PlayStation.Community

2016.09.27. 07:56 Cool-Túra
10 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
Ördögbőrbe bújt védelmező.

Tavaly egy megállíthatatlan gőzgép erejével robbant be a Marvel stúdió Netflix adatszolgáltatóval közösen elkészített Daredevil sorozata, mely amellett, hogy új mércét állított fel a műfajon belül, lekörözte és parkolópályára tette az az évi Marvel termés egészét – ami azért valljuk be, elég nagy szó. A többi marveles mozifilmmel, sorozattal ellentétben a Daredevil maga volt a nyers, sötét brutalitás, egy vérben, erőszakban, bűnben tobzódó noir, ahol a hősöknek aligha jár dicsfény, vagy piedesztálra emelés, helyette összeverve, több sebből vérezve végzik egy kanapén, vagy egy koszos, büdös sikátorban. Christopher Nolan Batman-trilógiájának hangulatát, és stílusát sikeresen ültették át egy 13 részes, 13 órás mozifilmbe, de ezen kívül egyedisége jóval túlmutat azon, hogy erőtlen másolatnak lehessen hívni.

Hell’s Kitchen gengszterektől hemzsegő kerülete nem egy vidám hely, a védelmére felesküdött embereknek pedig néha hatalmas áldozatokat kell hozniuk, nem csak csontjaik törnek, hanem lelkük is nagy nyomásnak van kitéve. A Daredevil olyan messze volt tehát a Bosszúállók, és a többi marveles produkció könnyed, és humoros tónustól, amennyire csak lehet. Kérdés, hogy ezt a minőséget sikerül e megismételni a második szezonban, vagy esetleg magasabbra tenni a lécet. Hiszen most már nem kell foglalkozni a főhős eredetével, a karakter az első évad végén már „kész volt”, elnyerte azt a formáját, amit a képregényekben megismerhettek a rajongók. A legnagyobb kihívás az volt a Steven S. DeKnight helyére érkező két új showrunnernek, Doug Petrie-nek, és Marco Ramireznek mit sikerül felmutatniuk, vajon több lesz e a második szezon az elsőnél, vagy csupán annak megismétlése, halvány másolata.

Ha érdemi változással nem is szolgál a folytatás, több akcióval, és bonyolultabb történettel biztosan. Matt Murdock (Charlie Cox) miután sikeresen börtönbe csukatta ügyvéd társaival Wilson Fisket (Vincent D’Onofrio), továbbra is ördög jelmezbe bújva védelmezi éjszakánként Hell’s Kitchen lakóit. A bűnözés azóta sem lanyhult, és új játékos jelent meg a városban, akit csak Megtorlónak hívnak. Frank Castle (Jon Bernthal) ex-katona, miután családját saját szeme láttára, hidegvérrel lemészárolták, bosszúra szomjazva sorban gyilkolja le a város legnagyobb gengszterbandáit. Ismét forró lesz a talaj a város utcáin, szép lassan eluralkodik a káosz, és Mattnek újra magára kell öltenie a maskarát, hogy rendet tegyen, megfékezze a Megtorlót, akire az emberek egy része hősként tekint, aki megtisztítja az utcákat a mocsoktól. Mattnek és társainak, Foggy Nelsonnak (Elden Henson), és Karen Page-nek (Deborah Ann Woll) a törvény színe előtt is harcolniuk kell, miközben a háttérben egy mélyre nyúló korrupciós ügy, és politikai machináció is kirajzolódik, ahol egyéni érdekek, és a valóság elferdítése állnak a középpontban. Ezen kívül feltűnik a színen Matt régi főiskolai szerelme, Elektra Natchios (Élodie Yung), aki egy titkos, kínai szervezet, A Kéz ellen harcol, akik beszeretnék kebelezni Hell’s Kitchent.
A Daredevil folytatása továbbviszi az előzmény hagyományait, a cselekmény továbbra is ködbe burkolódzik. Az első sem volt egy tündérmese, de a második évad a legtöbb ilyen dologban rálicitál. Több vér folyik, több verekedést láthatunk, az erőszak is sokkal nagyobb méreteket ölt, még tovább árnyal az alapból is sötét hangvételen: ez cenzúrázatlan, és kendőzetlen erőszakban, baljós helyszínekben, golyó lyuggatta holttestekben nyilván meg. A legtöbb vérben ázó, naturalisztikus jelenet persze egy bizonyos karakterhez köthető (kettőt találhatsz, hogy ki az…), de összességében elmondható, hogy a második szezon még az elsőnél is látványosabb, jobb bunyókat kínál – pedig annak sem kellett egy kicsit sem panaszkodnia. A koreográfiák bámulatosak, minden epizódra jut legalább egy kisebb-nagyobb csépelés, az emlékezetes összecsapások sora pedig szinte végtelen, kezdve a szezon eleji, hosszú, alig néhány vágást tartalmazó bunyójelenetétől a lépcsőházban, folytatva ezt egy közös, Fenegyerek-Megtorló duó-akcióval, majd véres bot, és kardharcokkal bezárólag A Kéz nindzsái ellen. Nem is beszélve Frank Castle véres bosszúhadjáratáról, ahol a karakter térdig gázol a vérben, üt, rúg, vág, szúr, harap, lő, Jon Bernthal színészi játékának köszönhetően lesz csak egy igazi, fékezhetetlen, dühös ragadozó a figura, aki nem kegyelmez azoknak, akik rossz fát tettek a tűzre – az ürge egy igazi állat! Ráadásul a karakterek eltérő harcstílussal küzdenek, a remek koreográfiának köszönhetően pedig tökéletesen megkülönböztethetőek egymástól – az, hogy az operatőri munka sokkal jobb, mint korábban, értelemszerű, és csak hab a tortán. Elfelejthetjük tehát az előzmény emlékezetes, vágás nélküli folyosós bunyóját, mert itt minimum háromszor felülmúlják azt.

Ezúttal nemcsak Matt éjszakai élete, hanem civil foglalkozása is sokkal jobban előtérbe kerül. A verbális hadszíntéren folytatott harcok során ügyvédi tapasztalatát és minden tehetségét latba kell vetnie, a különböző jogi csatározások pörgős párbeszédeket, furfangos történéseket eredményeznek, és színesítik az önmagában is eléggé szövevényes történetet. A második szezon szintén remek nagyvárosi dráma, ami rámutat a felsőbb körökben uralkodó korrupcióra, az öltönyösök és a könyörtelen bűnözők közti határok elmosódására, az igazságszolgáltatás, bosszú, önbíráskodás, hidegvérű gyilkosság témáiból pedig egy komplex dilemma gerince áll össze, ami felteszi a kérdést: lehet e gyilkolni a bosszú, vagy a bűnmegelőzés érdekében, mások védelmezése során, esetleg el lehet e venni olyanok életét, akik maguk is megbocsáthatatlan tetteket követtek el? Azaz, valóban működik-e a Matt által képviselt ölésmentes politika, vagy maradandó változást csak radikális, végzetes eszközökkel lehet elérni?

Itt csapnak össze Fenegyerek, Megtorló, és Elektra értékrendjei, akik közül az első nem akarja átlépni a határt, bár már maga is felteszi a kérdést, hogy ez valóban működik e hosszabb távon (sajnos ez a tépelődés egy idő után már kifejezetten unalmassá, sőt idegesítővé válik). A második mindenféle lelkiismerete nélkül csap le azokra, akik megérdemlik, egyszerre esküdtszékként, bíróként, és hóhérként tetszelegve (az évad kvázi Frank Castle eredettörténete is, mely során megszületik a képregényekből ismert Megtorló alakja). A harmadik pedig a sötét alvilági küzdelmeket, és egy titkos, több száz éve folyó háború szövevényes szálát hozza magával. Elektra drámája maga a fájdalom, érzelmi hullámvasút, az önkeresés, a morális miheztartás kérdése: Matt, és a közte lévő kapcsolat a szezon legjobb eleme, a két karakter között izzik a szexuális feszültség, egy igazi szerelmi noir stílusával megtámogatva. Élodie Yung pedig az utóbbi idők egyik legerősebb marveles női karaktere, egy igazi femme fatale.
Sajnos a sok karakter és a komplikáltabb sztori hozza magával a második szezon legnagyobb hibáját, vagyis egyszerre több történetszállal operál, amik párhuzamosan haladnak egymás mellett, de egyiknek sincs sok köze egymáshoz. Matt majdhogynem az egyetlen kapcsolódási pont, aki ide-oda ingázik a Megtorló sztorija és Elektra, na meg A Kéz sötét machinációi között. Az első évad masszív és egységes szerkezetével ellentétben itt a cselekmény különböző szakaszokra töredezik, amelyek között az utolsó epizód közeledtével egyre sűrűbben váltogatnak, amíg majdhogynem össze is roppan a saját súlya alatt. Végül ez nem történik meg, azonban a finálé után (aminek az utolsó 5 percében legalább 6 befejezése van) nem olyan felhőtlen az öröm, mint az előzmény esetében. Az sem segít túlságosan a végső megítélésen, hogy a főszereplők ezúttal arctalan rosszfiúk ellen harcolnak, a leverni való ellenfél kevésbé látható, a háttérben mutatkozik meg, rejtélyes fenyegetések és összeesküvések közepette – Wilson Fisk-szerű karakterábrázolásokról így ne is álmodjunk.
A folytatásra is marad bőven puskapor, mivel rengeteg kérdést tesznek fel, amit az évad végéig sem válaszolnak meg, és ezek egy része nem csak a Daredevil harmadik, jövőbeli évadjára, de a készülő, önálló Megtorló-sorozatra is rávetíthetőek. Utóbbi kifejezetten érdekesnek ígérkezik, már ha az alkotók a Garth Ennis-féle megközelítést fogják inspirációként használni Frank Castle véres túrájához – és miért ne tennék ezt?

A Daredevil folytatása tehát egyszerre hozzáad az elődhöz, és el is vesz belőle. A koncepció még mindig működik, ahogy maga a széria is toronymagasan emelkedik ki saját műfajának jelentős képviselői közül, azonban félúton mégis elkezd szétesni, elhagyva azt a koherens, egységes egészet képviselő stílust, ami annyira rányomta a bélyegét az első szezonra. Igaz, panaszkodni így sem lehet nagyon. Van mit javítani ugyan, de a Marvel netflixes vállalkozása még mindig szép mederben folyik tovább. Idén érkezik a Luke Cage, jövőre az Iron Fist, majd a The Defenders, de természetesen a Jessica Jones is folytatódik. Fenegyerek második feltűnése pedig megmarad egy olyan alkotásnak, ami remek, csak épp a várakozásokat múlta kicsit alul. De, ahogy mondani szokás: majd legközelebb!
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
10. Onimushaman  Szerkesztő
2016.09.29. 09:03:58
LV24
Válasz 9. MrFox üzenetére:
Az új szereplők végett szorult Matty háttérbe kicsit.
señor
9. MrFox  PlayStation.Community tag
2016.09.29. 07:26:22
LV2
Ezen az évadon a Punisher dobott rengeteget. Nélküle az első nyomába sem ér.
8. soliduss  A Krónikás
2016.09.27. 14:23:12
LV25
+1
Válasz 7. Otodik üzenetére:
csekkoltam.... 6 részben érkezik Elektra. a 10-11. részben lesz infó, meg talán az utolsóban.
7. Otodik  PlayStation.Community tag
2016.09.27. 13:52:21
LV2
Válasz 6. soliduss üzenetére:
Köszi! A kérdéses részeket újranézem, minden másra ott lesz ezek szerint a harmadik évad.
6. soliduss  A Krónikás
2016.09.27. 13:23:26
LV25
Válasz 5. Otodik üzenetére:
Ki fog derülni később minden.

De nagyjából el is mondja Stick a 6-7 rész közepén az egész alap felállást, kik a kéz, mit találtak anno. Black Sky-ról is szól pár szót. De egy komplett részt szenteltek Elektrána ott kiderül minden.

A finálé meg gondolom nem ér meglepetésként, hogy lesznek itt még nagy visszatérések.
5. Otodik  PlayStation.Community tag
2016.09.27. 13:11:49
LV2
A megtorlós részek jók voltak, de ez a kéz nekem nem jött át.
Se füle se farka nem volt. Mit akartak azzal a jukkal? Mi értelme volt hogy Elektra a Black Sky? Egyáltalán mi az a Black Sky?

Ha valaki tudja ezekre a választ elspoilerezhetné nekem mert ezekre nem kaptam választ.

Ha benne van a cikkben elnézést a kérdésért, azt még nem volt időm elolvasni
4. VictorVance  Szerkesztő
2016.09.27. 10:40:06
LV18
+1
Jelenleg így néz ki a Netflix bemutatónaptárja:

Luke Cage: Season 1 - 2016. szeptember 30.
Iron Fist: Season 1 - valamikor 2017-ben, de esélyes, hogy inkább az év első felében
The Defenders: Season 1 - szintén 2017, az idei évet látva talán valamikor év végén
Daredevil: Season 3 - esélyes, hogy ezt át tolják 2018-ra
Jessica Jones: Season 2 - 2018
The Punisher - minden bizonnyal 2018, talán a Netflix ezegyszer bevállalja majd, hogy egy évben három Marvel-es sorozatot is kidobjon
Örülünk?
3. soliduss  A Krónikás
2016.09.27. 10:29:43
LV25
+1
-1
Válasz 2. seeYOUsoon üzenetére:
Nem is kicsit jött be ez a netflixnek. Jövőre kapni fog Frank C. is egy sorozatot.

Én már ott tartok, hogy jobban szeretem a netflixes MCU-t mint a mozisat. Sokkal sötétebb és emberibb, és nem spórolnak az erőszakkal és a vérrel sem. Bátor, de követendő példa lenne ez a mozisoknak is.

Nem hiába népszerűek nagyon a netfilxes sorozatok. Első körben 5 évadra kaptak csak szerződést. 1 daredevil, egy JJ, egy luke cage egy iron fist és egy Defenders..... most ott tartanak a tárgyalások, hogy a netflix szemezget mit akar és mit nem az MCU-ból. Agent Cartert is odadobták nekik, de ők inkább a Megtorlót kérték.
2. seeYOUsoon  PlayStation.Community tag
2016.09.27. 10:04:47
LV5
+1
Az első évad nagyon érzelgős és nyápic volt a második szezonhoz képest, az utóbbi szinte hibátlan és óriási teret hagyott egy még izgalmasabb 3. szezonnak :)
..loading, please wait..
1. soliduss  A Krónikás
2016.09.27. 09:00:19
LV25
Sokaknak nem tetszett az első évad földhözragadtsága után a kicsit misztikusabb száll a kéz behozatalával. Nekem bejött. Zseniális sorozat...
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Narcos: Rise of the Cartels (PS4, PSN)
2019.12.13. 12:37 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: HTB
A csikó lát.
Outer Wilds (PS4, PSN)
2019.12.12. 11:41 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Az élet, a világmindenség, meg minden.
Megalith (PS4, PSVR, PSN)
2019.12.11. 21:38 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
Halálosztó fagyi.
THE OUTER WORLDS (PLAYSTATION 4)
2019.12.09. 19:02 Játékteszt
21 hozzászólás
Szerző: MolonLave
A lelkem (és a testem, meg úgy mindenem) a vállalatot illeti meg.
Yakuza 4 Remastered (PS4, PSN)
2019.12.09. 11:59 Kedvcsináló
2 hozzászólás
Szerző: GrayFox
A négyfejű sárkány.
Door Kickers: Action Squad (PS4, PSN)
2019.12.06. 12:18 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Szolgálunk és rád rúgjuk az ajtót!
Paper Dolls Original (PS4, PSN)
2019.12.04. 18:36 PlayStation Network
14 hozzászólás
Szerző: Petunia
Rettegés a Csing-dinasztia korából.
Woodle Tree Adventures Deluxe (PS4, PSN)
2019.12.04. 18:26 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Melyik a legkisebb favicc? A fűrészpor...
TERMINATOR: RESISTANCE (PLAYSTATION 4)
2019.12.02. 14:09 Játékteszt
12 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Trashminátor.
Indivisible (PS4, PSN)
2019.12.01. 14:11 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Kezdünk egy kicsit túl sokan lenni.