PlayStation.Community

2009.06.09. 10:34 Játékteszt
72 hozzászólás
Szerző: karfiol
Értékeld a cikket!
Tényleg ez a megváltás?A Terminator Salvation filmet a bejelentése óta vártam, mint a Messiást. Főleg amióta kiderült, hogy Christian Bale játssza majd John Connort. Hosszú hónapok kínkeserves várakozása után végre eljött a "megváltás", és megnézhettem az alkotást Budapest egyetlen olyan mozijában, ahol eredeti hanggal játsszák. Szerencsére nem kellett csalódnom, a várakozásaimnak teljes mértékben megfelelt. A film készítése közben bejelentették, hogy játékadaptáció is készült, ami a mozi premierrel nagyjából egy időben fog megjelenni. A trailerek alapján sokan nagyon ígéretesnek tartották a programot, de azért én nyugtával dicsértem a napot, mert azért mégiscsak egy egyszerű filmből videojátékra való átírásról van szó, ami az esetek túlnyomó többségében nem szokott jól elsülni, főleg ha egyszerre jelennek meg.

A game története elég egyszerűre sikerült. 2016-ban, két évvel a film előtt játszódik a poszt-apokaliptikus Los Angelesben. John Connort irányítva kell eljutnunk a Skynet központjába, ahonnan néhány túszt kell kiszabadítanunk. Közben csatlakoznak hozzánk a moziból ismerős karakterek, mint Blair Williams, vagy Barnes, valamint pár olyan ember is, akik nem szerepelnek a filmvásznon.
Sajnos olyan gyenge a történet, hogy nem igazán tud hozzátenni semmit az eredeti műhöz. Egy tényleg jól megcsinált, látványos CG videóval kezdődik a kaland, amiből sajnos nem lesz több, csak a game engine-jével készült átvezetők. A legnagyobb probléma, hogy Christian Bale nem adta sem nevét, sem arcát a stuffhoz, úgyhogy teljesen máshogy néz ki itt John Connor. Ez nálam kapásból mínusz egy pont.A svéd GRIN készítette a gammát, ami meg is látszik, hiszen nagyon hasonlít a fedezékrendszer a Wanted: Weapons of Fate-ben látottakhoz, amit szintén ők követtek el. A játékmenet meglehetősen egyszerű, csak menni kell előre fedezékről-fedezékre és lövöldözni a ránk támadó terminátorokat. Egyébként ez a fedezékrendszer egész jól sikerült, nincs különösebb gond vele. Az irányítás sem bonyolult, elég szegényes a mozgáskultúra. Nem lehet ugrani, vagy guggolni, csak lőni, lőni és lőni. Semmit sem lehet gyűjtögetni, csak a töltényeket, úgyhogy nem nagyon érdemes a tájat sem bejárni – amire nem lesz túl nagy lehetőségünk, hiszen főként csak egy folyosón kell menni –, semmilyen elágazódás nincs, elakadni lehetetlen. Egyszerre 2 fegyvert lehet cipelni. Lesz kétféle gépfegyver, egy shotgun, rakétavető, gránátvető, kétféle bomba és néha rögzített gépkarabély.

Az elején még élveztem a gépek elleni harcot viszont egy idő után eléggé monotonná válik, ami főleg annak köszönhető, hogy nagyon kevésféle ellenség van. A leggyakoribb ezek közül a T-7-T, egy pókszerű robot, amit főleg csak hátulról lehet sebezni. Ezért ellene mindig úgy kell taktikázni, hogy mögé kerüljünk. Az Aerostats egy repülő szerkezet, amit könnyű leszedni, de mindig csoportosan jönnek. A T600-as pedig a klasszikus emberszabású robot, ami eggyel fejletetlenebb a T800-astól, ami sajnos nincs, mert még nem fejlesztették ki 2016-ban. A Skin Job gyakorlatilag egy embernek álcázott gumibőrű T600-as. Először még menekülnünk kell előlük, de később a jobb fegyverekkel felvehetjük ellenük a harcot. Szóval a program legnagyobb baja, hogy szinte ez a háromféle ellenfél lesz végig, úgyhogy könnyen unalomba fulladhat emiatt. Néha azért lesz egy-egy nagyobb robot is, akiktől menekülhetünk, vagy le kell győznünk. Egy alkalommal meg a filmben látott „motorobotok” üldöznek miket. Ezek az üldözős, járműves részek szerencsére megtörik néha a monotonitást. Mi sajnos nem vezethetünk, csak rögzített fegyverekkel lőhetünk a ránk vadászó géphadseregre. Az életerőcsík feltöltésére nem találhatunk egészségügyi ládákat, viszont nem is töltődik fel magától, csak ha likvidáljuk a közelben lévő ellenségeket. Egyedül nem nagyon lehetne felvenni a harcot, ezért mindig lesz velünk néhány társunk, akik segítségével sikerülhet a missziónk.
A terep kialakítása nem rossz, jól néz ki helyenként a széjjelrombolt Los Angeles, viszont később sok ismétlődő textúra és objektum lesz. Nagyobb grafikai bugok nem fordulnak elő, a látvánnyal nincs nagy probléma, de a társaink mozgásanimációja elég darabos, ami az átvezető jelenetekben szembeötlő. Persze az AI sem nagy szám. Amúgy a szereplők nem néznek ki olyan rosszul, csak közelről az arcuk kevésbé kidolgozott. A szinkronhangok legtöbbször gyatrák, nem nagyon élik bele magukat a színészek. Nagyon hiányzik Christian Bale hangja, viszont Blairt és Barnest az eredeti hangjuk szinkronizálja. Kár, hogy Marcus Wright nincs jelen, de ezt a történet nem is engedhetné. A fegyverhangok nem túl markánsak. A zene a legerősebb része a proginak, szinte végig szól, és gyakran felcsendül Brad Fiedel eredeti terminátor témája, ami azért megalapozza a hangulatot.

Mivel elsőre normal módban is sokszor elég nehéz a game, ezért az halál miatti újrajátszásokat is beleszámítva kb. 6 óra alatt vittem végig, ami így is elég kevés. Viszont van osztott képernyős co-op mód is benne, amit hard módban már simán teljesítettünk 4 óra alatt. Ez ugyanaz, mint a single mód, csak ketten apríthatjuk a gonosz masinákat, tehát az egyjátékos módot is végig lehet vinni 4 óra alatt, ami sajnos elég karcsú. A co-op amúgy elég jó, sokkal élvezetesebb és könnyebb ketten gyakni a gépeket. A második játékos a trendekhez hűen női karakterrel van, Blair Williams-szel. Amíg John elölről elvonja a robotok figyelmét, addig a csajjal hátulról szépen le lehet szedni őket. Ha az egyikünknek lemegy az energiacsíkja, a másik fel tudja támasztani. Ez akkor vicces, ha pl. a csaj a legnagyobb sortűz közepén hal meg, és ott támasztja fel a férfi, akkor őt lövik le, majd felkelve a nő feléleszti, de közben megint lelövik, és ez így folytatódhat sokáig.
A PS3-as játékok történetében ennek a stuffnak vannak a legkönnyebben megszerezhető trófeái, hiszen semmi mást nem kell tennünk, csak teljesíteni a 9 fejezetet, és kapunk érte egy-egy arany trófeát. A medium és hard nehézségi fokozat teljesítéséért is jár egy-egy, így aki elsőre hardon viszi végig, rögtön megszerezheti az összes serleget, köztük a platinumot. Online módnak híre-hamva sincs sajnos, bár kétlem, hogy olyan sokan játszanának vele.

Most is bebizonyosodott, hogy a moziváltozattal egy időben megjelenő játékadaptációk sosem sikerülnek maradandóra, hiszen egyszerűen ennyire telik egy ilyen rövid fejlesztési idő után. Vagyis inkább lehet, hogy nem is akarnak jobbat csinálni, mert a neve úgyis eladja majd, tök mindegy milyen a tartalom. Pedig ebben azért lett volna potenciál. Ha többféle ellenfél, licencelt Christian Bale, változatosabb feladatok, kicsivel erősebb történet és a vérlázító 4 óránál hosszabb játékideje lenne, akkor sokkal jobb is lehetett volna, de ehhez kellett volna még idő és pénz a fejlesztőknek. Így viszont csak a legnagyobb rajongók és/vagy trófearibancok fogják megszerezni, ők is gyaníthatóan akkor, ha lejjebb ment az ára. Ez most nem lett megváltás.

(A Terminator: Salvation megvásárolható szoftverdelaerünknél, a Platinum Shopnál.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
72. Liki
2009.09.30. 12:40:56
LV1
Ebbe hol a megváltás? Végigjátszottam ezt a gamet hát ez -_-
Epic Fail..Még Marcust is kihagyták sőt mindent elkurtak benne,talán egy Bale hang adott volna a gamenek löketet,de még a hangot meg John karakterét is elszúrták.

EPIC FAIL 2 pont XD
71. pank2
2009.09.04. 06:54:04
LV2
Válasz 70. GR-Joseph üzenetére:
olyan rövib lene ez a jéték
PSN ID: paradilaci
2009.08.29. 10:12:00
LV4
Ez a játék,finoman fogalmazva is egy xar,egy estés kaland!
Lag-Cheater Fucker Shogun
2009.06.13. 13:35:08
LV1
Válasz 68. theSickness üzenetére:
Pontosan! Be kellett volna vezetni egy olyan törvényt, hogy folytatást csak ő csinálhat! Amúgy a Terminátor is csak addig volt jó, amíg ő ült a rendezői székben. A Terminátor a maga idejében egy hihetetlen dolog volt, a folytatás meg az egyik kedvenc filmem. James Cameron FTW!!!
'Now, what the heck, I'll laugh anyway!'
2009.06.13. 12:43:42
LV3
Válasz 66. SinisterGrin üzenetére:
A másik legjobb folytatás az Aliens (nálunk: A bolygó neve: Halál), ami szintén James Cameron, akárcsak a Terminator 2. Tud valamit a faszi. ;)
2009.06.13. 09:20:01
LV1
Válasz 65. UV- üzenetére:
A Redemption-ben voltak jól eltalált király dolgok. Ahogy sérültél szépen lassan jött le rólad az élő szövet. Fegyverből is volt benne elég. Csak a vezetős részek voltak nagyon gázok benne, főleg amikor lőnöd meg vezetned is kellett egyszerre. Unokatesómmal majdnem kidobtuk a játékot az ablakon 1x... régi szép idők.
'Now, what the heck, I'll laugh anyway!'
2009.06.13. 09:17:22
LV1
Válasz 62. winchewster üzenetére:
Azért a Terminátor 2-t leszarozni egy kicsit túlzás, neked nem tetszett. Amúgy a legjobb filmes folytatás amit valaha csináltak.
'Now, what the heck, I'll laugh anyway!'
65. UV-
2009.06.12. 13:13:52
LV7
Válasz 56. girgosz üzenetére:
Ja, a redemption ehhez képest zsír jó volt. Főleg hogy egy T-800-ast irányítottál. :D Szaggattam az energiaforrásokat hogy töltsem magam. Inkább abba az irányba kellett volna elmenni és azt tovább csiszolni. Lehetett volna belőle egy nagy dirr is.
It only does everything! id: LU-BU666
64. kryss777  PlayStation.Community tag
2009.06.11. 23:19:38
LV7
Engem ezek után is érdekel. Majd olcsón, gyors cserére.
(Egész rákatam a "filmből játékot" dologra.)
63. Barneyzero  PlayStation.Community tag
2009.06.11. 21:58:56
LV11
Olyan kár, hogy ilyen lett a játék... pedig a terminátorból simán lehetne egy elsőosztályú nextgen játékot csinálni ha nem csak arra mennének, hogy "jön a mozifilm, csináljunk valami játékot is belőle, de lehetőleg a premierre legyen kész, aztán úgyis viszik!"
2009.06.11. 20:47:15
LV2
A terminátorokat sosem szerettem, nem tetszenek. Túl gagyin néznek ki főleg az eggy. A kettőbe a motoros jelenet jó volt, de amúgy az is szar. A három egy vicc, az újjat még nem láttam, de barátaim szerinte olyan mint a hároim.
NEM ÉV VAGYOK KARFIÓL ÉS KARFIOL SEM!!!!!
2009.06.11. 15:40:37
LV3
Válasz 60. theSickness üzenetére:
Ja és mellé még két 5-10 percenként tölt, nem is olyan keveset.
2009.06.11. 15:39:55
LV3
Atyavilág, 5 pont? Messze nem ér ennyit az idei év eddigi talán legbénább next-gen játéka. Önismétlő, unalmas, buta, bugos, nem túl szép és a sztori is arcpirítóan rossz. A co-op megléte csak-csak pozitívum lehetne, de a játék ANNYIRA sz*r, hogy mi haverral 20 perc után sikítva téptük ki a gépből - pedig nálunk nincs olyan magasan a léc, ha co-opról van szó.

Nem tudok megfelelő negatív jelzőt írni, ami igazán minősítené a játékot.
59. Penge70  PlayStation.Community tag
2009.06.11. 06:14:52
LV22
Nálam ez a játék 4 pont ! Két pozitivum: eredeti filmzene, töltö képernyő szuperúl nézz ki...... enyi......... a többi része felejtős !
58. Roxas
2009.06.11. 01:14:34
LV3
Szerintem ez egy durvajó game, hiszen ingyenacsíííííííí:D
57. Greg  PlayStation.Community tag
2009.06.10. 17:03:36
LV25
Teljesen egyet értek Karfy ez most nem lett megváltás... nagyon nem.
LV426
2009.06.10. 15:50:18
LV5
Válasz 42. Kazama_Jin üzenetére:
Azt mondják PS2-re a Redemtion elég jó volt. Én nem játszottam vele mondjuk.
55. GTfan
2009.06.10. 15:05:35
LV12
szar a game. Sokan mondják, és igaz
54. UV-
2009.06.10. 14:30:46
LV7
Válasz 53. GaBi üzenetére:
Phfúj. XD Ez várható volt, hogy a készítők az ilyen ,,típusú,, emberkékre építenek. lol
It only does everything! id: LU-BU666
53. GaBi
2009.06.10. 14:22:15
LV3
Tegnap láttam a filmet, az utolsó 20 percet leszámolva tetszett, de ez nem az a sztori, amit szívesen játszanék. Pláne ilyen tálalásban!

(De mindenképpen megveszem, mert ebből könnyű platinum trófeát szerezni és akkor végre nekem is lehet egy trófeám ami rendes platinumszínű és akkor menő leszek a suliban.)
2009.06.10. 13:38:59
LV2
szerintem nem is olyan rossz csak ha azt mondják attol még más nak tetszhet
psn id:dragoh22
2009.06.10. 12:48:43
LV4
pedig nem lenne rossz,de a robbanások és az effektek szörnyűek benne,irányítani meg lehetetlen :S
Absolute Metal Gear Solid
50. Zandrs
2009.06.10. 11:58:40
LV8
5 pont? Martinnak 4? na akkor ezt kihagyjuk....
49. Alucard  PlayStation.Community tag
2009.06.10. 11:54:25
LV1
Válasz 35. kluft üzenetére:
Igen bent a Skálában nagygépen a 90's évek elején :P
Debian GNU/Linux
48. martin  Főszerkesztő
2009.06.10. 09:25:19
LV27
Azért arra felhívnám a figyemet, hogy a game 5 pontot kapott, ami a PSC értékelése alapján:

"Közepes, abszolút átlagos játék, túl sokat ne várj tőle. Szódával elmegy, mondjuk egyszer."
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
47. UV-
2009.06.10. 01:05:48
LV7
Tudtam, megmondtam hogy egy kalap szar les. :) Már akkor sejtettem, hogy nincs valami rendben mikor csak az intrót mutogatták hetekig. Aztán az első ingémtrailernél, lehetett látni hogy finoman szólva nem a várt minőséget hozza majd a játék. A készítők a nyamvadt trófeákkal fognak nagy eladásokat produkálni. Szánalmas egy játékot erre építeni. Fillért nem é.
A Prototype is egy nagy bukta lesz. Kész röhely az a ps2es grafika 2009ben.
It only does everything! id: LU-BU666
46. _ArAgOrN_  PlayStation.Community tag
2009.06.10. 01:01:32
LV1
első vidiben milyen zene megy vki tudja?
45. Logan
2009.06.09. 23:36:07
LV1
Ha nem 7-15 k között lenne az ára egy 4 órás játéknak, hanem mondjuk 3-5 k között, akkor teljesen megérné a gamma az árát, de ez nem... jelenleg.
44. titus6  PlayStation.Community tag
2009.06.09. 22:32:21
LV5
Én már az elején megmondtam hogy nem szeretem a Terminator-osdit. Szerintem a film is gyengére sikerült, de mint a harmat. Mindegy. Ilyenek is kellenek...
43. Mester  PlayStation.Community tag
2009.06.09. 22:11:48
LV1
Hát ez a játék a jelek alapján igen gagyira sikerült. Igaz lehet a megállapítás, hogy minek törnék magukat a filmadaptációk készítői, hisz valószínűleg így is igen jól fog fogyni...

Ja, és lehet, hogy egyedül nekem nem tetszett a film? Szerintem volt benne jó pár logikátlan dolog.
42. Kazama_Jin  PlayStation.Community tag
2009.06.09. 22:04:32
LV6
mikor is volt utoljára normális terminator játék?
2009.06.09. 21:26:49
LV5
Pofátlanság kiadni ilyet teljes áron. PSN-ről 20 dolcsiért talán...
40. Horvi  PlayStation.Community tag
2009.06.09. 20:40:49
LV2
Ekkora lehúzást,négy óra:S
39. kowaru  PlayStation.Community tag
2009.06.09. 19:09:43
LV1
Válasz 38. Allitta üzenetére:
Ajánlom figyelmedbe a filmet.Nekem tetszett.
APPLIED ANTI-GRAVITY RESEARCH
38. Allitta  YokaiMonkey
2009.06.09. 18:56:22
LV10
Miért nem vagyok meglepődve???
Pedig a korábban látott akciódús jelenetek meghozták a kedvemet a játékhoz. Sebaj, marad másra a zsozsó, hiszen bőven van miből válogatni.
Jó kis teszt volt és fogadni mertem volna, hogy Karfiol kikönyörgi, hogy ő tesztelhesse, bár így utólag lehet inkább megnézte volna újra a filmet, amihez nekem még sajnos nem volt szerencsém.
Ez most lehet durva, de igaz!
37. martin  Főszerkesztő
2009.06.09. 17:30:31
LV27
Válasz 34. gemikeone üzenetére:
Jövő heti lottószámokat kérném.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
36. Foxhound  Szerkesztő
2009.06.09. 17:26:23
LV14
Válasz 34. gemikeone üzenetére:
annyira biztos ne legyél benne :)
"Why did i move here? I guess it was the weather."
35. kluft  PlayStation.Community tag
2009.06.09. 17:07:37
LV8
Abban biztos voltam hogy nem ez lesz az év játéka de azért kicsivel többet vártam...

Komolyan meg kell erőltetnem a memóriámat hogy visszaemlékezzek mikor toltam olyan Terminator játékkal ami nekem nagyon is megfelelő volt, vagyis nem volt hiányérzetem. Talán egy játékteremben tizenévesen, talán...igen.
Semper Fidelis
2009.06.09. 16:57:07
LV1
Inkább teszteltétek volna a Red Factiont báj dö véj, de sajna erre kevés az esély főleg, hogy tuti a köv teszt a Prototype lesz:(
2009.06.09. 16:54:54
LV1
Én PC-n tolom ezt a gemet, gyönyörű szerintem, mert ez az engine zt adja, de sajna tényleg nem tartalmas. Még azt is lekúlom jó magasból hogy Bale nincs benne, nem vagyok az akinek egy kedvenc színész vagy 2 nagy csöcs eladná a játékot, csak legalább ne lenne ennyire rövid és végtelenül leegyszerűsített, végig szinte ugyanolyan hátterekkel. A Wanted szerintem ha hosszra nem is, de változatosságra sokkal jobb volt. A Bethesdának kéne újra visszaadni a jogokat, ők a 90 es évek elején PC re 2 (akkor) forradalmi és hangulatos T játékot hegesztettek. Az egyikhez kötődik a mouselook megjelenése.
32. duckdany  PlayStation.Community tag
2009.06.09. 16:33:22
LV5
Válasz 31. soliduss üzenetére:
Ja, az más. Azt hittem a filmet. Akkor viszont egy rakás...
www.ilovewp.net
31. soliduss  A Krónikás
2009.06.09. 16:14:43
LV25
Válasz 27. duckdany üzenetére:
DE ez sem a film eseményeit követki.
Ez is a film előtt játszódik 1 évvel talán?
30. Foxhound  Szerkesztő
2009.06.09. 16:06:00
LV14
hát ha nagyon olcsó lesz akkor majd megszerezem. gáz ez a 6 óra, ha van easy fokozat gondolom még inkább lerövidül.
"Why did i move here? I guess it was the weather."
29. Noname21  PlayStation.Community tag
2009.06.09. 15:45:10
LV13
Nem is vártam jobb pontozást.
28. danny2008  PlayStation.Community tag
2009.06.09. 15:31:01
LV6
Vártam már a tesztet, kíváncsi voltam mennyit dobtok rá. Köszönöm a tesztet, a megvétele elmarad. Esetleg majd 3-4000-ért...
27. duckdany  PlayStation.Community tag
2009.06.09. 15:05:46
LV5
Válasz 20. soliduss üzenetére:
Igen, de ott nem egy az egyben követik a film eseményét. Beletettek olyan részeket is, amit a filmben nem láttunk. Természetesen nem hiba, hisz mindkettő megvan és mindkettőt szeretem, de pont a plusz dolgok miatt, nem a filmet követi pontosan, 100%-ban.
A James Bond pedig 95%-ban igen, ezért ilyen rövid. Ezzel csak ezt akartam mondani.
www.ilovewp.net
26. Leon0424  PlayStation.Community tag
2009.06.09. 14:56:34
LV11
Elkurt játék, pedig megvettem volna!!!
H.U.S. Clan Leader/ Resistance 3
25. adrian  PlayStation.Community tag
2009.06.09. 14:34:16
LV15
gyengus, de nagyon..
When you don't give up, You cannot fail !
24. Xell
2009.06.09. 14:21:19
LV1
A film nagyon zsír lett, főleg egy elég gyengére sikeredett 3. rész után. Játékba megint nem sikerült elég ídőt fektetni, pedig a történet és a világ adott.
23. adamq
2009.06.09. 14:13:00
LV2
Ez egy nagy-zsák-szar! Tiszta szégyen........ a BÉL nevezetű tetű vel párosban-a hangulat -10+ Nevetséges, összehányt szarmoslék.( már bocs ) nem kérek, moderációt( köszi )
For mother russia!
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
TERMINATOR: SALVATION
Warner Bros. Interactive
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Átlagos
Szavatosság:
Gyenge
Zene / Hang:
Hangulat:
Átlagos
5/10
Pozitívum
Jó co-op mód, remek zene
Negatívum
Christian Bale hiánya, kevés fajta ellenség, elég rövid

MARTIN BELESZÓL
Nem egy nagy eresztés, látszik rajta, hogy a mozipremierre össze kellett csapni valamit. Akinek nagyon tetszett a film, az egyszer végigtolhatja, majd elcserélheti, de egy átlag akció-gamer könnyen kap jobb minőséget a pénzéért. Én olyan négy pont körül taksálom, a megelőző trailerek nagyon átverősek, sajnos a game hangulata a közelében sincs annak, amit azok mutattak.