PlayStation.Community

2016.09.16. 09:45 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Értékeld a cikket!
Feketén-fehéren.

„Avoid missing ball for high score” - volt olvasható az 1970-es évek elején a Pong automatákon, hogy az egyszeri ember, aki még sose látott videojátékot tudja, hogy mit is kell csinálni, vagy mit kell elkerülni. Ezekben az években – meg még jó ideig – elég volt az egyszerű irányítás, az egyszerű játékszabály és egy partner, hogy egy jót játsszon az ember. Nem kellett pörgős, izgalmas történet, filmszerű átvezető, vagy retinasimogató grafika. A Hypersect bebizonyította, hogy ez ma sincs másképp.
Az INVERSUS egy minimalista ügyességi játék, aminek már a címe is magában hordozza a lényegét. A szójáték első fele utal arra, hogy itt valamiféle invertálás lesz a középpontban, azaz hogy egy színt az ellentétére cseréljük, míg a másik fele azt sugallja, hogy ez többedmagunkkal játszva az igazi. Habár a játékmenet és a szabályok egyszerűek, együtt egy komplexebb rendszert alkotnak, amit nem túl egyszerű – számomra – írásban szemléltetni, mivel már kétszer beletört a billentyűzetem.
Szóval, adott egy két dimenziós, négyzetrácsos aréna, aminek négyzetei vagy fehér, vagy fekete színűek lehetnek. Kezdetben egy fekete négyzetet fogunk irányítani, amivel a mozgáson kívül képesek vagyunk még a négy égtáj felé lőni. Amennyiben nyomva tartjuk a lövés gombját, majd a jelzés után felengedjük, akkor három töltényt engedünk útnak az adott irányba, de csak egy skulót számol fel a program. Tárunk nem kifogyhatatlan, kis négyzetünk belsejében tekergő gömböcskék szemléltetik megmaradt töltényeink számát, ami ha elfogy, akkor pár másodpercet várnunk kell, míg újratöltődik.
És akkor jöjjön az inverz lényege:
A fekete négyzetünkkel csak és kizárólag a pálya fehér területein mozoghatunk, a fekete részek falként hatnak. Lövedékeinkkel viszont képesek vagyunk egy sávban a fekete, áthatolhatatlan területeket fehérré változtatni, így növelve mozgásterünket. A szabály természetesen megfordul, ha többjátékos módban a fehér négyzetet irányítjuk. Akkor ugyanis a fekete zónában mozoghatunk, a fehérek pedig a falak, amiket a lövéssel feketévé és így járhatóvá invertálhatunk.
Így egymás ellen játszva ami járható terület az egyiknek, az járhatatlan a másiknak és vice versa. Ezt kihasználva lehet az ellenfél területét szisztematikusan csökkenteni, míg sarokba nem szorul, majd megadva neki a kegyelemdöfést bezsebelni a pontot. Amúgy a How to Play menüben elsajátíthatunk minden furfangot, ami a győzelemhez szükséges.

A Versus módban mehetünk neki más játékosoknak egy-egy, illetve kettő-kettő ellen felállásban Online, vagy akár Localban. A meccset az nyeri, aki előbb éri el az Options menüben beállított győzelmi pont értékét. Eleinte csak egy pálya érhető el, de ahogy játsszunk, úgy nyílik meg a maradék 26 aréna.
Az Arcade módban a géppel akasztunk tengelyt és ezt mással kooperálva is megtehetjük egymást segítve. Ellenfeleink általában vörös négyzetek lesznek, akik a fekete zónákban mozognak. Amennyiben átérnek a fehér, általunk járható területre, akkor azt azonnal invertálják és ha pont ott tartózkodunk, akkor egy életünk bánja a dolgot. Ha sikeresen eltaláltunk egyet, akkor a megsemmisülés következtében a körülötte lévő terület fehérré válik, valamint a közelében tartózkodó vörös négyzeteknek is kicsengettek. Így ha sikerül egy csoportba terelni őket, akkor egy lövéssel végezhetünk a bandával. A vörösökön kívül hozzánk hasonló négyzetek is megjelenhetnek fehérben, de eleinte a tárkapacitásuk alacsony, így ritkán tudnak lőni. Az elhullott ellenségek felszedhető, piros pöttyöket hagynak maguk után, amik a kilőtt lövedékeink gyorsaságát növelik meg, de a pályán elszórva pajzsot is találhatunk, ami egy találat után leválik. Ebben a módban összesen 7 aréna nyitható meg.
A grafika minimalista, ebből eredően a színek számát se vitték túlzásba. A palettán mindössze a fekete, a fehér, a piros és a szürke ötven árnyalata szerepel. Az elektronikus zene kellemesen reflektál a képernyőn történtekre, beindul az akciónál, vagy lelassul, ha valaki elhalálozott. A kezelés azonnal rááll a gyakorlott DualShock forgatók kezére, a laikusoknak viszont gondot okozhat a lövés irányának helyes bevitele. A szavatosság minimum addig tart, amíg be nem hozzuk az összes pályát, ami nagyjából tíz perc alatt megvan. Nincs semmiféle kampány, ahol a folyamatosan nehezedő pályákat egymásután kellene ledarálni, vagy valamiféle challenge rendszer, ami plusz kihívást jelentene. De ott vannak a trófeák behozásához szükséges feladatok, azokkal is el lehet szöszölni.
Hangulatban viszont jó a móka, bár leginkább akkor, ha localban sikerül magunk mellé hülyíteni három havert, hogy szénné invertáljuk egymást. Így a házibulik kelléke lehet az egy ember – plusz egy zenész – alkotta, alig 40MB-os programocska.

Fejlesztő: Hypersect LLC
Megjelenés: 2016. 08. 17.
Ár: 4.490Ft
Játékosok száma: 1-4
Kép: 1080p
Demó: nincs
Méret: 31.92MB
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
3. ColdHand  Szerkesztő
2016.09.19. 22:41:10
LV22
Válasz 2. Onimushaman üzenetére:
Összehozhatjuk majd!
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
2. Onimushaman  Szerkesztő
2016.09.19. 14:04:08
LV24
Jó írás, a co-op részét tolnám maximum.
señor
1. Penge70  PlayStation.Community tag
2016.09.17. 06:54:04
LV22
4500 ft-ért simán megéri ez az izé
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Hardver - DualShock 4 Back Button Attachment
2020.02.24. 11:16 Techno
1 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pssz! Haver! Kell két új gomb a DualShockodra?
Mozi - Úriemberek
2020.02.24. 11:06 Cool-Túra
0 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az igazi gengszterek tényleg öltönyt viselnek.
Untitled Goose Game (PS4, PSN)
2020.02.23. 18:17 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: Petunia
Minden idők legnagyobb rémsége.
Lornsword Winter Chronicle (PS4, PSN)
2020.02.23. 18:09 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Az unalmas tél közeleg.
Dragon Ball FighterZ - FighterZ Pass 2
2020.02.21. 19:39 Kedvcsináló
0 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Folytatódik a küzdelem.
Beholder 2 (PS4, PSN)
2020.02.21. 16:39 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: nadasurf
"Leugrani egy szikláról és zuhanás közben szárnyat építeni."
Patapon 2 Remastered (PS4, PSN)
2020.02.20. 16:00 Kedvcsináló
0 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
Ritmikus harci dobok háborúja.
Mozi - Ragadozó madarak
2020.02.18. 21:00 Cool-Túra
10 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Erős Nők, Akiknek Nincs Szükségük Férfiakra.
EarthNight (PS4, PSN)
2020.02.18. 20:48 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Bandage_520
Sárkány ellen sárkányfű… akarom mondani Skydive?
Dark Devotion (PS4, PSN)
2020.02.16. 13:31 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pixeles kereszteslovagok Dark Souls-a.