PlayStation.Community

2016.10.10. 22:15 Kedvcsináló
7 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Értékeld a cikket!
Bruce úrfi, lenne kedves megnyomni a gombot?

Az ősszel együtt beköszöntött a Telltale Games legújabb sorozata is, a Batman – The Telltale Series, aminek első epizódjáról Dragonken rántotta le a leplet kíméletlenül. Cirka másfél hónappal később befutott a Children of Arkham alcímet viselő második rész, amiben ott folytatjuk Bruce Wayne kalandjait, ahol abbahagytuk és mindezt olyan lejtmenettel, ami még inkább távolabb helyezi a stílust a videojáték fogalmától.

Véleményem szerint nincs értelme, hogy részletekbe bocsátkozzak a történettel kapcsolatban, mivel egyrészt – sajnos – ez a játék mozgatórugója, így előismeretek nélkül érdemes nekiülni, másrészt rendben van. Ugyan némileg belenyúltak az alapokba, így aki hozzám hasonlóan lapozgatta a '90-es évek elején a képregényeket, látta az összes filmet és játszott az Arkham-játékokkal, az furcsállhat egy-két dolgot.
Például ott van Oswald Chesterfield Cobblepot karaktere, aki köszönőviszonyban sincs a képregénybéli elődjével. Leginkább a Gotham című filmsorozatban szereplő figurára hajaz, de ezt még betudhatjuk fiatalságának, mivel még csak most próbálgatja szárnyait a fiatal Pingvin. Bruce múltjában viszont már komolyabb kavarás található, de ez némileg érthető, hisz ha létezik egy hely, ahol igencsak sebezhető Denevéremberünk, akkor az a múltja, illetve családjának a háttere.
Szóval szegény igazságosztónkat több irányból éri az áldás, így minden adva van, hogy egy pillanatra se érezzük úgy, hogy rendben mennek a dolgok. Ráadásul előre nem látható cselekmények és meglepő információk képében hirtelen beütő csavarok zavarják meg a történet amúgy sem nyugodt folyását. A választások néhol elég komoly súllyal rendelkeznek, például egy ponton akár egy jól ismert gonosz karakter megszületését is szabotálhatjuk.

...és ha már a döntéseknél tartok, rátérek a bevezetőben megpendített lejtmenetre, valamint a negatívumokra. A játékmenetet szinte csak a párbeszédek közben meghozható döntések, valamit az akciórészeket behálózó QTE szekvenciák alkotják. Főhősünket összesen kétszer fogjuk szabadon irányítani, miközben keresgéljük a továbbjutást jelentő kulcspontokat, de ezek is összesen két percig tartanak a majdnem két órás történetben. Más feladatunk nem igen lesz, leszámítva egy egyszerű minijátékot és egy rajtaütés megtervezését, aminek semmi súlya nincs. A többi színtiszta átvezetőjelenet a korábban már taglalt dolgokkal. Ez leginkább annak tükrében ciki, hogy a sorozatot indító The Walking Deadben azért rendesen kellett mászkálni és keresgélni, hogy továbbgördítsük a történetet.
Sajnos már odáig süllyedt a műfaj, hogy némi túlzással élve a bal analóg kar megmozdítása nélkül is végigvihető a történet, s így az egész inkább egyfajta interaktív mozinak hat, amit akár egy DVD lejátszón is végignyomhatna az ember a távirányító gombjainak a segítségével. Mellesleg egyes párbeszédeknél hozott döntések teljesen értelmetlen helyen fejtik ki következményüket. Például nem értem, hogy Bruce és Harvey privát eszmecseréje, illetve az abban válaszoltak miként hatnak ki a pár perccel később érkező Gordon mondanivalójára, holott a hadnagy nem volt fültanúja a polgármesterjelölt és támogatója közötti beszélgetésnek. De bárcsak ez lenne a legnagyobb probléma...

Abszolút nem zavart a cel-shading stílusú megjelenítés, az viszont, hogy ilyen látvány mellett képfrissességi anomáliák tépázzák Gotham utcaképét a PS4 hardverén, az már elfogadhatatlan. Arról nem is beszélve, hogy a legizgalmasabb pillanatokban gyakran töltőképernyőkkel sokkol a program. A vége fele, amikor beindulnak a dolgok, teljesen indokolatlanul vágódik be a töltést jelző Batman ikon, holott a cselekmény nem váltott helyszínt, ugyanabban a teremben folytatódik, ugyanazokkal a szereplőkkel. Megemlítendő az is, hogy egyszer a retinámon csattanó hibaüzenet kíséretével hajított ki a program a PS4 menüjébe, egy esetben nem jelenítette meg egyes szereplők haját, valamint két külön végigjátszás ugyanazon akciójeleneténél vettek ki indokolatlan szabadságot a hangeffektek. Van mit fixálni a kódsoron.
A QTE szegmensek vérlázítóan könnyűek. Nem elég, hogy alig van olyan része a történetnek, ahol egy gombnyomás kihagyása a Game Overt jelentené, de még a nem megfelelő gomb lenyomása esetét sem veszi hibának a program, nyugodtan lehet tovább próbálkozni, amíg van rá idő. Ezzel voltaképpen kinyírták a kihívást és az újrakezdés lehetőségével riogató para-faktort. Ugyanakkor gyakran teljesen értelmetlenül szakadnak meg átvezetők egy irány, vagy gomb lenyomásáért, mert Bruce a segítségünk nélkül képtelen lerakni a telefont, behelyezni a kémkütyüt a helyére, vagy elsütni a Batclaw-t.
Ami marad, az a feszes, izgalmas történet, a jól megkomponált koreográfiák a harci jelenetekben, a remek operatőri munka, az elfogadható minőségű szinkron, valamint a hamisítatlan Batman-hangulat. Ergo: a körítés.

A fentiekből lehet az ugrik le, hogy a Batman – The Telltale Series egy gyenge eresztés a fejlesztőktől, de nem az. Lehet technikailag nem áll a legstabilabb lábakon és kevés benne a klasszikus értelembe vett játék, de egy élvezhető produktum, amit barátnővel, vagy haverokkal pár zacskónyi chips, valamint több liternyi üdítő, na meg a választásoknál kialakuló heves viták kíséretében végigizgulhatunk.
Dragonkenhez hasonlóan én sem tudom nyugodt szívvel ajánlani a játékot, legfeljebb a Telltale Games és a Batman univerzum szerelmeseinek. Jómagam elvoltam vele, tetszett, érdekelté is tett a folytatás iránt, de nem tudnám az epizódok közti hosszabb szünetek adta zéró felspannolással elkezdeni a sorozat minden egyes részét. Ez inkább a Hitman koncepciójához illik, ahol egy bérgyilkos két megbízása között nyugodtan eltelhet egy-két hónap, de – szerintem – pusztítja az élményt egy olyan sorozatnál, aminél az egyes részek története között egy nap sem telik el. Majd ha elkészült az egész, akkor egy szuszra, vagy két részletben lenyomom.

Onimushaman beleszól

Úgy voltam vele, hogy kötőtűt vágok a szemeimbe, ha még egyszer végig kell néznem Bruce szüleinek halálát egy Batman adaptációban. A Telltale íróinak végül sikerült egy olyan érdekes körítésben előadniuk azt, hogy jólesően csettintettem. ColdHand kitért a QTE okozta anomáliákra, amelyek egyes esetekben odáig fajulnak, hogy bármit lehet nyomni és elfogadja a program (E3, Ryse demo, valaki?). Mikor erre rájöttem, olyan szinten átverve éreztem magam, hogy csupán az egyre fordulatosabb sztori miatt nem kapcsoltam ki a játékot. Nem minden QTE jelent sor hibás szerencsére, de ha egyszer ráébredsz, onnantól csak a hibákat keresed. Technikailag sokat kellene gyúrnia, de félek a The Walking Dead 3. évada is hasonló betegségektől fog szenvedni. Mindenesetre Bruce úrfi 3. felvonását tárt karokkal várom, és ajánlom a Batman kedvelő felebarátaimnak is.

(A szoftver ára a PlayStation Store-on 1991Ft.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
7. soliduss  A Krónikás
2016.10.11. 13:00:10
LV25
+1
Válasz 6. Onimushaman üzenetére:
shit... azt hittem ,hogy egyben lemezesen kiadják.... erre megint csalódnom kell.... köszi az infót Oni.
6. Onimushaman  Szerkesztő
2016.10.11. 12:37:05
LV24
Válasz 5. soliduss üzenetére:
Season Pass kód van a tokban meg az első rész. Tehát várnod kell.
señor
5. soliduss  A Krónikás
2016.10.11. 11:54:16
LV25
Srácok akkor ez most hogy van. Ha megveszem lemezesen akkor is csak még ez ep 2-nél tartok? Tehát lehet ,hogy a tokban csak egy dlc kód van?
4. ColdHand  Szerkesztő
2016.10.11. 03:56:45
LV22
Válasz 1. VictorVance üzenetére:
Egyhuzamban lenyomva nagyon fogja adni, főleg, hogy addig - remélhetően - ki fogják javítani a technikai hibák egy részét. Úgy mindenképpen megéri végignyomnia minden Batman fannak. Onival ellentétben én nem tudnám élvezni epizodikusan - ahogy más sorozatot se tudok - és úgy nem is tudom ajánlani. De ha ellentétben velem képes vagy élvezni egy évadnyi sorozatot úgy, hogy kiosztod egy-két hétre, akkor lehet ezzel se lesz gond.
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
3. VictorVance  Szerkesztő
2016.10.10. 22:39:07
LV19
Válasz 2. Onimushaman üzenetére:
Mondjuk nem vagyok akkora fanja ezeknek a stílusú játékoknak, de mégiscsak Batman, szóval kötelező...
Lehet, hogy a napokban mégis beruházok a Season Pass Disc-re.
Örülünk?
2. Onimushaman  Szerkesztő
2016.10.10. 22:34:14
LV24
Válasz 1. VictorVance üzenetére:
Pedig te vagy a célcsoport. Eddig azt mondom jó ez így epizodikusan. TWD játékok sokkal gyorsabb tempóban játszódnak, és hatásvadász módon végződnek. Itt mos van időd megrágni, nem feszített, fogsz tudni aludni.
señor
1. VictorVance  Szerkesztő
2016.10.10. 22:28:05
LV19
Győrben voltam a hétvégén, Mafia 3 elfogyott PS4-re, szóval majdnem ezt vettem meg, de a negatív kritikák kicsit visszatartottak. Lehet, hogy inkább egyben nyomom majd le, bár szeretem Batman-t, képregénybuzi is vagyok, semmiképp sem akarom kihagyni.
Ezért a felhozott hibák ellenére is vonz a játék.
Örülünk?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Hardver - DualShock 4 Back Button Attachment
2020.02.24. 11:16 Techno
1 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pssz! Haver! Kell két új gomb a DualShockodra?
Mozi - Úriemberek
2020.02.24. 11:06 Cool-Túra
0 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az igazi gengszterek tényleg öltönyt viselnek.
Untitled Goose Game (PS4, PSN)
2020.02.23. 18:17 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Petunia
Minden idők legnagyobb rémsége.
Lornsword Winter Chronicle (PS4, PSN)
2020.02.23. 18:09 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Az unalmas tél közeleg.
Dragon Ball FighterZ - FighterZ Pass 2
2020.02.21. 19:39 Kedvcsináló
0 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Folytatódik a küzdelem.
Beholder 2 (PS4, PSN)
2020.02.21. 16:39 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: nadasurf
"Leugrani egy szikláról és zuhanás közben szárnyat építeni."
Patapon 2 Remastered (PS4, PSN)
2020.02.20. 16:00 Kedvcsináló
0 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
Ritmikus harci dobok háborúja.
Mozi - Ragadozó madarak
2020.02.18. 21:00 Cool-Túra
10 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Erős Nők, Akiknek Nincs Szükségük Férfiakra.
EarthNight (PS4, PSN)
2020.02.18. 20:48 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Bandage_520
Sárkány ellen sárkányfű… akarom mondani Skydive?
Dark Devotion (PS4, PSN)
2020.02.16. 13:31 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pixeles kereszteslovagok Dark Souls-a.