PlayStation.Community

2016.06.21. 15:29 PlayStation Network
5 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
A szavak ereje.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én imádom a szókirakós játékokat. Talán a világ egyik legrégibb kikapcsolódási formája (kb. egyidős lehet rokonával, a puzzle-lel), ami még ma is el tudja szórakoztatni az embert, a rengeteg modern játék és technikai vívmány mellett. 2016-ban sem sikk leülni a barátokkal, családdal egy unalmas délutánon, vagy egy jó hangulatú, sörözéses összejövetelen, és Scrabble-özni - utóbbi esetben azért egy bizonyos mennyiség elfogyasztása után már nem forognak annyira a tekervények (ellenben vicces sztorik annál inkább kerekedhetnek belőle), ami pedig a játék első számú követelménye. Mármint a gondolkodás, a kreativitás, és a nagy szókincs. Ezért is van létjogosultsága még mindig az ilyen játékoknak, hiszen miközben önfeledten szórakozol és nevetsz, tanulsz is valamit, na meg használod az agyadat, ami nem egy elhanyagolható szempont.
Ugyan a hagyományos, klasszikus szókirakós kissé már elavultnak tűnik, szerencsére pontosan a fejlett technológia segítségével lehet felfrissíteni ezt a témát, amire Bacon Bandits nevű kis, de ambiciózus fejlesztőgárda vállalkozott, a Letter Quest Remastered képében.
A cím mellett nem véletlen a megjelölés: a játék eredetileg két évvel ezelőtt jelent meg PC-re és mobilra, azonban egy kis ráncfelvarrás után idén konzolokra is elérkezett a kellemes indie-kaland. A Letter Quest: Grimm’s Journey felújított verziója egy új játékmódon, újra felvett zenéken, és polírozottabb animációkon kívül semmi pluszt nem nyújt annak, aki már játszott az eredeti játékkal. Viszont, akik még egy percet sem szántak rá (beleértve jómagamat is, aki még csak hozzá sem nyúlt volna ehhez a programhoz, ha nem erről kellene tesztet írnia), azoknak egy nagyon kellemes cím lehet a maga addiktív játékmenetével együtt.
A cucc lényegében egy szókirakós játék, és egy beat ’em up ötvözete, RPG-elemekkel, kétdimenziós köntösben. Főszereplőnk a Kaszás (vagy nevezzük Halálnak), aki a történet szerint kedvenc pizzázójába szeretne eljutni, ám kalandját több szörny és bestia nehezíti, ezeket kell legyőznünk (mily meglepő) egy kaszával.
...és persze szavakkal: ahelyett, hogy a játékban nekünk kelljen közvetlenül szétkaszabolni az ellent, igazi fegyverünk az írott szó, ami jelen esetben megtöri a csontjainkra éhező óriás nyulak, és egyéb habzó szájú kreatúrák lelkesedését – a rémségek modellezése egyébként remek, attól függetlenül is, hogy egy idő után ismétlődni kezdenek. Amikor összeakadunk valamelyikükkel, egy betűrács jelenik meg a képernyőn, amiből nekünk kell kirakni egy értelmes szót. Gyakorlatilag minél hosszabb a szó, és minél bonyolultabb, annál többet sebez a Kaszás, amikor lecsap a delikvensre. A játék több mint 192 ezer szót ismer fel, így feltétlen kreativitást követel meg, főleg mivel 40 pályát számol a kampány, egy idő után kifejezetten nehéz lesz a móka. Az egész Scrabble-metodikával működik, tehát ha olyan szavakat rakunk össze, melyben szerepelnek a J, K, és X betűk (amik az angol szótárban eléggé ritkák), akkor értelemszerűen sokkal nagyobb kárt tudunk okozni az ellenségnek.

Hogy tovább bonyolódjon a helyzet, a különböző boss-ok az egyszerű támadásokra alapból immúnisak, tehát, ha öt betűnél kevesebből áll egy szó, életcsíkja egyáltalán nem csökken, ezen kívül pedig olyan speciális támadásokat vet be, ami csak a mi állapotunkat nehezíti. Méreggel fertőz meg néhány betűt, amit ha használunk, akkor a mi életünk is fogy (evidensnek tűnik, hogy akkor azokat nem vesszük bele a szóalkotásba, de vannak olyan helyzetek, amikor ez elengedhetetlen lesz a sikerhez), vagy „kőbe vési”, „eltöri”, amit aztán nem lehet felhasználni. Szóval, ha arra gondolnál, hogy az egész játékon végigrohansz három-négy betűs szavakat alkotva, akkor rossz helyen jársz: a játék megköveteli a gondolkodást, ez elől nem lehet kislisszolni, azonban, hogy használatba veszed a szürkeállományod, annál több pozitív hatás is ér. A Letter Quest arra az ősi módszerre alapul, hogy előhívja a játékosból a kreativitást, a maga egyszerű módszerével remek agytornáztató kaland.
Az ellenfelek megölése természetesen érméket eredményez, amikből különböző frissítések, fegyverek, és eszközök (pl. gyógyszerek, pajzsok) vásárolhatóak, könnyítve ezzel a kihívásokat, a pályáknak pedig többször is neki lehet futni, van külön időlimites lehetőség, és challenge mód is (nehezebb ellenfelek, akiknek több különleges képességük van), és egy speciális platina-csillag is megszerezhető, ha az ultra-hard nehézséget választjuk. A játék legjobb tulajdonsága, és egyben legfontosabb újítása a végtelenített mód, mely során ellenségek hullámaival kell szembeszállnunk, és addig küzdenünk a túlélésért, ameddig ez lehetséges.

A Letter Quest egyszerű, ámde nagyszerű: ez a vizualitásán is megmutatkozik. Nagyon rajzfilmszerű, és a könnyed tónust remekül kiegészítik a hozzá maximálisan passzoló hangok – nem veszi magát túl komolyan, de pontosan ezzel tesz jót az összképnek. A retro-stílust remekül kamatoztatja, nem az a cucc, mely görcsösen próbálkozik valami új ötlettel, vagy innovációval, de ez nem is baj, mert amúgy a felsorolt elemek csont nélkül elviszik a hátán a programot. A Bacon Bandits parádésan mutatkozott be (legelső játékuk volt ez, bebizonyították, hogy megérdemlik a figyelmet), aki rajongója a különböző szókirakós mókáknak, az mindenképp próbálkozzon meg vele, és a Letter Quest ugyanúgy alkalmas baráti összejövetelek főszereplőjének, mint egy fáradt nap utáni laza pár órás szórakozásnak.

Fejlesztő: Bacon Bandit Games
Megjelenés: 2016.05.18.
Ár: 3090Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Hang: sztereó
Demo: nincs
Méret: 205MB
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
5. martin  Főszerkesztő
2016.06.22. 11:19:11
LV27
Válasz 4. VictorVance üzenetére:
Kell.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
4. VictorVance  Szerkesztő
2016.06.21. 20:59:30
LV18
Köszönöm!
Ha tesztelni kell valami játékot, akkor rajtam nem múlik :D
Örülünk?
3. martin  Főszerkesztő
2016.06.21. 20:02:38
LV27
Válasz 2. zodiac55 üzenetére:
Akár állandó vendég is lehet.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
2. zodiac55  PlayStation.Community tag
2016.06.21. 18:39:00
LV12
Végre egy Victor-teszt! Gratula! :)
"Si vis pacem, para bellum."
1. martin  Főszerkesztő
2016.06.21. 18:17:58
LV27
Isten hozott a tesztrovatban is.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
War Tech Fighters (PS4, PSN)
2019.09.23. 15:21 Kedvcsináló
0 hozzászólás
Szerző: GrayFox
A gépek háborúja.
The Walking Vegetables: Radical Edition (PS4, PSN)
2019.09.23. 15:14 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Ha unod a banánt.
Mozi - Aki bújt
2019.09.23. 12:34 Cool-Túra
0 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Mansonék bekaphatják!
We. The Revolution (PS4, PSN)
2019.09.21. 13:07 PlayStation Network
7 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Én. Az igazság?
Solo: Islands of the Heart (PS4, PSN)
2019.09.21. 13:00 PSC egyperces
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Pár kapcsolat, párkapcsolat.
BORDERLANDS 3 (PS4)
2019.09.19. 10:07 Játékteszt
5 hozzászólás
Szerző: HTB
Martin Looter King.
Képregény - Thor: A mennydörgés istene
2019.09.19. 09:49 Cool-Túra
3 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az összes istennek pusztulnia kell!
Effie (PS4, PSN)
2019.09.18. 14:21 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Chester013
Szegény ember Zeldája.
NBA 2K20 (PLAYSTATION 4)
2019.09.17. 13:18 Játékteszt
10 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Egy kosaras naplója.
RAD (PS4, PSN)
2019.09.16. 12:55 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Mondd, te milyen mutációt választa… hagyd a francba, kapsz valamit a kosárból!