PlayStation.Community

2009.06.20. 13:54 Játékteszt
41 hozzászólás
Szerző: kryss777
Értékeld a cikket!
Vigyázat, omlásveszély!

A 2001-ben megjelent első rész, majd a 2002-ben kiadott második Red Faction után a Volition elhozta nekünk Playstation 3-ra is a Guerrilla alcímmel ellátott következő epizódot. Azt a bizonyos nevet, hogy Volition, már tavaly felírtam a (fekete) listámra, természetesen a Saints Row 2 után; az istenszimulátor tesztelését követően inkább messziről el szerettem volna kerüli a fejlesztőcsapat munkáit. Egyetlen szerencsére a játéknak az volt, hogy csak az elindítása és feltelepítése után vettem észre a logót – ilyenkor már nincs visszaút, meg kell írni a cikket. Bár kissé keserű szájízzel ültem neki, valamilyen szinten reménykedtem, hogy nem csak a rossz dolgokra fogok emlékezni. Egyedüli pozitívum az eddigi Red Factionök minősége (melyek egyébként kifejezettem minőségi címeknek számítottak a magunk idejében), valamint az igencsak pofás főmenü és az ott duruzsoló háttérmuzsika volt. (Plusz még az 1080p támogatás és a DTS hangzás, de pusztán ezektől – mint tudjuk – nem lesz jobb a game.)

Manapság egyre több játék mozdul ez az agyon scriptelt, csőlövöldék irányába, viszont ezek mellett ott van a másik véglet is, amikor egy igazán nagy bejárható területtel szolgálnak a fejlesztők. Nehéz eldönteni, hogy melyik a jobb/rosszabb, ez csak az adott csapattól függ, hogy milyen belső tartalommal tudják érdekessé tenni a hatalmas játszóteret. Tavaly a Far Cry 2-nél már láttuk, hogy pusztán a szép környezetre alapozni nem lehet, érdekes missziók és olyan újdonságok szükségesek, amelyek sok-sok órára képesek a tévé elé szögezni a játékost. Mondhatjuk tulajdonképpen azt is, hogy az FC2 nem tudta fokozni a hangulatot, amit az első órában láttál, ugyanazt ismételgetted a hátralévő időben. A Red Factionben megvan az, ami az előbb említett címből annyira hiányzott, a szabadon bejárható világot végre normális tartalommal töltötték fel – folyamatosan képes újat mutatni, mindemellett még szórakoztató is.
Az előző részektől eltérően a Guerrilla (vagy ha úgy tetszik, Red Faction 3) elhagyja az első szemszögű lövöldék világát, és – igaz, hogy stíluson belül nem megy messzire – Third Person Shooter formájában tér vissza a Marsra. A történet néhány évvel a második epizód után játszódik, ahol ezúttal egy EDF-nek (Earth Defense Force) nevezett szervezet van hatalmon. Nem szeretnék most komolyabban belemenni a sztoriba – ami egyébként abszolút a leggyengébb eleme a játéknak –, a lényeg, hogy a mi feladatunk lesz az ellenállás megszervezése és az ellenséges egységeket kiszorítása az adott területekről.Egy shooter köré nyitott világot építeni nem kifejezetten biztató dolog. Az ilyen próbálkozások általában elhanyagolják magát az igazi „játékot” és kizárólag a hatalmas területekre, repetitív missziókra és feleslegesen elnyújtott játékidőre koncentrálnak. Nekem személy szerint ez volt az első olyan game, ahol nem éreztem egyhangúnak és túlbonyolítottnak a vele töltött 15-20 órát. A Red Faction egészét három részre tudnám osztani: épületeket robbantunk, katonákat ölünk és autózunk. Tudom, hogy ezek így leírva, külön-külön nem hangzanak túlzottan izgalmasnak, azonban egybegyúrva, némi akcióval felturbózva nagyon jó összképet eredményeznek.
Fontos megemlítenem, hogy a játékban felelhető minden egyes épületet a darabjaira lehet szedni – akár a nálunk lévő óriási kalapáccsal, felszedhető bombákkal vagy a különböző robbanóanyagok segítségével. Az ezt segítő fizikai motor nagyon komolyan ki van dolgozva, tényleg adott a lehetőség, hogy minden egyes kis bunkert a földdel tegyünk egyenlővé. Persze nem csak a saját szórakoztatásunk céljából fogunk pusztítani, sok-sok olyan küldetésünk lesz, ahol a cél egy nagy kémény, vagy egy ellenséges bázis felrobbantása. Ez a feature tulajdonképpen az egyik legfontosabb eleme a játéknak, mert ha ki szeretnénk űzni az adott területről az EDF katonáit, akkor bizony az építményeiket (is) meg kell semmisítenünk. Ha egy foglyul ejtett társat szeretnének megmenteni, akkor nem szükséges a főbejáraton keresztül berambózni, lehetőségünk van a legrövidebb úton – a falakon keresztül – kimenekíteni az emberünket. Egyedül talán azt hathat furán, hogy az egyszerű, vékony kerítés, valamint a vastag, tápos betonfal között nincs különbség, ugyanolyan hatékonysággal tudjuk szétbontani mindkettőt.
Fentebb már említettem, hogy a sandbox játékmenet sokfajta misszióval van nyakon öntve. Ahhoz, hogy egy adott térképrészt felszabadítsunk, szükségünk lesz az EDF kiűzésére, valamint a gerillák magunk mellé állítására. Míg az előbbi lényegében az érdekesebb, akcióban gazdag főküldetéseket foglalja magába, addig az utóbbi, a mellékszál a könnyebb előrehaladásban lesz segítségünkre. Persze azért itt sincs végtelen számú küldetés, de úgy gondolom, a nagyjából 7-8-féle feladat keverése megadja a kellő változatosságot. Egyszer a bázisra kell betörni és elkötni egy járgányt, máskor pedig az ellenállóknak kell segítünk visszaverni az rájuk támadó ellenséget.
A Red Faction shooter része abszolút élvezetes, nem érezni egyáltalán, hogy csak a robbantásokra és autózásra figyeltek volna oda komolyabban. A game első felében akár puszta kézzel (pontosabban kalapáccsal, ez az alapértelmezett fegyver) is leteríthetjük az ellenfeleinket, később már némi taktikázás is kell, a vége felé pedig a legtökösebb shootereket megszégyenítő módon kell harcolnunk. Lehetőségünk van a fegyverrepertoár bővítésére, viszont fontos, hogy egyszerre csak három komolyabb puska lehet egyidejűleg nálunk. Vásárolhatunk páncélokat, valamint fejlesztéseket, tényleg minden adott ahhoz, hogy egy minőségi lövöldeként tekintsünk erre a játékra. Egyedüli szívfájdalmam a bossharcok hiánya, valamint a semmiből folyamatosan újratermelődő ellenfelek voltak.
Bár a RF Guerrilla nem az a tipikus akciójáték, azt kell mondanom, hogy megvan a maga sajátos hangulata. Autózgatunk, nézelődünk, segítünk a társainkat, néha viszont a legkeményebb tűzpárbajok közepén találjuk magunknak. Szerencsére ezt kis dózisokban adagolja, nagyszerű az egyensúly az akcióban dús, az autós és az egyéb részek között. Igaz, hogy többet is ki lehetett volna hozni a témából, kicsit részletesebb kidolgozást elvártam volna, de úgy gondolom, a jelenleg elérhető címek között maximálisan megállja a helyét.
Az egyes grafikai megvalósítások nincsenek a toppon, látványosság tekintetében egyedül a hatalmas robbanásokat és összedőlő épületeket tudnám kiemelni. Abszolút az átlag színvonal, piros pontot egyedül a minden esetben stabil képfrissítésért tudok felírni. Még a legnagyobb akcióban, sok-sok ellenféllel és járművel a képernyőn is tökéletesen fut. A hang/zene párosításnál már nem ennyire jó a helyzet, igaz, hogy különösebb probléma ezen elemével sincs, DTS hangzás ide vagy oda, erős jó értékelést megérdemel.

A mulitplayer szerencsére nem csak pótlék, nagyon élvezetes a többjátékos megmérettetés is. A single playerből ismerős érdekességek egy az egyben visszaköszönnek a multiban. A klasszikus egymás elleni lövöldözés mellett egy csomó új lehetőség nyílik, tulajdonképpen külön a multi is hosszú időre képes lekötni. A terep ezúttal is rombolható, az egyes épületekből a meccsek végére rendszerint csak egy kőhalom marad. A felszedhető extra erők (dupla sebzés, gyógyítás, repülés) kellőképp változatossá tudja tenni akár az egyszerű deathmatch-eket is. A teljesítményünket a részletes statisztikáknak hála nyomon tudjuk követni, egyes játékmódokat csak a megszerzett tapasztalati pontokkal van lehetőségünk megnyitni. Leginkább a csapatalapú mérkőzések az érdekesek, haverjainkkal akár hetekig is nyúzhatjuk a game multiját.
A piacon jelenleg elérthető átlag shootereknél a Red Faction Guerrilla lényegesen többet nyújt. Itt nem kizárólag ajtókat és kapukat fogunk nyitogatni, melyek minden esetben néhány lemészárolható katonát rejtenek, a változatos játékmenetnek köszönhetően nem fogjuk néhány nap után megunni. Tipikusan az a game, amit lassú tempóban fogsz játszani, hosszú ideig kitart, a többjátékos móddal együtt akár hosszú hónapokra is leköthet. Ha mindezek mellett még robbantgatni is szeretsz, akkor jelenleg ennél jobbat nem találsz. Egyedüli hibája, hogy elsőre egy abszolút középkategóriás próbálkozásnak tűnik, ám ha adsz neki egy kis időt, akkor biztosan megkedveled. A bejárható terep hatalmas, ugyanakkor részben felesleges is, mivel az öt területre szétbontott játéktér a színvilágot leszámítva nem sokban különböznek. Hiányoznak az érdekességek, az igazi, „kirándulós” ízt kölcsönző helyszínek, a hegyeket és szakadékokat leszámítva nem tudtak sok látnivalóval szolgálni a készítők. (Oké, értem én, hogy ez a Mars bolygó, de nem hinném, hogy egy picivel fantáziadúsabb környezet nehéz lett volna kialakítani.)

Így utólag örülök, hogy én kaptam tesztelni a játékot, mert nagy valószínűséggel soha nem tudtam volna meg, hogy mennyire különleges cím a Red Faction. Nem merném mindenkinek ajánlani, de ha egy lassan épülős, tartalmas, sandbox akciójátékra vágysz, akkor egy próbát mindenképpen megér.

(Megtetszett a játék? Megvásárolhatod szoftverdealerünknél, a Platinum Shopnál.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
41. TCr64EU  Choose life
2009.07.17. 12:02:17
LV22
A SP részét hamar be lehet unni, egy idő után unalmasak lesznek ugyan azok a küldetések, de a multija az valami überelhetetlen! :)
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
40. ladesz
2009.07.06. 09:21:10
LV1
elég jo játék szerintem és kevés olyan játekot találtam aminek igazábol van valami tényleges története is van
2009.06.25. 22:45:46
LV6
Válasz 38. GaBi üzenetére:
Nekem ez nagyonis bejövős.
World is Black.
38. GaBi
2009.06.23. 21:15:38
LV3
Hihetetlen mennyire gyűlöltem a Red Faction első részét, aztán pedig a másodikat sem tudtam megkedvelni. Most itt az új cucc, a leírtak alapján úgy érzem adnom kell még egy esélyt a sorozatnak...
37. UV-
2009.06.23. 17:55:20
LV7
Valahogy engem sem fogott meg. A demónak 2szer is nekiűlltem óriási önuralommal, de hihetetlen gyorsan takarítottam is le a gépről. :D
It only does everything! id: LU-BU666
2009.06.23. 16:33:41
LV1
a demo anno nem kápráztatott el, mert a folyamatosan újrateremtödő ellenfelek és az, h a kalapácsunkkal tulajdonképpen nincs akadály előttünk, elég "érdekes" benyomást keltettek. de összességében én is úgy voltam vele, nem rossz játék ez, de azért vannak benne hiányosságok.

ez a teszt eléggé meghozta a kedvem hozzá. meg anno az első része nagyon tetszett a sorozatnak (multiban is iszonyat sokat toltam), míg a második rész a végtelen ellenfeleivel ugyancsak nem volt rossz játék, bár jó sem, de szívesen végigjátszotta az ember legalább 1x.

grat a cikkhez, amit akartam, azt megtudtam a játékkal kapcsolatban. :)
psn id: anyadlohaton
2009.06.22. 09:48:31
LV2
Nekem is tetszet a jatek!A multi nagyon erdekes de a singli hamar unalmas lett szamomra!8 pontot megerdemel!
2009.06.22. 00:17:23
LV1
Kijátszottam, a játékot, órákat toltam bele a multiba és kövezzetek meg, de azt mondom, ez jó:) 8 pont. Simán worth buy. A
33. Duke  Szerkesztő
2009.06.21. 20:19:18
LV10
megnéztem a képeket. Tuti, hogy 7.8 pont.
32. martin  Főszerkesztő
2009.06.21. 20:10:49
LV27
Válasz 31. atesz11 üzenetére:
Ezt mondja a tesztelő is. :)
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
31. atesz11  PlayStation.Community tag
2009.06.21. 19:59:41
LV22
Kovezetek meg de jo!!!
PSN ID : atesz11
30. nudazz
2009.06.21. 18:17:05
LV1
annyira nem meggyőzőek a képek...
29. martin  Főszerkesztő
2009.06.21. 16:50:39
LV27
Most néztem, nagyon magas pontszámokat kapott szinte mindenhol.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
28. RAIKOH  PlayStation.Community tag
2009.06.21. 15:44:03
LV5
Én már a demót is meguntam 5 percen belül.
PSN ID: PITYUKA , XBL ID: SOULREAVERAZIEL
2009.06.21. 15:16:24
LV5
Jó ez a játék. Csak rombolsz, egyszerűen fun!
26. tgabesz  PlayStation.Community tag
2009.06.21. 11:52:53
LV14
A 2 demót kipróbáltam, a kalapáccsal jó volt gyakni offline és online is, de megvenni nem fogom.
25. Penge70  PlayStation.Community tag
2009.06.21. 10:12:31
LV22
Én játszottam vele... egy idő után dőgunalmas...
24. SteveY  the gunner
2009.06.21. 07:37:05
LV22
Ja esküszöm azt hittem ez is FPS lesz:)
Kedvellek öreg, de bántani foglak!
2009.06.21. 00:52:42
LV1
Válasz 7. kryss777 üzenetére:
kryss777, ne haragudj, de a bénácska jelző és a kidolgozatlanság pont szubjektíven fog megosztani embereket, mert szerintem meg pont nem volt probléma ezekkel. Ezért nincs értelme vitázni, hiszen valakinek vagy tetszik vagy nem, de amit mondtál, hogy a demo elriaszt sokakat, az pont azért nem igaz, mert amit aztán kiemeltél, hogy a metal geart kell ellopni, az van a demoban. Tehát, ha valaki végigtolja a demot, pont az egyik leghangulatosabb aspektusát látja meg a játéknak. Csak fektetni kell bele energiát, hogy ne az első meghalás után kilép és töröl legyen a végeredmény.
22. xetron  PlayStation.Community tag
2009.06.20. 23:34:53
LV20
tesz jó ,de játékról nem mondható el közepes 6.5 pont
Ultra Super Mega Combo Breaker .....
21. Yokozuna  PlayStation.Community tag
2009.06.20. 22:22:35
LV6
ja, ha meg THQ, mindig valahogy az a baromi jó kamion verseny jut eszembe úgy 6-7 évvel ezelőttről, talán azt kéne újraéleszteni! M-B Truck Racing talán...
"Csináltunk fényt. A végén már Unikumból."
20. Cok3  PlayStation.Community tag
2009.06.20. 22:13:44
LV3
Ezek szerint a demo óta optimalizáltak rajta? Merthogy ott azért volt alacsony framerate, nem is kevésszer.
How far will you go to save someone you love?
19. Yokozuna  PlayStation.Community tag
2009.06.20. 22:10:36
LV6
az első résszel rengeteget nyomtuk lanban anno, csakis a rombolható környezet miatt, baromi hangulatos volt, egy egész alagútrendszert kiépítettem magamnak és onnan támadtam!:))
ez más, de mégis teszek majd egy (platinum)próbát!
túl hamar leírták megjelenés előtt és mégis hangulatos kis game lett ugye-ugye!
"Csináltunk fényt. A végén már Unikumból."
18. Bula
2009.06.20. 22:07:47
LV10
Asszem nyomtam ennek valamelyik részét. Sima 10 pont volt, végigröhögtem az egészet.
Mondjuk akkortájt volt mitől röhögni.
Csak szétcsúszva tudom elképzelni, hogy szórakoztasson ( a teszt, meg a videók alapján). Az meg nem, szóval felejtő.

Full középszer, azaz 5 pont. De ezt nem én mondom meg.
TROLL VOLTAM, MEGSZOPTAM.
17. juan31
2009.06.20. 21:57:29
LV2
Nem rossz ez gyerekek,en megvettem zsir ujan,nagyon komalom a fedezekes tps-eket:)(uncharted,gears,gta4 rulez)
16. Zozo8  PlayStation.Community tag
2009.06.20. 21:23:53
LV24
a demo bejött,majd használtan beszerzem:)
T.függő és -.len blog: http://zar-ido.blogspot.hu
15. Sippie
2009.06.20. 20:29:28
LV8
érdekes módon engem nem taszított el a demo, úgy mint a nagy többséget. Emléxem még az első részre mekkora állatság volt hogy rombolható volt a környezet, akkoriban ez egyedi volt. Meg amikor rádobtam a tapadó aknát a csávó fejére, az meg elkezdett rohanni meg kiabálni... csak kár hogy néha felém :D
Ami meglep hogy sandbox a játék... aszittem csak simán cod szinten mész az alagútrendszerben, mint egy átlag lövöldében.
Si vis pacem para bellum
14. Sakamoto_14  A bölcs
2009.06.20. 20:13:12
LV20
Én csak a demóval játszottam, valóban maximum 8 pont.
13. XGamer  PlayStation.Community tag
2009.06.20. 19:43:08
LV5
Szép teszt! A játék nekem bejön,és főleg a rombolható dolgok... viszont az hogy "teremti" az ellenségeket(demo-t toltam) az nagyon nem és el is vette teljesen a kedvemet az egész játéktól. Érthetetlen miért nem hagyják a fejlesztők a játékost szabadon zúzni,miért pakol mindig mindenhova ellenséget..
PSN ID: MrExonOne
2009.06.20. 19:23:34
LV8
hm. egy próbát lehet, hogy megérne.
have no fear of perfection - you'll never reach it
11. Hpeti00  PlayStation.Community tag
2009.06.20. 18:50:12
LV2
Ez egy igazi véleménymegosztó cucc.Én is a demoval játszottam,arcbavertem néhány katonát a kalapáccsal,lebontottam pár házat,lövöldöztem,fedezékbe bújkáltam és mégis rommá untam magam eközben.Shit happens.
Horus Rising
10. ambrus
2009.06.20. 18:22:58
LV7
Nekem tetszik!A multis demó nagyon bejött!
Tedd,vagy ne tedd,de ne próbáld!
9. Noname21  PlayStation.Community tag
2009.06.20. 17:45:37
LV13
Nem jön be én már agyam eldobom ettől a sok lövölde játéktól.
2009.06.20. 17:24:15
LV2
Az első rész kimondottan bejövős volt, újdonság, péjeskettő korai shooterek egyike, ilyesmi.

Ebben nem sok eredetiséget látok, ami van sem sem túl lenyűgöző. Nem tudom ki mennyire kajálja az ilyesmit, de nekem hasmenést okoz. Rombolható. Oszt?
Multiplayer hisztéria eleve. Nekem a multi élményét a fésztufész egymás mellett ülős hátbavágós lelkiterrort jelenti, meg a 8 fős 5-6 napos LAN-ok.
7. kryss777  PlayStation.Community tag
2009.06.20. 16:55:53
LV7
Az a legnagyobb gond, hogy egyik része sincs eléggé kidolgozva - mint például a mozgásanimáció, autós részek, külalak, tájak. Eléggé bénácskának tűnik elsőre, tipikusan olyan game, amiből a demo verzió csak a legrosszabbakat mutatja meg. Eleinte nekem sem tetszett, de folyamatosan egyre élvezetesebb lesz. (Az a misszió, amikor a Metal Geart kell ellopni vagy amikor a harmadik területen azt a hatalamas hidat szedjük szét... nagyon-nagyon hangulatosak.)

Ha kapott volna egy Far Cry 2 szintű külsőt, akkor köröket vert volna rá. Mondjuk még így is jobb játéknak tartom, mint az FC2. Főleg, ha még a nagyon komoly multira is szánunk némi időt.
2009.06.20. 15:29:23
LV8
le lehet tölteni valahonnan demót?
A sebek a múltra emlékeztetnek, de nem kell meghat
2009.06.20. 15:12:38
LV3
következő játék a Bionic Commando után amit a demo-ja húzott le sokak szemében. jó ez a játék, de azért még mindig sajnálom hogy lemondtak az FPS kalandozásról. btw megérdemli a pozitív értékelést.
ez van.. ezt kell szeretni ?!
2009.06.20. 15:07:48
LV1
A legtöbb arcnak, akinek nem jött be a demo, annak kalapáccsal rohangálás volt, lelötték, 6x meghalt közben a mission meg úgymaradt:) Ha kitoljátok a demót végig semmi bajotok nem lesz vele. Én a játékot is kitoltam és osztom a világsajtó pozitív kritikáit. A fegyverek meg nem bénák, hidd el, próbáld csak ki.
2009.06.20. 15:02:02
LV1
A fegyverek elég bénának tűnnek, de a rombolás az királyos lehet. De ezt csak a videókból szűrtem le.
Ne legyél hülye, mert nem tudlak eladni!
2. Foxhound  Szerkesztő
2009.06.20. 14:48:23
LV14
nekem nagyon nem jött be a demo. emlékszem kalapáccsal kellett rohangálni aztán jó meghaltam közben. uninstall volt 2 perc múlva. :D
Cikket meg thx.
"Why did i move here? I guess it was the weather."
1. HUN_ter  Dark Soul
2009.06.20. 14:32:54
LV26
oan szinten nem jött be nekem ez a game, h az már fáj...
So many games, so little time...
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
RED FACTION: GUERRILLA
THQ
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Szavatosság:
Kiemelkedő
Zene / Hang:
Hangulat:
8/10
Pozitívum
Kellően változatos játékmenet, rombolható környezet, élvezetes multi
Negatívum
Néhol kidolgozatlan megvalósítás

MARTIN BELESZÓL
Nagyon nem tetszik nekem ez a játék. Az ég világon semmi sem jön be belőle. Van ilyen... Valószínűleg nem is tudtam volna negatív elfogultság nélkül értékelni.