PlayStation.Community

2016.09.24. 11:05 Kedvcsináló
7 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
Bőregér, teljes kiszerelésben.

Tavaly nyáron óriásit robbant a Rocksteady fejlesztette Batman játék, az Arkham Knight, mely egyben a fejlesztőcsapat utolsó (?) denevéremberes címe, és egy nagyszerű sorozat záródarabja is. A trilógia (már ha nem számítjuk ide az Arkham Origins című előzményt, amit a WB Montreal készített) a tetőpontjára ért az utolsó résszel, epikus, nagyszerű kaland volt, és emellett tökéletesen kimaxolta a témában és játékmenetben rejlő lehetőségeket. A széleskörű kritikai elismerést, anyagi sikert, és számtalan díjat bezsebelő cucc talán a sorozat legjobb része volt, igaz, elég nehéz ezt megmondani, különösen akkor, ha már a legelső darab, az Arkham Asylum is lenyűgözött mindenkit, annyira, hogy azután nehéz volt már újat és egyedit mutatni a témában. Véleményem szerint az Arkham Knighttal, még ha nem is számottevő módon, de azért sikerült egy olyan game-et összetákolni, amit a játékosok, na meg a képregény rajongók is könnyen a keblükre ölelhettek. A fő-sztorival, melléküldetésekkel, challenge-ekkel együtt 50-60 órás mókáról persze már a legelején kiderült, hogy követi azt a tendenciát, ami mostanra már teljesen eluralkodott a videojáték-iparban, azaz egy külön megvásárolható Season Pass keretein belül tovább érdekességeket, történet központú DLC-ket, kihívásokat, és skineket kínál, a bevett szokásoknak megfelelően jó borsos áron. Bár nyilván senkinek sem kötelező megvenni ezeket a tartalmakat, azt a fajta csalódottságot, vagy inkább felháborodást is meglehet érteni, amit azok a játékosok éreztek, akik teljes mértékben magukévá akarták tenni a címet, annak teljes valójában, minden kisebb-nagyobb extrájával együtt.

Nos, nekik nagyon jó hír, hogy végre megjelent a Batman: Arkham Knight Game of the Year Edition című kiadás, mely az alapjátékon kívül az összes, korábban megvásárolható extra tartalmat, és DLC-t is tartalmazza, mindezt egy játék áráért. Az kisebb csalódásra adhat okot, hogy ezen tartalmak alapjában véve nem a lemezen vannak, hanem a játék tokjába belerakott Season Pass lapra felírt kód megadása után válnak letölthetővé – mondanom sem kell, hogy ezek leszedése és feltelepítése mennyi plusz időt vesz igénybe. Viszont, ha ezen túltesszük magunkat, nem mindennapi élményben lehet részünk.
Persze ez a bizonyos élmény attól is függ, hogy korábban játszottunk e az alapjátékkal, avagy sem.
Az Arkham Knight egyáltalán nem rövid sztorija, és számtalan mellékküldetése, valamint az egy idő után idegesítő, de azért a játékidőt jelentősen meghosszabbító Riddler-trófeák garantálják, hogy egyhamar ne hagyjuk el Gotham City városát, és ha végeztünk a tisztogatással, a Season Pass még számtalan remek lehetőséggel szolgál. Ha nem is nyújtják el komolyabban a cucc szavatosságát, azért érdemes rájuk vetni egy pillantást. A főjátékról most nem írnék, hiszen megtették már előttem, és amúgy is csak egy rakás pozitív jelzővel tudnám illetni a programot, nézzük inkább milyen plusz tartalmakat kínál a Game of the Year Edition:

- A sztori központú DLC-kben (konkrét nevükön „Arkham Episodes”) több DC-s karakter bőrébe is belebújhatunk. Bár az irányításuk nem sokban különbözik Batmanétől, mégis mindegyik egyéni mozgáskultúrával, harcmodorral, fegyverekkel, stílussal, és egyéb eszközökkel rendelkezik.
- A „Matter of Family”-ben Batgirl felett vehetjük át az irányítást az Arkham Asylum előzményében. Gordon felügyelőt kell benne megmentenünk, akit Joker elrabolt és a Seagate vidámparkba vitt, mely egy egykori olajfinomító fölé épült. Feladataink hasonlóak, mint az alapjátékban, azaz lopakodunk, embereket verünk le, tárgyakat irányíthatunk eszközeinkkel, rejtvényeket fejthetünk meg, és természetesen hackelhetünk – a jól ismert dual play keretein belül még társunkat, Robint is irányíthatjuk időnként.
- Harley Quinn, a Joker pszichológusából lett bekattant csaj bőrébe bújva Blüdhaven városának rendőrkapitányságáról kell kihoznunk Poison Ivy-t, miközben az egykori Robinnal, Dick Graysonnal is megverekedhetünk. Ezzel a DLC-vel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy mindegyik karakter, akit irányíthatunk külön, személyre szabott „Detective Mode”-ot kapott, ezek közül pont Harley-é a legjobb és legegyedibb. A megszokott gombot lenyomva a képernyő vörösre vált, mindenhol különböző falfirkákat láthatunk, véseteket, tehát olyan érzésünk van, hogy kis időre valóban betekintést nyerhetünk egy beteg, őrült elmébe.
- A „GCPD Lockdown”-ban Nightwinggel kell megállítanunk Pingvint és a bandáját, nehogy kitörjenek Gotham rendőrkapitányságáról, a „Flip of a Coin”-ban pedig a jelenlegi Robin, Tim Drake bőrében kell levadásznunk Two-Face-t az Arkham Knight eseményei után.

Ezzel még nincs vége, a kalandra vágyóknak ezen kívül lehetőségük van Red Hoodot irányítva leverni Black Masket, a „Catwoman’s Revenge”-ben pedig a szexi cicával Riddler körmeire nézni.
És ezzel még mindig nincs vége a sztoris extráknak, a felsoroltakon kívül az alapjáték kiegészítő küldetéseiként ott lapul a „The Season of Infamy”, mely négy missziót kínál Batman főszereplésével. Szám szerint négy ikonikus gonosztevőt kell benne legyőznünk: Mad Hatter elrabolt néhány rendőrt, és gonosz elme-játékokat űz a Bőregérrel, Killer Croc megszökött a szigorított őrizetből, és egy lezuhant léghajón rejtőzködik, az Árnyak Ligája visszatért Gotham City-be, hogy segítsék Ra’s al Ghul felépülését, végül Mister Freeze feleségét, Nórát elrabolta Arkham Knight milíciája, hogy így vegyék rá arra, hogy segítse Batman elfogását.

Izgalmasak ezek a küldetések, ugyanakkor új helyszíneket is megcsodálhatunk benne, feladatból pedig lesz bőven. Viszont egyetlen egy ordas nagy baj van ezekkel: piszkosul rövidek. Talán még a Batgirl DLC a leghosszabb a maga maximum 1 órájával. A Rocksteady helyett a WB Montreal csapata állt mögötte, megkaptak mindent, ami elég volt ahhoz, hogy valami nagyszerűt, ütőset alkossanak, teljes mértékben azonban mégsem tudtak élni a lehetőséggel. A képregények rajongóinak nem is kell magyaráznom mekkora kihagyott ziccer, hogy az egész sztorit nem azzal a bizonyos fordulattal fejezték be, ami örökre megpecsételte Barbara Gordon életét. Ehelyett kapunk egy súlytalan, sablonos finálét.
...és ez még a jobbik eset: a többi sztori DLC ugyanis legjobb esetben is csak 20-30 percig tart, épphogy elkezdenénk élvezni, de már vége is. Említeni se kell, mennyi mindent ki lehetett volna hozni ezekből a tartalmakból, ehhez képest alig-alig, szinte semmit sem sikerült hozzáadni az alapjáték történetéhez.
Ezeken a tartalmakon kívül számos lehetőséget, és extrát tehetünk még magunkévá:

- A „WayneTech Booster Pack” négy új upgrade-et tartalmaz Batmanhez és a Batmobile-hoz, utóbbival remekül el lehet szórakozni, ugyanis rengeteg különleges versenypálya áll rendelkezésre, némelyik egy-egy filmből kiragadva. A rajongók fogják ezt igazán értékelni, hiszen kis túlzással az összes híresebb Batmobile-lal róhatjuk az utakat: az 1960-as évekbeli Batman tévésorozatban szereplőtől kezdve a ’89-es mozifilmben guruló csodamasinán át a 2008-as Christopher Nolan-féle Tumblerig, és a 2016-os Az igazság hajnalában látott járgányig bezárólag. Ezek a kocsik természetesen nem rendelkeznek harci móddal, mint a standard Arkham Knight Batmobile, tehát a főjátékban csak akkor használhatóak, ha az összes tankot megsemmisítettük a városban, egyébként mindegyik más-más fizikával rendelkezik, tehát némelyiket könnyebb kormányozni, ami nagyban megsegítheti a versenypályás challenge-ek teljesítését, amik persze időre mennek.
- A különböző karakter skinek bár nem adnak sokat hozzá az élményhez, valamivel feldobják a játékmenetet. Rengeteg jól ismert, és vagány jelmez megnyitható Batmanhez, Robinhoz, Nightwinghez, Catwomanhez, és más szereplőkhöz. Már, csak ha a Denevért vesszük számba, ott van az Adam West-féle design, a Michael Keaton-ruha, a Christian Bale, Ban Affleck-féle, a Justice League 3000, Batman Beyond, The Dark Knight Returns, The New 52, Flashpoint, Gotham Knight, Earth 2, Arkham Asylum, Arkham Origins, Zun-En-Arrh, Noël, Incorcopared skinek, nem is beszélve a többi karakterről, akiknek mind elérhetőek a maguk klasszikus, vagy ikonikus dizájnjai. Azért egy Val Kilmeres-George Clooney-s, mellbimbós Batman ruhát még elviseltem volna, csak úgy a poén kedvéért, de annyi baj legyen ;)
- Aztán ott vannak még a „Crime Fighter Challenge Pack”-ek, ahol különböző könnyebb-nehezebb kihívások képében törhetjük be a rosszfiúk arcát Gotham City védelmezőivel, változatos helyszíneken. Vannak tehát bőven olyan lehetőségek, amik kitolják a játékidőt.

Mégis, a Game of the Year Edition azoknak éri meg igazán, akiknek maga a főjáték is kimaradt. A sok-sok extra tartalom ugyan valóban nem rossz, még a mellékküldetések és a sztori DLC-k rettenetes rövidsége ellenére, mégsem érnek fel sem tartalomban, sem szavatosságban az Arkham Knighthoz. Így a különleges kiadás igazi nívója még mindig az Arkham-sorozat legutolsó darabja, a maga összes fő, és mellékmissziójával, valamint a rengeteg gyűjtögetni valójával, kis-nagy érdekességével együtt.
Ettől függetlenül a képregényrajongóknak viszont kifejezetten kedveznek ezek az extra dolgok. Számos apró kikacsintás, utalás, ismerős karakter van ezekben a történetekben, és helyszínekben, akik imádják, és olvassák a DC-s füzeteket, azoknak nemegyszer mosolyra áll majd a szája. Nekik ez igazi csemege.
A többiek pedig, ha már végigverekedték magukat az alapjátékon, de kíváncsiak a DLC-kre, inkább külön, digitálisan ruházzanak be a Season Pass-ra, ami most kivételesen akciós a Store-on, ráadásul eredeti árán sem eget rengetően drága.

(A szoftver megvásárolható támogatónk, a Konzolok Szervize budapesti boltjában, vagy webshopjából a linken meg is rendelhető.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
7. vintezis  PlayStation.Community tag
2016.09.29. 12:04:49
LV3
Válasz 5. Penge70 üzenetére:
PS3-on? Az Arkham Night? Vagy félreértek valamit?
PSN ID: vintezis-hun
6. ColdHand  Szerkesztő
2016.09.26. 05:36:17
LV22
Válasz 5. Penge70 üzenetére:
A PS3-as részek tetszettek?
...a többit képzeld hozzá.
5. Penge70  PlayStation.Community tag
2016.09.26. 04:46:29
LV22
PS3-mon megvannak mind, talán majd egyszer tök olcsón
4. VictorVance  Szerkesztő
2016.09.25. 11:53:03
LV18
Válasz 2. Burzum üzenetére:
3 ezer forintért szinte ajándék a Season Pass.
Örülünk?
3. ColdHand  Szerkesztő
2016.09.25. 10:42:16
LV22
Válasz 2. Burzum üzenetére:
Most háromezer forint a season pass! Szerintem ennél barátibb nem igen lesz. Én most szereztem be ennyiért.
...a többit képzeld hozzá.
2. Burzum  PlayStation.Community tag
2016.09.25. 10:25:35
LV2
Kár, hogy nincsenek rajta a lemezen a DLC-k. Így akkor várunk szépen, amíg elfogadható áron nem lesz.
1. MrZ  La Peste Noire
2016.09.24. 14:45:10
LV12
Jó kis téma ez. Én majdnem 1 éve vettem 15 pénzért az atyaúristen kiadást, azóta se értem a végére, pedig toltam nem is kicsit. Szal jó vétel ez is. Garantált 70+ óra szórakozás ha ki akarod maxolni a témát.
" Egy bolond százat csinál....ez az én hobbim. "
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
NBA 2K20 (PLAYSTATION 4)
2019.09.17. 13:18 Játékteszt
9 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Egy kosaras naplója.
RAD (PS4, PSN)
2019.09.16. 12:55 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Mondd, te milyen mutációt választa… hagyd a francba, kapsz valamit a kosárból!
Super Blood Hockey (PS4, PSN)
2019.09.16. 12:43 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Bandage_520
Kocahokizóknak?
Catherine: Full Body (PlayStation 4)
2019.09.15. 12:50 Kedvcsináló
18 hozzászólás
Szerző: eszg_
A vonzás szabályai.
PlayStation - itt a Tokyo Game Show 2019 menetrendje
2019.09.15. 10:00 [TGS] 2019
20 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Időpontok és a teljes ismert játéklista.
SNK 40th Anniversary Collection (PS4, PSN)
2019.09.14. 12:22 PlayStation Network
8 hozzászólás
Szerző: JediEco
Soha Nemjátszott Klasszikusok.
Mozi - Az: Második fejezet
2019.09.13. 14:28 Cool-Túra
9 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Huszonhét évvel később...
Stranger Things 3: The Game (PS4, PSN)
2019.09.13. 10:43 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Most akkor nézzem vagy játsszam?
MXGP 2019:THE OFFICIAL MOTOCROSS VIDEOGAME (PS4)
2019.09.12. 14:23 Játékteszt
4 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Motoros dagonyázás unalomig ismételve.
Life Is Strange 2 - Episode 4 (PS4, PSN)
2019.09.09. 14:30 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: Petunia
“Mert azért jött az embernek Fia, hogy megkeresse és megtartsa, a mi elveszett.” (Lukács 19:10)