PlayStation.Community

2016.05.12. 21:50 Cool-Túra
14 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
Összefogás, vagy bukás.

A Marvel filmes univerzumának tizenharmadik darabja is megérkezett a mozikba, ami egyben, alighanem a franchise legfontosabb tagja is. Alig, hogy lement a Bosszúállók: Ultron kora stáblistája, még magunkhoz sem tértünk a hangos pusztításorgiából, már mindenki a stúdió következő nagy dobását várta, ami (Hangya ide, vagy oda) a következő lépcsőfokot jelenti a szuperhősök életében, épp úgy, mint saját sorozatán belül is. Legalábbis kevesebbet senki sem várt az Amerika Kapitány: Polgárháború című filmtől, melyben átrendeződnek a Bosszúállók erőviszonyai, talán véglegesen is, az események hatással lesznek mind a szuperhős társadalomra, mind a csapat szervezetére, de kihat erkölcsi hovatartozásukra. Egyszóval, innentől akármi is történik, jöhet akármilyen fenyegetés, semmi sem lesz már olyan, mint azelőtt. A képregényes univerzumot jócskán felforgató esemény az utóbbi idők egyik legjobb ötleteként vonult be a nagykönyvbe: barátok, testvérek, és családtagok csaptak össze, bajtársakból lettek ellenségek, kibékíthetetlen ellentétek születtek, önzetlen szuperhősök bűnözővé váltak, mások pedig zsarnok, a regisztrációs törvény ellenzői után induló rendőrökké. A világ a feje tetejére állt, a harc pedig nem egy új, erős, és gonosz főellenséggel szemben zajlott, a hősök ezúttal egymással küzdöttek. A Polgárháborús történetfolyam két évig tartott, számtalan mellékszállal, kisebb-nagyobb történetekkel. Ezt átültetni egy két, és fél órás mozifilmbe vitathatatlanul lehetetlen, viszont a Marvel is tudta ezt, emellett, míg a képregények lapjain több tucat, ha nem több száz hős kelt fel egymás ellen, itt ebből a grandiózus méretből is vissza kellett „kicsit” venni. Ennek köszönhetően a Polgárháború szabadabban kezeli a képregényes alapanyagot, gyakorlatilag az ott látható alapkonfliktust tartja csak meg. Az viszont valóban rányomja a bélyegét a történetre. Így lesz a Marvel, ha nem is a legjobb, de a legkomolyabb filmje biztosan.

Egy évvel járunk az Ultron kora után: Amerika Kapitány (Chris Evans), néhány Bosszúállók-taggal meghiúsít Lagosban egy ellenséges akciót, mely során a katonából lett terrorista, Crossbones (Frank Grillo) egy halálos vírust akar ellopni, hogy eladja a feketepiacon. A hőscsapat sikerrel jár ugyan, de Skarlát Boszorkány (Elizabeth Olsen) egy félresikerült tette miatt néhány ártatlan civil életét veszti, melyet nemzetközi felháborodás követ. A világ kormányai ezen akció, és több más múltbeli történés (New York, Washington, Sokovia) miatt előterjeszt egy törvényt, melynek az a lényege, hogy a Bosszúállók szervezete mostantól az ENSZ alatt működne, tehát csakis akkor léphetnének, vagy nem léphetnének akcióba, ha azt a nemzetek úgy akarnák. A bajt csak tetézi, hogy a regisztráció miatt összehívott ENSZ gyűlésen több áldozatot követelő terrorakció történik, aminek elkövetésével a Tél katonáját, azaz Bucky Barnes-t (Sebastian Stan) gyanúsítják. Ez két táborra szakítja a hősöket: a Kapitány nyíltan felkel a törvény ellen, és legjobb barátja segítségére indul, így üldözött bűnözővé válik, Tony Stark (Robert Downey Jr.) pedig a regisztráció mellett érvelők főnökeként száll harcba Rogers-ékkel.

A küzdelem tehát ezúttal nem a jó, és a rossz között zajlik: az eposzi méreteket öltő cselekmény során két világnézet, két ideológia kerül szembe. Ennek két fő képviselője a Kapitány, és Vasember, a Polgárháború erre a két karakterre van felfűzve, előbbi, bár egy régi, letűnt korból érkezett, egyre inkább tisztába kerül a jelenkor társadalmi berendezkedésével, és problémáival, utóbbi pedig modern világnézete ellenére szép lassan kezd eltávolodni a valóságtól, és elveszíteni vele a kapcsolatot. Mindkettejüknek megvan a maga oka, hogy miért arra az oldalra áll ahová: míg valakinek egy elhidegült barátnő, vagy egy halott fiát gyászoló anya jelenti a motivációt, másnak egy temetésen hallott beszéd, vagy a politikai érdekek, és a világot jobb hellyé tenni akaró hősök lehetséges összefonódása miatt érzett félelem. Bárhogy is, az egymással harcra kelő hősökben összeütközik a küldetéstudat, ideológia, a barátság, és az ebből eredő közös múlt – a filmben látható események, és tragédiák nagy hatással vannak egész lényükre is. A Polgárháború nem véletlenül lett a Marvel legérdekesebb, és legérettebb filmje. Ugyanis itt már több, emberiséget nagyban foglalkoztató téma is felmerül, azaz a szuperhősök létezésével kapcsolatos felelősséget, moralitást, és törvényi hatáskörét boncolgatja, olyan kérdéseken keresztül, minthogy mégis mi jogosítja fel ezeket a hősöket arra, hogy országhatárokat, törvényeket semmibe véve tegyenek igazságot? Vagy mi szab nekik határt, valóban az a céljuk, hogy a jó szolgálatában álljanak, és mindenkinek a legjobbat akarják? Egyáltalán megfelelően használják e ezeket a képességeket? És ha igen, akkor ki dönti el, mikor alkalmazzák, és mire? Végső soron itt tekint a Polgárháború az eddigi Marvel-filmek epikus, és látványos pusztításorgiája mögé: hatalmas súlya, és számtalan utóhatása volt a Bosszúállók ténykedéseinek világszerte, melyek most éreztetik igazán következményeiket. A saját szakállukra zajló akciózást, a szuverén államokbeli összecsapásokat, a hatalmas pusztításokat, és nem utolsósorban az ezek miatt történő járulékos áldozatokat. Emellett felteszi a kérdést, hogy valójában mennyi jó származott ezekből a ténykedésekből, vajon a Bosszúállók létezése indokolt, vagy már eleve pontosan ők vonzották be ezeket a természetfeletti, világot elpusztítani akaró fenyegetéseket.
A Polgárháborúra ezért is inkább lehet Bosszúállók-filmként, mint Amerika Kapitány-moziként tekinteni. Sajnos magán hordja azokat a hibákat, amiktől már az Ultron kora is szenvedett, azaz a cselekmény egy kicsit túl sok karaktert mozgat, értelemszerűen nem jár mindenkinek elég idő, többeknek egy cameo-szerepnél alig fontosabb epizód-szerep jutott. Új belépőként itt van Fekete Párduc (Chadwick Boseman), akinek szerves része van a filmben, egyúttal eredettörténetet is kanyarítottak neki. Pókember (Tom Holland) feltűnése pedig színtiszta marketingfogás, ám abban a röpke fél órában, amiben szerepel, sikerült remekül bemutatni a karaktert, és mindazon tulajdonságát, ami miatt az, aki. A film többek közt azért jó, mert volt ezen kívül 12 másik, ami rendesen megágyazott ezeknek a karaktereknek, most már ismerjük őket, megértjük miért álltak oda, ahova, miért gyarapítják az általuk választott oldalt, ugyanakkor mégsem szükséges az előzmények teljes körű ismeret, és a Polgárháború végre egy olyan Marvel-mozi, amely nem egy másikat vezet fel. Megáll a saját lábán, és önálló, teljes értékű alkotásként funkcionál a franchise-on belül. Sokkal drámaibb, és bensőségesebb hangot üt meg, mint eddig, valóban van súlya a történetnek (még ha közel sem akkora, mint a képregényekben), és ezúttal nem CGi-túltengéses, hangos, robbanásokkal, pusztítással teletűzdelt látványpornóval akarnak minket, nézőket elkápráztatni. A tél katonájához hasonlóan inkább a test-test elleni, csonttörő, szemrevaló koreográfiákkal megáldott verekedések dominálnak, a reptéri ütközet az utóbbi idők egyik legjobb akciójelenete, melyet képregényfilmekben láthattunk, egyszerre drámai, erős, és epikus is. Megint megelevenednek előttünk a rajzolt figurák, és ezt még mindig a rajongók tudják a legjobban értékelni: látni ezt a sok, ismerős hőst, amint egykori barátokként egymást gyepálják, adrenalinpumpáló, élvezetes, de egyben szomorú, és tragikus is.

Ezt pedig egy kíméletlen, végtelenségig szívszorító, minden látványosságot, összeomló épületet, pusztuló várost nélkülöző harc követi, megkeseredett, dühös, szomorúságtól, és indulattól fűtött emberek közt, akik egykor barátok voltak. Tony bűntudata, arroganciája, és haragja kerül szembe a Kapitány Bucky iránt érzett barátságával, önzetlenségével, ha kell, Rogers az utolsó leheletéig ragaszkodik az egyetlen olyan emberhez, aki még megmaradt neki a régi életéből. A Marvel-filmek egyik legnagyobb rákfenéje mindig is a jellemtelen, és gyenge főellenfelek voltak, ezen a tendencián a mozi cselekményének hátterében rejtőzködő főkolompos, Helmut Zemo (Daniel Brühl) igyekszik változtatni. Első látásra sima sablon-pszichopata, egy világot uralni akaró, véreskezű megalomániás, de a végén hihetetlen nagy fordulatot vesz a személye. Fizikailag nem ér fel a hősökhöz, azonban lelkileg mégis nagy vereséget mér rájuk. Motivációja, és bosszúvágya teljesen jogos, emiatt a Bosszúállók a legnagyobb, és legveszélyesebb, pszichológiai értelemben vett ellenfele válik belőle. Személyes tragédiájának, és indíttatásának súlyát ettől csak még jobban át lehet érezni, amitől maga a film is sokkalta komolyabb, mint amit a Marvel valaha is csinált. A színészek pedig hozzák a kötelezőt, sőt, Chris Evans, és Robert Downey Jr. is messze a legjobb alakításukat nyújtják a franchise-on belül.

Üröm az örömben, hogy bár a Polgárháború a Marvel-filmektől szokatlan komolyabb, sötétebb tónust képvisel, és épp annyira bátor is, de sajnos mégsem eléggé. Hozza a szokásos Marvel-mércét, szórakoztató, jó film, mégis valami hiányzik. És ez a valami nem egy dolog lehet. Minden komolysága ellenére mégis elviccelik néha a dolgokat, ami nem tett neki túlzottan jót, a bevállalós stílus pedig nem ment el odáig, hogy drasztikusabb fordulatokat is megmerjenek lépni a ridegebb hatás érdekében. Azaz drámainak drámai, mégis marad utána egy kis keserű szájíz. Ugyan ennek ellenére is tele van egy sor váratlan húzással, és bizony, mikor a stáblista elkezd legördülni, nem a felhőtlen happy end lesz az, ami először az eszünkbe jut a film végére beállt viszonyok láttán. De szerencsére pontosan egy ehhez hasonló dolgot vártunk el az alkotástól. Talán épp azért ajánlható azoknak is, akik eddig nem találták meg a számításaikat a Marvel-filmekben, vagy akik már kezdenek egy kicsit belefásulni ebbe a szuperhős-hisztériába. Konfliktusteremtésben jelesre vizsgázott a mozi, amiből még Zack Snyder-nek is lenne mit tanulnia. A franchise tehát megtett egy nagy lépést, és igazi mérföldkőhöz érkezett. A Polgárháború a filmes univerzum harmadik fázisának elindítója, mégis kicsit olyan benyomása lesz utána az embernek, mintha egy kör zárult volna most be ezzel az alkotással, ahonnan egyelőre nem látni tisztán mi vár ránk a következő állomásnál. Bár a stúdió még mindig tudja, mit csinál, fel van téve a nagy kérdés, hogy ezek után mégis merre tovább?
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
14. Noob  PlayStation.Community tag
2016.05.20. 00:13:30
LV6
Az első bosszúálló a kedvencem a három közül, utána ez. Végig bosszúálló filmnek tűnt, nem is kapitánynak, bár két erős karakter hiányzik.
Én mindig igazat mondtam, akkor is, ha hazudtam.
13. Matichku  PlayStation.Community tag
2016.05.18. 00:20:28
LV14
Köszi srácok, megoldva a Szark rejtély. :)
Nil Satis Nisi Optimum
12. Dragonken  Szerkesztő
2016.05.17. 23:45:01
LV16
Válasz 11. VictorVance üzenetére:
Németül is stank volt.
de miért nincs DK-n nadrág?
11. VictorVance  Szerkesztő
2016.05.17. 18:34:40
LV18
+1
Válasz 10. Matichku üzenetére:
A magyar szinkronban tutibiztos, hogy Szark volt :D Angolul pedig "Stank".
Stan Lee megint emlékezetes cameót nyomott le :D
Örülünk?
10. Matichku  PlayStation.Community tag
2016.05.17. 08:07:25
LV14
Válasz 9. ALF22 üzenetére:
Öcsémmel néztem, ő is Szark-ra voksolt. Ki kell deríteni, hogy melyik változat a jó. :)
Szinkronosan néztük.
Nil Satis Nisi Optimum
9. ALF22  Son of Liberty
2016.05.16. 20:46:01
LV26
Válasz 8. Matichku üzenetére:
Mr Szark?
En SUCK-ot Hallottam:)))
8. Matichku  PlayStation.Community tag
2016.05.16. 19:11:33
LV14
A film megnézése után még inkább a Kapitánnyal voltam. Drámai egy mozi volt. Jól hozták az érveket pro és kontra (különösen Vision), de a Kapitány csapat motivációját jobban értékeltem.
Tetszett ahogy bedobták a rovarokat (Póki és Hangya), akciókat is a Kapitány filmekhez megszokott volt. És ez a rész nem a humorról szólt, mert nem szólhatott erről azért finoman volt benne. Stan Lee szokásos szerepe ismét ütött, ugye Mr. Szark... :D

Most jöhet az Apokalipszis!
Nil Satis Nisi Optimum
7. VictorVance  Szerkesztő
2016.05.14. 18:10:31
LV18
Válasz 1. martin üzenetére:
Nincsmit Főnök!:)
Amilyen sótlan, és unalmas karakternek gondoltam anno a Kapitányt, annyira csípem most. Ebben mondjuk sokat segített a második filmje is. Nagyon eltudták kapni.
Örülünk?
6. LaXiKa_hun  PlayStation.Community tag
2016.05.14. 01:57:26
LV9
Válasz 5. Onimushaman üzenetére:
Tudom hogy lesz ezert is irtam hogy remelem melto lesz a karakterhez :D
PSN ID: LaXiKa_hun
5. Onimushaman  Szerkesztő
2016.05.13. 16:25:59
LV24
Válasz 3. LaXiKa_hun üzenetére:
Ha láttad a film végi jelenetet tudnád, hogy lesz pók film. :)

Akkor ütött volna igazán az egész, ha titokban tudták volna tartani Pókember (talán még a Hangya) szerepeltetését.
señor
4. ymmoTS  PlayStation.Community tag
2016.05.13. 15:22:08
LV4
Szerintem nagyon hosszú volt, a story pedig közel sem igényelt ilyen hosszú filmet. Látványos, sokszor vicces film de annyira nem volt jó mint ahogy például az Imdb pontozták.

A teszted amúgy jó volt olvasni , baromira jól összefoglaltad a lényeget.
So.. this is what it feels like
3. LaXiKa_hun  PlayStation.Community tag
2016.05.13. 10:23:18
LV9
nagyon jó film volt, bár engem zavart néhány dolog, pl a kamerarángatás bármely black widow akciójelenetnél. majd kifolyt a szemem a helyéről minden alkalommal (megértem hogy scarlett johansson annyira béna, hogy minden ilyen jelenetnél dublőrt kell helyette használni, de akkor inkább más perspektívából mutassák az eseményeket ahelyett, hogy egy parkinson kórosnak adják a kamerát). a motivációk egy része sem volt szerintem teljesen értelmes, de ezt most nem szeretném leírni nem akarok spoilerezni senkinek. Örültem pókinak, és tudom 2 és fél órában nem lehet mindent megoldani, de a polgárháború egyik legfontosabb szereplőjét így elherdálni... ez engem nagyon zavart, ettől függetlenül viszont tom holland hozza eddig a legeslegjobban amazing pókit, reméljük az önálló film is végre méltó lesz a karakterhez.
Daniel Brühl amúgy is nagy kedvencem, de itt amit lenyom, hát le a kalappal, talán az eddigi legjobban megírt "gonosz" a marvel filmes univerzumban.
összeségében tényleg megéri megnézni a filmet sőt, én tuti megyek asszonnyal is még egy körre moziba.
PSN ID: LaXiKa_hun
2. Yokozuna  PlayStation.Community tag
2016.05.13. 08:45:31
LV6
kellemeset csalódtam a filmben, ajánlom mindenkinek!

off:
sajnos a Deadpoolt csak tegnap volt lehetőségem megnézni, de a Kapitány után nálam alig üti meg a közepes szintet minden téren...
"Csináltunk fényt. A végén már Unikumból."
1. martin  Főszerkesztő
2016.05.12. 21:55:19
LV27
Nagyon tetszik, amit / ahogy a Kapitányról írtál. Köszi. (egy Kapitány szimpatizáns)
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Super Cane Magic ZERO (PS4, PSN)
2019.11.15. 09:20 PlayStation Network
7 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
A kutyafáját!
Képregény - Rozsomák: X Fegyver
2019.11.14. 19:24 Comix
4 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Emberarcú szörnyetegek.
ReadySet Heroes (PS4, PSN)
2019.11.13. 10:25 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Nem mind arany, ami Sony.
CALL OF DUTY: MODERN WARFARE (PS4)
2019.11.11. 11:11 Játékteszt
36 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Modern hadviselések koronázatlan királya.
Yooka-Laylee and the Impossible Lair
2019.11.09. 13:29 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Aztán nehogy beletörjön a fullánkod a nagy hancúrozás közepette.
JURASSIC WORLD EVOLUTION (PLAYSTATION 4)
2019.11.07. 12:51 Játékteszt
5 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Őskövület.
Monster Jam: Steel Titans (PS4, PSN)
2019.11.07. 09:36 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: MrZ
Papírszörnyek.
Mozi - Terminátor: Sötét végzet
2019.11.05. 20:55 Cool-Túra
23 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Megrohadt (élő) szövet, elrozsdásodott fémváz.
WWE 2K20 (PS4)
2019.11.05. 07:49 Komment
7 hozzászólás
Szerző: HTB
GLOW - Gigantic Losers of Wrestling.
Erica (PS4, PSN)
2019.11.03. 15:22 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Avagy így játsszunk közösen filmet - magyar felirattal.