PlayStation.Community

2016.08.06. 13:50 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: HTB
Értékeld a cikket!
Életed legfurább pisilése.

Szóval az Stranger Things Unepic elején pár jóbarát épp táblás-szerepjátszik, amikor hősünk, Daniel a benyakalt sörmennyiségen felbuzdulva úgy dönt, hogy meglátogatja a mellékhelyiséget. Lámpák le, Daniel pedig az ülőke körbehugyozása helyett hirtelen egy sötét kastélyban leli magát.
Jó sötét kastélyhoz méltóan egy gonosz lélek egyből megpróbálja megszállni, azonban mindkét fél nagy bánatára csapdába esik Daniel testében; hősünk gyorsan el is nevezi Zarának az infernális micsodát, drága Zaránk pedig innentől kezdve minden erejével azon ügyködik, hogy Daniel megmurdeljen és a démoni teremtény kiszabadulhasson a hús-börtönből; különféle „jótanácsokkal” látja hát el protagonistánkat, aki igen hamar kapcsol, hogy ilyenkor bizony a jó megoldás a javallat szöges ellentéte.

Az Unepic játékmenete egy metroidvania jellegű 2D-s scrollozós akció-kalandjáték RPG-elemekkel megfűszerezve: a kastély különféle zónákra, a zónák pedig quasi szobákra vannak felosztva. Minden szobában sötétség uralkodik, a különféle fáklyákat, lámpásokat Daniel öngyújtójának segítségével lángra lobbantva hirtelen a helyiségek fényben úsznak és máris lehet keresgélni a titkos ajtókat és különféle kincseket. A felfedezés része volt az Unepicnek az, amit a legjobban élveztem: különféle csapdák, okosan elhelyezett ellenfelek, átjárók, létrák és kifosztásra váró ládák motiváltak leginkább a kalandozásra. Főleg csapdák kiszúrásánál jött jól, hogy az egyik gomb lenyomásával közelebb hozhatjuk Danielt és környezetét, ill. így a különféle csapdákat aktiváló panelek kiszúrása is könnyebben ment.
Harcrendszer terén sajnos már nem ilyen rózsás a helyzet: ugyan ezerféle fegyver (kard, lándzsa, buzogány, tőr, stb.) és többféle varázslat is rendelkezésünkre áll a halálosztásban, maga a viaskodás megvalósítása eléggé bénácska lett. Semmilyen blokkolás avagy kitérés nem áll rendelkezésünkre, ami egy az egy elleni harcoknál még abszolúte nem gond, hiszen találataink paralizálják az ellenségeket és gyakorlatilag stun-lockban tarthatjuk őket, azonban ha kettőnél többen vannak, akkor szép magyar szerepjátékos kifejezéssel élve nem marad más mint a kite-olás (ellenségek körbetáncolása/ugrálása, úgy, hogy mi szépen lassan sebezzük őket, miközben az ő támadási távolságukon kívül vagyunk) – már amikor működhet, mivel a pályadesign egyik sokat használt eleme a szűk folyosó, ahol ficánkolásra nem nagyon marad tér. Az ellenségek amúgy hozzák az RPG-kliséket (és erre érzésem szerint rá is játszik a program), minden egyes szörnynek meg van a maga gyenge pontja és bizonyos fegyverek jobban sebzik őket. A sima mezei szörnyek által nyújtott monotinást bossfightok törik meg, itt a szokásos 2-3 fázis váltakozása, az ellentámadások megtalálása lesz a kulcs.

Prezentáció terén ami meglepett, hogy a szinkronhangok és úgy en bloc a szinkron minősége nagyon igényesre sikerült, illetve a különféle háttérzenék, valamint a NES hőskorát idéző látvány is tökéletesen tükrözi a játék és a zsáner (amire tényleg nagyon rájátszik az Unepic) hangulatát.
Ami viszont a leginkább és mérhetetlenül idegesített az Unepic kapcsán, és hiába minden erénye, gyakorlatilag emiatt fizikai fájdalom volt elindítani őméltóságát, az az idióta sztori és a felesleges, bugyuta, oda nem illő pop kulturális utalások tömege. Az Unepic ugyanis próbál (eléggé görcsösen) humoros lenni: míg Daniel és Zara civakodása egész jópofa tud lenni, maga a történet, illetve a felvonultatott szereplők és mellékszereplők, azok alkalmazása ökölbe húzta a kezemet. Én is nagyon szeretem a Futuramat (csatornában elszaladó Zoidberg), az Ace Venturát (a Wachatu törzsből érkezett árus), nem egyszer elhangzik az én számból is az „it’s a trap” felkiáltás és látom szemeim előtt Ackbar admirálist (taktikusan direkt nem írtam le, hogy szeretem a Csillagok háborúját is...), továbbá elő lehet csalni a programból az U.S.S. Enterprise mini verzióját is – együtt ez így nagyon sok és tömény és teljesen elütnek a fantasy hangulattól.
Ettől függetlenül, aki túl tudja tenni magát az infantilis humoron és egy tartalmas (20-30 óra benne van simán) felfedezős-mászkálós valamire vágyik, essen neki bátran az Unepicnek, retro életérzés meg minden, ráadásul PS4 mellett Vitán is tolható, és még drágának sem nevezném.

Fejlesztő: Francisco Téllez de Meneses
Megjelenés: 2016. 03. 29.
Ár: 9.99 USD/ 9.99 EUR
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Méret: 800MB
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2. REDALERT99  Uncharted 2 Veterán
2016.08.07. 02:38:37
LV7
Minden játék szeretne Dark S. lenni.
SNES-en jó lett volna.
PSN ID(UK): Redalert99 -==#1HUN in U2==-
1. martin  Főszerkesztő
2016.08.06. 21:33:26
LV27
Dark Souls 8bit
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
SNIPER GHOST WARRIOR: CONTRACTS (PS4)
2020.01.18. 17:20 Játékteszt
1 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Ötödjére csak sikerült
Sorozat - Love, Death & Robots Volume 1. (2019)
2020.01.16. 16:14 Cool-Túra
8 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Az erőszak és nemi szervek dala, időnként gondolatokkal.
Lapis x Labyrinth (PS4, PSN)
2020.01.16. 15:57 PSC egyperces
1 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Drágakő iksz labirintus.
Tools Up! (PS4, PSN)
2020.01.16. 13:51 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Ne habozzál, tatarozzál!
Retrospektív - Watchmen - Az őrzők
2020.01.14. 12:03 Cool-Túra
13 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Zack Snyder megosztó képregényfilmje, több mint tíz év távlatából.
Romancing SaGa 3 (PS4, PSV, PSN)
2020.01.13. 13:47 Kedvcsináló
3 hozzászólás
Szerző: martin
Miss. Miss. Miss. Na, találd már el te fakezű...
Simulacra (PS4, PSN)
2020.01.12. 16:23 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Hát szívem, ezt most kár volt jobbra húznod.
Borderlands 3 - a Moxxi’s Heist of the Handsome Jackpot DLC (PS4, PSN)
2020.01.11. 14:32 Kedvcsináló
1 hozzászólás
Szerző: HTB
Moxxi's Eleven.
FARMER'S DYNASTY (PS4)
2020.01.10. 14:35 Játékteszt
5 hozzászólás
Szerző: Petunia
Indul a bakterház.
Exception (PS4, PSN)
2020.01.10. 14:00 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Platformer köntösbe bújtatott vírusirtás.