PlayStation.Community

2016.07.03. 20:40 PlayStation Network
6 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
Fertőzd meg a világot!

Számtalan, és nagyon sokféle szimulátor látott már napvilágot a játéktörténelemben. Ezek közül nem egy hihetetlenül kreatív, újító, és egyedi ötleteket tartalmaz, annak ellenére, hogy a stratégiai programok műfaja azért eléggé behatárolja a lehetőségeket. De ennek ellenére mindig akad egy-egy vállalkozó kedvű, szenvedélyes fejlesztőcsapat, akik nem elégednek meg a papírformával, csodálatos ötleteket halásznak elő szürkeállományuk legrejtettebb részéről is, és valami újat alkotnak. Az Ndemic Creations 2012-ben lépte meg ezt (illetve hogy pontosítsunk egyetlen egy ember – igen, az egész cuccot egy személy fejlesztette), érdekes és szokatlan játékával, mely először mobiltelefonokra, majd nemrég PlayStation 4-re is megjelent.

A Plague Inc: Evolved olyan koncepciót mutat be, amire eddig még nem nagyon volt példa a videojátékok műfaján belül. Megszokhattuk már, hogy nemegyszer meg kell mentenünk virtuálisan a világot, legyőzni a gonosztevőket, helyreállítani a rendet, elhozni a békét, csatákat megnyerni, túlélni, azonban a fejlesztőcsapat gondolt egy merészet, és csavart egyet a bevett recepteken. Ahelyett, hogy a játékban az lenne a fő célunk, hogy megmentsük az emberiséget a pusztulástól, pont az a célunk, hogy elhozzuk azt: meg kell fertőznünk az egész bolygót egy halálos vírussal, és a lehető legtöbb embert megölni.
Elsőre elég vad, brutális, sőt, valamilyen szinten talán még vicces dolognak is hangzik, ám a Plague Inc nem az a program, mely a témájából egy társadalomkritikától ázó, fekete humorral átitatott, karikatúrát kreálna. Ehelyett kapunk egy rideg hangulatú, rendkívül komor játékot, olyan egyszerű, ámde baljós zenékkel, hogy attól teljesen kirázza a hideg a delikvenst, aki az emberiség virtuális elpusztítására hajt. Egész végig éreztetik velünk, hogy nem babra megy a játék, szembesítenek minket a kőkemény valósággal, és a lehetséges opciókkal, kimenetelekkel, amit egy ilyen halálos vírus okozhat a Föld népének.
Az emberek egyik nagy félelmét hozza ez elő, miszerint jön egy betegség, ami ellen nem lehet védekezni, bárki elkaphatja, az életben maradás kérdésessé válik, és az is, hogy fenn tud-e még maradni ilyen közegben a civilizáció. Ám azt, hogy a végén a káosz, halál, és pusztulás milyen mértékben nyer érvényt magának, csakis a mi feladatunk lesz eldönteni. Hátborzongató stílusa ellenére a világvége ritkán annyira szórakoztató, mint a Plague Inc-ben.

A játék természetesen stratégia alapú, története nincs is igazán, viszont rendkívül aprólékos, lenyűgözően összetett darab, precízen szimulálja a rengeteg lehetséges helyzetet. Rengeteg lehetőségünk van arra, milyen vírussal, milyen módon pusztítsunk ki minél több embert, számtalan fajta áll rendelkezésünkre: lehet az gombás, bakteriális, parazita, akár vírusos, vagy ha úgy tetszik, egy mesterségesen kitenyésztett biológiai fegyver is. Természetesen, ahogy ezek a valóságban, úgy a játékban sem egyformák, és más-más stratégiát igényelnek. Nem árt hosszan és alaposan átgondolni, hogyan szeretnénk eltörölni a bolygó népét: fontos, hogy hol robbantjuk ki magát a vírust, melyik országban (értelemszerűen nem árt valamelyik harmadik világbeli helyet választani, ahol könnyebb elterjeszteni a járványt, és nincs annyira komoly egészségügyi rendszer), de az sem mindegy, milyen tünetegyüttest okoz a fertőzés, vagy az, hogy egyszerű baktériummal, avagy viszonylag észrevétlenül terjedő kórokozóval próbálkozunk e, ezt teljesen ránk bízza a játék.
Egyszerűen kis túlzással végtelen lehetőség áll rendelkezésünkre, ezért a szavatosság is jelentősen megemelkedik, sikerünket pedig folyamatosan jelzi a játék a virtuális, interaktív térképen, és vészjósló híradások, videofelvételek formájában. A végső győzelem precíz gondolkodást igényel, hiszen sok mindenen múlhat, hogy úgy működnek-e a terveink (akár apróságokon is), ahogy mi szeretnénk. Itt jön képbe maga az emberiség, aki sajnos szemét egy faj, nem hagyja magát olyan könnyen, és folyamatosan harcol az ellen, hogy továbbterjedjen a kórokozónk, így behozva egy elég komoly kihívást jelentő elemet a játékmenetbe. A különböző kutatócsoportok fáradhatatlanul azon vannak, hogy elkészítsék az ellenszert, megakadályozzák a betegség terjedését, mi pedig csak úgy tudjuk kivédeni ezt és keresztülhúzni a számításaikat, hogy okosan módosítjuk a vírusunk genetikai alapkódját – ezt a DNS pontokkal tehetjük meg, amivel folyamatosan jutalmaz minket a játék, a fertőzés elterjedéséért cserébe. A halálosabb eszközök több pontot is igényelnek, ez pedig átgondolt stratégiát von maga után, folyamatosan figyelnünk kell a térképet, a járvány terjedési útvonalát, a különböző országok védelmi reakcióit, megfelelően kell döntenünk, ez pedig jelentősen megdolgoztatja az agytekervényeinket.

Három különböző nehézségi szintet kínál a játék, ettől függően kapjuk meg a kórokozókat. A legkönnyebb módban csupán egyfajtát, normál és nehéz szinten már hatot. Kedvünk szerint terjeszthetjük az adott fertőzést például vízzel, levegővel, madarakkal, rágcsálókkal, rovarokkal, kis ügyességgel egészen halálos, kínzó és veszélyes kreálmányokat fejleszthetünk ki.

A Plague Inc egyedi, és érdekes játék, indie címhez képest kifejezetten szép látványvilággal (bár nem mintha annyira szüksége lenne rá, a programot az Unity engine hajtja), és kétségek nélkül kijelenthető, hogy ilyen koncepciót, ilyen fokú precizitással, és részletességgel még nem láthattunk, egyszerűen a vírusok, fertőzések, a különböző változatok lefolyása olyan valósághűen van bemutatva, ami nagyfokú profizmusról árulkodik. És még többjátékos mód is van benne, ez annyiban merül ki, hogy a játékosok egyik csapata a gyilkos víruson, és elterjesztésén dolgozik, a másik csoport pedig a fertőzés megakadályozásán, és a vakcina kifejlesztésén. A játék borzongató, kíméletlen, mégis remek, és élvezetes a maga nemében, a Plague Inc-nél jelenleg nem létezik jobb alternatíva, ha igazán alá akarsz gyújtani az emberiségnek virtuálisan.

Fejlesztő: Ndemic Creations
Megjelenés: 2016.05.31.
Ár: 4590Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 720p, 1080p
Demo: nincs
Méret: 456MB
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
6. REDALERT99  Uncharted 2 Veterán
2016.07.12. 21:25:44
LV7
LoL
Baci szimulator. En az indiánokat fertozom meg a H1N1-el, remelem kivesznek.
PSN ID(UK): Redalert99 -==#1HUN in U2==-
5. VictorVance  Szerkesztő
2016.07.04. 10:13:13
LV18
+1
Válasz 3. mentoloshypo üzenetére:
Van benne multi, jobb a grafika, betegség modell, body scanner, ami mutatja a betegség elterjedését az emberi testben, utcaképek a világ különböző pontjairól, új statisztikák, grafikonok, stb.
Örülünk?
4. Matichku  PlayStation.Community tag
2016.07.04. 08:12:23
LV14
Amikor a store-ra felkerült, megnéztem a trailerét. Eléggé meglepett. Ez a vírus engem valahogy nem fertőzőtt meg. Vagy csak még nem. :)
Nil Satis Nisi Optimum
3. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2016.07.03. 23:07:03
LV28
Ezt a 4500 ft-os PS4-es verzió miben különbözik (miben több, ha így jobban tetszik) az ingyenes androidos verziótól?
2. VictorVance  Szerkesztő
2016.07.03. 21:16:35
LV18
Válasz 1. martin üzenetére:
Ha a Carmageddon, Postal, GTA átment a rostán, akkor ez is :D
Örülünk?
1. martin  Főszerkesztő
2016.07.03. 21:06:33
LV27
Nem is értem, ezt hogy merték most kiadni? o.O
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Door Kickers: Action Squad (PS4, PSN)
2019.12.06. 12:18 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Szolgálunk és rád rúgjuk az ajtót!
Paper Dolls Original (PS4, PSN)
2019.12.04. 18:36 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Petunia
Rettegés a Csing-dinasztia korából.
Woodle Tree Adventures Deluxe (PS4, PSN)
2019.12.04. 18:26 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Melyik a legkisebb favicc? A fűrészpor...
TERMINATOR: RESISTANCE (PLAYSTATION 4)
2019.12.02. 14:09 Játékteszt
12 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Trashminátor.
Indivisible (PS4, PSN)
2019.12.01. 14:11 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Kezdünk egy kicsit túl sokan lenni.
Ling: A Road Alone (PS4, PSN)
2019.12.01. 11:29 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: MrZ
Magányos délutáni séta.
Rebel Cops (PS4, PSN)
2019.11.30. 12:37 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: VictorVance
A szükség törvényt bont.
Aggelos (PS4, PSN)
2019.11.28. 19:56 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pixelhős a poligonkorban.
PLANTS VS. ZOMBIES: BATTLE FOR NEIGHBORVILLE (PS4)
2019.11.28. 10:37 Játékteszt
5 hozzászólás
Szerző: DaveUnchained
Kissé túlérett, de még mindig finom termés.
The Game Awards 2019 - íme az idei jelölések
2019.11.27. 10:52 Komment
12 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Te mely játékokra szavazol?