PlayStation.Community

2016.10.04. 22:13 Játékteszt
24 hozzászólás
Szerző: martin
Értékeld a cikket!
Far Cry: The inFAMOUS Homefront.

Amikor úgy játszom valamivel, hogy tudom, valamikor tesztet kell majd belőle írni, automatikusan olyan furmányos gondolatok kezdenek az agyamba tolakodni, melyekből egy biztosan megérik majd arra, hogy - egy általam frappánsnak tartott - keretet adva a cikknek vezérvonallá álljon össze. A PlayStation 4-es Homefront: The Revolution esetében azonban csak és kizárólag egy makacs dolgon tudtam agyalni: tudtam, hogy játszottam ennek a címnek az előző részével, de nincs az az isten, hogy emlékezzek rá, mi történet benne. Az megvolt, hogy egy PS3-as FPS-ról van szó, melyben Észak-Korea lerohanja és megszállja az Amerikai Egyesült Államokat, de sem a sztori részleteire, sem főhősere nem emlékeztem, arra meg végképp nem, hogy mi a franc volt egyáltalán a game befejezése. Így aztán nem is csodálkoztam, hogy a második epizód - ami elvileg a fejlesztők szerint reboot, azaz "újragondolás"; bár ennek célját nem értem - bevezető filmjének végén egyáltalán nem állt össze, mi is történik körülöttem.
Egy biztos: Amerika nem szabadult fel a koreai elnyomás alól, hisz a város, ahol elindultam a nagy kalandra, inkább hasonlított egy kissé futurisztikus koncentrációs táborra, mint a Szabadság Földjére.

A Revolution egyébiránt nem egy mai játék: 2016 májusának végén debütált Európában, de hozzám csak később jutott el tesztelésre. Ez igazából nem is volt baj, hisz a game kezdetben amellett, hogy framerate-oldalon csúnyán akadozott, még egy igazi gyilkos bughalmaz is volt, többek között egy olyan hibával, melynek eredménye akár "játéktörő" kiakadás is lehetett, amely tönkretette a mentett állást. (Ezen egyébként nem csodálkozom: egy olyan open world játékban, ami több tucat statisztikát és változót monitoroz folyamatosan, másodpercenként, programozó legyen a talpán, aki kezelni tudja a helyzetet...)

Szóval ott tartottunk, hogy a The Revolution, szakítva elődje klasszikus csőszerűségével, nyitott világos szisztémát kapott. Na, ez az a tulajdonság, amit a mókusvakítás benyalására rendszeresen kapható népek nagyon szoktak imádni, mondván csak az a játék éri meg az árát és érdemes pénzt kiadni érte, amiben 30+ órán keresztül csak ömlenek a küldetések és a tennivalók a delikvensekre. Nos, én nem ezek közé a playerek tartozom. Én szeretem, ha valaminek van egy erős eleje, egy izmos közepe, valamint egy letaglózó vége, és a történet egy szép ívet ír le, függetlenül attól, hogy 8 vagy 45 órás szavatosságról van-e szó.
Ennek fényében talán nem árulok el titkot, ha lemondom, hogy a játékot nagyjából 5 óra, azaz első nagy területrész teljes felfedezése és kimaxolása után olyan szinten untam meg, hogy dobtam, mint a forró cipót.
Igazából merem azt mondani, hogy ha legalább három olyan open world cuccal játszottál már PS4-en, mint például az inFAMOUS: Second Son, a Far Cry: Primal, vagy a Dying Light, akkor ebben a programban az égadta világon semmi újdonságot, egyediséget, vagy érdekességet nem fogsz találni, sőt folyamatosan azt fogod érezni minden nyomorult részletnél, legyen az grafikai vagy játékmenetbeli elem, hogy ezt már máshol láttad, de nem is egyszer. A The Revolution ugyanis olyan, mintha a felső kategóriás open world játékok eredetinek kinéző, de mégis olcsó kínai koppintása lenne, egy annyira elmondhatatlanul középszerű, íztelen, szagtalan, színtelen tucattermék, hogy az a bizonyos, évekkel ezelőtt ámokfutását letudó teszkós FILA táska hozzá képest high-fashion. (Oké, ez túlzás volt. Pont egy kategória mindkettő.)
Eleve baromságnak tartom, hogy a The Revoluton ködösen és feltűnően elnagyolt formában körülírt, igazából egyetlen "lényege" és célja Amerika, vagyis egy amerikai nagyváros megmentése. Motiváció, kihívás, játékosság - ha már egy videojátékról beszélünk - az nem sok van benne.
Én, ha már egy közhelyes, videojátékokban kismilliószor előforduló megmentésről is van szó, szeretek legalább barátokat, szeretőket, szegény ártatlanokat, vagy kisállatokat megmenteni, őrült tudósokat becserkészni; valami konkrét, személyesebb célért küzdeni. Utálok beleugrani egy tál felhígított, mindent bele fradi-levesbe, hogyaszondja' akkor most tessék csinálni a mittudoménmit', a bármit. Ahol mint egy robot, megyek el a térkép megfestett pontjára, ahol lelövök mindenkit, átkapcsolom a kapcsolót, aztán anélkül, hogy foglalkoznék vele, most valójában mennyivel lettem előrébb, megyek foglalni a következő bázist. És sajnos a The Revolution egy ilyen lélektelen játék: kapsz egy általános, semmitmondó feladatot, odamész, megkeresed a teljesen kézenfekvő bejáratot, lövöldözöl kicsit, aztán annyi - de, hogy minek csinálod ezt az egészet, az meg sem fordul a fejedben.
Félreértés ne essék: én nem mondom, hogy ez a szisztéma rossz, vagy béna, már miért is lenne az, ez minden open world game alapja. Én csak annyit mondok, hogy nekem ennél több kell, legalább valami izgasson fel, mert nekem, már uram bocsá', attól nem lesz merevedésem, hogy megigazítom a cerkám és átrakom jobbról balra. Abból a korból már kinőttem.

Az egyediség hiányától és a kisebb-nagyobb technikai / kezelésbeli hibáktól (a szoftver még múlt hónapban is patchet kapott) eltekintve a játék, még ha kicsit unottan is (pont, mint a játékos, hehehe), de teszi a dolgát. Jó például a szavatossága, hisz feladat és elfoglalni való az van benne dögivel, lejárhatod benne a lábad. Lehet gyűjtögetni is, meg motorozni és a mocival ide-oda beugratni, ami, ha nem is kiemelkedően, de legalább megtörheti a teljes íztelenséget. Lehet továbbá a fegyvereket alakítgatni és fejleszteni mindenféle kiegészítőkkel, melynek hála tulajdonságaik személyre szabhatók. Ez utóbbi egy kifejezetten remek funkció, talán a játék egyetlen valódi pozitívuma. Szintén megemlítésre érdemes a game "Resistance" módja, ami 2-4-playeres kooperatív missziózást takar. Ez még akár szórakoztató is lehet az alapjátékhoz képest - már, ha találsz hozzá partnert. (Van egyébként opció arra is, hogy küldetések közben gépi segítőtársakat toborozzunk magunk mellé, de én ezzel hiába próbálkoztam, mindig csak bajt csináltak a felkelők ahelyett, hogy hozzátettek volna az élményhez.)
A grafika ugyanakkor borzalmasan felemás: néha szépen néz ki az összkép, néha viszont brutál gyanús és béna dolgok kerülnek az orrunk elé. A hangok szerintem elég gyérek, ráadásul tesztelés alatt nálam sokszor volt hanghiba is, például teljesen máshonnan jött a hang ahhoz képet, mint ami a képernyőn történt. A zenéről annyit megjegyeznék, hogy végig azt éreztem, még azt is hallottam egy másik játékban...

A Homefront: The Revolution megjelenésekor nem igazán érte meg az árát, azt gondolom. Aki akkor belenyúlt, csúnyán árnyékra vetődött - hacsak nem egy olyan playerről volt szó, akinek minden mindegy, akinek a vízízű leves is jó, csak meglegyen a 30 óra játékidő. A game ára most körülbelül 7-10 ezer használtan, 12 a Store-on, 13 pedig bontatlanul. Szerintem ez még mindig elég magas ahhoz képest, amit összességében nyújt. Biztos vagyok benne, hogy ha a cikkben említett 3 cím valamelyikét választod inkább, jobban jársz, de talán még akkor is, ha valamelyik PS3-ról PS4-re remasterelt open worldért adsz pénzt. Ehhez mérten vállad be, ha esetleg így négy hónappal a megjelenés után vásárláson gondolkodnál.

(A szoftvert a forgalmazótól kaptuk tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Konzolok Szervize budapesti boltjában, vagy webshopjából meg is rendelhető.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
24. Greg  PlayStation.Community tag
2016.10.07. 08:18:43
LV25
Válasz 21. Jordan1985 üzenetére:
Egyetértek.
LV426
23. martin  Főszerkesztő
2016.10.07. 08:13:30
LV27
+1
Válasz 22. Richard üzenetére:
Ha nem mondod el senkinek elárulom, hogy már egyáltalán nem viszek végig sok játékot.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
22. Richard  PlayStation.Community tag
2016.10.06. 19:30:53
LV5
Válasz 20. martin üzenetére:
Anyagilag beleférne, de annyi más cím van, mai vár rám (én meg ő rájuk...), hogy a gyengébb alkotások kimaradnak. És akkor a könyv hegyek, filmek. Ezekhez ki kéne lépni a munkahelyről.
Nem is értem, te hogy tudsz annyi játékot végigvinni. :)
2016.10.06. 18:38:27
LV2
Annyira emlékszek az elsőből biztosan hogy vmi nagy stadionba kukazsakokba temetik el az amcsikat meg a végen a hídas rész emlékezetes volt...Nem volt rossz játék az előd jól el lehetett vele lenni és még szép is volt...
20. martin  Főszerkesztő
2016.10.06. 09:57:24
LV27
Válasz 19. Richard üzenetére:
Ha belefér, akár meg is veheted.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
19. Richard  PlayStation.Community tag
2016.10.06. 09:12:13
LV5
A galéria alapján egész hangulatosnak tűnik. Ha nem olvastam volna róla ezt a tesztet, még el is gondolkodtam volna a vásárlásán.
18. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2016.10.06. 07:29:04
LV28
Kíváncsi vagyok mennyit adtak el belőle eddig.
17. VictorVance  Szerkesztő
2016.10.05. 12:00:14
LV19
Válasz 16. soliduss üzenetére:
A vélemények alapján kb. annyit is ér.
Az első részhez is hozzá lehet már jutni 2 ezer forintért, használtan.
Örülünk?
16. soliduss  A Krónikás
2016.10.05. 11:58:45
LV25
Pár hónapja volt egy akció a playasian-n. Valami 85 % kedvezménnyel lehetett egy bontatlan példányt venni.... kb 4500 Ft-ba jött ki és még ki sem bontottam.... A teszt jó volt... valami hasonlóra számítottam...
15. Onimushaman  Szerkesztő
2016.10.05. 10:39:57
LV24
Van egy bontatlan Fila táskám eladó, ha bárkit érdekelne.
señor
14. Onimushaman  Szerkesztő
2016.10.05. 10:39:03
LV24
Válasz 13. martin üzenetére:
Ahogy a Metán most áll tuti nem kerülhet bele.
señor
13. martin  Főszerkesztő
2016.10.05. 10:24:13
LV27
Válasz 12. DanielBiG üzenetére:
Ezt akartam reggel beírni, hogy ingyen majd szuperjó lesz.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
12. DanielBiG  PlayStation.Community tag
2016.10.05. 09:35:46
LV5
Alapos a gyanúm, hogy ez lesz pár hónapon belül az IGC egyik jatéka.
Ghost Recon WILDLANDS Magyar Közössége
11. Adamska  PlayStation.Community tag
2016.10.05. 08:44:58
LV2
szeretem a fila táskám, ez meg egy fos
10. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2016.10.05. 06:43:58
LV28
Az előző rész kampánya se volt nagy szám, de el lehetett szöszölni vele egy végigjátszás erejéig, feltételezem itt is ez a helyzet. Viszont abban legalább volt egy elég jó kompetitív multi, nem tudom itt miért kellett kihagyni.
9. Resiskull  PlayStation.Community tag
2016.10.05. 01:49:55
LV22
Válasz 7. Greg üzenetére:
mondom ha lesz ez "szotyi" pénzen akkor beszerzem...
8. Greg  PlayStation.Community tag
2016.10.05. 00:42:20
LV25
Válasz 7. Greg üzenetére:
*szerezd
LV426
7. Greg  PlayStation.Community tag
2016.10.05. 00:22:59
LV25
Válasz 6. Resiskull üzenetére:
Jól tetted... nagyon gáz. A helyszín kinézete még szódával elmenne de minden más katasztrófális. Inkább be se szeretd.... csak pénzkidobás.
LV426
6. Resiskull  PlayStation.Community tag
2016.10.05. 00:01:03
LV22
ha lemegy majd az ára beszerzem, az első részt bírtam, de ez annyi negatív kritikát kapott hogy nem mertem bepróbálni premierbe...
5. Greg  PlayStation.Community tag
2016.10.04. 23:30:49
LV25
Válasz 4. VictorVance üzenetére:
Én az első részt szerettem (Xbox 360-on) egyedi sztori, iszonyat jól dübörgő fegyverek, viszonylag változatos feladatok. Ez a PS4-es folytatás a nyomába sem ér.
LV426
4. VictorVance  Szerkesztő
2016.10.04. 22:31:12
LV19
Pedig reméltem, hogy jó lesz.
Mondjuk már az első sem volt egy nagy szám, igazából a tesztet olvasva jöttem rá arra, hogy én sem emlékszem rá belőle sok mindenre :D Bár azért annyi rémlik, hogy egy pár órás lövöldének kellemes volt, használtan. Valószínűleg ez is úgy lesz majd beszerezve, ha egyszer egyáltalán be lesz...
Örülünk?
3. DanielBiG  PlayStation.Community tag
2016.10.04. 22:24:48
LV5
Köszi, de van fila táskám. Nem kell még egy :)
Ghost Recon WILDLANDS Magyar Közössége
2. ymmoTS  PlayStation.Community tag
2016.10.04. 22:23:09
LV4
"Ez az open world játékok FILA táskája" , hangosan felnevettem :)
So.. this is what it feels like
1. zodiac55  PlayStation.Community tag
2016.10.04. 22:22:49
LV12
A FILA-táskás dolgon nagyon nevetek.:D
"Si vis pacem, para bellum."
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
HOMEFRONT: THE REVOLUTION
Deep Silver
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Átlagos
Szavatosság:
Zene / Hang:
Gyenge
Hangulat:
Átlagos
6/10
Pozitívum
Érdekes a fegyvertuning, van kooperatív mód, sok a feladat
Negatívum
Ez az open world játékok FILA-táskája