PlayStation.Community

2016.08.13. 10:00 Cool-Túra
20 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
Olyan rossz, hogy már szinte jó!

Superman halott (na persze...), így hát a Föld védelmező nélkül maradt egy esetleges újabb fenyegetéssel szemben, így hát olyan emberek kellenek, akik különleges képességeikkel sikeresen visszaverhetnék majd az ilyen-olyan helyről érkező világpusztító lényeket, ha arra kerülne sor. Az amerikai kormány egyik befolyásos embere, Amanda Waller (Viola Davis) egy különleges tervvel áll elő: olyan csapatot képzel el, akik olyan metahumán személyekből állnak, akik bűnözők, és a jól megérdemelt, többszörös életfogytiglannal tengetik napjaikat, egy hideg, és szűk cellában. Mivel büntetésük enyhítése érdekében bármit képesek lennének megtenni, és ha valami gond állna elő, a kormány nyugodtan letagadhatná a működésüket, ezért tökéletes alanyok bármilyen öngyilkos akcióra a világon. Pont kapóra jönnek, amikor Dr. June Moone (Cara Delevingne), akit egy Enchantress nevű gonosz boszorkány szelleme szállt meg, dimenziókaput nyit a kiszabadított bátyja segítségével, mely órákon belül elpusztíthatja a Földet. Nincs más választás, toborozni kell.

Az Öngyilkos osztag tagja Deadshot (Will Smith), az egykori bérgyilkos, aki soha nem téveszt célt; Harley Quinn (Margot Robbie), aki egykor pszichológusként tevékenykedett, amíg Joker, aki a páciense volt, meg nem bolondította és szerelembe nem esett; az ausztrál bankrabló, Bumeráng Kapitány (Jai Courtney), aki beteges perverziót érez az egyszarvúak felé; El Diablo (Jay Hernandez), aki bármikor képes lángot generálni, ha úgy van kedve; az aligátorra hasonlító, testileg eltorzult Killer Croc (Adewale Akinnuoye-Agbaje); és nem utolsósorban az amúgy nem bűnöző, de attól még halálpontos Katana (Karen Fukuhara). Ők igyekeznek megmenteni a világot, Rick Flagnek (Joel Kinnaman), az amerikai hadsereg különleges erői tisztjének a vezetésével, ami nem csak azért nehéz feladat, mert az ellenfél hihetetlen erős, hanem mert a leverésére verbuvált csapat totális pszichopatákból, öntörvényű gyilkosokból és rablókból áll…

Emlékszünk még, micsoda rajongói ováció fogadta a Suicide Squad – Öngyilkos osztag kiszivárgott anyagait, képeit, videóit és előzeteseit? Hogy micsoda óriási, ezerrel dübörgő, kíméletlen hype-vonat indult el, ami ráadásul még érdekes is volt, és amelyre az emberek fel is ültek zokszó nélkül? Okkal gondoltuk azt, hogy a film majd élve megeszi a szintén idei Batman Superman ellent (melybe a Warnernek szépen bele is tört a bicskája, ahogy illik), és hogy ez lesz végre a DC filmes univerzumának első, tényleg odaverős mozija. Egyszóval, amilyen vészesen gyorsan közeledett a premier, egyre biztosabbak voltunk benne, hogy ezt nem lehet elcseszni. Hát, végül is szép álom volt.

Aztán gyorsan fel is ébredtünk: a végeredményt látva mindjárt két következtetést is levonhatunk a filmmel kapcsolatban (mármint annak minőségén kívül. Az egyik, hogy bár a Warnernél több tucat olyan szuperhősnek a jogai vannak, akikkel nagyszerű, látványos, és szórakoztató filmeket lehetne csinálni, valamiért mégsem megy nekik, plusz fogalmuk sincs, mit kezdjenek velük, a másik pedig, nem meglepő módon az, hogy a DC egyre nagyobb szarban van. A Suicide Squadra is igaz, hogy a stúdió nem igazán volt képben, nem tudták, hogy valójában milyen filmet is akarnak majd a vásznon látni, többször megvágták, utóforgatásokra szintén sor került (ez alapjában véve is ritkán ad okot a bizakodásra), egyszer túl komoly volt, máskor pedig szokatlanul vicces, és a kettő között egyensúlyozva lett óriási katyvasz a produkció. Ne szépítsük tehát a dolgokat: nem erre számítottunk, nagyon nem.
Pedig igencsak hálás téma volt, ami könnyen felvehette volna a versenyt a nagy rivális, a Marvel stúdió alkotásaival. Ennek ellenére megint az lett az egészből, hogy a Marvel maradt a helyén, a Suicide Squad kapcsán pedig inkább a film körüli hisztire fogunk emlékezni majd hónapok múltán, mint a pozitív moziélményre. Versenyről pedig továbbra sem lehet beszélni a két nagy név között, mivel a Marvel, ha nem is kivétel nélkül készít nagyszerű filmeket, még mindig tud tartani egy bizonyos szintet, ami bőven ad okot a felhőtlen szórakozásra, a Warner pedig ismét magyarázkodhat a gyenge minőség, és a rengeteg negatív kritika miatt – de ez náluk lassan már hagyomány lesz.
Pedig ha valamiben, akkor a Suicide Squadban benne rejlett, ha nem is egy korszakalkotó, vagy egyedi, de egy tökéletesen szórakoztató, odamondogatós laza film biztosan. Az alapjául szolgáló képregényben egy csapat rosszfiú indul megmenteni a világot, és ez a különös felállás eleve egy érdekes és izgalmas koncepciót ígér, hiszen antihősöket, akikről alapjában véve tudjuk, hogy sokszor tettek rossz fát a tűzre, valamint rengeteg vér szárad a kezükön, igencsak vagány dolog ilyen szerepben látni. Nem véletlen, hogy sokan A galaxis őrzőihez, a két éve óriási sikert elkönyvelő Marvel-filmhez hasonlították az a felütést, nemcsak a „rosszak jót cselekszenek” téma miatt, hanem mert anno az a csapat is ismeretlen volt korábban a szélesebb moziba járó közönségnek, azonban mégis egy csapásra megszerették Peter Quillt és csapatát, nem volt kétséges, hogy ha a DC jól játssza ki a lapjait, akkor az Öngyilkos osztag is hasonló, ha nem nagyobb dicsfényre számíthat. És tényleg teljes joggal számíthattunk arra, hogy David Ayer (amúgy személyes kedvenc) beváltja az ígéreteket, aki nem utolsósorban olyan filmeket írt, mint a Kiképzés, és olyanokat rendezett, mint a Nehéz idők, Az utolsó műszak, vagy a Harag – tehát plusz egy érv, amiért úgy érezhettük, ez lesz az idei nyár egyik, ha nem a legnagyobb durranása. Sorolhatnánk még a különböző okokat a neves színészektől kezdve, de egyrészt nem érdemes, mert csak a filmet tüntetné fel rossz fényben, másrészt ennek ellenére is sok helyen kilóg a lóláb, és ha listát írnánk, mindenképp a negatív oszlopban lenne a több érv. Így voltaképp az egész film egy jó nagy, díszes csomagolásba, és masniba kötött hazugság: mindaz a vad, frappáns stílus, amit az előzetesek ígértek, az a totálisan elszállt akcióőrület, amire számítottunk, szinte egyáltalán nincs ott a kész filmben.

Ennek ellenére néha tényleg elég vagány a Suicide Squad. A rengeteg negatív tulajdonság mellett leledzik benne némi spiritusz, időnként eleven, adrenalin pumpáló és vicces, a karakterek is működnek elvétve. Ám a hibák akkor is úgy üvöltenek belőle, hogy azt nem lehet nem észrevenni. Sajnos a stúdió még mindig hibásan gondolkodik: annak idején Az acélembernél sokan felháborodtak a tét nélküli összecsapásokon, melyben során Superman lezúzott egy fél várost, tojva a lakosokra és az ártatlanokra, aztán a nézők jogos felháborodása után a Batman Superman ellenben természetesen úton-útfélen megjegyezték, hogy micsoda szerencse, hogy nem lakott területen gyepálják egymást a hősök. Úgy tűnik a stúdió megint tévesen szűrte le a tanulságot a legutóbbi képregényfilmjéből: azaz az alkotás minőségéért a sötét hangvételt tette felelőssé, ez aztán meg is pecsételte a Suicide Squad mennybe menetelét is – ahelyett, hogy 2016 nyarának legnagyobb buliját élnénk át, ismét szemtanúi lehetünk a fejesek és filmesek totális inkompetenciájának.
Rendesen látszik a produkción a vágóolló nyoma, valószínűleg sokkal több volt ebben a moziban, ami érdekessé tehette volna az összképet, de az több mint valószínű, a kukában landolt, a karakterek néha működnek, néha nem, utóbbi eset elég sűrűn előfordul, látszólag képtelenek levetkőzni azokat a kliséket, amitől valamennyire egyedi lehetne a film. Magyarul a rosszfiúk döcögős logikával lesznek jófiúk, ami elég nagy kivetnivalót hagy maga után, hiszen közben nincs meg köztük az az igazi kémia, ami elvárható lenne. Ugyan a főbb karaktereknek igyekeztek valami kis háttértörténetet adni, de ezek néhol csak felesleges plusz infók, amik nélkül nyugodtan meglehettünk volna. Sőt, ha már Ayer azzal pedálozott egész végig, hogy A piszkos tizenkettő inspirálta őt leginkább, a szereplőket jellemformálónak szánt flashbackek helyett akciójelenetek, valamint a film fő cselekményének során is bemutathatta volna. Ehelyett a karakterek mennek, lőnek, majd megint mennek és megint lőnek, az akciójelenetekben pedig semmi újdonság nincs, ami nem lenne feltétlenül baj, ha mindezt stílusosan adnák elő, jó dumákkal, a la ’80-es, ’90-es évek, de néha borzalmasan gagyin vannak megírva a párbeszédek, egyszer vicceket sütnek el olyan pillanatokban, amikor komolynak kéne lenni, máskor pedig fordítva, és van egy harmadik változat, mikor csak simán jellegtelen az egész.

De itt a negatívumok felsorolásának koránt sincs vége, és ez sajnos a film egyik (stílszerűen) ütőkártyáját is érinti. Sejteni lehetett, hogy Joker csak egyfajta reklámfogás lesz, mégis többek közt rá voltak a legjobban kíváncsiak a várakozók. Voltak, akik bizakodtak, voltak, akik előre temették, megjelenése miatt, meg eleve azért, mert a nagy elődök után Jared Leto-nak konkrétan megugorhatatlan magasságokat kellett elérnie, ami Oscar-díj ide, vagy oda, nem megy egykönnyen. A nagy kérdés pedig egyelőre megválaszolatlan marad, ugyanis szerepel összesen vagy 5 percet, és amikor a vásznon van, akkor is csupán konkrétumok nélküli dramaturgiai célokkal működik a figura, nulla karakterépítéssel, tehát mindaz, ami jellemző minden idők egyik legismertebb gonosztevőjére, abból itt semmit sem villant meg a filmben: semmi poén, semmi őrület, semmi gonoszság, kegyetlenkedés nuku, ezeket a hiányosságokat Leto pedig gesztikulációval, különböző non-verbális eszközökkel, és arcjátékkal próbálja kompenzálni de egyszerűen ez kevés ide. Ennek eredménye egy sótlan Joker, aki leginkább egy aranyfuxos műmájer rapperre hasonlít – ez mondjuk nem feltétlenül Leto hibája. A főgonoszt pedig nem véletlenül rejtegették, titkolták az előzetesben, az ugyanis nem több mint egy speciális effektus, akinek öt mondat nem sok, annyi sem hagyja el a száját, gyakorlatilag talán az utóbbi idők képregényfilmjeinek legrosszabb főellenfeléről beszélünk, motivációk nélkül, „elpusztítom a világot, csak mert” elvekkel felruházva. Aztán a film vége felé már minden ötödik percre jut egy WTF-pillanat, ami erőteljesen gyilkolja az érzést, hogy néhol tényleg szórakoztató ez az egész.

Öröm az ürömben, hogy bár több bekezdésen keresztül ekéztem a filmet, nem nagyon takargattam a hibáit, és nem fogom róla azt állítani, hogy ezek ellenére mégis jó az összkép, de a Suicide Squad csak azért nem borzalmas film, mert a rossz kritikák után nagyon-nagyon leestek az elvárások – ezek után pedig félig-meddig kellemes csalódás lett. Az biztos, hogy a Batman Superman ellent is ez mentette meg sok mindenkinél, a DC ideig második próbálkozása is beleesett ebbe a hasonló és furcsa állapotba. Az igazság most is azok félúton van: azok között, akik a film minden képkockáját a kénköves pokol nyolcadik bugyrába kívánják, és azok között, akik elvakultan próbálják védeni az alkotást, és az ellentábor fejébe verni, hogy valójában ők tévednek, mert a Suicide Squad egy meg nem értett mestermű. Egyáltalán nem az, viszont nem is olyan rémes, mint a híre. Egy idő után képes berántani, ha hagyod, a főbb színészek pedig szinte már a hátukon is elviszik. Will Smith végre tényleg Will Smith, hozza a szokásos figurát, ami legtöbbször szórakoztató és eladható, ahogy itt is. Margot Robbie-ra vita nélkül ráöntötték Harley Quinn szerepét, őrülten szexi és igazi pszichopata egy személyben: egyszerre bájos, vonzó, vagány, ámde kiszámíthatatlan, veszélyes és harapós is. Minden jelenete ott van és kényezteti a férfiszemet, mindazonáltal egy ennyire elszállt, na meg erős női karaktert sem mostanában láthattunk a filmvásznakon – főleg ilyen dögöset nem. Tehát vannak azért jó pillanatai a mozinak, sőt, még azt is eléri, amire a legtöbben soha életükben még csak gondolni se gondoltak volna, vagyis a Suicide Squad szinte már megszeretteti velünk a mai Hollywood egyik legnagyobb anti-színészét, Jai Courtney-t, és az ő totálisan túljátszott Bumerángját. Ezt pedig tényleg meg kell becsülni.

A Suicide Squad óriási kihagyott ziccer, ami simán megszorongathatta volna a Marvel stúdiót, ha nem szenvedne óriási lyukaktól, logikátlanságoktól, rendezői malőröktől, és zavaros forgatókönyvtől. Bár ez már a Batman Superman ellenre is igaz volt, ezúttal külön fájdalmas és érthetetlen, miért nem tudták megfelelően kezelni ezt a rengeteg hálás karaktert, témát, na meg az óriási potenciált, amit egy ilyen koncepció jelent. Azonban egy laza nyári filmnek még mindig elég jó, sőt: néha már annyira rossz az egész, hogy abból bőven kijön egy szórakoztató, agyatlan akciómozi, amin időnként még mosolyogsz is. Az biztos, hogy nem csupán egy ilyen alkotásnak készült, de a Suicide Squad igazi bűnös élvezet. Egyrészt sajnálatos, hogy ez lett a vége, másrészt ez nem feltétlenül jelenti, hogy borzalmas lenne az összkép. A stúdiónak viszont ideje lenne felkötni a gatyát, mert nem először (de most már tényleg bízzunk benne, hogy utoljára) bizonyítják be, hogy még mindig a ködben tapogatóznak, amikor igazán minőségi képregény-adaptációkról van szó.
A DC újabb kudarcot véshet be magának, a következő film pedig a 2017 nyarán érkező Wonder Woman lesz, amiben most már minden reményünk benne van. Ironikus lesz, ha majd pont egy női szuperhős menti meg az univerzumot, azt figyelembe véve, hogy mennyi ideig ódzkodtak attól a stúdiók, hogy egy önálló adaptációt csináljanak, főszerepben a gyengébbik nem egyik képviselőjével. Talán a rajongók egyik utolsó mentsvára lesz ez.
A Suicide Squad pedig személy szerint egy „egyszerre utálom-egyszerre szeretem” filmként marad meg, ami hibái ellenére is szórakoztató, de mégis szomorú, hogy nem találták el az arányokat. És ezt most még csak nem is lehet egy Zack Snyder-féle kontárra ráfogni.
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
20. pityesz555  PlayStation.Community tag
2016.08.21. 08:44:08
LV1
Én kétszer néztem meg eddig moziban.Nekem tetszik minden apró hibája ellenére :)
19. George_Bluth_sr  PlayStation.Community tag
2016.08.15. 20:15:16
LV1
+1
Válasz 17. TobiasFunke üzenetére:
Tény hogy voltak benne oda nem illő személyes dolgok, meg szerkesztve sem volt, de azért jó gondolatok is elhangzotak. Nemkéne leírni őket elsőre...
Pénz van a banán standban!
18. Don-Atello92  PlayStation.Community tag
2016.08.15. 19:30:58
LV6
17. TobiasFunke  PlayStation.Community tag
2016.08.14. 23:31:50
LV1
Válasz 13. Don-Atello92 üzenetére:
Ezt a "podcast" dolgot ne erőltessétek a jövőben, vagy legalábbis ne ilyen formában, ez borzalmas.
16. martin  Főszerkesztő
2016.08.14. 20:12:59
LV27
Válasz 9. MrFox üzenetére:
Az nekem is tetszett.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
15. Don-Atello92  PlayStation.Community tag
2016.08.14. 19:45:44
LV6
Válasz 14. George_Bluth_sr üzenetére:
Egészen biztos, csak kicsit megszaladtunk az idővel.
14. George_Bluth_sr  PlayStation.Community tag
2016.08.14. 14:28:22
LV1
Válasz 13. Don-Atello92 üzenetére:
"Ahogy megígértük nektek, terítéken a DC univerzum új sikerere éhes filmje, az Öngyilkos Osztag. Osztottunk-szoroztunk, s egy tömény félórában kinyilatkoztuk mit is gondolunk a filmről. Kellemes szórakozást hozzá! =)"

Biztos jó adást töltöttél föl??
Pénz van a banán standban!
13. Don-Atello92  PlayStation.Community tag
2016.08.14. 12:59:11
LV6
-1
Nekem jobban tetszett, mint a BvS.
Bővebben barátaimmal itt értekeztünk az Öngyilkos osztagról, ha gondoljátok hallgassatok bele.
https://www.youtube.com/watch?v=KOBzXwBZxWw
12. ALF22  Son of Liberty
2016.08.14. 12:24:50
LV26
Válasz 9. MrFox üzenetére:
az nekem is nagyon bejött. Bíztam ebbe is, de ez tényleg...
11. talos86  PlayStation.Community tag
2016.08.14. 10:31:38
LV3
Válasz 8. probi üzenetére:
Azért a Marvel sem mézes mázas teljesen. Amcsi kaptány számára sem úgy végződött a polgárháború, mint a filmben. A többi zakó is majd most fog jönni: Thor: Ragnarok, Avengers: Infinty War. Ha jól akarják megcsinálni, akkor itt bizony már lehet számítani halottakra(főleg a Végtelen háborúban).
10. Matichku  PlayStation.Community tag
2016.08.14. 08:13:34
LV14
Jò hasonlat bűnös élvezet. :)
Leírtam már: én nagyon élveztem.
Nil Satis Nisi Optimum
9. MrFox  PlayStation.Community tag
2016.08.14. 07:17:52
LV2
+1
A BvS-t is lehúzták és kritizálták, mégis imádtam azt a filmet. Szerintem ezt is fogom.
8. probi  PlayStation.Community tag
2016.08.13. 13:31:34
LV8
+2
Maga nemében a film teljesen szórakoztató, nézhető akárcsak a BvS. Én abban látom a problémát, hogy teljesen elk*rvult ez a világ 2016-ban, mindenki csak megfelelni szeretne az általános elvárásoknak, trendeknek, csak másolni tudják egymást. Senki olyan tökös, hogy bevállaljon olyan dolgokat amit előtte más nem tett meg vagy csak nagyon régen mert oda a profit. Sajnos ez kell az embereknek, erre van igény. A DC világa nem olyan mézes mázas csillámpóni mint a konkurencia, sokkal sötétebb és nyomasztóbb. Ez esetben is legalább egy 16 vagy 18 karikás filmet kellett volna csinálni. Joker meg pont annyit volt benne amennyit kell, nem róla szól a Gyilkos osztag. Én azért várom a bővített változatot BD-n.
7. Sharky  PlayStation.Community tag
2016.08.13. 12:04:53
LV2
Válasz 4. VictorVance üzenetére:
Az már mellékes
6. dobermann88  PlayStation.Community tag
2016.08.13. 11:44:48
LV4
estére levan foglalva a mozijegy , így el sem olvasom addig ezt a kritikát a kommentek alapján :D
Nemkell így járnod ha nemtudsz így menni..
5. Noob  PlayStation.Community tag
2016.08.13. 11:29:35
LV6
+2
Én mindig úgy vagyok a negatív kritkákkal, hogy miután megnéztem a filmet szinte mindig csodálkozom azon, hogy hogy lehetett ez rossz.
Én mindig igazat mondtam, akkor is, ha hazudtam.
4. VictorVance  Szerkesztő
2016.08.13. 11:29:23
LV18
Válasz 3. Sharky üzenetére:
A szomorú igazság: Margot fenék-dublőrt használt :D
Örülünk?
3. Sharky  PlayStation.Community tag
2016.08.13. 11:22:47
LV2
+1
Mindenhol csak negatív dolgokat olvas,hall az ember.Ez végett elvárások nélkül ültem be a moziba,és ezzel lehet egyedül vagyok,de nekem tetszett a film.Jól szórakoztam a film alatt és szerintem a batman vs supermen volt egy katasztrófális alkotás.És különössen tetszett,hogy sokszor csodálhattuk Margot Robbie popsiját xd
2. martin  Főszerkesztő
2016.08.13. 11:19:06
LV27
A filmet még nem láttam, de a kritikái nem tetszenek.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1. Drivolis  Felséges Úrnő
2016.08.13. 10:13:14
LV23
Én azért vettem egy pólót, ami a fenti mintával van ellátva. Poén.
Köszi a kritikát!
(⌐■_■)--︻╦╤─ - - - (╥﹏╥) ladyv89
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
THE OUTER WORLDS (PLAYSTATION 4)
2019.12.09. 19:02 Játékteszt
15 hozzászólás
Szerző: MolonLave
A lelkem (és a testem, meg úgy mindenem) a vállalatot illeti meg.
Yakuza 4 Remastered (PS4, PSN)
2019.12.09. 11:59 Kedvcsináló
2 hozzászólás
Szerző: GrayFox
A négyfejű sárkány.
Door Kickers: Action Squad (PS4, PSN)
2019.12.06. 12:18 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Szolgálunk és rád rúgjuk az ajtót!
Paper Dolls Original (PS4, PSN)
2019.12.04. 18:36 PlayStation Network
11 hozzászólás
Szerző: Petunia
Rettegés a Csing-dinasztia korából.
Woodle Tree Adventures Deluxe (PS4, PSN)
2019.12.04. 18:26 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Melyik a legkisebb favicc? A fűrészpor...
TERMINATOR: RESISTANCE (PLAYSTATION 4)
2019.12.02. 14:09 Játékteszt
12 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Trashminátor.
Indivisible (PS4, PSN)
2019.12.01. 14:11 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Kezdünk egy kicsit túl sokan lenni.
Ling: A Road Alone (PS4, PSN)
2019.12.01. 11:29 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: MrZ
Magányos délutáni séta.
Rebel Cops (PS4, PSN)
2019.11.30. 12:37 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: VictorVance
A szükség törvényt bont.
Aggelos (PS4, PSN)
2019.11.28. 19:56 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pixelhős a poligonkorban.