PlayStation.Community

2016.07.10. 18:44 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Értékeld a cikket!
Teljes gőzzel előre!

(A tesztpéldány tartalmazta a játék "The Outsider" c. kiegészítőjét, így a képeken abból is láthatóak részek. Ez külön vásárolható meg a PS Store-on.)

Sokak számára ismerősen csenghet az Imag & Form korábbi játéka, a SteamWorld Dig. A csapat ismét a gőzmasinák világába helyezte el legújabb alkotását, de teljesen más stílust választott elődjéhez képest: a SteamWorld Heist egy taktikai akciójáték, amit leegyszerűsítve talán „2D XCOM-nak” nevezhetnék.

A történet során Piper Faraday kapitányt és szedett-vedett kalóz csapatát kísérhetjük, ahogy kifosztják a rosszfiúkat, küzdenek az elnyomás ellen, és megmentik a már darabokra robbant világot. A játékmenet – hűen a taktikai gyökerekhez – egyszerű, de mély rendszerre épül. A séma a következő: mozgás, majd lövés vagy több mozgás, de nincs lövés. Hőseink azonban mind különleges képességekkel rendelkeznek, amellyel feldobhatjuk a körökre osztott harcrendszert. Vannak, akik közelharcban jeleskednek, míg Piper sokkal erősebb lövedéket tud alkalmazni időnként. Sally, a „párafarmer” újabb lehetőséget kap a támadásra ha kicsinál egy rosszfiút, míg Ivanski, a balett rajongó testépítő magára tudja terelni az ellenségek figyelmét. Az egyik legvagányabb funkció a geller remek alkalmazása, így a fedezék mögött bujkáló galádokat is sebészi pontossággal roncsolhatjuk.
Az egyedi képességek mellett cimboráink mind más-más fegyvereket használhatnak, a távcsöves, lézer célzóval ellátott puskáktól kezdve a rakétavetőkig. Egyéb kellékeket is magukkal vihetnek a célok teljesítése érdekében, javítva célzásukon, mozgékonyabbá téve őket, vagy lehetőséget biztosítva a gyógyulásra.

A játék egyik legfőbb bája a jutalomrendszere. A küldetések teljesítéséhez az adott feladatokat kell megoldanunk, miközben bezsákoljuk a kincseket. Az ellenségek kiiktatása – ha nem az a cél – nem jár extra előnyökkel, így mindig az adott feladatra kell összpontosítani. A komolyabb pályákon már időzítő ellen kell működnünk, ami folyamatos ellenségekkel és fegyverekkel ösztökél a fürgeségre. Ha leléceltünk, akkor jön a karácsony: kibonthatjuk a kincseket, reménykedve a korábbinál egy picivel jobb cuccokért.
A talán MOBA játékokból ismert szisztéma kiválóan remekel, és előhozza az emberből azt a „na még egyet” érzést. A gőzzel működő világban a víz az érték, így azzal vásárolhatunk magunknak újabb felszerelést vagy tárhelyet, de rengeget ritka fegyvert és eszközt csak a küldetésekből kaparinthatunk meg. Az említett tárhely komoly érték, ugyanis elég hamar rádöbbentem: helyet kell csinálni a jobbnál jobb kincseknek.
A csapat ízlésesen és kellő humorral ruházta fel személyiséggel az egyébként nemtelen gőzbotokat, kerülve a sztereotípiákat és béna kliséket, szerethető figurákat formázva. A „cowbot” néven futó osztagunk mind sérelmeket szenvedett el az ellenséges frakciók valamelyikétől. Egyrészt az ártatlan „párafarmereket” zúzzák be a kegyelmet nem ismerő roncsolók, akik mások alkatrészeiből bővítik magukat. Másrészt pedig ott vannak a dízel meghajtású, kevesebb vizet igénylő, enyhén fasiszta jellegű royalisták, akiket bár kezdetben nemesebb célok hajtottak, manapság már csak adókkal és egyéb teljesíthetetlen elvárásokkal terhelik a népeket. És ha ez mind nem lenne elég, egy szunnyadó gonosz generálja a feszültséget…

A gyűjtögetés és a divat szerelmesei különféle kalapokat is lelőhetnek az ellenfelek fémkobakjairól, gyarapítva kollekciójukat. A kalapok egyébként semmilyen módon nem befolyásolják a játékot, de jópofa kis extrát biztosítanak, számos utalással más játékok és médiumok karaktereire. (Egyébként több trófea is kapcsolódik hozzájuk.)

A SteamWorld Heist egy hihetetlenül szórakoztató és élvezetes játék, amely 15 órás tartalma mellett bőven szolgál kihívásokkal és feladatokkal azoknak, akik belevágnak. Az ügyesség és a tervezés ugyanannyira hozzájárul a szórakoztató élményhez, ahogy a bájosan kifaragott és megrajzolt 2D steampunk környezet. Mivel a pályák nagy része véletlenszerűen generált, gyakran tartogathat meglepetéseket egy-egy szerkezet. A nehézség küldetésenként módosítható, igény szerint váltogatva: a magasabb szintek több tapasztalati pontot nyújtanak a karakterek fejlődéséhez, de több veszélyt is rejtegetnek. Ez a rugalmasság egy remek ötlet, hiszen a játékos dinamikusan igazíthatja saját fejlődéséhez a játék kihívását.
Az Image & Form feje tetejére állította SteamWorld univerzumát, teljesen megújítva a játékot és a világot. Határozottan ajánlom mindenkinek, ugyanis remek szórakozást jelenthet a műfaj kedvelőinek, illetve mindenki másnak is. Tartalomban, hangulatban, játékmenetben és stílusban egyaránt remekül teljesít, és hiba lenne kihagyni. És igen, cross-buy, így Vita tulajok duplán előnyben!

Kiadó: Image & Form Games
Fejlesztő: Image & Form Games
Megjelenés: 2016.06.08.
Ár: 5990Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 250MB (PS4), 145MB (PSV)
Web: http://imageform.se/game/steamworld-heist/
PSN feltöltőkártya: https://www.konzolokszervize.hu/
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2. DanielBiG  PlayStation.Community tag
2016.07.14. 18:04:45
LV5
Majd egy 90%os akciónál lecsapok rá, bár van egy olyan érzésem, hogy megkapjuk mi még ezt az igc keretein belül.
Ghost Recon WILDLANDS Magyar Közössége
1. Onimushaman  Szerkesztő
2016.07.11. 10:57:48
LV24
Nagyon tetszett a Dig, ez is bejövős.
señor
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Elmélkedő - Véget ért hát a Trónok harca, hogy tetszett?
2019.05.26. 00:00 PlayStation.Community
7 hozzászólás
Szerző: martin
!!SPOILER - SPOILER - SPOILER - SPOILER!!
ToeJam & Earl: Back in the Groove! (PS4, PSN)
2019.05.20. 15:17 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
Azok a '90-es évek...
Venom Nighthawk Chat Gaming Headset
2019.05.19. 10:55 Techno
5 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Kell egy füles?
TEAM SONIC RACING (PLAYSTATION 4)
2019.05.18. 15:42 Játékteszt
3 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Úgy futol', alig érlek utol.
8-Bit Invaders (PS4, PSN)
2019.05.17. 11:02 PSC egyperces
2 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Egy harmadik típusú pofon a gamereknek.
Pode (PS4, PSN)
2019.05.16. 12:07 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: ColdHand
A kis csillag és az apró szikla kalandja.
Hell Warders (PS4, PSN)
2019.05.14. 11:23 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: Sanada
Ördög és pokol.
SNOOKER 19 (PLAYSTATION 4)
2019.05.12. 16:58 Játékteszt
19 hozzászólás
Szerző: martin
Inkább nézem a tévében.
GHOST GIANT (PS4, PSVR, PSN)
2019.05.11. 12:50 Játékteszt
17 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Szellemtestvér.
Puyo Puyo Champions (PS4, PSN)
2019.05.11. 10:14 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Online pacaviadal.