.08.11. 23:41 PSC egyperces
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Délutáni fejtörő.
Toki (PS4, PSN)
2019.08.10. 20:07 PlayStation Network
6 hozzászólás
Szerző: Bandage_520
Retro majomkodás.
Képregény - Megtorló: Végszó
2019.08.09. 19:00 Cool-Túra
6 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Egy utolsó megtorlás.