PlayStation.Community

2016.05.06. 17:23 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: HTB
Értékeld a cikket!
A muzsika hangjai.

A várost járva már jó ideje futok bele az internet által csak frappánsan Batthyány Hipstereknek titulált jelenségekbe és más, hasonlóan noop-noop-noop izébigyókba; ennek fényében csak halkan jegyzem meg, hogy nettó tíz éve még én is örömmel toltam be a Winampba jó kis indie gitárzenéket és csóváltam rá vígan a fejemet (és igen, általánosítani, valamint sztereotípiákat kigúnyolni nem szép dolog, de könyörgöm baszod, húzzál már fel egy normális gatyát és ha futja a legújabb ájfónra, sodort cigi helyett vegyél már egy doboz benzonendhedzseszt).Persze, a dolog ennél azért árnyaltabb, vagy csak én mozogtam furcsa emberek között (ebben mondjuk amúgy is biztos vagyok), hisz az "indie" megnevezés a nagy kiadóktól független lemezkiadást és haknizást hivatott jelképezni és nem feltétlenül jelent gitárzenét, amit kisebb klubokban rögzítenek a legújabb ájfónnal a furcsa gatyás sodort cigis arcok, de ha egyszer olyan jó általánosítani...
Mindeközben az a vicces helyzet állott elő, hogy egy indie játékfejlesztő egy indie zenékkel telepakolt indie játékot fejlesztett, ez lett kérem a LOUD on Planet X (érted
, olyan hangosan, hogy LOUD, nem Loud). A játék természetesen nem kevesebbet állít magáról, minthogy ő volna az indie Rock Band/Guitar Hero; Kormányszóvivő Urat idézve: „de sikerült?”.

Adva van egy kanadai fejlesztőcsapat, aki fogott egy rakás kanadai független zenekart. Épp egy klub buli közepén dzsemmelnek (ez lesz a tutorial), amikor megjelennek az idegenek és muzsikusainkat felszippantva elrabolják azokat. Itt már sejtettem, hogy nem az amerikai piacra szánták a játékot (azt megnézném, hogy a jenkik fizessenek azért, hogy kanadaiakat menthessenek meg).
A játék koncepciója sem bonyolultabb a felütésnél: a zenés ritmusjátékokat ötvözték a Plants vs. Zombies féle Tower Defense-es mulatsággal. Van négy sáv, ahol jobbról balra haladnak a csúf idegenek, nekünk a zene ritmusára (illetve ütemére) a megfelelő gombot lenyomva kell a hangfalból kiszökellő sugárral eliminálni ezeket a micsodákat, mielőtt azok elérnék a hang és lézer kibocsátó alkalmatosságainkat. Ha ez utóbbi bekövetkezne, lehetőség van a sávhoz tartozó gombot lenyomva megjavítani azt, de értelemszerűen az volna a cél, hogy egy hibátlan szekvenciában taroljuk le a minket zergelő pacákat. Ellenségeink életerejét szemeik száma hivatott jelképezni, illetve vannak különleges képességekkel bíró amőbák is, akik pl. halálukkor pár másodpercre összedzsuvázzák a képernyőt eltakarva a kispajtásaikat, esetleg megmurdálás esetén szétosztódnak két kisebb ellenségre, a föld alatt bujkálva sávot váltanak ésígytovább'.

Mivel nekünk csak a zene ütemére kell nyomkodni a gombokat, olyan érzés játszani a LOUD-dal, mint basszusgitárosnak lenni. A zenék amúgy teljesítményünket nem igazolják vissza, ha megcsúszunk a nyomkodással, nincs egy torzított hang sem, eléggé statikus volt a játékélmény ilyen jellegű visszacsatolás nélkül. Egy-egy session a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy a TV előtt ülve, félhangosan tik-tik-tik, avagy tik---tik---tik-ezve nyomkodtam a gombokat, túl nagy szellemi megpróbáltatásban nem volt részem. Vannak speckó támadások is, bár ezek inkább kizökkentettek a ritmusból, nem pedig segítettek, és gyakorlati hasznuk is kevés (pl. ideiglenesen lelassítják a rútságokat, vagy hátrébb lökik őket), illetve itt is van szupercsúszka, ha ez feltöltődik, akkor a képernyőn lévő összes mocsadékot megfingathatjuk a két hátsó gomb szimultán megtaposásával.

Fontos ösztönző erő lehet a vásárlásra a tracklist: van itt kérem rap, rock, pop-rock és miegyéb, nekem egyik előadó sem mondott túl sokat (Tegan and Sarat leszámítva, hisz itt azért volt AFI-os Hunteres, Death Cab for Cutie-s, ill. Atom Willard kollaboráció, és őket azért ildomos ismerni). Teljesség igénye nélkül: Metric, Health, Monomyth, CHVRCHES, Purity Ring, Little Dragon pont-pont-pont (14 előadó szerepel összesen). A zenék amúgy jópofák - egyik sem váltotta meg a világomat, de volt olyan dal, amit szívesen játszottam újra sokadjára is és még vagy három percig emlékeztem rá. Az előadókra ráguglizva a játékban stilizált hasonmásuk bólogat a zenére, miközben pusztulnak az idegenek, kedves kis húzás a fejlesztők részéről.
Mindettől függetlenül, nyugodt szívvel maximum kanadai-indie-fetisisztáknak ajánlanom a játékot, az árából már lehet venni egy egész mozijegyet, szerintem jobban jársz azzal; ha mégis beruházol a LOUD-ra, akkor egy laza két délutánnyi tikkelésre számíts - indie Guitar Hero a nagy frászkarikát.

Kiadó: Pop Sandbox
Fejlesztő: Pop Sandbox
Megjelenés: 2016. 04. 19.
Ár: $7.99/£5.79
Játékosok száma: 1
Méret: 661 MB
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
1. martin  Főszerkesztő
2016.05.07. 21:44:15
LV27
Hipszterjáték hipsztereknek. :D HTB is hipszter egyébként...
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
SNIPER GHOST WARRIOR: CONTRACTS (PS4)
2020.01.18. 17:20 Játékteszt
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Ötödjére csak sikerült
Sorozat - Love, Death & Robots Volume 1. (2019)
2020.01.16. 16:14 Cool-Túra
7 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Az erőszak és nemi szervek dala, időnként gondolatokkal.
Lapis x Labyrinth (PS4, PSN)
2020.01.16. 15:57 PSC egyperces
1 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Drágakő iksz labirintus.
Tools Up! (PS4, PSN)
2020.01.16. 13:51 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Ne habozzál, tatarozzál!
Retrospektív - Watchmen - Az őrzők
2020.01.14. 12:03 Cool-Túra
12 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Zack Snyder megosztó képregényfilmje, több mint tíz év távlatából.
Romancing SaGa 3 (PS4, PSV, PSN)
2020.01.13. 13:47 Kedvcsináló
3 hozzászólás
Szerző: martin
Miss. Miss. Miss. Na, találd már el te fakezű...
Simulacra (PS4, PSN)
2020.01.12. 16:23 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Hát szívem, ezt most kár volt jobbra húznod.
Borderlands 3 - a Moxxi’s Heist of the Handsome Jackpot DLC (PS4, PSN)
2020.01.11. 14:32 Kedvcsináló
1 hozzászólás
Szerző: HTB
Moxxi's Eleven.
FARMER'S DYNASTY (PS4)
2020.01.10. 14:35 Játékteszt
5 hozzászólás
Szerző: Petunia
Indul a bakterház.
Exception (PS4, PSN)
2020.01.10. 14:00 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Platformer köntösbe bújtatott vírusirtás.