PlayStation.Community

2016.09.23. 10:42 Játékteszt
48 hozzászólás
Szerző: HTB
Értékeld a cikket!
Mit néznek a törökök foci helyett?

A Pes Productions-féle Pro Evolution Soccer sorozat nekem mindig is a majdnem játékok közé tartozott. A majdnem tökéletes futballszimulátor, hiszen valami mindig belepiszkított az összképbe és lehúzta azt. Hiába a sorozat védjegyévé vált makulátlan passzolás és játékmenet, hol a lepkéző kapusok, hol a játékmenetet és meccseket agyontördelő full-kretén bírok, a nyekegő kommentárok, vagy a nehézkes online felület volt az, ami letörte a lelkesedésemet.
Eleve a PES vs. FIFA kérdéskör sem egy egyszerű történet; picit olyan ez, mint a Pepsi vagy Coca Cola, McDonald’s vagy Burger King, Jar Jar Binks vagy C3PO (ha észrevetted a mintát, akkor sejtheted, hogy mindegyiknél az utóbbi) – ha állást foglaltál, gyakorlatilag életre szól. Akik régebb óta olvasói szerény portálunknak, tudják, hogy az én szívem merre húz, ettől függetlenül tisztelem a másságot (avagy PES-séget) és igyekeztem mindig kellő respektussal hozzáállni a japánok nagyszerű sorozatához, sőt, kezdtem megszeretni azt. Ezért is kamilláztam értetlenül tavaly, amikor is a jubiláló PES nemhogy hozzáadott, de elvett az addigi érdemekből és a sorozathoz méltatlanul ünnepelte fennállásának huszadik évét. Volt mit jóvátenniük a fejlesztőknek: örömmel – és idén a legőszintébben – mondom, a Pro Evolution Soccer 2017 lett számomra a Pepsi vaníliás kólája, a McDonald’s Big Tasty-je és a Csillagok háborúja fejbe lőtt Jar Jar Binks-e.

Amit kifejezetten utálok, az a karakterek kitöltése a focis játékok tesztjénél. Éreztem is, amikor megláttam a nem fogadott hívást Martintól, hogy a PES miatt keres tette; előre féltem, hogy ehhez hasonló töltelékmondatokkal kell összehazudnom azt a pár ezer karaktert. A gondolatmenetet továbbhurcolászván belegondoltam, hogy a fejlesztőknek milyen nehéz dolga lehet évről-évre, hogy érezhető fejlődésen menjen keresztül termékük (az előző évi PES-t is biztos a háttérhatalom gyengítette meg, hogy idén főnixmadárként éledhessen újjá). Legyen hihető fociszimulátor, de közben instant sikerélmény-porként szívhassa az orrába a kati-generáció, a kiábrándult vén róka, a mezei játékos, aki látta (vé)C. Ronaldót az erősen megkérdőjelezhető, arc-fitnesszséget elősegítő valaminek álcázott szexkellék netes reklámjában, meg úgy en bloc mindenki, aki az annuális focis őrületbe invesztálja krajcárjait. Persze, nagyon messze vagyunk már a mérföldkőnek számító ’98-as FIFA, ill. FIFA World Cuptól, ahol a szélen végigrombolva beadás után ollóztad az ötödik gólt az Egyetlen és Igaz Ronaldóval a tehetetlen kapus hálójába, de a sok alibi-újítás és marketingszöveg minimum fenntartással való megközelítést eredményezett az Aktuális Év Nagy Kitalációjával kapcsolatban.

Persze, a Pes Productions is kitalálta a – szexkazetta címként is tökéletesen funkcionáló – First Touch rendszer átgondoltabb testvérét, a – VR-os pornó címként is tökéletesen funkcionáló – Real Touch rendszert, de ezúttal a sok apró, játékosok és kritikák visszacsatolására épülő módosítás elérte célját és nincs oka sepukkura a Pes Productions fejeseinek: nem hogy az eddigi FIFA-k és PES-ek játékmenete főlé tudott emelkedni a 2017-es verzió, de már majdnem elhitette velem a program, hogy focizok.
Eddig minden általam nyüstölt virtuális fociban volt az a bizonyos kritikus másodperctöredék, tudod, amikor passzolsz, vagy lősz, és a program mintha megakadna, de csak annyira, hogy majdnem felfogjad, hogy a labda a megfelelő pontra került az azt birtokló játékos lábtájékán, hogy összejöhessen a rúgás. Na, itt ilyen nincs és ezért áldom a fejlesztőcsapatot. Tényleg kontextuális minden labdaérintés: ha lősz, ha passzolsz, akkor azt a labdahelyzetétől függően sarokkal, spiccel, belsővel teszed. Ilyet én még nem láttam eddig, de lenyűgözött ez a mechanika. A játékosok megcsúsznak a füvön és teljesen természetesen megtámasztják testüket a földön, majd lökik magukat tovább a kívánt irányba, ami virtuális orgazmus szemeidnek. Védekezésnél sajnos előfordulnak furcsa ütközések, amik kizökkentenek az addig ügyesen felépített hangulatból (a screenshotok közé elrejtettem egy Ibrahimovic gangbanget), főleg, ha egyszerre több játékost uszítasz a labda birtoklására. Ilyenkor képes a labda furcsán flipperezni az édes-hármas tagjai között, illetve a támadó foci oltárán feláldoztak egy pöttyet a mesterséges intelligenciából is: néha a védekező játékos picit – mintha direkt – elmozgott a labda útjából, hogy folytatódhasson az akció. Ennek ellenére az MI ügyesen teljesít: csapattársaink próbálnak lyukra futni, dinamikusan követik a támadásokat, hevesen gesztikulálnak, hogy nekem passzolj, az ellenfeleink vezetésnél az utolsó percekben kiszaladnak a szögletzászlóhoz labdát tartani, mocskosul húzzák az időt, szóval virtuálisan is bemutatják ennek a nemes sportnak a legszebb vonásait.
Hála a jó égnek a kapusok viselkedését idén javították: persze, hibáznak, de hihetően és emberien teszik azt, a múlt év gólgazdag mérkőzéseinek nyoma sincsen, küzdeni kell. A védelmet szétpasszolva, türelmesen, okosan játszva kell törekedni a helyzetek kihasználására, ahol néha persze becsúszik egy nagyobb gólkülönbség, de főleg nehezebb fokozaton izzadni kell minden egyes találatért. Az MI továbbra is törekszik felvenni a ritmust velünk: amennyiben például agresszívan letámadunk már az ellenfél térfelén, ügyesen húzza szét a játékot és használja ki az üres területeket. A kapusok mellett a bírók voltak a másik kritikus pont, ezúttal nincsenek szétfújt meccsek, kivéve, ha direkt túl agresszívan játszunk, ezzel tördelvén a folyamatosságot.

Játékmódok terén különösebb változás nincs, a szezonokban egyedül az igazolásokat mókolták meg, ezzel nehezítvén a feltörekvő menedzserek dolgát, a "faragjál világsztárt Pistikéből" nekem még mindig unalmas és játszhatatlan (erről lesz egy hosszabbnak tervezett gondolatmenetem a FIFA teszt kapcsán, amennyiben én kapom és nem Petúnia, bár azt a tesztet tuti agyonolvasnám), a MyClub pedig ugyan jobb lett, de a szimulációnak – melybe alig tudunk belepiszkálni meccsközben – például csak annyi értelmét láttam, hogy amennyiben Martin PSN-stalkol, tényleg tesztelek-e, egy cigi és fogmosás közé betoltam kettő ilyet, még játékbeli valuta is ütötte a markomat, amiből fejleszthettem kezdő tizenegyemet. Ezúttal specifikusabban (tulajdonság, poszt, klub, kontinens, szupererő, mittomén' még mi) alapján találhatjuk meg az ideális jelölteket, de az erősen RNG-re épülő állítsd meg a szerencsekereket a csudajátékosnál metódust még mindig nem kedveltem meg.
Online egyrészt jobb, másrészt nehézkesebb a helyzet. Került egy quasi online régiózár a netes mókába, úgyhogy ha október másodikán nemmel szavazol, akkor Mustafa Abbassi haveroddal még nehézkesebben fogsz versengeni, illetve több idő ellenfelet találni, cserébe csak minden 4-5. meccs lesz a lag miatt játszhatatlan.

Szólva a csicsáról is, szemeinknek van oka örömködni, főleg ami a mozgásokat illeti. Olyan apróságokra is figyeltek, mint a játékosok lehelete a hidegebb estéken, a füvön ott maradó anionos felületaktív anyag (avagy a bírók által használt púrhab a szabadrúgásoknál) és az anno integető kartonbábukból kifejlődött egész pofás közönség. Ami egy másik fontos érzékszervünket, a füleinket illeti, nos... a kommentátor jobbnak jobb lett, de a jótól még mindig elmarad és olykor nem reagál bődületes helyzetekre, szereti ismételgetni magát, de legalább már nem kritikán aluli, csak gyengécske.

Hogy ne maradjon el a szokásos picsogásom a licencekről, pár szó erejéig álljunk meg itt. Az egy dolog, hogy alapból az új igazolások még nem realizálódtak a programban, hogy a játékosok külső vonásai nem mindig tükrözik valós önmagukat (külön vicces ez a játék kiemelt partnerének, a Barcelonának a Messijével, akinek virtuális ábrázata nem adja vissza a mostani, Futrinka utcai csokoládés pederasztára szőkített ocsmányságot), de az olyan csapatnevek mellőzése, mint a Real Madrid, a Manchester United vagy a Juventus továbbra is fáj. Persze, lehet pendrive-val, meg letöltéssel, meg egyéb más dolgokkal cseszekedni, de nekem ehhez se időm, se kedvem nem volt.
Mit lehet még mondani? Talán csak annyit, hogy ez az eddigi legjobb majdnem fociszimulátor, amennyiben túlteszed magad a kifejtett hiányosságokon, ezt a focit mindenképpen szerezzed be idén, főleg, ha többre tartod a külsőségeknél az élményt!

...a végére pedig, hogy úgy igazán fájjon: mecset.

(A szoftvert a kiadótól kaptuk meg tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Konzolok Szervize budapesti boltjában, vagy webshopjából meg is rendelhető.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
48. fczolika  PlayStation.Community tag
2016.10.01. 08:39:06
LV1
Csináltam egy PES 2017 teszt videót.

https://youtu.be/QAirlKyVaIE
Psn: fczolika
47. fczolika  PlayStation.Community tag
2016.09.29. 21:10:00
LV1
Nem laggol már a PES 2017, javították a szervereket.Jövő héten indul a pesklubbon a brazil bajnokság , akinek kedve van nyugodtan jöhet.
Indul a szezon!!! :)
Psn: fczolika
46. A-matesz  PlayStation.Community tag
2016.09.28. 09:50:12
LV2
Válasz 44. fczolika üzenetére:
jó hát perverzek mindig vannak... :D
Fino alla Fine
45. Penge70  PlayStation.Community tag
2016.09.28. 04:25:33
LV22
Válasz 42. A-matesz üzenetére:
bejnye
44. fczolika  PlayStation.Community tag
2016.09.28. 03:31:03
LV1
A PES 16 szar lett,de azért augusztus végéig játszottam vele. Az idei nagyon jól sikerült,viszont eddig online nem az igazi mert laggol rendesen az online divisionban illetve Myclubban. :( A sima barimeccseknél semmi probléma.
Egyébként van PS 4-en ez a pesklub,na ott egész évben vannak online bajnokságok,szóval egyáltalán nem fullad ki a PES egy hónap után.
Psn: fczolika
43. hajzi  PlayStation.Community tag
2016.09.26. 15:50:01
LV4
+1
Válasz 40. Penge70 üzenetére:
Nem tudom miêrt de ezen most beaszaltam rendesen :D
HALA!
42. A-matesz  PlayStation.Community tag
2016.09.26. 12:52:03
LV2
Válasz 40. Penge70 üzenetére:
ejnye...
Fino alla Fine
41. martin  Főszerkesztő
2016.09.26. 12:34:37
LV27
Mindkettőtök rendelkezésére áll "TeTeszted" rovatunk a főoldalon. Hajrá!
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
40. Penge70  PlayStation.Community tag
2016.09.26. 12:09:57
LV22
Válasz 39. A-matesz üzenetére:
Azért nem vagyok tesztelő mert a Martin rasszista :(
39. A-matesz  PlayStation.Community tag
2016.09.26. 12:00:26
LV2
Válasz 37. Penge70 üzenetére:
Te vagy a nagy szakértő játékok terén, nem is értem miért nem vagy itt játék tesztelő...
Fino alla Fine
38. A-matesz  PlayStation.Community tag
2016.09.26. 11:59:07
LV2
Válasz 35. Yokozuna üzenetére:
Ki beszélt most rólad? Altalanossagban beszéltem.
Fino alla Fine
37. Penge70  PlayStation.Community tag
2016.09.26. 11:13:37
LV22
Válasz 35. Yokozuna üzenetére:
Hagyd rá ő úgyis jobban tudja a demókból :)
36. Penge70  PlayStation.Community tag
2016.09.26. 11:12:25
LV22
Válasz 34. A-matesz üzenetére:
Jaj inkább ne puszi, a nőket szeretem :D
35. Yokozuna  PlayStation.Community tag
2016.09.26. 09:52:07
LV6
Válasz 31. A-matesz üzenetére:
minden egyes év augusztusáig folyamatosan PES-ezek. mellé 1-2 játék becsúszik. és ennyi. most a télen-tavasszal biztosan bevásárolok a címekből, de a PES így is folyamatosan fut egy évig biztosan. na akkor? biztosan nem vagyok vele egyedül.
"Csináltunk fényt. A végén már Unikumból."
34. A-matesz  PlayStation.Community tag
2016.09.26. 08:59:37
LV2
Válasz 33. Penge70 üzenetére:
Te meg nagy szakértő vagy mert minden évben eljátszottad(az ideit leszámítva)h na most ez..ez a PES oda fog b.aszni ezért meg ezért. Aztán 1 hét után elcsendesedtél,egy évig. Gyakorold eme képességedet ;) Na puszi.
Fino alla Fine
33. Penge70  PlayStation.Community tag
2016.09.26. 04:44:36
LV22
-1
Válasz 31. A-matesz üzenetére:
és te ezt minden évben leírod, és még csak nem is játszottál a PES-el csak a demókkal :D
elképesztő egy figura vagy :)
32. mark14
2016.09.25. 21:04:20
LV1
Van benne valami! Amugy pes párti vagyok, de amit irtál az jogos!
Zolika, vald be, hogy tavaly te sem játszodtál online a pessel már december után!
31. A-matesz  PlayStation.Community tag
2016.09.25. 20:24:10
LV2
-1
Válasz 25. Noname21 üzenetére:
Azért ez elég meredek kijelentés.A COD az MW3 után valahol eltévedt az úton. Maradjunk ennyiben. A Fifa az Ultimate Team megnyitásával a focis játék szavatosságát kitolta.A PES a maga lehetőségeivel rendre kifulladt pár hónap után mindenkinél. Ellenben a Fifa az UT-nek köszönhetően még fél év múlva is pörög. Amíg a PES heti egy két órára ültet a gép elé addig a Fifa Ut napi szinten teszi ue. Az UT gyakorlatilag egy online menedzser mód. Ahol különböző tornákon indulhatsz el különböző csapataiddal más más díjazásért.
Egy játéknál az első benyomás után fontos a szavatosság úgy hiszem. Nem hinném h a focis játékok közt a Fifa ennyire népszerű lenne ha nem tudna valami+ hozzáadni ehhez. Mert bármennyire legyen legyen élvezetes egy vagy két haver ellen századjára is lejátszani az El Clasicot meg az angol magyart kifullad a játék. A hangulatát a játéknak megszokod és egy idő után semmi újat nem fog tudni neked adni. És ez itt a PES achilles pontja.A szavatossága. Kíváncsi leszek majd h itt majd úgy december január körül mennyien is fognak aktívan a PES-el játszani.....
Fino alla Fine
30. fczolika  PlayStation.Community tag
2016.09.25. 19:06:50
LV1
A Fifàt mindig jobbra értékelik,jobb a marketing stb,ennek nem szoktam bedőlni.Én még olyan tesztet nem láttam hogy jobb a PES pedig az én véleményem szerint játékmenetben mindig is jobb volt.
Psn: fczolika
29. hajzi  PlayStation.Community tag
2016.09.25. 15:16:26
LV4
Válasz 28. fczolika üzenetére:
Jool emlêxel...Sajnos nem engedhetem meg magamnak h mind a 2 jâtêk meglegyen,ezêrt döntenem kell majd!Vârom a FIFA teszteket is aztân meglâtjuk ;)
HALA!
28. fczolika  PlayStation.Community tag
2016.09.25. 11:30:34
LV1
Nàlad lehet,de sokan meg pont ezért PESeznek.Senki sem PESezne,ha tökéletes lenne a Fifa. A fifa pont a játékmenetben gyengébb.Körítés,hangulat,licenszek jobbak a fifàban,de ha elindul a meccs akkor nàlam elbukik.Te is PESeztél,emlékszem a nevedre a pesklubbon.
Psn: fczolika
27. hajzi  PlayStation.Community tag
2016.09.25. 11:21:37
LV4
Válasz 26. fczolika üzenetére:
Nekem kevês h jó a jâtêkmenet...
HALA!
26. fczolika  PlayStation.Community tag
2016.09.25. 11:15:25
LV1
Sokan egyébként mindkettőt megveszik.Elképzelhető,hogy később megveszem a fifàt,ha már olcsó lesz.Viszont látva a PES brutális játékmenetét,ki merem jelenteni,hogy a fifa nem lesz ilyen jó. A fifa is javult,de a PES játékmenetben kettőt lépett előre.Haverral pénteken 6 órát játszottam online egymás ellen,hatalmas élmény volt. Teljesen vissza jött a régi PES fieling.
Psn: fczolika
25. Noname21  PlayStation.Community tag
2016.09.25. 10:28:49
LV13
Fifa a focis játékok call of duty-ja.
Ami nem tetszik a pesben, olyan mint ha egy snooker asztalon fociznék...
24. Onimushaman  Szerkesztő
2016.09.24. 20:12:16
LV24
Válasz 22. martin üzenetére:
Gonosz vagy. :D
señor
23. hajzi  PlayStation.Community tag
2016.09.24. 17:30:45
LV4
Válasz 22. martin üzenetére:
Kâbê...
HALA!
22. martin  Főszerkesztő
2016.09.24. 16:22:16
LV27
+2
Válasz 21. Onimushaman üzenetére:
- Edvenszd ból kontrol!
- Nevör befór szín fész ikszpressönsz!
- Ól júr févörit futból sztársz in realisztik eksön!
- Enhenszd gólkípör bihévör!
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
21. Onimushaman  Szerkesztő
2016.09.24. 13:28:49
LV24
Megvárom a Fifa tesztet is, a sztori módra nagy hangsúlyt fektettek.
señor
20. martin  Főszerkesztő
2016.09.24. 12:02:03
LV27
Válasz 19. Yokozuna üzenetére:
A fifázás? :D Dehonnem'!
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
19. Yokozuna  PlayStation.Community tag
2016.09.24. 11:13:12
LV6
Válasz 18. fczolika üzenetére:
ez nem engem minősít...;)
"Csináltunk fényt. A végén már Unikumból."
18. fczolika  PlayStation.Community tag
2016.09.24. 09:31:41
LV1
Ha zavar menjél fifàzni.
Psn: fczolika
17. Yokozuna  PlayStation.Community tag
2016.09.24. 09:22:00
LV6
Válasz 14. fczolika üzenetére:
te zolika, neked fizetnek a reklámért? menjél már játszani bazzeg!
"Csináltunk fényt. A végén már Unikumból."
16. Penge70  PlayStation.Community tag
2016.09.24. 08:09:06
LV22
Válasz 13. fczolika üzenetére:
kösz, de nagyon kevés időm van játszani :)
15. fczolika  PlayStation.Community tag
2016.09.24. 07:43:12
LV1
Ilyenek a kapusok! Online game
https://youtu.be/cwFJjHsFrjg
Psn: fczolika
14. fczolika  PlayStation.Community tag
2016.09.24. 06:15:21
LV1
Ja és nem olyan mint a demó,hanem annál sokkal jobb.Ne abból indulatok ki.Nekem pld a demo annyira nem tetszett.
Psn: fczolika
13. fczolika  PlayStation.Community tag
2016.09.24. 06:13:32
LV1
Ez jó lett nagyon, nem kell tőle félni Penge.A pesklub is újra él és virul :)
Psn: fczolika
12. Penge70  PlayStation.Community tag
2016.09.24. 05:45:03
LV22
Még nem vettem meg, egyelőre még kivárok vele, de természetesen idővel majd megveszem. A tavalyi nekem irtó nagy csalódás volt, így most ez nem lett premier vétel.
A teszt jó lett :)
11. Matichku  PlayStation.Community tag
2016.09.24. 02:21:59
LV14
Alulról a második sor közepén az az Ibra hasonmás mintha UFC-t vagy Pankrációt űzne.
Nil Satis Nisi Optimum
10. monaco  PlayStation.Community tag
2016.09.23. 23:23:50
LV1
Válasz 9. monaco üzenetére:
Mármint bármilyen platformra.
9. monaco  PlayStation.Community tag
2016.09.23. 23:22:00
LV1
Első PES, amit megveszek PS4-re. Soha nem győzött meg a demó annyira, mint most.
8. martin  Főszerkesztő
2016.09.23. 22:58:27
LV27
Válasz 6. fczolika üzenetére:
Végre egy profi.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
7. fczolika  PlayStation.Community tag
2016.09.23. 20:56:19
LV1
Modric gólja nem gyenge ;). https://youtu.be/swYwQcYdFqc
Psn: fczolika
6. fczolika  PlayStation.Community tag
2016.09.23. 20:54:01
LV1
Végre egy normális PES teszt!
Ez a PES hihetetlen jó lett idén.Ma haverral 4 órát játszottam online egymás ellen,végig üvöltöttük a meccseket,elképesztő élethű.
Licenc probléma meg kb fél óra és annyi,option file fel és kész.
Bátran ajànlom mindenkinek nem fogja megbánni.
Psn: fczolika
5. hunlogi  PlayStation.Community tag
2016.09.23. 20:05:11
LV1
QJÓ ;)
4. Lotar  PlayStation.Community tag
2016.09.23. 16:23:50
LV18
Még várok vele . :)
psn/sen id: pcpmate
3. ralphcliff75  PlayStation.Community tag
2016.09.23. 15:00:57
LV3
Nem tudom. Nekem tetszik ugyan a játék, de ami nálam a legfontosabb a hangulat sajnos nagyon közepes. Sok tényező hozzá tesz és vesz el a hangulatból. Ilyen volt a nem hivatalos csapatok, ezt ugyan orvosoltam, bár 2016ban nevetséges, hogy nekem ezt manuálisan kell csinálnom. Viszont a kommentár és a stadion hangulat annyira gyenge, hogy nem biztos, hogy nem szerzem be a Fifát is...
2. Noname21  PlayStation.Community tag
2016.09.23. 14:41:28
LV13
Közel 20év után cseréltem le a fifát. Eddig nem bántam meg, bár a licenc hiány nálam is keserű pont idáig.
Option file téma még kicsit idegen nekem sajna.
Viszont a foci elképesztően jó lett.
1. B_Renato97  Szerkesztő
2016.09.23. 13:27:49
LV4
Azért a PM Black White - MD White rangadó elég komoly :D
Nálam a licensz problémák miatt mindig olyan keserű élményt ad, annak ellenére, hogy amúgy nem lenne olyan rossz.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
PRO EVOLUTION SOCCER 2017
Konami
Látványosság:
Játszhatóság:
Kiemelkedő
Szavatosság:
Kiemelkedő
Zene / Hang:
Átlagos
Hangulat:
9/10
Pozitívum
Az eddigi leghihetőbb virtuális foci az apró finomrahangolásoknak köszönhetően
Negatívum
Még mindig gyenge kommentátor, kisebb idegesítő hibák

MARTIN BELESZÓL
A trófealistámban még mindig ott van az az egy szem bejegyzés, amikor évekkel ezelőtt egyszer életemben megpróbáltam fifázni...