PlayStation.Community

2016.09.06. 08:20 PlayStation Network
7 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
Magányos kirándulás egy nem is annyira élettelen bolygón...

Szeretem a sci-fit. Nem feltétlenül azért, mert különböző idegen bolygókra látogathatunk el, más világokat ismerhetünk meg, csodás kalandokban lehet részünk, vagy beletekinthetünk a messzi-messzi űrbe és az ott található számtalan csodálatos dologba. A műfaj számtalan táptalajt biztosít a hihetetlen, valóságtól elrugaszkodott történetek elmesélésére, így az alkotóknak maximum csak a képzeletük szabhat határt, mi sem bizonyítja jobban, hogy bár a zsáner legtöbb eleme lassan klisészámba megy, még mindig lehetséges benne valami egyedit, megkapót és újszerűt alkotni. De a technikai részét most felejtsük el egy kicsit: túllépve a tudományon, űrhajókon, lézerfegyvereken, földönkívüli fajokon, és a számtalan más kelléken, van még egy olyan dolog, amely a műfaj egyik legfontosabb tulajdonsága. A tudományos fantasztikus alkotások (legyen szó akár regényről, filmről, vagy videojátékról) túlnyomó része pontosan rólunk, emberekről szól. Vizsgáljuk hát meg az általam, és még nagyon sok mindenki más által preferált műfajnak ezt az ágát, vagyis a humán oldalt.

A sci-fi összefoglalja mindazt, amik voltunk, vagyunk és leszünk is, ezen kívül pedig remek képet ad magáról az emberi fajról, mindarról, amit képviselünk. Zsigereinkben van, hogy keressük a kalandot, meg akarjuk ismerni az ismeretlent, felfedezni a felfedezetlent, görcsösen keressük identitásunkat, helyünket az univerzumban, azt, akik vagyunk, és amivé lenni szeretnénk. Folyamatosan feszegetjük saját határainkat, legyen szó az életünkről, vagy éppen jóval magasztosabb, nagyobb célok eléréséről, többek közt az univerzum feltérképezéséről. Ez az olthatatlan kaland- és tudásvágy nagyszerű tetteket eredményezett eddig, hihetetlen magasságokba vezetett minket, az eredmények pedig híven tükrözik mindazt, ami pozitív bennünk, amely miatt megéri hinni, és bízni az emberi fajban, annak nem mindig ború nélküli, de kétségtelenül izgalmas jövőjével együtt.

A Lifeless Planet című indie-játék pontosan a fent említett csillapíthatatlan vágyakat és identitáskeresést lovagolja meg, természetesen vérbeli science fiction köntösben. A David Board nevű úriember elméjéből testet öltött cím egy Kickstarter kampányként kezdte, majd miután a kiírt összeg több mint kétszeresét hajtotta fel 24 óra alatt, végül 2014-ben el is jutott a megvalósulásig a koncepció. Most két év múltán a Sony konzoljára is megjelent az ’50-es évek B-kategóriás sci-fi mozifilmjein alapuló kaland, melyben egy idegen, látszólag élettelen bolygót kell keresztül-kasul feltérképeznünk.

Persze, ahogy az lenni szokott, nemsokára kiderül, hogy a kihaltnak hitt planéta cseppet sem olyan elnéptelenedett, mint az elsőre látszik. A játék főszereplője, az átlagos, kissé szótlan amerikai asztronauta alighogy lezuhant űrhajójával a sivatagos bolygón, egy elhagyatott szovjet falut talál, romos házakkal, majd egy kutatóbázissal, ami arra enged következtetni, hogy valami rémes, hátborzongató történhetett kommunista embertársainkkal.
Ránk marad tehát a feladat: megtalálni az eltűnt kollégánkat, felkutatni a lehetséges túlélőket, majd kideríteni, mi történhetett az oroszokkal, ezen kívül pedig arra, hogy miféle titkok rejlenek ezen a kietlen senkiföldjén.
A Lifeless Planet-ben kis túlzással teljes egészében egyedül kell felfedeznünk a bolygó felszínét, a játékmenet pedig egyértelműen a magányérzetre épít: egyedül vagyunk, akármerre nézünk, csak hegyeket, völgyeket, romos épületeket, vagy sziklákat láthatunk, semmi mást. Csakis magunkra utalhatunk, miközben sivatagban, elhagyatott főhadiszállásokon, hangárakban, fák között, sziklákon ide-oda ugrálva, vagy lávafolyamban, vulkánok között bóklászunk. A bolygó, bár szinte élettelen, mégis számtalan kihívást, és izgalmas kalandot rejt magában, régiói kifejezetten változatosak, a szűkre szabott lehetőségek ellenére is. Az alkotást olyan klasszikus kalandjátékok inspirálták, mint a The Dig, valamint az örökzöld platform-cím, az Another World, és igazából a mászkáláson, na meg az ugráláson kívül más dolgunk nem nagyon lesz.
Bejárhatjuk sorra a pályákat, amik megpróbálják feledtetni az amúgy egyhangú és idővel kissé monotonná fajuló játékmenetet, másodlagos lehetőségként űrruhánkkal kilőhetjük magunkat a levegőbe, esetenként repkedhetünk is néhány másodperc erejéig, ha arra van szükség (ezeket a megfelelő pillanatban mindig jelzik egy oxigén-tartály megjelenésével), azonban ez az egész sajnos nem tartalmaz annyi újdonságot, amely maximálisan leköthetné a figyelmünket. Annak ellenére sem, hogy néha megpróbálják ezt feldobni egy-két plusz elemmel, ezek közé tartozik a robotkar, aminek segítségével energiaforrásokat indíthatunk be, vagy bombákat izzíthatunk be, hogy járatokat nyissunk meg.

Értelemszerűen nem túl változatos az egész akció, pedig az alapkoncepció igencsak vonzó. A grafika persze olyan-amilyen, egy inde-címnek megfelelő, mégsem lehet nagyon panaszkodni a látvány miatt, a naplementével fűszerezett narancssárga sziklák megkapóak és meseszerűek, a köddel borított, erdőszerű helyek pedig hátborzongatóak, ha kell. És itt még nincs vége az emlékezetes pályák felsorolásának, bőven fogunk még találkozni nagyszerű természeti csodákkal a bolygón. Ugyan nyomós oka van annak, hogy a történetről alig írtam valamit (még így is többet, mint amennyit kellene), hisz a rejtélyek, kisebb-nagyobb titkok felfedezése rád, játékosra vár, neked kell belevaló, keménytökű amcsi űrhajósként bejárni a planétát, ugyanakkor életedet nemcsak a láthatatlan, több kilométeres mélységek, árkok, vagy forró lávafolyamok veszélyeztetik, hanem ilyen-olyan csapdák is, amik a felszínből kiemelkedve könnyen elragadhatnak, szóval nem árt majd vigyázni.

A Lifeless Planet ugyan elmarad a nagy költségvetésű, óriási hanggal bereklámozott játékaitól, de egyrészt nem erre teremtetett, másrészt ennek ellenére is képes igazi kalandként működni. Vérbeli sci-fi címnek köszönhetően kombinálja a műfajra jellemző optimizmust a rettegéssel, mindezt abban a körítésben, hogy vajon mire képes a tudomány az emberi faj kezében. Erre a kérdésre természetesen ad egy bizonyos fajta alternatívát a játék, és aki szereti az ilyesfajta kalandokat, szeret hosszan bóklászni, felfedezni, elmerengeni a csodás táj bámulása közben, annak a Lifeless Planet ideális választás lehet.
Szóval, ha valaki késztetést érez magában, hogy izgalmas, rejtélyes titkokat tárjon fel és nem zavarja, hogy alapesetben a barangoláson kívül más dolga nem nagyon lesz, akkor fel az űrruhát, és irány meghódítani (a monoton-érzést feledtetve akár fél napos pihenőkkel szakaszonként) ezt az első látásra kihalt, ám végül is nem is annyira élettelen planétát!

Fejlesztő: Serenity Forge LLC
Megjelenés: 2016.08.17.
Ár: 5990Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 720p, 1080p
Demo: nincs
Méret: 904MB
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
7. B_Renato97  Szerkesztő
2016.09.12. 09:19:19
LV4
Elsőre kellemes tartalomnak tűnhet a sok AAA cím között. Lehet beszerzem majd, valami nagyobb akció keretében
6. Matichku  PlayStation.Community tag
2016.09.08. 09:36:36
LV14
Válasz 5. martin üzenetére:
Értem, köszi.
Nil Satis Nisi Optimum
5. martin  Főszerkesztő
2016.09.07. 13:47:21
LV27
Válasz 4. Matichku üzenetére:
Nincs. Az egyik egy sztoriközpontú monodráma, a másik egy űrfelfedezős-kereskedős szimuláció. Mindkettő sci-fi.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
4. Matichku  PlayStation.Community tag
2016.09.07. 12:23:39
LV14
No Man's Sky és Lifeless Planet. Van értelme összehasonlítani öket? Vagy csak az én hülyeségem ez a feltételezés.
Nil Satis Nisi Optimum
3. rottenbull  PlayStation.Community tag
2016.09.06. 18:10:08
LV9
Kb ott jarok, amit a harmadik kep mutat. Eleg fura a hangulata, az tuti.
Nekem nem tul hatborzongato, inkabb szomoru.
2. seeYOUsoon  PlayStation.Community tag
2016.09.06. 11:44:48
LV5
végig olyan érzésem volt míg kijátszottam hogy valamit nagyon eltaláltak de valami mást nagyon elrontottak benne. Tény hogy van potenciál a csapatban egy szinte tökéletes játékra.
..loading, please wait..
1. martin  Főszerkesztő
2016.09.06. 08:23:35
LV27
Még a képektől is beborzongtam, hát még a trailertől. Igazi klasszikus sci-fi téma a '70-es évekből.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
TOM CLANCY'S GHOST RECON: BREAKPOINT (PS4)
2019.10.13. 21:43 Játékteszt
1 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Eltörött a mécses.
WARHAMMER: CHAOSBANE (PS4)
2019.10.12. 12:51 Játékteszt
5 hozzászólás
Szerző: Sanada
Tegyél rendet csatabárddal!
The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel (PS4, PSN)
2019.10.12. 12:39 Kedvcsináló
1 hozzászólás
Szerző: Andras_01
Legenda újratöltve.
Caravan Stories (PlayStation 4, F2P, PSN)
2019.10.09. 18:41 Kedvcsináló
8 hozzászólás
Szerző: martin
A vándorcirkusz az égbe megy.
Concrete Genie (PS4, PSN)
2019.10.08. 11:43 PlayStation Network
8 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Színes tintákkal álmodni.
Ni no Kuni: Wrath of the White Witch Remastered (PS4, PSN)
2019.10.07. 12:21 Kedvcsináló
4 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
Vissza a gyermekkorba…
Mozi - Joker
2019.10.07. 10:22 Cool-Túra
22 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Egy megbomlott elméjű kisember vallomásai.
GREEDFALL (PLAYSTATION 4)
2019.10.05. 17:56 Játékteszt
11 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Diplomatikusan fogalmazva: nem rossz, de lehetne jobb is.
The Sojourn (PS4, PSN)
2019.10.03. 15:50 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Meditatív életpálya.
FIFA 20 (PLAYSTATION 4)
2019.10.02. 15:20 Játékteszt
3 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Hozza a kötelezőt.